Zašto je Srbija tu gde jeste?!
- kragujevac
- Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
- Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)
Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!
Problem je što u današnjoj Srbiji postoje samo dva grada, NS i BG, sve ostalo je "posna čorba". Bili sad u KGu skoro dve nedelje, gledali neke stanove i kuće. Bukvalno svi koji prodaju kao razlog prodaje imaju odlazak za Beograd. Kad to čujem, ne verujem da će situacija oko gužve/gužvetine u BGu u dogledno vreme da se popravi. Kako i da se popravi kad će na kraju cela Srbija da se preseli u Beograd.
A glavni grad države bez kršteno regulisanog saobraćaja, podzemnog i nadzemnog. Divota.
Izgleda da ona više puta zloupotrebljavana priča o beogradskom pašaluku polako ali sigurno uzima dobar zalet.
A glavni grad države bez kršteno regulisanog saobraćaja, podzemnog i nadzemnog. Divota.
Izgleda da ona više puta zloupotrebljavana priča o beogradskom pašaluku polako ali sigurno uzima dobar zalet.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Ljuba Moljac
- shandu90
- Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
- Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo
Jug se tek prazni, tamo je jos gora situacija.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Odu kući da glasaju za uništenje sopstvenog zavičaja.
Gde niko ne živi može da se kopa i reka stavi u cev.
Gde niko ne živi može da se kopa i reka stavi u cev.
- Gazu
- Pridružio se: 08 Feb 2022, 00:31
- Garaža: Opel Astra G 1.6i-16V
Pa da, pogotovo će biti slabo kada radim će region ili pokrajina svoj novac prosleđuje u Beograd, a onda Beograd Dajer mrvice nazad. Ima i koliko Beograd ima obavezu da vratio Vojvodini i regionima, ali kad to ne čini, nemaš efikasan način da dobiješ to što je tvoje.Xepoj87 napisao:Menjaju se vremena, tako nesto sto je ranije bilo jako, danas je slabo i to je normalno.
Tako je u Novom Sadu godinama građen novi Žeželjev most, dok je za to vreme više mostova urađeno u Beogradu. Sve zato što je bila različita vlast u republici i pokrajini. Da se ima zaista autonomija, to ne bi bio slučaj.
Treba regioni sami svoje pare da skupljaju, pa da prosleđuju republici njen deo, a ne republika da odlučuje koliko će kome udeliti.
Sent from my Motorola Edge 50 Fusion using Tapatalk
Ovde na jugoistoku Srbije niti se šta gradi, niti se održava ono što već ima. Putevi katastrofa svi, pešački i linije se crtaju jednom godišnje, struja u selima nestaje svakodnevno, vodovod nema skoro ni jedno selo u mojoj opštini, internet samo na telefonu. Institucije ne rade da se ne bi zamerali jer je malo mesto, parkira ko gde stigne, uveče neosvetljeni traktori svuda, drva se cepaju na sred ulice i stoje na trotoaru mesecima, škole po selima sklone padu... Bukvalno ni jedan aspekt života nije povoljan za nas koji samo želimo da živimo normalno. Za one koji bi da rade šta hoće - idealno. I tako već dvadesetak godina, bar toliko ja obraćam pažnju na te detalje.
- DukeNS
- Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
- Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07
Xepoj87 napisao: 21 Sep 2024, 23:39 Menjaju se vremena, tako nesto sto je ranije bilo jako, danas je slabo i to je normalno. Drugo, kapitalizam ne trpi jednakost, vec forsira max podelu na siromasne i bogate.
Šta znam, da je Vojvodini ostao Naftagas sa svojim rafinerijama i bušotinama, Elektrovojvodina, ubiranje poreza (čija je naplata uvek u Vojvodini bila najveća), poljoprivreda (o njoj da ne trošim reči, kao i o hrani kao resursu budućnosti), izvorišta vode…, nekako mi se čini da bi danas bila u istoj poziciji kao ranije…
Koji su to mostovi uradjeni u Beogradu?Gazu napisao: 22 Sep 2024, 17:33
Tako je u Novom Sadu godinama građen novi Žeželjev most, dok je za to vreme više mostova urađeno u Beogradu. Sve zato što je bila različita vlast u republici i pokrajini. Da se ima zaista autonomija, to ne bi bio slučaj.
To što se lokalno radi je stvar lokalnih vlasti, konkretno (ne)sposobnosti upravljanja projektima novosadske vlasti.
Isto važi i za Beograd, gde godinama se projekti od godinu dana razvlače na 10+godina, primer bulevar Patrijarha Pavla.
Ili žel. stanica Prokop, to u NS je ekspresna gradnja u odnosu na ovaj "Skadar na Bojani".
Da li se ima autonomija, da li je republika, carevina, kraljevina, bilo šta u političkom smislu je nebitno za svakodnevnu lokalnu organizaciju. Bitni su ljudi, a oni koje biramo su takvog kapaciteta kako se vidi i sa primerom tog mosta u NS.
Pare nisu gotovo nikada problem, mi ih imamo viška i razbacujemo se. Mi, mislim da državu, gde se ne razdvaja bitno od nebitnog, hitno potrebno od nepotrebnog još decenijama,
- Gazu
Pa upravo su pare i bire problem. Žeželjev most su valjda neki Španci gradili, i svaki put kad im ne legne lova, oni bi zastajali. A pokrajina ne bi imala para bez para iz republike - republike u koju svi dajemo pare. A onda se odjednom na brzinu most završi - daju se pare.
A za BG mostove nisam stručnjak koji se kako zove, mada mislim i da tema nije vredna truda da sad gledam koji je tačno most kad sagrađen u Beogradu.
A do sposobnosti same vlasti svakako ima, samo što za mnoge takve stvaru ne može da se kritikuje lokalna vlast kad njoj ostaje najmanje novca.
E da, i da ne bude da govorim kako je vojvođanska vlast zlatna. Konkretno u mojoj struci kad se od pokrajinske vlasti traže pare, oni su najgori po pitanju toga da li ti treba veza da bi išta od projekata dobio! Danas u pokrajinskoj vlasti ima još kako korova, i to korova koji je aktuelan i sad, i za vreme bivših... Ali ni to ne menja činjenicu da se centralizacijom postiže nepravedno raspoređivanje novca. Ajde ja sad na forumu da kažem "e, neka lepo vaše sve plate ležu na moj račun, a ja ću vama vaše pare prosleđivati već".
A za BG mostove nisam stručnjak koji se kako zove, mada mislim i da tema nije vredna truda da sad gledam koji je tačno most kad sagrađen u Beogradu.
A do sposobnosti same vlasti svakako ima, samo što za mnoge takve stvaru ne može da se kritikuje lokalna vlast kad njoj ostaje najmanje novca.
E da, i da ne bude da govorim kako je vojvođanska vlast zlatna. Konkretno u mojoj struci kad se od pokrajinske vlasti traže pare, oni su najgori po pitanju toga da li ti treba veza da bi išta od projekata dobio! Danas u pokrajinskoj vlasti ima još kako korova, i to korova koji je aktuelan i sad, i za vreme bivših... Ali ni to ne menja činjenicu da se centralizacijom postiže nepravedno raspoređivanje novca. Ajde ja sad na forumu da kažem "e, neka lepo vaše sve plate ležu na moj račun, a ja ću vama vaše pare prosleđivati već".
- srdjanyo
- Pridružio se: 12 Okt 2014, 11:44
- Garaža: Škoda Fabia Combi 1.9 TDI
- Kontakt:
Fora je duga i ima veliki staž.ftj napisao:Sigurno ima neka fora sa ovim al nisam upucen u doticnog.
Sent from my SM-A528B using Tapatalk
Poveži te 2 stvari u 1 celinu.Gazu napisao: 23 Sep 2024, 09:00 Pa upravo su pare i bire problem.
kad se od pokrajinske vlasti traže pare, oni su najgori po pitanju toga da li ti treba veza da bi išta od projekata dobio!
Para naravno da ima, jer da nema ne bi ni moglo da nadej odjednom pa se završi most, kao što si opisao da se dogadjalo.
Pokrajinska vlast, Republička vlast...misliš da je neka razlika u odnosu na davanje novca (za bilo šta gde nema a gde sam ja pitanja). Sve bi bilo identično sve i da je Vojvodina Republika za sebe

Uostalom Novosadjanin je sada šef republičke Vlade pa ni to neće promeniti stvari ni po čemu, prati čekaj i za koju godinu možemo pronalizirati. šta se dešavalo sa parama.
- Pulp Fiction
- Pridružio se: 19 Jul 2015, 21:52
- Garaža: Astra G 1.7 dti
Ja nisam to ni verovao koliki je obim, dok nisam poceo da radim na NBG pre dve godine. Brate mili meni se cini da je recimo 70% kolega sa juga i istoka zemlje. Malo ima rodjenih Beogradjana, jos manje nas iz Vojvodine, odnosno tzv. dođoša iz 90-ih..Čak mi se čini da je dosta tih krajiških krajeva oko BG isto opalo jer su otisli napolje. Ali dolaze sa juga. Govorim o mladim ljudima generacije ajmo reci 90-e rodjene pa sve ovamo na 2000+...shandu90 napisao: 22 Sep 2024, 16:39 Jug se tek prazni, tamo je jos gora situacija.
- kragujevac
- Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
- Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)
Hebiga, u potrazi za boljim životom, a lenji da uče jezik i da se bakću sa papirologijama raznih ambasada, pa je nekako BG najlogičnija varijanta.... Neće valjda u Kragujevac....Pulp Fiction napisao: 23 Sep 2024, 22:56 Ali dolaze sa juga. Govorim o mladim ljudima generacije ajmo reci 90-e rodjene pa sve ovamo na 2000+...
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Ljuba Moljac
- Pulp Fiction
- Pridružio se: 19 Jul 2015, 21:52
- Garaža: Astra G 1.7 dti
Kapiram ja to sve, i nije cak stvar ni kod ovih sto su dosli da studiraju zavrsili nesto perspektivno i ostali u BG, nego su mnogi i sa srednjom i rade manje placene poslove, ali za ono odakle dolaze su top. NEko bi rekao pa kad plate stan i rezije i zivot u BG, bolje im je da su ostali dole. Ali nije tako, iz price vidim da se iznajme stanovi po krajevima gde su nize cene, zivi se sa cimerima npr. i ostane im od plate, plus gde je zivot u BG, sadrzaji razni, drustveni zivot, upoznavanja, veze, brakovi, sve je naravno dostupnije i vise opcija.
- grujicd
- Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
- Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012
To teško da je specifičnost Srbije.
- Gazu
Mislim da razumem šta kažeš, i s time se slažem, ali na sve to sam hteo reći kako je ovako sad problem i to što oni mogu jedni druge još i da sabotiraju.ljubitelj napisao: Poveži te 2 stvari u 1 celinu.
Para naravno da ima, jer da nema ne bi ni moglo da nadej odjednom pa se završi most, kao što si opisao da se dogadjalo.
Pokrajinska vlast, Republička vlast...misliš da je neka razlika u odnosu na davanje novca (za bilo šta gde nema a gde sam ja pitanja). Sve bi bilo identično sve i da je Vojvodina Republika za sebe![]()
Uostalom Novosadjanin je sada šef republičke Vlade pa ni to neće promeniti stvari ni po čemu, prati čekaj i za koju godinu možemo pronalizirati. šta se dešavalo sa parama.
Sent from my Motorola Edge 50 Fusion using Tapatalk