Arhitektura & Gradjevina & Renoviranja
Re: Arhitektura & Gradjevina & Renoviranja
Pa brate, patiš se i ti, plaćaš kredu 300-500eura narednih 20-30 godina za gajbu. Ne smeš da ostaneš bez posla,inače si najebo. Pa jel to patnja ili ne? Ne prozivam lično tebe, nego kažem uopšteno.
- Saša
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
- Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C
A zastava gore, a gde je prase na kraju i ostalo… 
Upravo sam prošao (delimično) kroz sve to…
Termo blok sve…
Ovako to izgleda (blok):

Upravo sam prošao (delimično) kroz sve to…

Termo blok sve…
Ovako to izgleda (blok):

- shandu90
- Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
- Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo
Imam stambeni vecmember napisao:Pa brate, patiš se i ti, plaćaš kredu 300-500eura narednih 20-30 godina za gajbu. Ne smeš da ostaneš bez posla,inače si najebo. Pa jel to patnja ili ne? Ne prozivam lično tebe, nego kažem uopšteno.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Kuća nije ništa skuplja od stana uz uslov da si ti taj koji vodi projekat i odlučuje šta se radi, kako i pošto jer kod stana to sve radi neko drugi uz povelike margine profita u svakoj fazi počev od samog zemljišta.
Kod stana otprilike 40% je vrednost gradnje samog stana, ostalo su intelektualne usluge različitog tipa, takse, kamate, zemljište.
Naravno, kvadrat za kvadrat poredjenje, ,mada se često prave kuće koje su veće kvadrature nego stanovi upravo jer su povoljnije na kraju kada se sve sabere i oduzme.
Što se tiče Ytong-a pitaj šta te zanima, doduše radio sam davno sa njima dok su još bili stari tipovi Ytong blokova.
Dobri su, skuplji su od glinenih i treba ti veća debljina zida u odnosu na njih ako praviš monolitni Ytong zid (bez slojeva dodatne izolacije).
Bela tavanica je povoljna ako praviš naknadno potkrovlje pošto je lagana težinski konstrukcija.
Prednost Ytong sistema gradnje je što sve možeš sam uz minimalni specifični (njihov namenski) dodatni alat, jako je brzo jer su blokovi veliki i lagani i vrlo lako se provlače instalacije.
Imaju i mana, to neki drugi put.
Kod stana otprilike 40% je vrednost gradnje samog stana, ostalo su intelektualne usluge različitog tipa, takse, kamate, zemljište.
Naravno, kvadrat za kvadrat poredjenje, ,mada se često prave kuće koje su veće kvadrature nego stanovi upravo jer su povoljnije na kraju kada se sve sabere i oduzme.
Što se tiče Ytong-a pitaj šta te zanima, doduše radio sam davno sa njima dok su još bili stari tipovi Ytong blokova.
Dobri su, skuplji su od glinenih i treba ti veća debljina zida u odnosu na njih ako praviš monolitni Ytong zid (bez slojeva dodatne izolacije).
Bela tavanica je povoljna ako praviš naknadno potkrovlje pošto je lagana težinski konstrukcija.
Prednost Ytong sistema gradnje je što sve možeš sam uz minimalni specifični (njihov namenski) dodatni alat, jako je brzo jer su blokovi veliki i lagani i vrlo lako se provlače instalacije.
Imaju i mana, to neki drugi put.
Imas sad ove kineske kontejner kuće sa sve namestajem, deluju top, kapiram ni dozvola ti ne treba.
https://www.instagram.com/reel/C-FWXLfP ... QwaXRjeg==
https://www.instagram.com/reel/C-FWXLfP ... QwaXRjeg==
Nista nisam konkretno odlucio, moje pitanje je bilo vise ovako informativno da se malo raspitam, na netu su uglavnom (placene) recenzije i reklame pa tesko je procijeniti.
Moj problem je sto trenutno ne mogu da priustim veci stan, nema sanse finansijski. Imam ok platu, primam dodatnu zaradu, to ce sve rasti vremenom ali cijene su tako nerealne da ne znam sta je za cinjeti sem cekati a onda nastupa potencijalno povecanje cijena a stanovi se prodaju i prodaju kao ludi.
Evo npr mjesta koja ja gledam tj volio bih cijene su 3600-4000e kvadrat. Nekad i vise.
Ok, priznajem, gledam malo bolja mjesta koja bi meni odgovarala i na sta sam navikao, ja smatram da bih trebao da mogu da priustim to, ali realnost je drugacija, realnost kaze mozes K i to veliki. I meni se tesko pomiriti sa tim i sad razmisljam o drugim opcijama, mimo da camim u stancicu dok sav fokus ne ide na rast prihoda, povecanje % ucesca i tek onda eventualno kredit, sto ce biti za koju godinu tek.-
Eno na ledinama i surcinu je 2000e kvadrat, pa za to mozda mozes i podici kredit, za ovo drugo nema sanse. Dignes taj kredit od ~140k na 30 god i sa pola plate zivis kao pas (ako nisi ozenjen, a ako si ozenjen i oboje se zaduzite jos gore ili druga plata pripomaze kuci, znam, ovo je jedno od realnih resenja da se ne uzima stan bez 2 osobe ali neka od mojih patrijarhalnih vjerovanja mi ne da to..), i uzmes stan u neku PM i prepun kompromisa i uvjek ces se nervirati oko xy, makar znam da ja bih.
Nadam se nikog da ne vrijedjam samo kako ja sagledam, jebena situacija. Ne mogu da se pomirim da je tako i da ne mogu priustit sto zelim a alternativu ne vidim, evo po Borci ima od 1500-2000 ali to meni ne ulazi ni u razmatranje. Neka je to moja "realnost" mozda, ali nema sanse.
Zato mi padose na pamet montazne kuce, kupi se neki plac, kuca montazna ili ytong, nesto trece, ne prevelika i eto, "prelazno" rjesenje kao sto bi bio stan koji zelim (2 spavace, 70tak kvadrata) a zvuci kao jeftinije rjesenje makar ovako na papiru.
Pa onda jednog dana kada bude para pocne se pravit kuca kakvu bih zapravo i zelio, a tu odu grdne pare, jer od malena imam neke planove i zelje, realne uglavnom, zapostavio sam te nerealne stavke odavno
Nego nebitno da ne duzim s ovim, kuca "prava" mi je jos dalje. Evo gledam sta cinjet sta je najpametnije. Sjedi, radi, skupljaj, cekaj i sa zenom uzmes, to je logican odgovor. ali... plus ni to nekad nece pokriti troskove potrebne za kupit normalan stan, pa ga malo sredit (makar i nov bio) plus opremit, eh.
Malo vise se izjadah ovdje ali eto, moram negdje da otvorim dusu
Moj problem je sto trenutno ne mogu da priustim veci stan, nema sanse finansijski. Imam ok platu, primam dodatnu zaradu, to ce sve rasti vremenom ali cijene su tako nerealne da ne znam sta je za cinjeti sem cekati a onda nastupa potencijalno povecanje cijena a stanovi se prodaju i prodaju kao ludi.
Evo npr mjesta koja ja gledam tj volio bih cijene su 3600-4000e kvadrat. Nekad i vise.
Ok, priznajem, gledam malo bolja mjesta koja bi meni odgovarala i na sta sam navikao, ja smatram da bih trebao da mogu da priustim to, ali realnost je drugacija, realnost kaze mozes K i to veliki. I meni se tesko pomiriti sa tim i sad razmisljam o drugim opcijama, mimo da camim u stancicu dok sav fokus ne ide na rast prihoda, povecanje % ucesca i tek onda eventualno kredit, sto ce biti za koju godinu tek.-
Eno na ledinama i surcinu je 2000e kvadrat, pa za to mozda mozes i podici kredit, za ovo drugo nema sanse. Dignes taj kredit od ~140k na 30 god i sa pola plate zivis kao pas (ako nisi ozenjen, a ako si ozenjen i oboje se zaduzite jos gore ili druga plata pripomaze kuci, znam, ovo je jedno od realnih resenja da se ne uzima stan bez 2 osobe ali neka od mojih patrijarhalnih vjerovanja mi ne da to..), i uzmes stan u neku PM i prepun kompromisa i uvjek ces se nervirati oko xy, makar znam da ja bih.
Nadam se nikog da ne vrijedjam samo kako ja sagledam, jebena situacija. Ne mogu da se pomirim da je tako i da ne mogu priustit sto zelim a alternativu ne vidim, evo po Borci ima od 1500-2000 ali to meni ne ulazi ni u razmatranje. Neka je to moja "realnost" mozda, ali nema sanse.
Zato mi padose na pamet montazne kuce, kupi se neki plac, kuca montazna ili ytong, nesto trece, ne prevelika i eto, "prelazno" rjesenje kao sto bi bio stan koji zelim (2 spavace, 70tak kvadrata) a zvuci kao jeftinije rjesenje makar ovako na papiru.
Pa onda jednog dana kada bude para pocne se pravit kuca kakvu bih zapravo i zelio, a tu odu grdne pare, jer od malena imam neke planove i zelje, realne uglavnom, zapostavio sam te nerealne stavke odavno

Nego nebitno da ne duzim s ovim, kuca "prava" mi je jos dalje. Evo gledam sta cinjet sta je najpametnije. Sjedi, radi, skupljaj, cekaj i sa zenom uzmes, to je logican odgovor. ali... plus ni to nekad nece pokriti troskove potrebne za kupit normalan stan, pa ga malo sredit (makar i nov bio) plus opremit, eh.
Malo vise se izjadah ovdje ali eto, moram negdje da otvorim dusu
- AleksandarAca
- Pridružio se: 21 Jul 2021, 14:54
- Garaža: VW Tiguan 2.0TDI R-Line 4Motion, VW ID.3 Pro Performance
Pogledaj Pancevo, mali, lep gradic, jako brzo si u BG (15-20 min do centra, 35-40 min do NBG), osvetljen put sa 3 trake do BG, ima dosta odlicne useljive novogradnje od 1400 do 1700 evra (pricam o pribliznom kvalitetu sto je cca 3-4k u BG), garaze su minimum duplo jeftinije nego u BG.
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Kako se poredi uopšte stan na lokaciji gde je kvm 4000€ sa "kupiš neki plac" i zidaš sam? Placeva nema nigde ni blizu tih lokacija.
- pedja
- član 001
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
- Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi
Pančevo je verovatno zajeb po pitanju administracije, ako si navikao na BG, a nemaš opciju/kombinaciju da u istom ostaneš prijavljen, posebno ako se uzima kredit. Ne da je drugi grad, već je u Vojvodini. Verujem da ima komplikacija, počevši od (daleko bilo) lečenja (a PA bolnica nikada nije bila na glasu), pa preko vrtića, za koji nema subvencija, do ko zna čega. Šta se dešava kada je potreban klinički centar, da li se ide u NS? Bilo bi glupo, ali nije nemoguće kod nasAleksandarAca napisao:Pogledaj Pancevo, mali, lep gradic, jako brzo si u BG (15-20 min do centra, 35-40 min do NBG), osvetljen put sa 3 trake do BG, ima dosta odlicne useljive novogradnje od 1400 do 1700 evra (pricam o pribliznom kvalitetu sto je cca 3-4k u BG), garaze su minimum duplo jeftinije nego u BG.

Tačnije, za vrtić postoje subvencije, ali ih je malo i svake godine su neizvesne. Ako ćeš davati još 250€ za vrtić, bolje te pare dodaj na ratu kredita za BG.
Naravno, postoje veze i vezice, ali ne mogu se svi natrpati u državni vrtić, na silu.
Na kraju, zamisli da dobiješ PA tablice? Katastrofa

TapaT
- shandu90
- Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
- Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo
Bolje i Pancevo nego Resnik ili Jajinci
Bio sam jednom tamo sa direktorom, kad smo isli da gledamo lokal za apoteku. Meni iskreno lepo mesto i ne bi se mnogo razmisljao. Po tim okolnim mestima su cak i pristojne cene stanova, ali onda ti treba dva auta da funkcionises. Sestra od stricaskoro uzela stan u Banovcima, jbg sta ces svako se pruzi kolko je dugacak. Treba za vikend da se vidim s njom pa cu je pitati. Danas kome nije ostavljena kuca ili stan od matoraca, tesko da moze bez dobre plate da kupi u gradu. Cene su stvarno uzas.

- Sinisa G.
- Pridružio se: 11 Feb 2014, 11:25
- Garaža: GTS, EVO500, GSI
Znas li koliko je platila kvadrat u
Banovcima?
Banovcima?
Mene nadam se sledeće ili one tamo godine čeka zidanje kuće. Nemam još projekat, pa nisam definitivno presekao za zidanu u odnosu na montažnu, ali nekako iskustva ljudi oko mene je da su cene sada približne, zavisi naravno uvek od kvaliteta i brenda materijala. Nema više onih montažnih od 350-400€ ključ u ruke što je bilo pre 5-6 godina.
Ja bih pre voleo da popričam sa nekim ko ima iskustva o proceni cene gradnje prizemne kuće i kuće sa visokim potkrovljem, naravno priblinih kvadratura. Ljudi kada pričaju napamet kažu da je sa visokim potkrovljem kuća jeftinija jer imaš manje temelja, zidova i krova, i kao "bar 30% je jefitnije", ali to mi ne uliva neko poverenje.
Znam da će neko sad reći "Ne možeš to znati bez projekta", znam i to, ali ne znam da li je neko već radio neke projekte i kalkulacije za to, pa da mogu da uporedim.
Ja bih pre voleo da popričam sa nekim ko ima iskustva o proceni cene gradnje prizemne kuće i kuće sa visokim potkrovljem, naravno priblinih kvadratura. Ljudi kada pričaju napamet kažu da je sa visokim potkrovljem kuća jeftinija jer imaš manje temelja, zidova i krova, i kao "bar 30% je jefitnije", ali to mi ne uliva neko poverenje.
Znam da će neko sad reći "Ne možeš to znati bez projekta", znam i to, ali ne znam da li je neko već radio neke projekte i kalkulacije za to, pa da mogu da uporedim.

Cena zavisi od zemljišta i potrebnih (zemljani i ostalih pripremnih) radova pre same gradnje, temelja pre svega.
Nije isto praviti na ravnom terenu veliku temeljnu ploču ili njeno ukopavanje sa odvodnjom vode na kosom terenu.
Preduslov za prizemnu je da postoji dovoljno velika parcela da bi imao adekvatno zauzeće parcele, a to znači i skuplje zemljište nego za spratnu.
Manje više dodje verovatno na približno isto/slično na kraju, kada se sve uzme u obzir od troškova pribavljanja zemlje do useljenja ali svakako je potreban makar idejni projekat da bi procenjivao troškove.
Prošle godine je gradnja stana (beograd na na vodi soliteri koje je Strabag gradio, 21b) bila oko 850 evra, samog stana materijal i svi radovi koštaju okvirno investitora taj deo ukupne cene.
E sad kako se stiže do prodajne cene od više hiljada evra po kvadratu je druga tema sa više podtema u koju uopšte ne bi ulazio.
Nije isto praviti na ravnom terenu veliku temeljnu ploču ili njeno ukopavanje sa odvodnjom vode na kosom terenu.
Preduslov za prizemnu je da postoji dovoljno velika parcela da bi imao adekvatno zauzeće parcele, a to znači i skuplje zemljište nego za spratnu.
Manje više dodje verovatno na približno isto/slično na kraju, kada se sve uzme u obzir od troškova pribavljanja zemlje do useljenja ali svakako je potreban makar idejni projekat da bi procenjivao troškove.
Prošle godine je gradnja stana (beograd na na vodi soliteri koje je Strabag gradio, 21b) bila oko 850 evra, samog stana materijal i svi radovi koštaju okvirno investitora taj deo ukupne cene.
E sad kako se stiže do prodajne cene od više hiljada evra po kvadratu je druga tema sa više podtema u koju uopšte ne bi ulazio.
Plac je dovoljne veličine - 888 kvadrata (22x40m), tako da što se tiče prostora zadovoljaju se kriterijumi.
Teren je ravan u potpunosti, pa nema savladavanja terena.
Jasno mi je da mi treba bar idejni projekat da bi procenio bilo šta, ali eto pričam na sve strane šta me zanima pa možda se neko pojavi ko je već bio u sličnoj dilemi pa je pravio kalkulaciju.
Pa 850-900 je cena gradnje, ali lokacija zna baš da košta. Minimum je još toliko cena lokacije u BG-u, ispod nije sigurno, može biti samo još više.
Teren je ravan u potpunosti, pa nema savladavanja terena.
Jasno mi je da mi treba bar idejni projekat da bi procenio bilo šta, ali eto pričam na sve strane šta me zanima pa možda se neko pojavi ko je već bio u sličnoj dilemi pa je pravio kalkulaciju.

Pa 850-900 je cena gradnje, ali lokacija zna baš da košta. Minimum je još toliko cena lokacije u BG-u, ispod nije sigurno, može biti samo još više.