Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od Ji 4Tze »

Da vidiš u jezeru, iz koga se napaja gradski vodovod, koje je voda boje u plićaku, bilo bi ti sve jasno.
Baš nisam očekivao onoliko crnilo, jeste se malko povukla a i nisam dugo bio. Kriminal…
Boringly average, but also perfect for school run mums
Korisnikov avatar
TheWickerMan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
Garaža: AR Stelvio Estrema, AR Giluietta TCT

Post od TheWickerMan »

milekmilek napisao: 22 Sep 2024, 22:24
Vi koji ste napolju, pijete li česmovaču? Ili samo flaširanu?

Sent from my SM-G973F using Tapatalk
Ja pijem samo flasiranu iako veci deo BWa se napaja sa Bodenseea sa vodom i jako je kvalitetna. Flasiranom vodom pokusavam da smanjim pojavljivanje kamena u bubregu ali mi jako neuspesno ide.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Mikroplastika.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

milekmilek
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2017, 14:29

Post od milekmilek »

TheWickerMan napisao:
milekmilek napisao: 22 Sep 2024, 22:24
Vi koji ste napolju, pijete li česmovaču? Ili samo flaširanu?

Ja pijem samo flasiranu iako veci deo BWa se napaja sa Bodenseea sa vodom i jako je kvalitetna. Flasiranom vodom pokusavam da smanjim pojavljivanje kamena u bubregu ali mi jako neuspesno ide.
Nisam aiguran da kamen u bubregu ima veze sa tim koliko kamenca voda ima, odnosno ova česmovača po Nemačkoj. Mislim da drugi faktori utiču na to, neko od dr će bolje znati.

Korisnikov avatar
mix024
Reactions:
Pridružio se: 25 Apr 2012, 22:12
Garaža: VW Caddy 2.0 TDI 150 KS

Post od mix024 »

Problem je metabolizam, a ne voda.

OK, tvrdom vodom se u organizam unosi i više kalcijuma i magnezijuma, ali to su jako male količine što se unose preko vode.

Da je problem u tvrdoj vodi, svi koji je piju bi imali kamen.

Problem je negde drugde u organizmu.
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Inace kada smo kod kvaliteta vode ja svojim kolegama kukam kao mi je opet poskupela voda i kako je kod njih (druga provincija) voda duplo jeftinija. A oni meni pa vi imate cistu vodu a mi ne :) Oni imaju brdo antibiotika i ostalih hemikalija koja Severna Holandija nema, i da su kod nas mnogo bolje fabrike vode. Eto covek svakog dana sazna nesto novo :) Inace voda u Amsterdamu je uvek bila fantasticna.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

rele napisao: 22 Sep 2024, 20:05 Pre dve nedelje sam bio neplanski u S.M i kao i svaki put kad dodjem i tad sam svaki dan pio duplu dozu antialergena i antihistaminika da bih mogao da preguram dan a posebno noc.
Nakon povratka se posle par dana sve unormali.
Ambrozija je ubijala tada.
https://symappsys.com/POLEN/
Korisnikov avatar
TheWickerMan
Reactions:

Post od TheWickerMan »

Slažem se da nema voda mnogo veze sa kamenom u bubregu, zato sam i napisao da pokušavam. I da, pošto sam pre neki dan uspešno izbacio kamen, poslat je na analizu i papiri kažu da imam veliki procenat kalcijuma u organizmu i još neke materije. Problem je što je prvi slobodan termin iod urologa krajem decembra da bi mi prepisao terapiju pa ću morati to na drugi način da rešim.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Treba vise piva da pijes.
Korisnikov avatar
TheWickerMan
Reactions:

Post od TheWickerMan »

Treba ali zbog prirode posla moram uvek da budem "trezan". Zato volim da popijem radler sa 2%
BRABUS
Reactions:
Pridružio se: 14 Dec 2016, 08:51

Post od BRABUS »

Da ne piješ vitamin D supplemente? Kakav ti je nivo mokraćne kiseline?
milekmilek
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2017, 14:29

Post od milekmilek »

Je l' utiču ti suplementi na stvaranje kamena i peska u bubregu?

Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)

Post od kragujevac »

TheWickerMan napisao: 23 Sep 2024, 16:00 Slažem se da nema voda mnogo veze sa kamenom u bubregu, zato sam i napisao da pokušavam. I da, pošto sam pre neki dan uspešno izbacio kamen, poslat je na analizu i papiri kažu da imam veliki procenat kalcijuma u organizmu i još neke materije. Problem je što je prvi slobodan termin iod urologa krajem decembra da bi mi prepisao terapiju pa ću morati to na drugi način da rešim.
Ne znam koliko dugo imaš bubrežne kamenove kao temu, ja imam igranku sa njima redovno od 2000te godine, otprilike svake 2,5-3 godine. Ogroman procenat svih kamenova (generalno, ne samo kod mene) je kalcijum oksalat, manji deo su uratni kamenovi, Oksalatni se lepo vide čak i na običnom rendgenu, uratni se vide samo sa kontrastnim snimanjem ili MRTom.
Ja sam neke sam izbacio, sa manje ili VIŠE bolova, neke kod kuće a neke u bolnici, neke same od sebe a neke sa ESWL (terapija udarnim talasima, pod IV anestezijom.
Najveći koji sam "progurao" bez ESWLa je bio 6,7mm, neću da objašnjavam kakvi su to bolovi bili, ali na NRS skali od 1-10 je to bilo po mojoj slobodnoj proceni otprilike 17....🙄.
I ne, nije kvalitet vode u pitanju nego druge dve stvari, genetika i ishrana.
Što se tiče terapije, nema tu mnogo pomoći, samo kad počne frka bombardovanje sredstvima protiv bolova, u principu su dovoljni Buscopan i Novalgin (spazmolitici), ako baaaš krene ozbiljnija frka možeš da uletiš i sa Tramal (trodon) kapima, to je sintetički opioid 2. stepena po WHO. Obično se posle ova prva dva glatki mišići dovoljno opuste da kamen prodje do bešike, posle ide sve lagano, naravno, sve u zavisnosti od veličine. Ako stigne do 10mm, a još bude prigodno loptastog oblika(kao moj prvi kamen u junu 2000te) onda će svakako kad krene da začepi bubreg i onda se zove 112, jerbo ako se tu čeka ode bubreg u hidronefrozu i tu u najgorem slučaju može i da se ostane bez istog.
Opijati i opioidi se u principu ne koriste za "bubrežne" bolove, ali ajdsad, kad krene da boli toliko da se valjaš po podu, onda je fazon "daj išta" samo da receptori za bol generalno budu zapušeni. Svakako je vrlo pametno što pre se naći u bolnici, oni tamo i tako i tako krenu sa Buscopanom i Novalginom, ali ih daju u vidu i. v. infuzije, a tako em brže deluju em se bubrezi zabave i sa nenadano velikom količinom tečnosti. Ja sam zbog njih već bio 5-6 puta u bolnici, i imao (mislim) 5 ESWL tretmana. Ove godine u januaru jedan kamen 4,5mm, strefio me u autu na putu prema poslu, pa sam "završio" sve na svom odeljenju, nisam ni zvao 112, a u junu 4mm ispao uz elegantne bolove dok smo bili u tazbini u HR..... 😊😊. Nisam hteo baš da dižem veliku frku, nije mi se išlo u pola tri noću u zadarsku bolnicu. (koja, btw. ima litotripter). Zato uvek kod sebe imam dobru apoteku sa svim stvarima koje mogu da budu spas u datom trenutku.
I zapamti samo, nema "jednog" kamena, u najvećem broju slučajeva idu u paru. Hebiga, gde su dva bubrega, tu su i dva kamena. Jedino što se nikad ne zna kad će drugi "da udari". Nekad prodje po dve godine, a nekad bude dva puta u 4-5 meseci.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
BRABUS
Reactions:
Pridružio se: 14 Dec 2016, 08:51

Post od BRABUS »

milekmilek napisao: 23 Sep 2024, 22:39 Je l' utiču ti suplementi na stvaranje kamena i peska u bubregu?

Nisam stručan, ali imam u bližem okruzenju dva slučaja ljudi koja nisu nikada imali problema tog tipa a dobili su kamen u bubregu posle višemesečnog korišćenja velikih doza vitamina D (5-8000 IU dnevno). Muškarac je odneo kamen na analizu (desilo se u UK) i dobio odgovor da je najverovatnije posledica suplementacije Vitamina D. Drugi primer je zena je u trudnoci kojoj je krenuo kamen, ali ga nije uhvatila, mada je isto imala suplementaciju velikim količinama vitamina D. Godinama nakon toga ni jedno ni drugo nisu imali napad niti se na ultrazvuku vidi kamenje.

Ako te interesuje, imaš dole malo vise informacija
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5872784/

BTW. Ovo gore je manjina ljudi koje poznajem da koriste vitamin D supplemente
Korisnikov avatar
TheWickerMan
Reactions:

Post od TheWickerMan »

Ne pijem nikakve suplamente, ništa bukvalno. A za nivo kiseline ne znam, nemam nalaz za to.
Prvi put sam imao probleme sa njima pre 10 godina, onda 7 godina mira i sad zadnje 4 godine imam problema. Pojave se jednom godišnje, otprilike avgust-oktobar. Ove godine sam uspeo da ga "uhvatim" pri izbacivanju, negde oko 4 mm, oštar. Bolovi su nenormalni, ništa ne pomaže od lekova. Mogu da procenim kad će da krene da boli, tad imam pola sata da se dovučem do Hitne. Na zadnjem rendgenu su našli jedan kamen ( uvek je bilo dva, slažem se ) koji sam izbacio i već par nedelja sam miran, nikakvih problema. Evo već 4-5 puta sam išao u istu Hitnu, zapamtili me već.
Odgovori