Zimske gume - da ili ne?

Sve vezano za gume i felne
Odgovori
Korisnikov avatar
DukeNS
Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
Reactions:
Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07

Re: Zimske gume - da ili ne?

Post od DukeNS »

Zamolio bih za mišljenje. All season za Merivu koja će mirnom vožnjom prelaziti maks 7-8 hiljada km godišnje.
Goodyear ove godine pobedio na testu i najdugotrajnija je. Hankook je solidno jeftinija…

Goodyear Vector 4Seasons Gen-3

Hankook Kinergy 4S2

CONTINENTAL AllSeasonContact 2
maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Post od maniaxxx »

Conti, gy dolazi nov model i generalno su lose posle druge sezone.

Koliko kosta conti kod vas? Ja sam uzeo za moje po 80e za komad.
Poslednja izmena od maniaxxx u 06 Okt 2024, 19:01, izmenjeno 1 put ukupno.
maniaxxx
Reactions:

Post od maniaxxx »

motorista napisao: 06 Okt 2024, 18:14 Ponavljam preporuku za Bridgestone Blizzak LM005, baš za te uslove. I stariji Continental WinterContact TS860 je lepo prolazio u tom smislu u člancima, no njih nisam probao. Dimenzija je česta, puno testova je rađeno za nju, a za koji dan izlazi još jedan celokupan.
To su stari modeli, gde to da nadje?
Korisnikov avatar
motorista
Reactions:
Pridružio se: 09 Avg 2020, 18:11

Post od motorista »

I dalje su u prodaji. Čak će za pojedine dimenzije ostati u proizvodnji samo ti modeli. A ima i starijih generacija, »LM001«, »TS850«... Ja sam u proleće kupio nov »Mišelin Pilot Sport 3«, iako su izašli i »4« i »5«.
Poslednja izmena od motorista u 06 Okt 2024, 19:17, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
motorista
Reactions:

Post od motorista »

@DukeNS

Uklapa li se Pirelli Cinturato All Season SF3? Pošto ne štediš. A ako se odlučiš za jeftinije, nekoliko kolega ima »4S2« i izgleda da se poklapaju iskustva sa testovima, solidne su. I 6. generacija Vredestein Quatrac (usmeren dezen) izgleda kao zanimljiva alternativa.

Imaš temu za univerzalne, uzgred.
Korisnikov avatar
motorista
Reactions:

Post od motorista »

Izašao je kompletan test o kom smo pričali, stvarno je (iako još uvek ili i dalje vrlo dobri) Blizzak 6 donekle izgubio na zaokruženosti dinamičkih svojstava u odnosu na LM005, naročito na suvom — kao što sam i pretpostavio.
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Post od dag81 »

@duke, Matador zimulje i gas.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Korisnikov avatar
DukeNS
Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
Reactions:
Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07

Post od DukeNS »

Išlo bi se i na poneki duži put sa ovim kolima (neće biti čisto gradski kao Klio), pa bih možda stavio i nešto ozbiljnije za mirnu savest. Ovim ne kažem da su Matador neozbiljne, jer zapravo ne znam ništa o njima, osim da si mi možda baš njih montirao na Klia. :D

Edit: Sad vidim da si napisao zimske. :) Ne znam, nešto mi se ove Sava letnje ne dojme, što bi komšije rekle, pa sam mislio da sa all season ubijem dve muve.
Korisnikov avatar
motorista
Reactions:

Post od motorista »

»Tajer rivjus« kasni sa postavljanjem testa, ruski sajtovi ne rade već duže očito... Izvolite:

Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika
sasha015
Reactions:
Pridružio se: 04 Maj 2012, 10:59
Garaža: kia ceed 1.4, pezo 206 1.4 hdi

Post od sasha015 »

Jel testove i dalje radi covek,vozac,tj stiska kocnicu ili auto sam koci kad prodje odredjen "marker".Tj kompjuter ecu, izvrsava radnju kocenja?
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Uvek je čovek, ali danas sve više automobila koči kroz ECU, jer je i papučica kočnice električna. Uz dovoljno ponavljanja se dobije adekvatan rezultat, ne treba to da te brine. Rade oni to odavno.
Korisnikov avatar
motorista
Reactions:

Post od motorista »

Mislim da fizički marker od kog se meri tačna udaljenost ne postoji, već senzor u kočnom sistemu signalizira odakle je kočenje počelo. Nisam siguran jer ne otkrivaju svi detalje metode. Najotvoreniji su u Okeaniji, npr. »Vilsu« (»Wheels«), gde su detaljno pisali i o kontrolnim kompletima koje su uvek - recimo - svaki četvrti komplet i na bazi čijih se promena u merenjima dobijaju koeficijenti za interpolaciju rezultata drugih guma. Ovo rade zbog neizbežnih manjih odstupanja u meteorološkim uslovima, zaprljanosti staze, itd. Kod Engleza (»Evo«, »Tajer rivjus«) su odavno kompleti označeni brojevima, vozači ne znaju na kojim su gumama tokom testova. Rusi i Belorusi su prvi počeli sa merenjima pri različitim temperaturama (npr. kompletira se disciplina pri oko 7 i pri oko 25 C) i nekim elementarnim mehaničkim ispitivanjem površinske gume kao materijala.

Kako bilo, mislim da fizičkih markera na bazi kojih se vizuelno određuje tačka kočenja više ni kod koga nema. »Sat« je imao nešto slično pre 20-25 godina, ali to je bio vrlo prost i gotovo nepripremljen test domaćih guma. A markera koji označavaju generalnu zonu u kojoj treba zakočeti svakako ima.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Kako god da se meri i kakvi god da su rezultati merenja u zaključku je poznato (predvidivo unapred) da je broj 1 Continental. To što brojke pokazuju drugačije u gotovo svim kategorijama i nije baš bitno da Auto BIld opet u svom fazonu uradi predstavljanja rezultata :)
maniaxxx
Reactions:

Post od maniaxxx »

dag81 napisao: 06 Okt 2024, 22:13 @duke, Matador zimulje i gas.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Cekao sam ovaj predlog :mrgreen:
Korisnikov avatar
motorista
Reactions:

Post od motorista »

ljubitelj napisao: 07 Okt 2024, 17:40To što brojke pokazuju drugačije u gotovo svim kategorijama i nije baš bitno da Auto BIld opet u svom fazonu uradi predstavljanja rezultata :)
:D

Iz mog poslovnog iskustva a i šire, nemci su najveći prevaranti — stvarno se trude da naprave najbolje, a onda rezultat ma kakav bio popravljaju laganjem. Ovo doživljavaju obaveznim. Tako da, jeste, Folksvagenova crvena je uvek crvenija i nosi 5 bodova više, te su, slično, i devedesetih, kada je Konti još bio tek dobar ali ne i vrhunski proizvođač, osetili svoj medijski uticaj i gurali ga u vrh.

Međutim, testove treba umeti čitati. :) Sasvim su upotrebljivi tada. Odbaciti bodove, merenja im jesu poprilično tačna i svako treba za sebe da donese procenu i odluku o prioritetima. Recimo da u svakoj njemu važnoj disciplini stavi granicu na 95% od najboljeg rezultata, i koji model nije “ispao” nakon svih filtriranja, za njega se još malo raspitati, kakav je na volanu, da li je proizvođač poznat po dužoj svežini smese itd.

Usput, prema mom praćenju od preko 30 godina, »Auto motor i sport« je na bodovanju guma verodostojniji i tradicionalno objektivniji od »Auto bilda«.
Odgovori