Plate i životni standard u razvijenim zemljama
- Gazu
- Pridružio se: 08 Feb 2022, 00:31
- Garaža: Opel Astra G 1.6i-16V
Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama
Za mene to što se neko i vraća ne znači da je tamo lošije. Pazi, ako je njima tamo sad teže nego ranije da se skuće, pa to je i ovde teže nego ranije. I na sve to imaju tamo viši standard po pitanju svih sitnica. Ali je skroz razumljivo da u takvim okolnostima neko reši da dođe iz Kanade nazad za Balkan jer sa onim parama ovde može da kupi nekretninu, a nada se da će ovde moći dovoljno da zarađuje. Prosto nešto trampi - po standardu prelazi s konja na magarca, al to mu je OK jer mu je važnije da se skući...
Sad, možda to tako sebi pomažu, a sjebavaju svoju decu - jer će deci ovde opet biti gadno da se skuće, a standard će im ipak biti niži. Možda i ne... Pa jedno od merila je i to što mi odavde i ne možemo tako lako da putujemo preko Atlantika avionom kad hoćemo, a kamo li za neko galantnije ponašanje na letovanju.
Druga je stvar što nekome više odgovara način života ovde, to mi je lako da prihvatim.
Sad, možda to tako sebi pomažu, a sjebavaju svoju decu - jer će deci ovde opet biti gadno da se skuće, a standard će im ipak biti niži. Možda i ne... Pa jedno od merila je i to što mi odavde i ne možemo tako lako da putujemo preko Atlantika avionom kad hoćemo, a kamo li za neko galantnije ponašanje na letovanju.
Druga je stvar što nekome više odgovara način života ovde, to mi je lako da prihvatim.
Evo par razloga zašto se ljudi vraćaju.
1. Nekretnine. Naši ljudi su navikli da imaju nekretnine u vlasništvu. Shvatili su da po trenutnim cenama nikad neće moći da kupe stan u gradu gde žive i moraće do sudnjega dana da plaćaju skupe kirije.
2. Škola/vrtić tj. Teško mogu da "sažvaću" da im deca idu s Arapima u školu, teško im je da shvate da je sada normalno sve što je do juče bilo nenormalno, LGBTQ itd.
3. Nepostojeći društveni život, nostalgija za zavičajem.
4. Sada se i kod nas može zaraditi 1000eur, i ovde se može kupiti noviji auto,i nije neophodno se za to cimati u inostranstvo.
1. Nekretnine. Naši ljudi su navikli da imaju nekretnine u vlasništvu. Shvatili su da po trenutnim cenama nikad neće moći da kupe stan u gradu gde žive i moraće do sudnjega dana da plaćaju skupe kirije.
2. Škola/vrtić tj. Teško mogu da "sažvaću" da im deca idu s Arapima u školu, teško im je da shvate da je sada normalno sve što je do juče bilo nenormalno, LGBTQ itd.
3. Nepostojeći društveni život, nostalgija za zavičajem.
4. Sada se i kod nas može zaraditi 1000eur, i ovde se može kupiti noviji auto,i nije neophodno se za to cimati u inostranstvo.
Aj sad i par razloga zasto se odlazi 

- srdjanyo
- Pridružio se: 12 Okt 2014, 11:44
- Garaža: Škoda Fabia Combi 1.9 TDI
- Kontakt:
Uzgred, da dodam. Tetka i teča su otišli u Kanadu 1981. posle 5 godina provedenih na privremenom radu u Utrehtu. Ali, ni tada to nije glatko išlo. Morali su "preko veze" koja je nađena u SPC, Zagrebačka eparhija.
Sent from my SM-A528B using Tapatalk
Sent from my SM-A528B using Tapatalk
- Gaginh0
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
- Garaža: Nemam garažu :(
Member - 2.5 od 4
Ne slažem se za nekretninu. Stanovi od 100-110 kvadrata su isopd 300.000€ sad u mom mestu (25-30km od centra Štutgarta, oko 40.000 stanovnika). Jesu to zgrade iz 80tih, ali ovde je sve to redovno održavano, a stanovi unuta su priča za sebe, zavisi na šta naletiš. Saatoje se od tri spavaće, dnevnom, kuhinjom, dva kupatila/wc-a, dve terase itd. I mislim da sa nekim manjim ulagannem može super da se sredi.
Stanovi iz novogradnje su berba ušiju.
Ali kuće su priča za sebe, tu tek ne znaju koliko bi para tražili. Eventualno da se kupi kuća "u nizu", al tu maltene imate zajedničko dvorište sa komšijama sa obe strane. Ako digneš do komšija ogradu osećaš se kao u kavezu.
Ne slažem se za nekretninu. Stanovi od 100-110 kvadrata su isopd 300.000€ sad u mom mestu (25-30km od centra Štutgarta, oko 40.000 stanovnika). Jesu to zgrade iz 80tih, ali ovde je sve to redovno održavano, a stanovi unuta su priča za sebe, zavisi na šta naletiš. Saatoje se od tri spavaće, dnevnom, kuhinjom, dva kupatila/wc-a, dve terase itd. I mislim da sa nekim manjim ulagannem može super da se sredi.
Stanovi iz novogradnje su berba ušiju.
Ali kuće su priča za sebe, tu tek ne znaju koliko bi para tražili. Eventualno da se kupi kuća "u nizu", al tu maltene imate zajedničko dvorište sa komšijama sa obe strane. Ako digneš do komšija ogradu osećaš se kao u kavezu.
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Ja ne vidim da se u Srbiji nesto preterano promenilo u zadnjih 6-7 godina od kad ne zivim tamo stalno. Ono sto mi kazu drugari da je za posao u mojoj struci isto ili teze nego ranije (masinstvo). Sa tim istim iskustvom u Evropi mozes birati pozicije, a moglo se i ranije. Sta vise, sve je teze naci ljude, a bas sam pricao i sa sadasnjim sefom i otvoreno mi je rekao da jednostavno ne mogu da nadju kvalitetne ljude, jako tesko ide.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Upravo suprotno, njima tamo standard opada, i sve im je teže nego ranije,Gazu napisao: 18 Sep 2024, 18:41 Za mene to što se neko i vraća ne znači da je tamo lošije. Pazi, ako je njima tamo sad teže nego ranije da se skuće, pa to je i ovde teže nego ranije. I na sve to imaju tamo viši standard po pitanju svih sitnica.
Nemaju viši standard koji raste svake godine, zato i odlaze u potrazi za boljim standardom i u zemlje koje imaju ekonomski razvoj.
Trend je selidbe stručnjaka sa zapada u Kinu, pogotovu tehničke struke jer se tamo stvara nešto novo, usvajaju nove tehnologije ulaze u R&D znatno više, i bolje se napreduje u karijeri. Plus su bolje plate u Kini nego u zapadnoj Evropi i SAD za taj kadar koji radi na razvoju.
Pa opada i nama standard. 

Plate i životni standard u razvijenim zemljama
Jos ce i slobode i ljudska prava biti bolji u kini nego li na omrazenom zapadu.
- kragujevac
- Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
- Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)
A i vazduh im je čistiji nego u Alpima tako da je selidba u Kinu iz Evrope odlično rešenje.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Ljuba Moljac
Za razliku od nas oni barem napreduju na tom polju.
- Gazu
- Pridružio se: 08 Feb 2022, 00:31
- Garaža: Opel Astra G 1.6i-16V
A cene minimum duplo jače nego ranije.member napisao: 4. Sada se i kod nas može zaraditi 1000eur, i ovde se može kupiti noviji auto,i nije neophodno se za to cimati u inostranstvo.
Sent from my Motorola Edge 50 Fusion using Tapatalk
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Cuj, pa i pre 10 godina se moglo zaraditi 1000e.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
- trojanac
- Editor in Chief
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
- Garaža: KIA Ceed JD 1.4
- Kontakt:
Samo tadašnjih 1000e i današnjih nisu iste pare.
Sent from my 2201116SG using Tapatalk
Sent from my 2201116SG using Tapatalk
Posetite www.garaza.rs !