Grčka

Iskustva sa putovanja, razne informacije
Odgovori
Korisnikov avatar
Dzona
Reactions:
Pridružio se: 16 Nov 2023, 10:01

Re: Grčka

Post od Dzona »

U Mk treba samo sipati na većim pumpama tj na pumpama Makpetrola, Lukoila, Okta (eko), shell i nema apsolutno nikakvih problema. Treba samo izbegavati pumpe manjih privatnika
kojot
Reactions:
Pridružio se: 05 Okt 2018, 22:33

Post od kojot »

Evo stigli smo skoro do prelaza iz Bugarske u Grčku- Kulata. Do sada nije bilo gužve, lep je put a ni na ovoj granici neće biti gužve koliko vidim. U bugarskoj se kupuje vinjeta, 7 dana 1050 din. Gorivo je kad se preračuna 160 din dizel.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

grujicd napisao: 17 Avg 2024, 02:15 Uf, to zahteva posebnu temu. Aj kad stigneš molim te otvori temu, napiši gde se pokaže za tu dozvolu za jedrilice, da li može kod nas, koliko košta, koliko traje, za kolike brodove posle dobiješ dozvolu, da li ti za rentu traže neke dodatne licence, koliko posle košta renta, ima tu sigurno milion detalja...
obuka traje kratko, prekratko za nekog ko nije ranije vozio malo veće čamce. Košta mislim 950e plus dolazak i troškovi življenja. Na kraju položi većina, ali uzeti u obzir da najveći deo ne bi trebalo samostalno da vozi jedrilicu, bar je to moje mišljenje. I nama je bilo napeto, ali preživesmo prepuni neviđenih utisaka. Doslovce je kad podvučeš crtu, šta smo do sad čekali. Veoma intenzivan odmor, sedam dana kao 15-20 u ekvivalentu. Tolika količina i mora, i akcije i svega, u odnosu na najbolji mogući zemaljski smeštaj.

Preporučujem da se ode kao član posade prvo sa nekim u ekipi, pa da se doživi i vidi da li vam to odgovara i da li ste uopšte kalibar da preuzmete odgovornost za pun brod ljudi, ili svoje porodice. Meni je ovo bilo prvo samostalno jedrenje, sami nas 4 na brodu za 10, i bez obzira što sam sve odluke doneo ispravne, jako sam se umorio psihički posle 7 dana, iako neka stvarna opasnost nije postojala. U principu je falio jedan muški tehnički pismen i bilo bi laganica, za vezivanje u luci i da asistira sa kanapima na jedrima, jer kad si sasvim sam ko zna šta da radi na brodu, previše skakanja tamo-vamo. Doduše, sad je stariji sin malo naučio, supruga takođe, tako da je posada formirana. Sledeći put će biti laganije i niko neće da fali.

Cilj je bio da zavole jedrenje i to smo mislim ispunili.

Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Re: Grčka”

Post od nidza »

Heinz napisao: 18 Avg 2024, 00:50
nidza napisao: 17 Avg 2024, 20:33 Suludo ne iskoristiti priliku i napuniti do vrha pre izlaza iz Mk.
Ima ljudi koji namerno ne sipaju u MK. Loše gorivo, stara rafinerija i sl.
I kod nas evo “loše gorivo” otkad sam položio.
Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
Garaža: Audi A4
Kontakt:

Post od carov2 »

E jeste, nikako da poprave benzin.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

U MKD makedonci predlazu samo MAK petrol ili LUK oil, oni koji se zalili na gorivo su vozili dizel uglavnom francuske proizvodnje i sipali na drugim pumpama od pomenutih ali opet i makedonci kazu da voze takva kola i sipaju na tim pumpama pa nemaju problem tako da...???

Sto se tice jedrenja svaka cast ako si sam vozio porodicu ili koga vec na jedrenjaku, ja ne bih smeo ni na nekom motornom camcu, tj smeo bih ono krace relacije i uz obalu ali na otvoreno more da izadjem nikako.
Moj komsija svake godine ide na jedrenje po grckoj, ima ekipu od 8 ortaka, rentiraju brod i skipera, krenu iz jedne tacke i imaju rutu obliaze ostrva 10ak 15 dana, sad i ove godine ide u septembru to im je 3. ili 4. sezona i kaze sledece godine jos jedna tura i time su obisli celu grcku, sad ne znam bas detalje kako celu grcku ali vrv neki bitniji i veci deo nje.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Lakše je upravljanje na otvorenom, najteže je uz obalu i plitko more :)
Za jedrenje ne znam ali za motorne čamce nauči se veoma brzo kako se ponaša brod pri manevrisanju, i naročito zaustavljanju pri iskrcavanju tj, nauči se predvidivost kretanja.
Mada koliko sam ja vidjao jedrilice manevrišu gotovo uvek sa vanbrodskim motorom (na krmi) pri uplovaljanju /isplovljavanju.

Pa u MKD gorivo je (vrlo često) isto ono kao u Grčkoj, pa ako ne valja u MKD onda ni u severnoj Grčkoj ne bi takodje trebalo da se sipa.
A opet, ja za 30+ godina sipanja MKD gorivo nijednom nisam imao problem, ni benzin ni TNG ni dizel a sva 3 goriva sam sipao do sada u stotinama litara pa bi valjda po Marfiju morao da uhvatim i to "loše".
Pa čak ni 90tih kada su bile teške nestašice u MKD usled tamošnjih sankcija i kada se benzin u kantama nabavaljao i sipao-bili bonovi u MKD.
Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Kontakt:

Post od carov2 »

ljubitelj napisao:
Pa u MKD gorivo je (vrlo često) isto ono kao u Grčkoj, pa ako ne valja u MKD onda ni u severnoj Grčkoj ne bi takodje trebalo da se sipa.

Nije

Korisnikov avatar
milosg
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2014, 01:20
Garaža: XC90 D5

Post od milosg »

Kako li Makedonci voze onda tamo, ako je loše gorivo (šta god to značilo)... :)
Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Kontakt:

Post od carov2 »

Jedva, muče se...

Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Poslednje loše gorivo sam sipao u juga još dok je bio olovni benzin. Kad sam prešao na bezolovni, i to je posle bilo ok. Zato i stavljam pod navodnike. Sistemski loše gorivo nema odavno nigde. Izbegavati samo anonimne pumpe i nema problema.
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

carov2 napisao: 18 Avg 2024, 16:47
ljubitelj napisao:

Nije

Grci su odavno kupili skopsku rafineriju ako se nesto u medjuvremenu nije promenilo ali sam negde procitao na nekoj grupi bas makedonci su pisali da je isto gorivo u GR i MKD e sad na kojim pumpama ne znam
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

To kao kod nas što je na MOL Mađarsko, ili OMV?

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

carov2 napisao: 18 Avg 2024, 16:47
ljubitelj napisao:

Nije

Jeste.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Ja vise sumnjam da kradu na tocenju nego da je lose gorivo. Ako su nasi do relativno skoro to radili sasvim je ocekivano da zemlja koja zaostaje za nama vrlo verovatno to i dalje radi.
Odgovori