Auto-klima

Iskustva sa servisima, cene održavanja, pranje i poliranje
Odgovori
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Re: Auto-klima

Post od dag81 »

Proveri pritiske, mozda je los ventil, a mozda je i prepunjena odradi servis.
Ali si nasao i sa cim da poredis Astra G, Golf 4, Fabia, A3 to su sve ubice bukvalno.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Nece valjda da poredi sa necim sto nije vozio.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
dunx81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:20
Garaža: Civic 1.8

Post od dunx81 »

Bio sam kod Nidže mislići da nema freona dovoljno, sa njihove strane koliko su gledali sve ok.

Sad sam pogledao koji je kompresor, neki Sigma jp

Slika
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

R-134a, jel to stari gas? Stvarno sam ureko i danas kad nisam lips’o u kabini. Idem da je dopunim sl. nedelje.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Post od dag81 »

dragvorl napisao:Nece valjda da poredi sa necim sto nije vozio.
Retko koja auta hlade kao nabrojana. Nisam bezveze prokomentarisao

Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Ni ja.
SlikaSlika
Korisnikov avatar
noodles
Reactions:
Pridružio se: 21 Jun 2016, 19:54
Garaža: KIA Sportage 1.6 GDi

Post od noodles »

trojanac napisao: 24 Avg 2024, 08:15 Meni je stalno uključena. Ne znam kako auto ide kad je klima isključena.
Probaj :)
Vozio sam isti auto, isti motor, nije da nema razlike, pogotovo u gradskim stani-kreni vožnjama, ili kad je pun auto.
Sa budalama se ne isplati svađati. Prvo te spuste na svoj nivo, a onda te dotuku na iskustvo!
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Uvek ima uticaja klima na malom gasu. Na velikom nema. Moj auto gasi kompresor kada se potapa gas, iako ima ogroman višak obrtnog momenta, nema nikakve potrebe za gašenjem klime. Jednostavno daje prioritet vožnji.
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:50
Garaža: Peugeot 307 1.6 HDI

Post od cozmo »

Pisao sam i kod mene u temi:

Posle puta na more dopunjena klima.

Veoma malo je falilo freona, ja nisam dirao klimu od kada sam kupio auto (6 godina). A u servisnoj knjizici nisu zapisane nikakve intervencije na klima uredjaju (mada ne verujem da to upisuju uopste).

Primetio sam tako sto, zadnja 2-3 meseca nije hladilo dole na noge. Nisam nesto pridavao tome paznju jer je odlicno hladilo kabinu svejedno. Medjutim prvo sam pomislio da je mozda klapna (sto je problem kod njega), pa sam probao rucno i nije duvalo nista hladno na dole (inace uvek automatika radi). Probam grejanje - duva dole. Onda provalim da nece da duva hladno ni na soferku vec samo ka kabini (a greje i na soferku). Odem do majstora, klapne rade, prikacimo - fali nesto gasa, dopunimo za par minuta, stavili smo i onu fluo tecnost. Kako je dopunjeno, automatika odmah krece da pusta hladjenje i na soferku i noge, a isto je i u manuelnom modu. Ne znam da li ima senzor i kako se ponasa ali eto nekako detektuje i pusta hladjenje samo na frontove. Inace rece mi majstor da bi se mozda desilo za godinu dana i da oslabi hladjenje. Hladnjaci su cisti i u redu - nema nigde curenja. I dalje mi nije jasno na koju foru je detektovao manjak freona (pritisak?) pa je na automatici usmeravao samo da duva ka putnicima (zato se da kazem i nije osetio "pad" hladjenja) - odnosno da li tako cak i manji pad punjenja moze da dovede do takve "anomalije" u automatskom podesavanju duvanja (sad kad smo isli na more, bukvalno je supruga uzimala cebe koliko je hladilo u kabini). Dijagnosticki je sve u redu, inace.
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
Korisnikov avatar
milosg
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2014, 01:20
Garaža: XC90 D5

Post od milosg »

Automatika i ne treba da dozvoli da hladi dole, da greje da :)
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:

Post od cozmo »

Duva na noge i na soferku, automatika podesava. I odjednom je prestalo, zato sam mislio da je prvo klapna.
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Hladno automatika uglavnom ne duva na noge.
SlikaSlika
LAV-LAV
Reactions:
Pridružio se: 27 Okt 2019, 10:49

Post od LAV-LAV »

Mislim da tapatalk ima neograničenu moć stvaranja nesporazuma.

Poslano sa mog SM-A346B koristeći Tapatalk

Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:

Post od cozmo »

Oicgledno :)

Elem da pojasnim. Kad je temperatura u kabini iznad 29C automatski pali hladjenje kako god. Kada je napolju previsoka temperatura, automatika pali hladjenje na svim nivoima - na noge, na soferku, na kabinu. Isto ce uraditi i ako otvoris oba prozora a previse je vruce u kabini. Kako se smanjuje temperatura u kabini tako usmeravanje (automatsko) se prebacuje na kabinu samo i soferku (logicno zbog odmagljivanja), duvanje se smanjuje i odrzava se zadata temp (ako je moguce). Ako prebacim temp na "LO" opet ce automatika ukljuciti duvanje svuda :) Manuelno mozes da podesis da ti duva gde oces.

Elem, to pocetno hladjenje, kada je kabina vrela i ako prebacis na "LO" temperaturu nije pustalo hladjenje na noge i na soferku. Zato sam prvobitno pomislio da su klapne u pitanju, ali nije htelo ni manuelno da pusti isto (pa sam opet posumnjao u klapne).

Onda rekoh da probam grejanje - prebacim automatski na "HI" krece grejanje svuda (znaci isto duva i na noge i na soferku), i manuelno radi.

Kako sam dopunio klimu - kad upalis auto i ako je previse vruce u kabini ili spolja krenulo je opet da radi kako treba (kako sam objasnio gore).

Kako se temperatura priblizava zadatom nivou, tako on prebacuje duvanje samo na kabinu (tj na 4 otvora na tabli) a gasi hladjenje nogu, dok soferka se isto hladi.

Nadam se da je sad razumljivo - kad je prevruce pusta hladjenje svuda dok ne dostigne neku temperaturu kabine :)
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Nikad mi klima nije na hlađenju na auto duvala na noge, skromno iskustvo sa 3 vozila.

Topao vazduh se nalazi u gornjoj zoni, jer je lakši od hladnijeg, sve klime za koje znam duvaju na gore kad hlade, pogledaj kućnu kako radi.
Ljudi vole one rešetke da usmere na dole, valjda da ih ne boli glava, promaja ubija. I ladan beton.

Odgovori