Dva objekta su u pitanju, kuca od oko 150m2 sa TP od 10kW i bazen (zatvoren) koji greje TP od 16kW. Taj objekat je 75m2 i ima i sauna (7kW), greje se voda (40m3), prostorija i odvlazivac koristi energiju od TP.
Zimu sam docekao sa 4.5MWh ustedjenih koje sam koristio tokom novembra i decembra. Januar sam koristio skoro 0 kW iz solara. Posledica je da je decembarski racun bio 31k a januarski 108k, vrlo slicna potrosnja. To ti je za ilustraciju, kada povlacis kW koji si pohranio u mrezu mislim da je 1/6 cene.
To je naravno zbog peglanja crvene zone, uzeo sam jos jedan prikljucak pa cu da razdvojim, 12.5kW panela za kucu i 9.2kW za bazen.
Mogu ti poslati racune ako hoces da se udubis, bolji su uslovi nego na pocetku, u grupi sam prozjumera - postoje ljudi koji guraju i pregovaraju sa drzavom.
Sto se tice snage i proizvodnje, to jeste maksimalna snaga panela - ali kolicina proizvedene energije zavisi od mnogo faktora pa nista drugo i nema smisla. Evo kako to kod mene izgleda u toku dana:
Pri cemu secem izlaznu snagu na 10kW, jedna TP je trenutno iskljucena pa nemam dovoljnu potrosnju ali ide preko 15kW u piku.
Sto se tice godisnje proizvodnje, nema tu sta, evo za 2023 izmereno (12.5kW u panelima):
Otprilike 1kW panela daje 1MW godisnje. Meni tu malo fali jer nisu idealno postavljeni, plus sam izgubio 2 nedelje kada je bila ona oluja prosle godien (nismo imali jednu fazu skoro 2 nedelje pa elektrana nije radila). I ovo je Novi Sad, juznije bi trebalo da je jos bolje
Ova nova elektrana od 9.2kW je idealno postavljena, juzna strana pa cemo videti, mislim da ce raditi bolje.
Sto se tice cena, ja sam platio 800e po kW pre 2 nedelje, pre 2 godine je bilo 1000. Dosta zavisi sta uzimas, kinezi su jeftiniji. Ja imam Fronius inverter, canadian i exe panele, smart meter i to sve utice na cenu.
Baterije su skroz druga prica, ovo je ongrid sistem. Hibridni sistem zahteva taj nivo investicije koji si rekao za oko 30kWh, treba inverter (i baterija) koja mogu da daju 17.5kW itd…
Sent from my iPhone using Tapatalk