Radio-stanice
- Sloba
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
- Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
- Kontakt:
Re: Radio-stanice
Činjenica je da postoje tačke u gradu gde se signal prekida, dakle pre će biti u pitanju oprema za druge namene koja seče dab, nego da je pokrivenost u pitanju. Slična stvar sa daljincima za kola.
Sent from my SM-S916B using Tapatalk
Sent from my SM-S916B using Tapatalk
Ne seče oprema prijem DAB nego prosto uopšte nema DAB signala, jačina polja je ispod praga prijema iliti preslabi signal od predajnika.
DAB ne koristi opšti javni opseg nego posebni namenski frekventni opseg za koji je neophodna dozvola za emitovanje i uopšte nema nikakve druge opreme na tim frekvencijama.
Nigde veze sa daljincima koji sasvim drugačije koriste frekventni (kroz šerovanje) opseg i totalno drugačije funckionišu od Broadcast mreže.
Pokrivenost je u pitanju što je notorna činjenica još iz doba kada se sa istih lokacija emitovao TV program na istim tim frekvencijama pa su se (kao obavezno) postavljale spoljne krovne antene.
Gotovo ništa nije promenjeno od 70tih godina prošlog veka kada je mreža lokacija u pitanju, što se i vidi uvidom na sajtu JP. https://etv.rs/myproject/mape-tv-pokrivenosti/
To je tako prosto...ne može na 100MHZ i 200MHz III da bude ista gustina predajnika.
Za DAB kao i za DVB je potrebna višestruko veća gustina. pogotovu u urbanim delovima.
Iz istog razloga i TV prijem se gubi u vožnji ili ga nema u nekim delovima ni Beograda a kamoli da je cela zemlja pokrivena.
Osnove radio propagacija.
Evo FM mapa, razlika je očigledna https://etv.rs/myproject/mape-fm-pokrivenosti/
ps. na mapama je narandžasta boja zona pokrivanja adekvatnim signalom za prijem u pokretu.
DAB ne koristi opšti javni opseg nego posebni namenski frekventni opseg za koji je neophodna dozvola za emitovanje i uopšte nema nikakve druge opreme na tim frekvencijama.
Nigde veze sa daljincima koji sasvim drugačije koriste frekventni (kroz šerovanje) opseg i totalno drugačije funckionišu od Broadcast mreže.
Pokrivenost je u pitanju što je notorna činjenica još iz doba kada se sa istih lokacija emitovao TV program na istim tim frekvencijama pa su se (kao obavezno) postavljale spoljne krovne antene.
Gotovo ništa nije promenjeno od 70tih godina prošlog veka kada je mreža lokacija u pitanju, što se i vidi uvidom na sajtu JP. https://etv.rs/myproject/mape-tv-pokrivenosti/
To je tako prosto...ne može na 100MHZ i 200MHz III da bude ista gustina predajnika.
Za DAB kao i za DVB je potrebna višestruko veća gustina. pogotovu u urbanim delovima.
Iz istog razloga i TV prijem se gubi u vožnji ili ga nema u nekim delovima ni Beograda a kamoli da je cela zemlja pokrivena.
Osnove radio propagacija.
Evo FM mapa, razlika je očigledna https://etv.rs/myproject/mape-fm-pokrivenosti/
ps. na mapama je narandžasta boja zona pokrivanja adekvatnim signalom za prijem u pokretu.
Moram da pohvalim RTS Rokenroler na DAB mreži, posčednjih 5-6 dana zaista odličan izbor imaju.
Sent from my motorola edge 30 ultra using Tapatalk
Sent from my motorola edge 30 ultra using Tapatalk
- trojanac
- Editor in Chief
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
- Garaža: KIA Ceed JD 1.4
- Kontakt:
Re: Auris prva generacija 1.6 130ks.
CD, šta je to?
Na Hondi nisam imao čitanje mp3 formata, bilo mi krivo što nemam. Sad imam čitanje mp3 ali mi ne pada na pamet da narezujem CD. Ima i bluetooth pa može direktno sa telefona da se pušta. Ima i AUX, ali opet najelegantnije direkt sa telefona. Mada meni 99% vremena svira radio.
EDIT: Sad imam čak i USB.
Na Hondi nisam imao čitanje mp3 formata, bilo mi krivo što nemam. Sad imam čitanje mp3 ali mi ne pada na pamet da narezujem CD. Ima i bluetooth pa može direktno sa telefona da se pušta. Ima i AUX, ali opet najelegantnije direkt sa telefona. Mada meni 99% vremena svira radio.
EDIT: Sad imam čak i USB.

Posetite www.garaza.rs !
- zdushan
- Pridružio se: 12 Jan 2013, 13:02
- Garaža: Škoda Superb 2.0 TDI 4x4
Bas ste old school sa CDom..
Al eto rešilo se, a i nije bio neki kvar...
Ja na skodi imam slot za 2 kartice + HDD
Na poslednjem sam ubacio oko 3000 pesama pa to random vrtim, a kad se zazelim promene dodam na kartice nesto

Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Al eto rešilo se, a i nije bio neki kvar...
Ja na skodi imam slot za 2 kartice + HDD
Na poslednjem sam ubacio oko 3000 pesama pa to random vrtim, a kad se zazelim promene dodam na kartice nesto

- pedja
- član 001
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
- Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi
Radio.
Dešavalo mi se da izgubi stanicu i šušti, a mene ili mrzi da menjam ili ne primetim
Može i bez muzike.
Retko mi naiđe da slušam nešto određeno, ali realno me skoro* baš briga šta svira.
*Da sada ne ulazim u ono što prebacujem kada čujem, svako ima svoj izbor.
TapaT
Dešavalo mi se da izgubi stanicu i šušti, a mene ili mrzi da menjam ili ne primetim

Može i bez muzike.
Retko mi naiđe da slušam nešto određeno, ali realno me skoro* baš briga šta svira.
*Da sada ne ulazim u ono što prebacujem kada čujem, svako ima svoj izbor.
TapaT
Meni nisu jasni ljudi koji voze u tisini.
- shandu90
- Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
- Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo
Uglavnom sam imao i aux i kacio jedno vreme uredjaj u auto ali je lepsi zvuk bio na cd-u
Sad saram, spotify, usb, cd, zavisi od raspolozenja.
Sent from my iPhone using Tapatalk

- Sinisa G.
- Pridružio se: 11 Feb 2014, 11:25
- Garaža: GTS, EVO500, GSI
Pa ima i nas koji "volimo zvuk motora i kad..."
Radi mi sluzi samo da ne zjapi rupa na njegovom mjestu.
- Saša
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
- Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C
Auris prva generacija 1.6 130ks.
I meni je dovoljan radio u 98% slučajeva. U Puntu imam CD i svira mp3 ali ne prihvata svaki narezani CD (samo Maxell za sada, za Verbatim i druge neće ni da čuje) i to rezan ne većom brzinom od čak 4x. 
U Kadjaru druga pesma - čak 4 USB-a, AUX i Bluetooth pa svira šta god hoćeš ali uglavnom radio završava posao.

U Kadjaru druga pesma - čak 4 USB-a, AUX i Bluetooth pa svira šta god hoćeš ali uglavnom radio završava posao.

- zdushan
- Pridružio se: 12 Jan 2013, 13:02
- Garaža: Škoda Superb 2.0 TDI 4x4
Meni je muzika deo života, uvek svira. Kako u kolima tako kod kuće a i na poslu.
Ali razumem da nismo svi isti.
Verujem da bih slušao više i radio (ne palim, nekad jesam), ali je kvalitet naših stanica golo g.
Ali razumem da nismo svi isti.
Verujem da bih slušao više i radio (ne palim, nekad jesam), ali je kvalitet naših stanica golo g.
Ali, uvek znaš šta je rekao precednik.
- shandu90
- Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
- Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo
Skokni malo do Palanke ili Sombora da vidis kako brljavi radio 

- Saša
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
- Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C
Slušaš malo hrvatske stanice i rešen problem.shandu90 napisao:Skokni malo do Palanke ili Sombora da vidis kako brljavi radio