Saša napisao:Nije moj/naš problem što oni ne mogu da dođu do broja - bitno je da je on tamo gde treba, da je vidljiv i ispravan. Neka kupe boroskop ili neku takvu skalameriju...
Kako se taj isti auto onda registruje u drugim zemljama? Aaa... drugi ne gledaju broj motora...? Pa ko nas... onda.
Pa slažem se da ne treba da bude naš problem ali pošto ne živimo u drugim zemljama onda je njihov problem = naš problem i samo te nepotrebno i dodatno nerviraju.
Sent from my motorola edge 30 ultra using Tapatalk
Imao sam mazdu iz uvoza kojoj je u garantnom roku zamenjen motor, naravno stavljen blanko bez broja, muku sam video dok sam resio papirologiju oko homologacije. Tu je bio problem sto sam morao da trazim dokaz da je taj isti tip motora ugradjen.
Pre svega hvala svima koji su dali neki odgovor ili izneli misljenje u vezi ovoga. Da sam prevaren jesam, ali sada je kasno i nema nazad. Najvise krivim sebe sto nisam bio oprezan i izbegao sve ovo pogotovo sto odavno znam gde i medju kakvima zivim, u moru lopova i prevaranata (cast izuzecima) ali ovde izgleda nikad dovoljno opreznosti. Ovde si dovoljno oprezan tek kad se ta "opreznost" granici sa paranojom jer cim malo spustis gard uvek s nadje neko da ti napravi ovakav ili neki drugi slican problem jer se ovde zivi po principu ko koga prvi zajebe taj profitira.
Neko je ovde pomenuo kako bi trebao da prijavim ovoga ili uradim nesto slicno po tom pitanju medjutim kad sam procitao kupoprodajni ugovor koji sam sa njim pravio odmah sam odustao jer tamo lepo pise da je kupac duzan da pre kupovine proveri brojeve sasije i motora, i da naknadne reklamacije nece biti uvazene. Ja sam na zalost uradio samo jedno od ova dva i to je gotova prica.
Potpisivanjem ugovora on je oslobodjen odgovornosti to jest sad ispada da sam ja menjao motor. Iako u svim iole normalnim zemljama broj motora niko ne gleda prilikom registracije to tamo nokoga ne interesuje ovde i dalje postoji taj nakaradni zakon u moru drugih isto tako nakaradnih. Kolko ja znam to je ovde ostalo jos od komunizma jer ovde izgleda nekome od onih koji o tome odlucuju odgovara da postoji.
To se radilo odavno i verujem jos uvek ima tih primera tako da br. motora tu ne znaci nista, koliko je samo jugica bilo sa 1.3 ili 1.5 motorima a uredno registrovani kao 1.1 a i gomila ozbiljnijih vozila pogotovo u varijantama gde su motori jako slicni pa niko i ne primeti razliku na oko. Sad se to vrv manje radi jer se slabije zezaju ljudi sa tim budzevinama posto sad ima dosta kola koji su fabricki vec dobro nasvirani pogotovo turbaci pa nema potrebe budziti nesto drugo, cipujes ga i cepaj.
Dare4x4 napisao: 23 Avg 2024, 12:01
U manjim mestima gde se svi znaju, niko neće gledati broj motora pogotovo ako je nepristupačan i ako si ranijih godina radio tehnički na istom mestu.
E sad, ako su na tom tehničkom zaveli u sistem da je broj motora netačan, onda više niko ne sme da pusti taj auto dok se broj ne reši.
Ako je taj motor legalno vožen u drugom autu, onda možda i može da se nađe vlasnik i uradi prenos ali čisto sumnjam da je tako.
Interesuje me jel neko zna koja je procedura posle obavljenog tehnickog. Jel oni salju taj izvestaj nekome, verovatno Agenciji za bezbednost, i ako je tako sta ovi drugi rade sa time?
Koliko sam ja shvatio čitajući CTPV forum, očitavanje brojeva šasije i motora je jedan od prvih koraka tehničkog pregleda i zove se identifikacija vozila. Tada je tehnički već započet, snima se i zavodi u bazu. Ako se brojevi ne podudaraju, pregled se prekida i navodi se razlog. To nije isto što i neispravnost, koja se takođe zavodi ali imaš rok nekoliko (ne znam koliko tačno) radnih dana da popraviš i vratiš se, a da ti ne naplate ponovo.
Oni su sada uveli u sistem da tvoje vozilo ima neispravne brojeve i čisto sumnjam da će neko smeti čak i preko veze da ti uradi tehnički. Da si ranije znao za problem, mogao si da nađeš tehnički gde bi te pustili. Naravno, to nije legalno rešenje ali verujem da je bilo sasvim izvodljivo. Sada je kasno. Nadam se samo da broj motora koji su očitali ne pripada nekom ukradenom vozilu.
To najvise zavisi od vrednosti vozila. Ako je u pitanju auto od par hilj eur, najcesci razlog je izbegavanje komplikovane procedure i dodatnih troskova, posebno ako je auto stranac.
Javna je tajna da roba od igle do lokomotive ide bez carine u zemlju, npr cuveni kombi prevoz. Koji sve jos kanali razradjeni postoje ne mogu ni da zamislim
Dare4x4 napisao: 24 Avg 2024, 23:09
Koliko sam ja shvatio čitajući CTPV forum, očitavanje brojeva šasije i motora je jedan od prvih koraka tehničkog pregleda i zove se identifikacija vozila. Tada je tehnički već započet, snima se i zavodi u bazu. Ako se brojevi ne podudaraju, pregled se prekida i navodi se razlog. To nije isto što i neispravnost, koja se takođe zavodi ali imaš rok nekoliko (ne znam koliko tačno) radnih dana da popraviš i vratiš se, a da ti ne naplate ponovo.
Oni su sada uveli u sistem da tvoje vozilo ima neispravne brojeve i čisto sumnjam da će neko smeti čak i preko veze da ti uradi tehnički. Da si ranije znao za problem, mogao si da nađeš tehnički gde bi te pustili. Naravno, to nije legalno rešenje ali verujem da je bilo sasvim izvodljivo. Sada je kasno. Nadam se samo da broj motora koji su očitali ne pripada nekom ukradenom vozilu.
Ko sve ima uvid u taj sistem? Predpostavljam da su to mozda Agencija za bezbednost i svi oni koji rade tehnicke preglede pa bi na taj nacin i znali da je na predhodnom pregledu nadjen neispravan broj i nebi smeli da puste. Inace i nisam u startu bio za registraciju preko veze jer hocu da imam legalnu stvar, to jest necu da razmisljam dali ce neko nekada to da mi nadje, pa ako bi se jos desilo da je skidano sa kradenog vozila, bio bi to ogroman problem a ja sa ovim sada ne znam na cemu sam. Sad mi je najblize resenje da vratim ovaj stari blok koji je upisan u dozvolu.
Bilo koji tehnicki kad ukuca tvoj broj sasije izacice im da je vozilo vec bilo na teh. i da je konstatovano sta je konstatovano, ne verujem da agencija za bezb. saobracaja ima veze sa tim, sto bi njih to zanimalo, nije to vozilo iz uvoza pa da treba da se radi homologacija.
Ako hoces da sve bude bezbolno uzmi lepo taj originalni blk sa pravim brojem i prepakuj sve iz sadasnjeg motora u taj blok, jeste da ce da kosta ali si miran, takodje odsradi i sve sto treba da se sredi na tom motoru a sto inace ne bi dirao i tek si onda miran ako planiras da vozis taj auto dugo. Nego koji je auto i motor u pitanju?
Tehnički pregled kod Dunava košta 3600din ako se vozilo vodi na penzionera koji ima penzionersku karticu. Redovna cena je 4500. Danas sam to saznao kad sam odvezao auto koji se vodi na oca ali na žalost nije korisnik penz. kartice.
VW Touran 2018. 1.6 TDI 85 kW
30.000 ukupno, dazbine + tehnicki. U odnosu na proslu godinu 1.500 din. manje.
Osiguranje je 1. premijski stepen.
Tehnicki je i dalje 2600 din. Gledaju sve u detalje, bar meni.