Računari

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Ogi
Banned
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:20
Garaža: Seat Leon 1.2 TSI 2017

Re: Računari

Post od Ogi »

Ma do skoro sam gurao ovaj procesor bez problema na 3,6GHz. Onda mi je BIOS nesto poblentavio i sada vise ne umem da ga namestim tako kako je bio, imao sam 1:1 ali je jedna igra pocela stalno da izbacuje BSOD, ja otisao u BIOS kad' vidim voltaza procesora u crvenom polju... i od tada ne umem da podesim opet na toliko... vidim da mi ploca ima neki Easy OC Switch, da li znas mozda kako to radi ?

Inace, kod ove ploce su podesavanja za voltaze totalno sugava, nema ono + pa neki broj, nego samo ti izbaci cifru i posle 2-3 povecanja vec si u crvenom !?
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Ogi napisao:vidim da mi ploca ima neki Easy OC Switch, da li znas mozda kako to radi ?
http://www.msi.com/html/popup/MB/featur ... index.html
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
steva_anya
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:29
Garaža: Honda Civic 1.8 Sport 2011

Post od steva_anya »

Trojanac, kakav je ovaj monitor od 21-21.5" u Metrou, oko 12000 mu je cena, na nekoj akciji?
stomatologija na drugaciji nacin: tomorrow tooth
https://www.facebook.com/LegeArtisDrKopanja
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Kontakt:

Post od trojanac »

Ne znam koji je. Radim sutra pa ću da pogledam.
Posetite www.garaza.rs !
Ogi
Banned
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:20
Garaža: Seat Leon 1.2 TSI 2017

Post od Ogi »

trojanac napisao:
Ogi napisao:vidim da mi ploca ima neki Easy OC Switch, da li znas mozda kako to radi ?
http://www.msi.com/html/popup/MB/featur ... index.html
Pa nista tu nije objasnjeno, ni kako radi ni sta radi. Sta rade ovi prekidaci 1 i 2 ? Stvarno su iz MSI-ja kreteni.
Da li se pomeranjem ta dva dzampera menjaju opcije u BIOS-u ? Koji da pomerim ?
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

This mainboard provides the following switch for you to set the computer’s function.
This section will explain how to change your mainboard’s function through the use of
switch.
Hardware Overclock Base clock Switch: CPU_CLK1
You can overclock the Base clock to increase the processor frequency by changing this
switch. Follow the instructions below to set the base clock.

OVako nesto nadji u uputstvu, tu usvari menjas bazni klok ploce, kao sto pise, dakle pretpostvaljam da to isto moze i iz biosa da se uradi...
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

Znate li za neki dobar servis na NBG ali da ne gule kozu s ledja? Od sinoc odbija da reaguje na dugme za paljenje, a inace treba da se uradi ciscenje i reinstalacija Windowsa, naravno uz bekap podataka.
Pretpostavljam da to sto nece da se upali najverovatnije napajanje?
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Kontakt:

Post od trojanac »

Ako ne daje nikakve znakove života 99% je napajanje za zamenu. Zovi me, rešićemo.
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Kontakt:

Post od trojanac »

steva_anya napisao:Trojanac, kakav je ovaj monitor od 21-21.5" u Metrou, oko 12000 mu je cena, na nekoj akciji?
http://www.samsung.com/rs/consumer/pc-p ... HS/EN-spec

Samsung 21.5" LED Full HD
Cena je 13.606 dinara, što mislim da je odlična cena.
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
steva_anya
Reactions:

Post od steva_anya »

Hvala za info!!!
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

http://itsvet.com/proizvod/viewsonic-vx ... or/14/3579

Za slicne pare ima DVI, a pride nije Samsung :mrgreen:
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Da gledaj da uzmes sa DVI, kad je tako malo razlika, samo onda moras da imas i graficku sa tim izlazom, a i kabl da nabavis.

Alternativno i taj sa DVI normalno kacis na analogni izlaz, ali gubis na kvalitetu, zbog dvostruke konverzije signala.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Mom tastu kolege sa posla kupili za odlazak u penziju u Merkatoru taj monitor/TV i platili 23.000, a još kao na velikom sniženju (puna cena 28 i nešto)... :D

Btw. crkao i pre nego što je počeo da radi, samo beo ekran. Posle malo natezanja i cimanja zamenjen za drugi i taj evo fino radi.... :D
Korisnikov avatar
steva_anya
Reactions:

Post od steva_anya »

Za nas neuke - sta je to DVI?

Veceras sam u Gigatronu video ovaj monitor -> http://www.gigatronshop.com/monitori/ph ... l_hd-15366
Filips, 24 inca, LED, ima to DVI sta god da je :) Cena 16000din.

Sta je dobra kupovina za 120-150 evra od monitora?
Treba za surf, slusanje muzike, prezentacije radova preko slika i pustanje video klipova sa prezentacijama. Nisu to prezentacije da treba video bim, nego cisto da u ordinaciji mogu npr roditeljima pokazati kako izgleda terapija pre-za vreme-posle ... Dakle, najosnovnija upotreba, nista spektakularno. Igice se nikad nece igrati.

Kao udjem u prodavnice kompjuterske opreme kao pogubljen sam, sve mi lici jedno na drugo, ne znam sta je standard, ne znam prednosti i mane ... da ne bi mnogo lutao pitam ovde - hvala! :)
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Post od Sloba »

Evo, imaš osnovno o HDMI standardu i poređenje sa DVI. Biće ti jasno.

Šta je to HDMI?

High Definition Multimedia Interface ili HDMI, poznat je kao audio/video kabl napredne generacije. Jednostavno rečeno, HDMI je je skup digitalnih konektora u kablu koji nosi video signal visoke definicije i nekoliko digitalnih audio kanala. HDMI je službeno prvi put otkriven 2003 godine, ali se tek sada, kada su dostupni i sadržaji visokog kvaliteta i rezolucije, vidi se njegova puna snaga.

Za sve koje zbunjuje šuma raznih standarda, verzija, kratica, rezolucija, a hteli bi znati ponešto o novim tehnologijama, evo jedan kratak vodič o tako često spominjanom HDMI-ju.

Kako funkcioniše HDMI kabl?

HDMI kabel ima propusnost od 5 Gbps (i do 10 Gbps na novijim verzijama kabla), što znači da ima i više nego dovoljan kapacitet da se nosi sa ne-kompresovanim videom visoke definicije, kao i sa ne-kompresovanim 8 kanalnim, 24-bitnim zvukom visoke kvalitete. Znači nema pretvaranja signala (npr. digitalnog u analogni pa opet u digitalni) ili bilo kakve kompresije, koja bi eventualno mogla uticati na audio ili video kvalitet. I to sve u jednom kablu.

Razlike u odnosu na analogni kabl.

Analogni video kablovi, kao komponentni, kompozitni ili S-Video, su trenutno glavne metode prienosa signala slike u većini domova. Komponentni kabl je trenutno najkvalitetniji, jer razdvaja signal slike u 3 kabla - jedan za crvenu, zelenu te plavu boju (da razjasnimo: boje na TV-u nastaju kombinacijom te tri boje - Red, Green, Blue). Kada imate analogni kabl spojen na digitalne uređaje (kao npr. LCD ili plazma ekran spojeni na DVD player), digitalni video ili audio signal mora biti pretvoren u analogni, kako bi mogao putovati kablom, prije nego što se ponovo pretvori u digitalni na ulazu u drugi uređaj, što utječe na kvalitet signala, rezultirajući gubitkom kvalitete.

Prednosti HDMI kabla

HDMI kabl može isporučiti zvuk ili video visokog kvaliteta, bez gubitka kvalitete zbog pretvaranja ili kompresije signala. HDMI slika je bolja, mekša, te sa vidljivo boljom redukcijom šuma slike (smetnji). Zvuk je čvrst, življi i bez distorzije.

Zbog svoje digitalne prirode, HDMI također vrlo dobro funkcionira uparen sa fixed-pixel prikazima, kao što su LCD, plazma ili DLP ekrani i projektori. HDMI kabel omogućuje izravno usklađivanje rezolucije ekrana sa bilo kojim izvorom na kojega je spojen. HDMI kabel će također automatski prebaciti sliku u odgovarajući format, kao 16:9 ili 4:3.

HDMI ima ugrađenu i pametnu funkciju kontroliranja bilo kojeg uređaja spojenog na kabl putem jednog daljinskog upravljača. Kako HDMI veza omogućava dvosmjernu komunikaciju, kabl omogućava komunikaciju spojenih uređaja, pa se pritiskom na jednu tipku određene komponente mogu uključiti ili isključiti kada, na primjer, želite gledati DVD film.

Je li HDMI bolji od DVI-ja

Možda ste već čuli za DVI (Digital Video Interface) kabl, koji spada kao još jedan digitalni konektor. DVI je tu već duže vrijeme i možete ga naći na više televizijskih i drugih uređaja nego HDMI. DVI je prvobitno razvijen za spajanje PC računala i monitora, ali je s vremenom našao svoje mjesto i u svetu kućne zabave.

U suštini, HDMI standard je baziran na DVI tehnologiji, tako da je slika i na jednom i na drugom slične kvalitete. Ono što čini HDMI boljim od DVI kabela su njegove mogućnosti prijenosa zvuka. Naime, DVI kabel je sposoban nositi samo video signal. Još jedna prednost je dužina, HDMI može biti dug i do 15 metara dužine u odnosu na DVI kabel kojemu je maksimalna dužina 5 m. Još jedna stvar, estetski gledano, HDMI konektori su manje nezgrapni nego oni kod DVI kabla.

Kompatibilnost sa DVI kablom

HDMI kabl je kompatibilan sa DVI kablom, tako da nema potrebe prozivanja DVI opremom zastarelom ako kupite nešto sa HDMI konektorom. Na primjer, HDMI televizija će prikazati video primljen od postojećeg, DVI opremljenog proizvoda, dok će HDMI DVD player raditi na DVI opremljenoj televiziji. Sve što vam treba je HDMI/DVI adapter. Samo imajte na umu da će vam adapter onemogućiti neke funkcije HDMI kabla, poput one koja automatski formatira sliku ekrana te funkciju univerzalnog daljinskog kontrolera.

HDMI proizvodi

HDMI je još uvijek relativno nov, ali većina DVD playera, drugih uređaja i televizija imaju barem jedan HDMI priključak, a nisu nužno high-end proizvodi. Dosta ekrana, projektora i DVD playera podržava HDMI standard. Toshiba je, na primjer, izbacila na tržište cijelu paletu opreme za kućnu zabavu koja podržava HDMI. Pioneer također podržava HDMI na svojim plazma ekranima, kao jednima od prvih koji su ga podržavali. Philips je također tu, sa svojim 50 inčnim plazma ekranima. Denom je također nedavno izbacio DVD player sa HDMI podrškom, dok su Sony i Panasonic isto nedavno debitirali sa dva jeftinija modela projektora koji podržavaju HDMI.

Što znače različite verzije HDMI-ja

Zadnja verzija HDMI kabela je verzija 1.3b, ali uz nju postoje i četiri glavne verzije koje će raditi sa većinom podržane opreme, to su verzije 1.0, 1.1, 1.2 i verzija 1.3. Možete primetiti kako verzije odgovaraju tipovima audio signala koje mogu prenositi, dok su sve verzije sposobne nositi HD (High-Definition) video do rezolucije 1080p.

1.0 - Prva verzija HDMI kabela, definirana krajem 2002 godine. Sposobna dekodirati većinu verzija zvuka u DVD i digitalnim TV signalima, uključujući Dolby Digital i DTS.

1.1 - Ovoj je verziji dodana DVD-Audio podrška, što znači da korisnici sa kompatibilnim diskovima ili playerima mogu slušati 5.1 kanalni zvuk bez potrebe za 6 zasebnih RCA kabela.

1.2/1.2a - Glavno poboljšanje u odnosu na 1.1 verziju je dodatak podrške za Super Audio CD (SACD), što znači da se korisnici više ne moraju oslanjati na iLink ili analogni kabel kako bi slušali SACD. Također je dodana podrška za, do tada neupotrebljavan, Type A PC konektor.

1.3/1.3a/1.3b - Verzija 1.3 dodaje podršku za Dolby TrueHD i DTS-HD Master Audio, koji se koriste na Blu-ray te HD-DVD playerima. Za sada je jedini uređaj koji ga podržava PlayStation 3, no to će se ubrzo promijeniti jer proizvođači planiraju izbaciti više kompatibilnih prijemnika. Standard također od sada podržava veću propusnost, do 10 Gbps.

http://www.computerlandgames.rs/tech.htm
Odgovori