Zimske gume - da ili ne?

Sve vezano za gume i felne
Odgovori
milekmilek
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2017, 14:29

Re: Zimske gume - da ili ne?

Post od milekmilek »

Koja zimska guma najbolje podnosi autoput i veće brzine? Dakle treba mi guma sa kojom sam uglavnom na autoputu i koja neće brzo izgubiti svojstva zimske gume pretežno takvom upotrebom.

Sent from my SM-G973F using Tapatalk

Korisnikov avatar
motorista
Reactions:
Pridružio se: 09 Avg 2020, 18:11

Post od motorista »

Lepo iskustvo sa »Bridžstonom LM005« u 175/65 R14 — lepo drži na do 150 km/č; više nisam išao, odlična po kiši, srazmerno malo “mesi” za zimsku gumu, a i šire. Direktna. Jedino bih poželeo malo više podužnog prijanjanja na suvom, mada testovi pokazuju kako je i tu u vrhu. Trebalo bi i da Bridžstonova smesa sporije stari. Za sada bez nekih tragova trošenja nakon življe pređenih tik ispod 10-ak hiljada na autu od 1200 kg — doduše, više na brdskim putevima.

Za »6« kao glavni atribut pominju produženi doseg, tako da mi to ne uliva poverenje.

PS
Ja stvarno ne obraćam pažnju na buku i udobnost toliko, tako da treba to imati u vidu
milekmilek
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2017, 14:29

Post od milekmilek »

Hvala na preporuci.

Sent from my SM-G973F using Tapatalk

LAV-LAV
Reactions:
Pridružio se: 27 Okt 2019, 10:49

Post od LAV-LAV »

DukeNS napisao:Koje oznake moraju da imaju all season gume koje su dozvoljene u zemljama Evrope u zimskim uslovima?
Pahuljica na planini i M+S.

Ja ih imam na jednom autu, kupio prošle godine.

Puno je manji izbor za cjelogodišnje gume jer ih nema baš puno za neku dimenziju pa nema ni puno biranja.

Poslano sa mog SM-A346B koristeći Tapatalk

Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Korisnikov avatar
toni67
Reactions:
Pridružio se: 09 Dec 2016, 09:53
Garaža: Renault Clio 3 1.2 16v, Renault Megan 4 1.3 tce 100ks

Post od toni67 »

Za Clia narucen 4 po redu zimski set Sava Eskimo S3+. u dim 165/65R 15 Na Ananasu ima nekih dobrih popusta pa ispadne oko 5.600 po gumi što je ok cena.U tom cenovnom rangu mi je bio i Laufen ali ostao sam veran Savi jer se za ovih evo već 18 god pokazala kao idealna za Clio 3 1.2 16v.
Leonn
Reactions:
Pridružio se: 27 Nov 2023, 17:07

Post od Leonn »

Pozdrav svima. Zanima me vase misljenje o tome koje zimske gume kupiti. U pitanju je SUV, Honda CRV, dimenzije guma su 225 65 17. Nemam uopste zimske gume tako da moram da kupim. Ono sto je vazno u celoj prici je da zimi prelazim jako malo km, jer za grad imamo drugi manji auto. Dakle, sa CRV-om predjem negde 3-4k maksimum od novembra do pocetka aprila. Oko 60% od toga je grad, a ostalo je ukupnio 2 odlaska na 5-6 dana na Staru planinu, Rajac ili Zlatibor mozda. Sve bi bilo drugacije da nema ta 2 odlaska na planinu, to je jasno. E sad, moja logika je(mozda gresim) da kupim jeftinije gume koje su dobre za sneg pre svega. Tu pre svega mislim na Tigar. Jer za tako malo km, normalnom voznjom po gradu i nesto auto puta, posluzice. A ako me uhvati neki sneg (kao na Rajcu prosle godine kad sam izginuo sa starim zimskim gumama), bice dobre dakle, na snegu i ledu. Pitanje za sve, da li biste sa ovakvim stanjem stvari isli na Tigruse koje su oko 9000din po gumi za moje dimenzije, ili neku nesto bolju varijantu(al kolko bolju zaista), kao sto su Matador i Viking(Sava mozda), koje kostaju oko 13000 po gumi.....ili bi se neko mozda odlucivao za neki jos bolji kvalitet i skuplje varijante, od Fulde, Hankoka, pa do Miselina i Kontinentala(16,17-22+ k dinara)... (ali je pitanje da li posle 3-4 godine i te kvalitetne, a preskupe ne gube sto se tice svojstava gume, a prelazice jako malo generalno).
Hvala svima unapred.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Naravno da i te skupe skoro istom brzinom stare, prosta hemija je jednaka za sve proizvodjače. (sumpor+čadj radi svoje pa radi svoje u kombinaciji sa sunčevim zračenjem)
Za tako proste zahteve bilo koja guma vrši posao, gledaj kada je neki model/brend na nekoj akciji..
Korisnikov avatar
Dare4x4
Reactions:
Pridružio se: 22 Avg 2014, 17:00

Post od Dare4x4 »

toni67 napisao: 27 Sep 2024, 08:56 Za Clia narucen 4 po redu zimski set Sava Eskimo S3+. u dim 165/65R 15 Na Ananasu ima nekih dobrih popusta pa ispadne oko 5.600 po gumi što je ok cena.U tom cenovnom rangu mi je bio i Laufen ali ostao sam veran Savi jer se za ovih evo već 18 god pokazala kao idealna za Clio 3 1.2 16v.
Kad spominješ Ananas, ja sam proletos poručivao gume za Yuga jednu po jednu i na svakoj dobio popust po 1000din. Prvo sam zvao korisnički da ih pitam da li smem i oni kažu da, da, to je u redu :D
sasha015
Reactions:
Pridružio se: 04 Maj 2012, 10:59
Garaža: kia ceed 1.4, pezo 206 1.4 hdi

Post od sasha015 »

Nisi jedini... :)
Mene bilo sramota,ali samo posle prve..Sutra stize cervrta...
Sve uz kupon 1000.
Boss
Reactions:
Pridružio se: 20 Apr 2023, 22:00

Post od Boss »

Da li je Michelin kod novog modela Alpin 7 samo promenio broj u odnosu na Alpin 5?

Šara je skoro identična, a koliko se sećam Alpin 5 i nije bio ubedljiv na testovima.
Korisnikov avatar
motorista
Reactions:

Post od motorista »

@Leonn

https://www.internet-prodaja-guma.com/k ... 41428.html
https://www.internet-prodaja-guma.com/s ... 32507.html
https://www.internet-prodaja-guma.com/b ... 41183.html

Sa kineskim i »Tigrom« (»Mentorom«, »Starfajerom«, »Sailunom«...) se po cenama niko ne može meriti ali jedno vreme je »Barum Polaris 5« bio blizu, a ipak je imao izbalansiranije i bolje performanse. Sada ne mogu da nađem uporedivu cenu (izuzev potencijalnih - "na poziv", "po dogovoru"), ali možda malo da pročačkaš... Hvale u tom segmentu i »Matador«. Ja bih ipak jenu od ovih iznad ako ti se uklapa.
Korisnikov avatar
motorista
Reactions:

Post od motorista »

Boss napisao: 03 Okt 2024, 08:20 Da li je Michelin kod novog modela Alpin 7 samo promenio broj u odnosu na Alpin 5?

Šara je skoro identična, a koliko se sećam Alpin 5 i nije bio ubedljiv na testovima.
Pogledaj još jednom, različit je dezen sasvim kada se zagleda.

Inače, »Bridžston Blizak LM005« i »Blizak 6« izgledaju skoro isto, samo za drugu navode i do 30% duži doseg (što me odbija, jer mi liči na rezultat smanjenog prijanjanja).
maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Post od maniaxxx »

motorista napisao: 03 Okt 2024, 08:24 @Leonn

https://www.internet-prodaja-guma.com/k ... 41428.html
https://www.internet-prodaja-guma.com/s ... 32507.html
https://www.internet-prodaja-guma.com/b ... 41183.html

Sa kineskim i »Tigrom« (»Mentorom«, »Starfajerom«, »Sailunom«...) se po cenama niko ne može meriti ali jedno vreme je »Barum Polaris 5« bio blizu, a ipak je imao izbalansiranije i bolje performanse. Sada ne mogu da nađem uporedivu cenu (izuzev potencijalnih - "na poziv", "po dogovoru"), ali možda malo da pročačkaš... Hvale u tom segmentu i »Matador«. Ja bih ipak jenu od ovih iznad ako ti se uklapa.
Barum polaris 5 je top guma za svoje pare, dugo traje, tiha je, dobro drzi...
lmilan02
Reactions:
Pridružio se: 19 Nov 2021, 11:03

Post od lmilan02 »

Po ovom testu su Bridgestone Blizzak 6 najbolje po kisi a malkice iza prvog po snegu: https://tiresvote.com/articles/auto-bil ... ualifying/.

95% kupujem te za par dana.

Jedino me odbija sto nema tezinski indeks koji mi odgovara nego veci pa jos XL.
Odgovori