Grčka

Iskustva sa putovanja, razne informacije
Odgovori
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Re: Grčka

Post od Heinz »

Imaš samo 3 naplatne do isključenja Gradsko, ako baš insistiraš možeš da uzmeš MCard i za nijansu brže prođeš (poseban prolaz, kao za MTag).
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

Ja koristim Mcard i odlicna stvar, jeste da nema nekih guzvi na rampama ali ono po 5-6 auta po terminalu ali sto i to da cekam.
Korisnikov avatar
srdjanyo
Reactions:
Pridružio se: 12 Okt 2014, 11:44
Garaža: Škoda Fabia Combi 1.9 TDI
Kontakt:

Post od srdjanyo »

Tagovi su odlična stvar. Preporuka. Iako sam bio protivnik.
SRB mi je postpejd privatni, grčki pripejd (ubacio sam u njega 40 €), za nijansu je sporiji od SRB taga.

Sent from my SM-A528B using Tapatalk

Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:

Post od Heinz »

U GR su senzori mnogo blizu rampama, kod nas je to bolje rešeno.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

U GR mora bas da se uspori, kod nas moze to mnogo brze.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Treća godina kako letujemo u Grčkoj. Prve dve godine je destinacija bila Nei Pori. Za porodicu sa decom uzrasta oko 5-6 godina, mislim da je to bio dobar izbor. Zašto dve godine zaredom u isto mesto? Deci se svidelo, meni je ok, samo smo promenili smeštaj.

Ove godine smo uzeli smeštaj u Vrasna Beach, između Asprovalte i Stavrosa. Samo mesto je dosta mirno i to mi se dopada. Plaža je ok, ima kafića i restorana do plaže ali ne i klasičnog šetališta. Za malo više zabave mora se do Asprovalte, koja je malo bliže, ili do Stavrosa.

Tako da smo dosta vremena proveli u Asprovalti, a par puta smo otišli i u Stavros. Što na plažu što u provod uveče.

E sad, neka zapažanja.

Prošle godine išli krajem juna, autoputem na glavne granične prelaze, čekali 4 i po sata na Evzoniju. Ove godine u sred sezone, odabrali Prohor i Dojran za prelazak. Prohor bez čekanja, Dojran 3 i po sata. I to tako traje maltene cele sezone, višesatna čekanja na ulazu u Grčku. Imam utisak da su spori i da ih baš briga što toliki narod čeka.

Putevi, dok se držiš glavnog autoputa ajde i nekako. Čim siđeš na neku magistralu, loše osvetljeno i obeleženo, asfalt ne baš sjajan ali može da se vozi. Lokalni putevi, održavano koliko mora, usko, parkira ko gde stigne. U naseljenim mestima snaći se i voziti bez da napraviš prekršaj, skoro pa nemoguće. Uvek gledam gde parkiram da ne ostanem bez tablica ali i to je nekad misterija. Kad vidiš da stoji 20 automobila parkirano, a nema drugde mesta. Šta ćeš, znak stoji za zabranjeno parkiranje. Generalno saobraćaj malo haotičan i lakše mi ove godine nego prve ali opet puno ima prostora za unapređenje.

Smeštaj biram po nekoliko osnova. Da nije predaleko od plaže, da nam se dopadne na slikama i da je cena pristupačna za novčanik prosečnog građanina Srbije. Ove godine sam dogovorio smeštaj još u februaru, studio sa dva dupla kreveta. I to sam platio 60e noćenje. Našao sam smeštaj na sajtu Grčka info i direktno kontaktirao vlasnicu. Prve dve godine smo išli preko agencija. Tu sam bio delimično zadovoljan, ali uglavnom sve je prošlo dobro.

Ovogodišnji smeštaj mi je sasvim ok, soba je mala ali nije nam neophodno ništa veće. Vreme nas služi tako da se sedi na terasi, unutra nema mesta za sto i stolice. Zamenili su i stolice, stavili nove kad smo došli. Tako da menjaju nešto.

E sad, kuhinja, standardno rešo, sudopera i to je to. Kuhinjski elementi bazde kad se otvore. Putaj boga koliko je staro. Pribor, čaše, šolje, koristiš da ne bi kupovao, ali isto nije zamenjeno pitaj boga otkad. Šolje za kafu valjda kako je od gostiju ko kupio i ostavio, tako stoje.

Kupatilo je veće nego u mom stanu gde je stala i veš mašina, a ovde manje mesta i nepraktično sve. Za tuširanje samo podna kada. WC papir naravno ne bacati u šolju. Ok, razumem problem ali 2024. godina je i dalje se muče sa septičkim jamama. Voda je ovde navodno pijaća. Kad pustiš vodu, vodokotlić ispušta takve zvuke da razmišljaš jel počeo rat ili su samo nuklearne probe.

Televizor u sobi ako postoji, veličine dva tableta. Postoji veliki TV u dvorištu gde ima roštilj i nekoliko stolova i stolica za sedenje. Taj je valjda 32 inča i prilično mator ali radi, doduše sav nešto izlepljen.

Bio sam i u "Lux" smeštaju u Asprovalti, stan sa dve spavaće, dnevnom, zasebnom kuhinjom i velikim kupatilom. Tamo je TV 32 inča i ima 20 grčkih kanala. Dve klime koje deluju stare 20 godina i nemaš utisak da uopšte hlade iako su uključene. Malo lepši utisak jer je relativno novo ali tu je preko 100e noć, nemaš obezbeđen parking, tri sprata bez lifta, male terase, bez pogleda na more, niti je baš do mora već nekih 300-400m of plaže. Baš ništa posebno LUX ne vidim. Ja bar u mom smeštaju imam obezbeđen parking i to u hladovini.

Van pansionske usluge. Što se hrane tiče raznoliko je. Takve su i cene. Ovde je pita giros 4 evra, nađe se i za 3 evra ali nešto manji. Sokovi u proseku oko 4 evra, obrok u restoranu oko 10 evra. Na plaži kafa i sokovi oko 5 evra, club sendvič 7 evra, velika pizza 12 evra. E sad kvalitet usluge kako gde. Ono što je primetno je da jedan vrši narudžbinu i naplatu, drugi donose. Ali uhvatiti ovog prvog je muka. Ostali ništa ne znaju i ništa ne smeju. Na plažnim barovima gde se plaća zakup unapred posle 2 ture treba im pola dana da saberu i da nam kažu trenutno stanje.

Ovde ima nekoliko velikih marketa pa i LIDL. Tu je stanje malo bolje u smislu usluge, cene su neke kao snižene mada na računu i nisu za neke proizvode. Ali uslužni su, odgovore na pitanja, trude se.

Sa doktorom i apotekom imam najbolja iskustva. Grawe osiguranje, bez problema obavljen pregled i ove i prošle godine. U apoteci mlada devojka lepo priča engleski i uslužuje sa osmehom. Kad je već muka da je dete bolesno ono makar taj osmeh malo poboljša raspoloženje.

Sve u svemu, nisam video puno od Grčke, ali verujem da su Sitonija, Lefkada, Tasos i slične destinacije, prilično skuplje i negde van domašaja za prosečan srpski novčanik. Možda uz ranu rezervaciju može i da se nađe nešto za 50-60e noć, ali generalno čujem da je dosta skuplje. Verujem i sve ostalo, ne samo smeštaj.

Od ovoga što sam video i iskusio za ovih par dolazaka, mišljenja sam da bi mogli malo više da ulože u razvoj turizma, u smeštaj pre svega. Nekad je i malo dovoljno da se vidi makar neki trud. No dokle god su im kapaciteti popunjeni verujem da će ostati ovako.

Sent from my 2201116SG using Tapatalk

Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Ja sam prosle godine 70 placao Lefkadu , kraj avgusta, sve uredno, novo, studio.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:

Post od Heinz »

Nije svuda isti nivo turizma, ogromna je Grčka i treba videti i druge delove. Cene su slične a odnos uloženo/dobijeno bolji, kad se sabere i materijalno i nematerijalno.
Sa malom decom je opet drugačije, kad porastu biće vam lakše.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

ChobbyNS
Reactions:
Pridružio se: 30 Avg 2017, 15:25
Garaža: Lancia Delta 1.4 tjet

Post od ChobbyNS »

Ja sam plaćao Studio 60e na Tasosu u sezoni sad, ali rezervisano krajem prošle godine.
Cene svega ostalog su iste kao na drugim mestima u Grčkoj, nikakvu razliku nisam primetio.
Korisnikov avatar
Momčilo
Reactions:
Pridružio se: 21 Mar 2020, 22:44

Post od Momčilo »

I ja toliko plaćam studio u Pargi. Videćemo šta će me dočekati. :)
Korisnikov avatar
meidling
Reactions:
Pridružio se: 02 Feb 2017, 19:16
Garaža: Volvo XC90 II D4

Post od meidling »

trojanac napisao:
meidling napisao:Trojke pod hitno da se odstampaju Garaza nalepnice za zadnju soferku.Pa kad vidim na granici odma da begam u drugu trakuSlika

Gesendet von meinem SM-N975F mit Tapatalk
Nalepnice imaju odštampane. Eno jedna i na Ceed-u, ali ne na staklu. Slikam sutra.

Pošaljem ti jednu ako hoćeš da budeš Brand ambasador Garaže.

Može.Ili svratis u LE na pljesku.Poslacu ti adresu na p.p.Ubaci u pismo a troškove cu preuzeti ja

Volvo XC90 II D4
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Slika
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Kontakt:

Post od trojanac »

Sigurno da može bolje, samo eto podelih moja iskustva. Tasos i Lefkada su mi na listi ali moram da spavam usput tako da plus 2 dana odmora i naravno gorivo i putarine.

I da, ima li negde u Grčkoj stabilan i brz internet? Ovde u smeštaju standardno, muka. Uzeo Cosmote karticu, 5G. Radi ali ništa specijalno. Gledanje TV sadržaja je nemoguće bez seckanja.

Posetite www.garaza.rs !
maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Post od maniaxxx »

trojanac napisao: 08 Avg 2024, 21:51
meidling napisao:Trojke pod hitno da se odstampaju Garaza nalepnice za zadnju soferku.Pa kad vidim na granici odma da begam u drugu trakuSlika

Nalepnice imaju odštampane. Eno jedna i na Ceed-u, ali ne na staklu. Slikam sutra.

Pošaljem ti jednu ako hoćeš da budeš Brand ambasador Garaže.

Me too :oops:
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Kontakt:

Post od trojanac »

Dogovoreno.