Pravilan pritisak u gumama

Sve vezano za gume i felne
Odgovori
Korisnikov avatar
motorista
Reactions:
Pridružio se: 09 Avg 2020, 18:11

Re: Pravilan pritisak u gumama

Post od motorista »

nemanjaman napisao: 05 Mar 2022, 22:14 Ljudi, na koliko napumpati gume na Corsi D - 185/70 R15, ms.
Pogledaj da li na okviru vrata (obično vozačevih, naravno, mada može biti i na vratancima za gorivo) imaš nalepnicu sa tabelom dimenzija i predviđenih pritisaka. Na nekima su i dodatni podaci, tipa statičko opterećenje (broj putnika i sl) i brzine (npr. za pretežno do 120 km/č i za pretežno više brzine).

Ovako nešto:

https://www.puretyre.co.uk/tyre-informa ... e-placard/

https://www.puretyre.co.uk/tyre-informa ... placecard/

Apropo manometara na pumpama, pojedine vrše atestiranja i dobijaju nalepnice.
Korisnikov avatar
Momčilo
Reactions:
Pridružio se: 21 Mar 2020, 22:44

Post od Momčilo »

Novosadjani, gde proveravate pritisak u gumama? Ja sam dugo to radio na NIS pumpi iza Merkatora, bila mi usput ali vise nije
Iskocilo mi obaveštenje da proverim pritisak u gumama, otisao tamo, kad ono pokazuje sve gume da su na 1.7, jedna 1.0, a deklarisana mi je 2.2..

Sent from my YAL-L21 using Tapatalk

Korisnikov avatar
Uninuni
Reactions:
Pridružio se: 21 Jan 2013, 19:30
Garaža: Fiat Bravo 1.9 2007, Mazda Cx 5 2,2 2017

Post od Uninuni »

Ma prva slobodna pumpa na koju naidjes komso :)

Za takve stvari kad sumnjas ili imas dojavu bitno je negdje doduvati da ne mucis vulkanizera :)
Korisnikov avatar
Momčilo
Reactions:

Post od Momčilo »

Jasno je to meni, samo sam jednom tako naduvao na 4 bara na pumpi misleći da je 2,2, očigledno nisu dugo radili baždarenje :D

Nekako mi uvek sigurnije da svratim do vulkanizera, ali znam da to ne vole da rade :)
sasha015
Reactions:
Pridružio se: 04 Maj 2012, 10:59
Garaža: kia ceed 1.4, pezo 206 1.4 hdi

Post od sasha015 »

Momčilo napisao: 30 Jul 2024, 08:10 Novosadjani, gde proveravate pritisak u gumama? Ja sam dugo to radio na NIS pumpi iza Merkatora, bila mi usput ali vise nije Slika
Iskocilo mi obaveštenje da proverim pritisak u gumama, otisao tamo, kad ono pokazuje sve gume da su na 1.7, jedna 1.0, a deklarisana mi je 2.2..

Ako je guma i felna dobra.Nema sta da ispusta.
Tih 1.7 ili 1.0 je nemoguce postici na ovih 30+ stepeni.
Il im je uredjaj rastruren ili imas problem sa svim tockovima.
Na svim manometrima na pumpama imas nalepnicu kad je bazdaren.Cini mi se na svaka 3 meseca.
Imas rucni manometar na aliexpresu za 700 dinara.
Tacan.
Korisnikov avatar
Momčilo
Reactions:

Post od Momčilo »

Proveravao sam jutros na 20 stepeni napolju, verujem da je malo opao pritisak.

pedalaš
Reactions:
Pridružio se: 02 Okt 2023, 14:01

Post od pedalaš »

Juče svratim na pumpu „Dejton“ da doduvam gume na e-bajsu koji je ležao dok sam bio na odmoru.
Ispred mene je jedan čovek to već počeo da radi, pri čemu je ( zbog neke budale koja je ostavila parkirana kola pored kompesrora ) kola zaustavio malo dalje od kompresora, pa nije mogao da vidi manometar, koji je na onom samom kompresoru.
Pa me zamolio da mu ja očitam izmereni početni pritisak u gumama.
Sve gume su mu bile izmedju 1,4 i 1,6. Pri spoljnih bar 30 stepeni. I sa već zagrejanim gumama.
Neverovatno je na čemu neki ljudi voze.
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

Jedne godine sam, na putu ga Grčkoj, stao na nekoliko poznatijih pumpi, u Srbiji. Skoro svaka je imala svoju filozofiju merenja pritiska u gumama.

Poslednje dve su pokazale istu vrednost i tako ostavih. Sve je krenulo od jedne gume, koja je bila blago izduvana, pa uđoh u vrzino kolo :D

Sada imam dve pumpe u gepeku, pa smatram je tačno šta pokažu, kakva god da je istina :D

TapaT

Masinac
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2019, 15:59

Post od Masinac »

Ja blizu kuće imam LukOil pumpu pa sam obično tu stajao da naduvam, dok jednom nisam stao na NIS-u pred put i video da su sve gume na 1.6 umesto 2.5.
Naduvao sam tu (NIS) i proverio kući, pokazuje isto, tako da je valjda tacno.

Sent using Tapatalk

ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

To stajanje uz put ka Grčkoj teško da može da bude relevantno merenje usled zagrejane i/ili pregrejane gume(a).
Inače, gume se uvek mere na hladno po pravilu i pre bilo kakve vožnje se pumpaju na preporučeni pritisak a na pumpi ili gde već kada je nužda tek radi grube provere.

Kada na pumpu dodje auto koji je vožen trebalo bi barem 2 sata da stoji parkiran u senci, da bi se pritisak koliko toliko pravilno izmerio i poredio sa onim datim od fabrike.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Ne može se pouzdati na te manometre na benzinskim pumpama. Nabavite svoje.
Korisnikov avatar
Dare4x4
Reactions:
Pridružio se: 22 Avg 2014, 17:00

Post od Dare4x4 »

Meni se uvek slaže pritisak koji manometar na pumpi pokaže sa onim na tpms-u.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Pravilan pritisak u gumama

Post od Saša »

Dimenzije guma i pritisci za mog Kadjara.

Slika

Gume na njemu su 215/60 R17 a auto je težak 1.395 kg a najveća dozvoljena masa mu je 1.894 kg.

Držim dakle pritisak obično na 2.3/2.1 jer želim da auto bude što udobniji a eventualno povećam malo ako je pun auto ili vožnja autoputem u pitanju.

Primetio sam takođe da se već posle desetak km pritisak u gumama (samo)poveća za 0.1 bar a ako je napolju jako vruće onda i za 0.2 bara. Isto i kada zahladni opadne za 0.1 do 0.2 bara.

Možda nekom bude od koristi. :)
A170T
Reactions:
Pridružio se: 30 Jun 2013, 13:47

Post od A170T »

Ja za deceniju vožnje nikad nisam pumpao gume na pumpi, uvek sam imao neki 12v kompresor u gepeku. Sad imam i 2 komada, jedan Alca koji ne radi (treba zameniti osigurač) i Ultimate Speed iz Lidla. Alca mi je u garaži i koristim ga za brzinsku proveru, a ovaj iz Lidla vadim iz gepeka ako treba da naduvam gume. Imam i klasični kompresor od 50l, ali mi je nekako preciznije ovim malim.
Korisnikov avatar
blaugrana
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 17:08

Post od blaugrana »

Da ne bi vise muku mucio sa kompresorima na pumpama, uzeo sam prosle nedelje

Slika

Gesendet von meinem Blauwei mit Tapatalk

Odgovori