Motorna ulja

Iskustva sa gorivima i uljima
Odgovori
Korisnikov avatar
Skipper
Reactions:
Pridružio se: 26 Jul 2016, 21:02
Garaža: Toyota Avensis MK3

Re: Motorna ulja

Post od Skipper »

Evo provuci kroz google translate

SlikaSlikaSlika

Sent from my motorola edge 30 ultra using Tapatalk

Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Evo sta kaze Expandable za a5/b5

Poštovani,

Teško ćete naći ACEA A1/B1 ulja, jer je ova specifikacija izbačena posle 2012. (nema je u ACEA 2016).

Nju pokriva ACEA A5/B5 (a i ranije je) što je praktično "nadskup" A1/B1 (teorijski ne mora biti ali je u praksi skoro 100%).

Takva ulja su npr. Total Quartz 9000 Future NFC 5W-30, Kroon Duranza LSP 5W-30 i slična.

Najbolje je po kupovini automobila koristiti njegov default pa tek posle videti da li ići na neki od alternativnih izbora.

Više objašnjenja na mom tekstu:

https://www.total-serbia.rs/sr/saveti-i ... ozilo.html

Pozdrav!
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Evo je jos jedna dobra informacija, buduci da je Toyota stura u uputstvima:
At present Toyota have "asked" but cannot enforce the dealer network to use the following,

Mk3 Prius, Prius plug-in, Prius +, Mk1 Auris HSD, Mk2 Auris HSD & Yaris HSD 0w20 PFE API "SN" ILSAC GF-5

Mk1 & Mk2 Prius 5w30 FE API "SL" Acea A5/B5

Optimal drive petrol models 0w20 PFE API "SN" ILSAC GF-5 ( This now covers all UK spec petrol cars excl 1.2t )

Other petrol engines 5w30 FE API "SL" Acea A5/B5

Diesel engines incl Optimal drive 5w30 FE API "SL" Acea A5/B5

Diesel engines with DPF including optimal drive 5w30 PFE API "CF/SL" Acea C2

New additions Aug 2016:

MK1 Proace 5w30 API "SN" Acea C2 ( different spec to Toyota's engines )

BMW 1WW 1.6 & 2WW 2.0 Diesels as used in Auris 1.6d, Avensis 1.6/2.0d, Verso 1.6d & RAV4 2.0d 5w30 Acea C3

GD Engines in New Landcruiser & Hilux 5w30 PFE API "CF/SL" Acea C2

8NR-FTS 1.2 Turbo 0w20 for Downsized Turbo Gasoline Engines API "SL/SM/SN" ILSAC GF-4
Budici da je Valvematic optimal drive motor, u njega ustvari treba sipati 0w20 ulje, ali posto to nikad nije sipano, onda se ja drzim Other petrol engines 5w30 FE API "SL" Acea A5/B5, a to mi lici da pokriva Eneos 5w30 hyper multi A5/B5.
Poslednja izmena od Bax u 30 Jul 2024, 08:31, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
DS9
Reactions:
Pridružio se: 18 Nov 2013, 11:35

Post od DS9 »

Napravili su papazjaniju u Tojoti sa tim navodima u knjižicama.

ACEA norme (C2 i B1) se pominju samo u srpskoj varijanti, i to samo za dizel motore, u ovoj na holandskom/norveškom? se ne pominje.

Svašta bi moglo da se piše o tim navodima - ali za praksu je verovatno najzgodnije stvar svesti na izbor ulja po ILSAC GF-5 ili GF-6 normi (zato što je ilsac inicijalno pored Forda, GM-a i Chrysler-a obuhvatao i japanske proizvođače).

Da li će se izabrati gradacija xW-20 i xW-30 moglo bi da zavisi od stanja motora i uslova eksploatacije - al` kako klimatski stoje stvari bar kod nas nema greške sa xW-30 varijantom.

U celoj priči, čisto lično, ne bih isključio iz izbora i ulja po ACEA C1 normi u gradaciji 0W-30, kakvo je npr. totalovo quartz Ineo First 0W-30, za slučaj da se traži ulje koje je samo za nijansu deblje od 0W-20 varijanti - a sa obzirom koliko je široko tojota postavila izbor gradacija, ni ulja po ACEA C3 u xW-30 gradaciji ne bi bila greška.

Usput, to što neko ulje do sada nije korišćno u motoru (nego neko drugo) - uopšte ne isključuje upotrebu tog ulja, dakle može sasvim.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

A ovo konkretno sto sam uzeo, da li da sipam Eneos Hyper Multi 5w30 a5/b5, ili da ga menjam za neko drugo?
Korisnikov avatar
DS9
Reactions:
Pridružio se: 18 Nov 2013, 11:35

Post od DS9 »

Ne menjaj, to je sasvim ok.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Hvala. :doubleup:
Korisnikov avatar
paliic
Reactions:
Pridružio se: 20 Okt 2016, 09:33

Motorna ulja

Post od paliic »

Ima li neko iskustva sa aditivima za menjač? Konretno imam preporuku da u starom Swiftu sipam ABRO Gear Oil Treatment with PTFE.
Da li ovaj teflon može po potrebi da se ispere sa elemenata menjača?
U menjaču sam odmah po kupovini auta zameni ulje, znajući da ove kutije imaju prob ako de redovno ne servisiraju.

Slika

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
rage_man
Reactions:
Pridružio se: 18 Mar 2016, 00:05

Post od rage_man »

Ja sam uzimao tubice Liqui Moly

Sent from my SM-A715F using Tapatalk

Korisnikov avatar
MarjanKG
Reactions:
Pridružio se: 02 Avg 2022, 15:45

Post od MarjanKG »

OMP napisao:Ja juce kod mene sipah wolf 5w40
Možeš reći neka zapažanja, što se tiče Wolfa. Intersuje me , jer bi rođak sipao u Opel zafiru 2.0 dti. Da li vredi uzimati to ulje uopšte.

Послато са M2101K6G помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

Pa nemam pojma koja bih zapazanja mogao da primetim sem kolicinu potrosenog ulja, presao sam oko 3000km od zamene, od toga 1500km je bio put do grcke i nazad, svukao nesto jedva primetno na sipci a sto je bio i slucaj sa prethodnim uljima kad se vozi na ap, e sad sto neko primeti kao motor radi tise, glasnije itd. kod mene nema razlike. Ja se vodim politikom da je svako ulje dobro ako se menja na 10k km i ako si ispostovao gradaciju i standarde ili ti norme. Za wolf sam se odlucio zbog nekih pisanija po netu i sto je povoljna cena.
Korisnikov avatar
rage_man
Reactions:
Pridružio se: 18 Mar 2016, 00:05

Post od rage_man »

Link ili ime prodavnice gde si kupio, ako mozes da napises.

Sent from my SM-A715F using Tapatalk

Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

Gazela oni su uvoznici Wolf ulja
Boss
Reactions:
Pridružio se: 20 Apr 2023, 22:00

Post od Boss »

Koju specifikaciju treba da ima ulje za Opelov Z14XEP motor?

Ako dobro razumem GM dexos2 je neki stari standard koji pokrivaju mnoga ulja iako nemaju oznaku Dexos2?

Da li je Shell Helix HX8 5w30 dobro ulje za gore navedeni motor?
milekmilek
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2017, 14:29

Post od milekmilek »

Koliko znam Dexos su poslednji standardi za ulja koje Opel preporučuje. Ne verujem da se nešto u međuvremenu promenilo. Dexos2 zapravo objedinjuje stare, posebne standarde za benzinske i dizel motore. Dexos1gen2 je kasnije uveden radi prevencije lsp-ja kod turbo bezinskih motora.

Elem, Dexos2 ide u taj motor. To su tzv. mid saps ulja po ACEA c3 standardu. Ne moraš se držati 5w30 gradacije, već slobodno sipaj 5w40, koja je takođe preporučena. Možeš ići i na full saps ulje, odnosno ACEA a3/b4.

Sent from my SM-G973F using Tapatalk

Odgovori