Sent from my 2201123G using Tapatalk
Koliko troši?
Re: Koliko troši?
Ugasena klima, samo duvanje na hladno 
- Ivan
- Pridružio se: 03 Jan 2013, 09:22
- Garaža: bmw 3 f31, bmw 5 f10,
Post pedalaša sa drugog foruma, sjajno se vidi koliko je mala razlika (deklarisana) izmeduu 2.0 i 3.0, kao i da sire gume dizu potrosnju (na sta su verujem osetljiviji manji motori), ako jos dodamo da su na 3.0 duži menjaci generalno i da su rastereceniji, jasno je da na auotoputu nece biti neke znacajne razlike izmedju 2.0 i 3.0 u istoj piksli, cak iako je razlika u snazi mozda i dupla, nebitno dizel benzin.Samo kao primer, za novu peticu, podaci sa BMW.de, kombinovana potrošnja po WLTP, za najužu gumu (pri čemu svi u standardnoj opremi dolaze sa istom dimenzijom, 225/55×18 ):
520d - 5,6 litara ( 7,3 sec. i 233 km/h )
520d xDrive - 6 litara ( 7,3 i 228 km/h )
540d xDrive - 6,3 litara ( 5,2 i 250 km/h ).
A sa sajta BMW Srbija se vidi da izbor širih guma diže gornje deklaracije do 0,6 litara. Najšire dostupne su na 21“ (sa gumama 245/35×21 napred i 275/30×21 pozadi).
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Civic 2.2 dizel, peglanje 170 po satu u Nemackoj nocas uz par spustanja kad je moralo, 7.8 litara.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Naravno da neće biti razlike u potrošnji jer nema razlike ni u snazi motora.jasno je da na auotoputu nece biti neke znacajne razlike izmedju 2.0 i 3.0 u istoj piksli, cak iako je razlika u snazi mozda i dupla, nebitno dizel benzin.
Potpuno je identična snaga motora od 2,0 i 3,0 kada se vozi istom brzinom u istom autu.
Gorivo je takodje nebitno za potrebnu snagu da se vozi istom brzinom.
Pričamo o poredjenju pri nekoj brzini, recimo 120 ili 150km/h za oba motora.
To što pominješ je max. snaga, to je deseti par čarapa (odredjuje maksimalnu brzinu) i uglavnom nebitan za to poredjenje potrošnje.
Meni X3 G01 2.0d xDrive troši oko litar više na letnjim 21' nego na zimskim 18' gumamaIvan napisao: 31 Avg 2024, 18:56Post pedalaša sa drugog foruma, sjajno se vidi koliko je mala razlika (deklarisana) izmeduu 2.0 i 3.0, kao i da sire gume dizu potrosnju (na sta su verujem osetljiviji manji motori), ako jos dodamo da su na 3.0 duži menjaci generalno i da su rastereceniji, jasno je da na auotoputu nece biti neke znacajne razlike izmedju 2.0 i 3.0 u istoj piksli, cak iako je razlika u snazi mozda i dupla, nebitno dizel benzin.Samo kao primer, za novu peticu, podaci sa BMW.de, kombinovana potrošnja po WLTP, za najužu gumu (pri čemu svi u standardnoj opremi dolaze sa istom dimenzijom, 225/55×18 ):
520d - 5,6 litara ( 7,3 sec. i 233 km/h )
520d xDrive - 6 litara ( 7,3 i 228 km/h )
540d xDrive - 6,3 litara ( 5,2 i 250 km/h ).
A sa sajta BMW Srbija se vidi da izbor širih guma diže gornje deklaracije do 0,6 litara. Najšire dostupne su na 21“ (sa gumama 245/35×21 napred i 275/30×21 pozadi).
Inače prosek potrošnje 8.6l na 100km zadnjih 40,000km, većina auto put. Od početka godine ga žena vozi samo po gradu i to jako lagano, i troši 11 litara na 100
- meidling
- Pridružio se: 02 Feb 2017, 19:16
- Garaža: Volvo XC90 II D4
Meni "tenak"za sada prosečna 9.2.Sad na odmoru prešao oko 3.500 km ali ga nisam štedio.Tempomat najčešće na 145 do 150 I plus čekanja na granicama
Volvo XC 90 II D4

Volvo XC 90 II D4
Volvo XC90 II D4
Veceras stigli na Atos.
Bg-Ouranopoli na kraju 786km za 09h i 10 minuta, od toga ima oko sat ipo rada u mestu na granicama i dve-tri pauze da ocistimo zadnje sediste jer je cerkica pravila haos pozadi
Prosecna brzina na kraju solido ubije na tim stajanjima, 86km/h, potrosnja 5,7l
Octavia 1.6 tdi 2018, 115ks.
Bg-Ouranopoli na kraju 786km za 09h i 10 minuta, od toga ima oko sat ipo rada u mestu na granicama i dve-tri pauze da ocistimo zadnje sediste jer je cerkica pravila haos pozadi
Prosecna brzina na kraju solido ubije na tim stajanjima, 86km/h, potrosnja 5,7l
Octavia 1.6 tdi 2018, 115ks.
Renault Megane 1,5dCi 115KS
Novi Sad - Bitolj sa svracanjem u Skoplje i voznje po gradu - 5,5 cep metodom (5,2 po bordu)
2 ljudi, pun gepek
Sent from my YAL-L21 using Tapatalk
Novi Sad - Bitolj sa svracanjem u Skoplje i voznje po gradu - 5,5 cep metodom (5,2 po bordu)
2 ljudi, pun gepek
Sent from my YAL-L21 using Tapatalk
307 1.6 HDI (136KS po novom):
NS-HN - nisam izmerio do HN nego do neke Eko pumpe blize HN: 594km sa 26,91 L predjenih, od toga je 20km predjeno u gradskoj voznji u NS.
Prosek negde do Cacka je bio 123kmh, posle je to fino palo na 70kmh jer ocajno se kilavi po putu kad se predje granica a i taj deo posle cacka. Ljudi voze 30-40kmh i stvaraju mini kolone, retko ko zna da odvoza one uspone na Zabljak i dole, to se vuku strahota sporo. Uglavnom nije guzva, nego svi voze 40-60. Ne znam u cemu je fora jer na dosta mesta je ogranicenje 80kmh. I onda iako su putevi prazni, forrmiraju se te kolone, pogotovo na usponima i krivinama i drasticno obore prosecnu brzinu.
Skroz pun auto i klima svo vreme. Prosek je dakle, metodom cep-cep: 4,5L, verovatno bi bilo i nize da sam sipao bas u HN, jer naglo opada potrosnja na magistrali.
Bord nisam resetovao, pokazuje 5,4 ali tu ima bar 150km ako ne i vise stroge NS voznje po centru.
Francuz inace ne bi bio francuz kad ne bi imao bubice: od NS nijedna regeneracija (dakle sigurno je nije radio preko 600km), krenem se parkiram u HN on je ukljuci
NS-HN - nisam izmerio do HN nego do neke Eko pumpe blize HN: 594km sa 26,91 L predjenih, od toga je 20km predjeno u gradskoj voznji u NS.
Prosek negde do Cacka je bio 123kmh, posle je to fino palo na 70kmh jer ocajno se kilavi po putu kad se predje granica a i taj deo posle cacka. Ljudi voze 30-40kmh i stvaraju mini kolone, retko ko zna da odvoza one uspone na Zabljak i dole, to se vuku strahota sporo. Uglavnom nije guzva, nego svi voze 40-60. Ne znam u cemu je fora jer na dosta mesta je ogranicenje 80kmh. I onda iako su putevi prazni, forrmiraju se te kolone, pogotovo na usponima i krivinama i drasticno obore prosecnu brzinu.
Skroz pun auto i klima svo vreme. Prosek je dakle, metodom cep-cep: 4,5L, verovatno bi bilo i nize da sam sipao bas u HN, jer naglo opada potrosnja na magistrali.
Bord nisam resetovao, pokazuje 5,4 ali tu ima bar 150km ako ne i vise stroge NS voznje po centru.
Francuz inace ne bi bio francuz kad ne bi imao bubice: od NS nijedna regeneracija (dakle sigurno je nije radio preko 600km), krenem se parkiram u HN on je ukljuci
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
- zdushan
- Pridružio se: 12 Jan 2013, 13:02
- Garaža: Škoda Superb 2.0 TDI 4x4
Kolone uglavnom stvaraju Novosađani i drugi Vojvođani... 

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

@cozmo
Otprilike je tolika potrosnja bila i mom bratu sa c4 1.6 ehdi (92ks), ista ruta.
Za regeneraciju toliko zna da bude frustrirajuce. Isto tako, predjem po 400-500-600km sa passatom i ne ukljuci regeneraciju.
Udjem u grad, ukljuci je na Karaburmi ( a zivim na Mirijevu). Nekako mi zao da ugasim auto i da prekidam, pa se vozikam 15-ak minuta.
Otprilike je tolika potrosnja bila i mom bratu sa c4 1.6 ehdi (92ks), ista ruta.
Za regeneraciju toliko zna da bude frustrirajuce. Isto tako, predjem po 400-500-600km sa passatom i ne ukljuci regeneraciju.
Udjem u grad, ukljuci je na Karaburmi ( a zivim na Mirijevu). Nekako mi zao da ugasim auto i da prekidam, pa se vozikam 15-ak minuta.
Сад му није ништа...
Fakat je tacno. Ja sam Zemunac sa NS tablicama pa sam kamufliran, ne znaju sta ih snadjezdushan napisao: 02 Sep 2024, 15:38 Kolone uglavnom stvaraju Novosađani i drugi Vojvođani...
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
Ma, ugasio sam ga, drljao je ventilator jos posle par minuta dok smo se raspakivali, ne sluzim ja njemu, sluzi on menimarkoue napisao: 02 Sep 2024, 16:12 @cozmo
Udjem u grad, ukljuci je na Karaburmi ( a zivim na Mirijevu). Nekako mi zao da ugasim auto i da prekidam, pa se vozikam 15-ak minuta.![]()
BG-Užice-Tara-Nova Varoš-granica pola sata rada u mestu-CG autoput-Podgorica-Budva-Krašići + jedan dan vožnje do Tivta u stani-kreni režimu
4 odrasla putnika + 1 dete + gepek pun do krova (bukvalno, ne do roletne). Vožnja po ograničenju ili 10-15 preko osim na CG autoputu, tu je prosek bio 130-140.
Potrošnja, čep metoda, 7.7 l/100 km
Toyota Avensis T27 karavan, 1.8 benzin, CVT.
Sent from my motorola edge 30 ultra using Tapatalk
4 odrasla putnika + 1 dete + gepek pun do krova (bukvalno, ne do roletne). Vožnja po ograničenju ili 10-15 preko osim na CG autoputu, tu je prosek bio 130-140.
Potrošnja, čep metoda, 7.7 l/100 km
Toyota Avensis T27 karavan, 1.8 benzin, CVT.
Sent from my motorola edge 30 ultra using Tapatalk