Nekretnine, kupovina, saveti, iskustva

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Re: Nekretnine, kupovina, saveti, iskustva

Post od Uroš S. »

Milutin pp napisao: 02 Okt 2023, 22:51 A posle "upisa u knjige" sledi ozakonjenje.
Medjutim, problem je koko stici do toga.

Ponadao sam se da bar neko na forumu ima utilitarnu konekciju ili ideju.
Nema univerzalnog rešenja, a u tvom slučaju nema nikakvog rešenja.

Bez upotrebne dozvole objekta nećeš nikada uknjižiti stan. To što su se neki uknjižili je iz razloga što je do 2018. godine to moglo da se uradi.

Nešto tu brkaš pojmove. Nema ozakonjenja za tebe, to može samo investitor na nivou celog objekta, a to se neće desiti nikad. Kad se zgrada upiše u katastar sa svim svojim posebnim delovima iz projekta za izvođenje, nakon tehničkog prijema tj. izdavanja upotrebne dozvole, ostaje samo da se vlasnici posebnih delova upišu kao vlasnici svojih posebnih delova. Nema nikakvog naknadnog ozakonjenja.
Korisnikov avatar
sebekkg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:18

Post od sebekkg »

Evo ideje za nase investitore

https://vm.tiktok.com/ZMjxFvx56/

Sent from my SM-G780G using Tapatalk

Slika
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Uroš S. napisao: 08 Okt 2023, 22:48 To što su se neki uknjižili je iz razloga što je do 2018. godine to moglo da se uradi.
Propustili a nismo ni znali. Ne znam kako je moglo, zgrada u kojoj smo nema upotrebnu dozvolu i stalno je to bio problem.
Korisnikov avatar
havijer
Reactions:
Pridružio se: 28 Mar 2015, 07:55
Garaža: I30 mk1 1,4

Post od havijer »

Moja zgrada nema upotrebnu dozvolu a uspeo sam da uknjižim stan. Ostale komšije koje nisu reagovale na vreme imaju upisanu državine a ne pravo svojine.

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk

Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

Pre nekog vremena, učestale su ponude stambenih kredita sa delimil fiksnom stopom.

Kažem ja ženi: Sada će da forsiraju fiksne, izgleda da su nešto namirisali.

Hop, Intesa nudi max 20 godina otplate, ali fiksna rata.

Šta mislite, očekuju li pad Euribora i kamata uopšte, kada reklamiraju fiksni stambeni kredit. Kao kada su ubeđivali narod da nema ničeg boljeg od CHF?

TapaT

Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Evo kod nas fiksirane pa mozes da vidis u zavisnosti od duzine fiksiranog perioda kolika je kamata…

https://www.hypotheekrente.nl/
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Kad bi čovek bio vidovit ne bi bio siroma.
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

Fiksna je uvek visa jer uracunaju oni sebi u startu sve. Ja sam vise za tu varijantu, jer je rata onda ista ceo period. Znam par njih koji su fino popi..eli kad su rate krenule da rastu. Varijabilna mi ima vise smisla za kraci rok, u privredi.

Sent from my iPhone using Tapatalk
pedalaš
Reactions:
Pridružio se: 02 Okt 2023, 14:01

Post od pedalaš »

Žalio mi se jedan danas na ovakav navodni problem u vezi nekretnina - kod RGZ-a upisane površina stanova. I pokazao mi je i papire. Ne laže.

Kada vi udjete na sajt RGZ-a ( na javni ili plaćeni pristup ), za mnoge stanove ( verovatno ne za sve ) vidite samo upisane "zaokružene" površine, u celim m2 ( npr, 72, 73 ... m2 ). Tako ih vidi i notar pri overi. Samo cele brojeve ( tamo gde je nekoma iz RGZ-a u nekom ranijem trenutku bilo palo na pamet da to "zaokruži" ).

Ali, ta javno vidljiva ( i za notare vidljiva ) baza podataka o površinama stanova, ako je "zaokružena", navodno ne mora uvek da odgovara površinama koje su ( bez "zaokruživanja" navedene u ispravama na bazi kojih su te nekretnine upisane u bazi podataka RGZ-a, onoj bazi koju vidi samo RGZ. I niko drugi.

Primera radi, ono što vi i notar vidite kao "zaokruženo" na 73 m2 ( i što će notar da vam u ugovoru ili hipotekarnoj izjavi overi samo sa 73 m2 ), kod EGZ-a u njihovoj bazi ( i ispravama koje su bile osnov za upis ) se vodi u nekoj površini u rasponu od 72,5 m2 do 73,49 m2. Koliko je, to vi uglavnom pojma nemate ( može da se desi i da znate, npr. da imte rešenje o upotrebnoj dozvoli ). Ali, čak i da znate koja je stvarna površina ( 72,5 ili 73,42 m2 ), notar u svom službenom pristupu podacima RGZ-a vidi samo zaokruženu površinu ( 73 m2 ), ako je ona zaokružena i u javno dostupnom pristupu (i li, u onom plaćenom ).

Praksa RGZ-a ( i ranije zamljišnoknjižnog suda ) oko dozvoljenog maksimalnog odstupanja površina za upis je oduvek bila šarena. Tu se nikada nije znalo niko pije, ni ko plaća. Nekada je mogla da prodje i razlika od 5-6 m2. Sveti Petar to nije znao. Ali, ja nisam sreo da je iko ikada odbijen zbog odstupanja do 0,5 m2 ( na ovu ili onu stranu ).

Eh, sada se ovom iz prve rečenice ovog posta desilo da je zahtev za upis odbijen zbog toga što je notar overio na "zaokruženih" 73 m2 ( koliko samo on i vidi ), a kod RGZ-a je to upisano sa 72,5 m2, što niko osim RGZ-a ne vidi.

I po RGZ-u je sada jedino rešenje te situacije da se kod notara overi nova založna izjava ( za veći broj stanova sa "zaokruženim" površinama ), ali, ovaj put na stvarne površine, bez zaokruživanja, koje su inače za stranke i notare "nevidljive". I notar će to sada da prihvati, jer te stvarne površine ( bez zaokruživanja ) sada lepo pišu u obrazloženju rešenja RGZ-a kojim je odbijen zahtev za upis hipoteke. Naravno, treba platiti još jednom 6.000 evra taksu notaru ... A posle opet i taksu RGZ-u. Naravno, ako imaš vremena, možeš i "da ispravljaš krivu Drinu". Ako nemaš vremena ...

To je Srbija. Da je nema, valjalo bi je izmisliti.
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Moj rođak je hteo da izvadi izvod iz katastra zbog uvođenja gasa. On na sajt, kad ono drugo ime kod vlasnika nepokretnosti. Otišao u katastar da vidi u čemu je problem (preko nekih pouzdanih kontakata) i kao da greška postoji, ali morate pisati žalbu i uplatiti 2.700 dinara...
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

Meni su isto tako ‘pogresili’ kod mojih podataka iz licne (broj zgrade) i to je takvo cudo bilo za njih, nesto nevidjeno. Doslo mi je bombu da bacim tamo iskreno… Na kraju su ispravili kad ih je napicio advokat.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

Davno, majka izvadi novu LK.
Dođem kući sa posla, vidim da su omašili kućni broj.

Ode ona u MUP, kažu: platite izdavanje nove isprave, zašto niste gledali kada ste preuzimali...

TapaT

Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

6000e taxa?
pedalaš
Reactions:
Pridružio se: 02 Okt 2023, 14:01

Post od pedalaš »

Da, nešto veći kredit. A kako se "pogrešna" površina ( ona "zaokružena" ) javljala u nizu vezanih ugovora, sada sve to mora da se menja, overeva, nove založne izjave ...
Kako sve to kod nas funkcioniše (i koliko je RGZ država u državi ), vidi se i sa svežeg saopštenja na sajtu RGZ-a:

17.9.2024.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, г. Горан Весић, својим дугогодишњим нечињењем директно крши закон и покушава да изазове озбиљан поремећај у раду Републичког геодетског завода. Упркос нашим упозорењима, министар је у два мандата игнорисао своје законске обавезе и тиме јасно показао намеру да дестабилизује ову важну институцију.

Већ годинама министар Весић није донео Правилник о поступку уписа у катастар непокретности и водова (инфраструктуре), основни документ који уређује рад РГЗ-а и омогућава грађанима упис права над непокретностима. По закону је био у обавези да донесе овај Правилник пре више година, а с обзиром на то да му је ово други мандат, очигледан је став и намера министра Весића да опструише рад РГЗ-а. Овакво непоступање ствара правну несигурност, ремети тржиште непокретности и угрожава рад РГЗ-а.

Поред недоношења Правилника министар Весић такође није прописао, а био је у обавези по Закону, и следеће:

1. Податке које евиденција обвезника доставе треба да садржи према члану 21 Закона – чиме је онемогућено скраћивање процедура и максимално убрзавање поступка уписа у катастар.

2. Формат електронског захтева за покретање поступка уписа у катастар непокретности према члана 26 Закона – чиме је онемогућена аутоматизација забележби и дигитализација процеса. Тиме се угрожава правна сигурност грађана и убрзавање процеса рада службеника катастра.

3. Дефиницију "једноставнијих управних ствари" по члану 36 Закона – чиме се онемогућава олакшавање поступка уписа у катастар грађанима Србије. Овај једноставан корак би значајно убрзао и олакшао процес уписа у катастар.

Уместо да испуни своје законске обавезе и омогући несметан и функционалан рад катастра, министар Весић је одлучио да појача и интензивира кампању против Републичког геодетског завода и запослених. Ова кампања је пласирана преко медија, а све то без да се министар Весић икада обратио РГЗ-у. На тај начин се додатно дестабилизује рад једне од кључних институција у земљи, уместо да се допринесе њеној правној сигурности и функционалности.

Посебно је забрињавајуће што се ово дешава након имплементације ISO 37001 стандарда у РГЗ-у за борбу против корупције. Недостатак адекватне подршке од стране министра може угрозити наше напоре у унапређењу система управљања непокретностима и борби против корупције.

Упркос покушајима министра да изазове озбиљан поремећај у раду РГЗ-а, захваљујући ентузијазму, професионалности и марљивости запослених у катастру, ова институција наставља да служи грађанима Србије.

Позивамо министра Горана Весића да одмах испуни своје обавезе према Закону, Скупштини Србије и грађанима Србије, да престане са опструкцијама и омогући РГЗ-у да ради у пуном капацитету на добробит свих грађана Србије
Korisnikov avatar
Puzo81
Reactions:
Pridružio se: 11 Mar 2012, 23:42
Garaža: Ford S-Max 2.0 Tdci Titanium

Post od Puzo81 »

Kolega će krenuti da zida zgradu u jednoj ulici levo, naslanja se na Pap Pavla NS. Kvadrat 3500-3800 sa PDV-om. Interesenata već ima.

Pitam se u kojoj bajci mi živimo.

Moj stan u J.Čmelika kod Canzone, zgrada 2007, procenjen na 2300 EUR/kv. Dvoje komšija prodalo po 2400. Dobro je što se tiče mene jer moram uzeti 4-soban ali teško ludilo od cena.
Odgovori