Hrvatska

Iskustva sa putovanja, razne informacije
Odgovori
LAV-LAV
Reactions:
Pridružio se: 27 Okt 2019, 10:49

Re: Hrvatska

Post od LAV-LAV »

Preporučujem pročitati komentare na ovaj link... komentari su ispod Slika

Poslano sa mog SM-A346B koristeći Tapatalk

pedalaš
Reactions:
Pridružio se: 02 Okt 2023, 14:01

Post od pedalaš »

Ma, statistika je svakako jeziva. I to ne samo za HR. Već generalno, Zato sam i poslao lik, jer daju neke paralele i za druge destinacije.
jesam pogledao komentare. Mešani su.
LAV-LAV
Reactions:

Post od LAV-LAV »

U nekim statistikama kažu da je zarada veća u odnosu na prošlu godinu unatoč manjwm broju gostiju za nekoliko posto.. pa naravno jer je inflacija i rast cijena 50 %. To ljudi ne kuže.

Gosti pokupe svoje ručnike i odu... a cijene ostaju onima koji tamo žive.

pedalaš
Reactions:

Post od pedalaš »

To je sudbina stanovnika svih turističkih destinacija. U svim državama. Oni su uvek kolateralna šteta u "klanju turista".
LAV-LAV
Reactions:

Post od LAV-LAV »

@pedalaš

Koliko sam shvatio , ti si sad u HN... pa nije ni tamo baš jeftino. I tamo je euro digao cijene.l već odavno.

Kako je sad, cijena nekog ok apartmana s osiguranim parkingom?

Korisnikov avatar
Gazu
Reactions:
Pridružio se: 08 Feb 2022, 00:31
Garaža: Opel Astra G 1.6i-16V

Post od Gazu »

Darko napisao: 05 Avg 2024, 15:54 Koper je ok za prosetati ali nije nikako za kupanje. Lucki grad. Jedina lepa plaza u Slo je u izoli. Sljunkovita plaza i more je uglavnom cisto.
Portoroz je odlican za setnju, kafiće. On mi je uglavnom destinacija van sezone jer ima dosta hotela sa Spa i bazenima sa morskom vodom po prihvatljivim cenama. idealno npr april/oktobar.
Da, to je tačno ako ideš tamo kao turista da bi se kupao - onda se ne ide u Kopar. Ako ideš drugim povodom, Kopar ima plažu, možeš se malo isplivati. S jedne strane zaliva je luka, s druge ima ta omanja plaža.
milekmilek
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2017, 14:29

Post od milekmilek »

Sinoć u hotelu u Poreču svečano deliše šampanjac i sokove nakon večere. Naravno da sam ih mrsko pogledao i odbio.

Sent from my SM-G973F using Tapatalk

Korisnikov avatar
DukeNS
Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
Reactions:
Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07

Post od DukeNS »

pedalaš napisao: 05 Avg 2024, 23:28 To je sudbina stanovnika svih turističkih destinacija. U svim državama. Oni su uvek kolateralna šteta u "klanju turista".

Ovo nije sasvim tačno. Lokalci lokalcima naplaćuju po nižim cenama u svim manjim mestima.
milekmilek
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2017, 14:29

Post od milekmilek »

I ja mislim, pretpostavljam da lokalci kupuju izvan turističkih jezgara, po povoljnijim cenama.

pedalaš
Reactions:

Post od pedalaš »

DukeNS napisao: 06 Avg 2024, 12:24
pedalaš napisao: 05 Avg 2024, 23:28 To je sudbina stanovnika svih turističkih destinacija. U svim državama. Oni su uvek kolateralna šteta u "klanju turista".

Ovo nije sasvim tačno. Lokalci lokalcima naplaćuju po nižim cenama u svim manjim mestima.
Ja za takvu eventualnu praksu u HN nisam čuo. Ali, znam u kojim lokalima se uglavnom okupljaju samo domaći ( svaki dan i po celi dan ja tu u prolazu vidjam iste face ) i u tim lokalima jesu nešto niže cene pića.
Mada, cene su i bez toga dosta šarene, pa npr. u kafićima koji su na plažama u HN koje medjusobno nisu udaljene više od 200-300 metara (a ja bih ih kategorizovao kao iste), može nes kafa ili limunada biti i 2,20-2,50, ili i 3,00-3,20, može najam dve ležaljke i suncobrana biti 12, 15, 20 ali i 30 evra, može najam SUP-a biti 8 evra sat, ali drugde i 8 evra pola sata. U nekom restoranu može porcija mešanog mesta od 1 kg biti 16 evra ( a od 2 kg 30 evra), a da drugde porcija mešanog mesa od 0,5 kg bude 20 evra. Itd.
Generalno, ja bih rekao da je u HN po lokalima u proseku dosta jeftinije nego u BG na Adi Ciganliji ili Zlatiboru, kao što je i cena hrane po restoranima u BG na veoma sličnom ( i šarenom) nivou.
pedalaš
Reactions:

Post od pedalaš »

LAV-LAV napisao: 05 Avg 2024, 23:37 @pedalaš

Koliko sam shvatio , ti si sad u HN... pa nije ni tamo baš jeftino. I tamo je euro digao cijene.l već odavno. Kako je sad, cijena nekog ok apartmana s osiguranim parkingom?

Vidi, nigde više nije jeftino, pa ni na Fruškoj gori :) I to me više pogadja od cena na moru :)
To oko cena najma apartmana, ne mogu ti dati relevantan podatak. Predlažem da pogledaš neku od "platformi".
Inače, pre oko 15 dana jedan drugar me zamolio da mu ( za početak avgusta) nadjem apartman za dve osobe, negde "na obali" ( nije hteo veću nadmorsku visinu od 10 mnv, bukvalno ). Pa bih u prolazu bajsom upitao "ovde" ili "onde". Možda sam pitao na 15-ak mesta. I uglavnom je bilo 50-60 evra ( ali, npr jedan u Igalu mi je tražio 35 evra za apartman koji je kod benz. pumpe na magistrali, a što je možda 500 metara od mora, ali i u nivou mora ). Jedan mi je za apartman ( sa parkingom) kod samog hotela "Plaža" tražio najpre 90 evra, pa onda 80, a u mom odlasku je izgovorio i 70 :) Našao sam im i smeštaj na bazi pansiona za 40 evra dnevno po osobi ( pored samim teniskih terena na Toploj ).
Sve u svemu, to "uživo" traženje apartmana mi je bilo jedan od većih smorova ovoga leta, jer je razgovor sa tim izdavaocima smeštaja baš veoma naporan. Ima ih drskih u tri majčine, da je to neverovatno.
Moje (višegodišnje) mišljenje je da je u HN najbolje doći poslednje dve sedmice avgusta. Jer se HN tada već dobrano isprazni. Poslednje sedmice avgusta ovde često žive duše nema u smislu turista. Nadrealne scene. Što meni najviše odgovara. Siguran sam da tada i ima smeštaja za značajno manje pare.
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

Prošle godine sam šetao po HN/Igalu polovinom septembra i nisam stekao utisak da je prazno.

TapaT

pedalaš
Reactions:

Post od pedalaš »

Ja gužvu u HN cenim po tome koliko je uveče ( vikendom i radnim danom ) lako naći slobodno mesto na terasi "Gradske kafane" da li ćeš naći slobodan sto sa pogledom na more ili ne.
U špicu sezone ( koja u HN traje jedva mesec dana, 20. juli-20. avgust ) "mečku da rodiš", ali teško ćeš uveče naći slobodan sto na terasi "Gradske kafane". Čim taj špic prodje, možeš da izvoljevaš koji ćeš sto da izabereš i na terasi i "kolo da igraš", a kada uveče prošetam "starim gradom", već posle 22.00 jako malo ljudi ima.
Mnogi zakupci plaža u HN "odjavljuju radnju" sa 01. septembrom ili eventualno rade još samo toliko dok ne rasprodaju zalihe pića. Video sam to bezbroj puta, jer sam često dočekao 01. septembar u HN.

Igalo je neka sasvim druga priča. Zbog Instituta "Simo Milošević". I tamo je uvek gužva. Ja lično tamo i ne volim zato da idem. Pa ni u šetnju. Za šetnju mi je mnogo lepši deo ka Meljinama. Baš zato jer nema gužve.
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

Šta znam, dva dana za redom smo bili, dok se žena kupala, bebac i ja smo šetali, nije delovalo da postoji zatvorena plaža, masa ljudi na šetalištu, tokom dana.

Sigurno da to nije kao u avgustu, ali je daleko pd pustog. Još je to bilo 14/15.09, ukoliko se ne varam.

TapaT

LAV-LAV
Reactions:

Post od LAV-LAV »

milekmilek napisao:Sinoć u hotelu u Poreču svečano deliše šampanjac i sokove nakon večere. Naravno da sam ih mrsko pogledao i odbio.

Ovo je izgleda prošlo ispod radara...

Eto o tome ja pricam. I to u hotelu??!
U hotelu bi trebao biti kao u balonu distanciran od svega ,a ne da te ovako nisko provocira , a u hotelu znaju od kuda si.
Ne treba ti netko razbiti auto da bi ti pokvario odmor.
Druga je stvar što netko ima želudac za tako nešto.

Iskreno, nisam znao da se u hotelu ovakve stvari mogu podmetati pod normalno.

Vjeojatno u 11.mj. dijele svijeće da palis na prozoru.

Odgovori