Kvalitet goriva u Srbiji?

Iskustva sa gorivima i uljima
Odgovori
Korisnikov avatar
paliic
Reactions:
Pridružio se: 20 Okt 2016, 09:33

Re: Kvalitet goriva u Srbiji?

Post od paliic »

Zašto se uvek oseti razlika u potrošnji goriva, pa i u radu i potentnosti motora kada se sipa gorivo van naših granica?

Uvek do sada potvrđeno u praksi u mojim automobilima.
Tako, npr. u februaru 2022. godine sam vozio Beograd - Beč preko Mađarske. Natankovao u Beču (neka mikro pumpa u predgrađu) i nastavio put preko Graca na Sloveniju (Maribor), pa sve do severa Hrvatskog primorja (Rijeka). Ko je vozio tom deonicom zna razliku u reljefu kroz koje prolazi autoput i koliko je isti zahtevniji za auto u odnosu na ravnicu od Beograda - Budimpešta - Beč. Ista ili sl. putna brzina, potrošnja benzina je bila manja za gotovo 1,5L/100 km (Suzuki Ignis - nov auto). Naravno, potvđena manja potrošnja i u povratku ka Srbiji sa gorivom sipanim u Hrvatskoj (INA pumpa, Novi vinodolski).
Na istoj ruti mi je ranijih godina (2018te) dizel (1.3 MJTD Grande punto- nov auto) manje trošio za 1,8L/100km.
Mereno uvek metodom od čepa do čepa.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Uticaj vetra najviše. Pogotovo ako voziš auto koji je osetljiv na potrošnju ako se opterećenje menja(obično benzinac).
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:50
Garaža: Peugeot 307 1.6 HDI

Post od cozmo »

paliic napisao: 11 Okt 2024, 10:36 Zašto se uvek oseti razlika u potrošnji goriva, pa i u radu i potentnosti motora kada se sipa gorivo van naših granica?

Tako, npr. u februaru 2022. godine sam vozio Beograd - Beč preko Mađarske. Natankovao u Beču (neka mikro pumpa u predgrađu)
Ja bih rekao dve stvari koje sam ja zapazio

1. podloga samog kolovoza i stanje istog
2. vetrobrani kojih imas mnogo vise te je uticaj vetra mnogo manji nego kod nas

Meni je na istoj ruti smesna potrosnja bila. U slovackoj na 130 kmh po GPS, zbog podloge (ne cujes sum guma uopste u autu) i vetrobrana pokazivao konstantno autoputem od Beca do Bratislave 3.9-4,2 trenutnu potrosnju. Imas u temi o potrosnji koliko mi je trosio na toj ruti, smesno. Bukvalno mozes da pratis bord komp i da vidis kako trenutna potrosnja padne i kod nas kad naidjes na duzi deo nove, uredjenije podloge (imas delova gde uopste ne cujes podvozje i kod nas).

Kod nas imas i kolotraga i dosta nekih neravnina na autoputu (vecinom), podloga je drugacija, sve to stvara otpor. Takodje, mnogo manje vetrobrana ima i bas se oseti razlika. Cak i sa nasim gorivom je tako (nije do kvaliteta goriva, jednostavno je do uslova voznje).

Kod dizela nije toliko drasticna razlika (opet zavisi i od samog auta i motora), ali minimum je pola litre sigurno u odnosu na SRB.
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

A deo AP od Beca do Bratislave u Slovackoj je bas velik. :)
Svakako ima smisla sto se tice kvaliteta podloge, mada he ovaj deo AP kojim ja idem, a i generalno u Srbiji zadnjih par godina presvucen pa to bolje deluje nego ranije, sad sto verovatno nece dugo trajati je druga stvar. Sto vise neravnina i deformacija to veca i potrosnja, naravno
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

paliic napisao: 11 Okt 2024, 10:36 Zašto se uvek oseti razlika u potrošnji goriva, pa i u radu i potentnosti motora kada se sipa gorivo van naših granica?

Kako si osetio, kako se ogleda ta razlika u radu i potentnosti motora?
Maksimalna brzina se promenila u praksi na tim autima ili šta, koja promena??
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

ljubitelj napisao: 11 Okt 2024, 09:24 Da, perfomanse odavno ne zavise od goriva. Sa uvodjenjem lambda sistema i ubrizgavanja, još od 70tih i 80tih godina.
Zavise kod nekih automobila. Dobio sam tabelu očekivanih performansi sa kojom sam poredio merenja uz pomoć sertifikovanog uređaja. :)
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Nikad. Čak subjektivno naše gorivo najbolje, ali to ti je sve mačku o rep, dok ne napraviš veći broj merenja u kontrolisanim uslovima, kako bi umanjio neke spoljne faktore. Kod nas je izuzetno neekonomičan - asfalt. Zato je merenje minimalne potrošnje klimav argument jer previše zavisi od spoljnih faktora, dok je maksimalan režim mnogo lakši za merenje.
A170T
Reactions:
Pridružio se: 30 Jun 2013, 13:47

Post od A170T »

Ja bih pre rekao da je u inostranstvu (zapadu) možda veći nivo kontrole rada benzinskih pumpi i kvaliteta goriva. Kvalitetnija i savremenija oprema na benzinskim stanicama, bolji sistemi za čišćenje goriva pre nego što dođe do krajnjeg korisnika. Manji nivo korupcije i krađe od strane individualaca, zdravije društvo. Evo u mom mestu na Nis pumpi automat za benzin bruji kao da je pred raspadom. Zašto se to ne sredi? Novac skrene desno kod Albukerkija i uleti u nečiji džep. Da li se u Nemačkoj dešava da gorivo ima vodu nakon obilnih kiša kao što je to kod nas? Ne verujem da isključivo mi imamo katastrofa gorivo u odnosu na region... Prosto smo nazadnije/zaostalo društvo u odnosu na zapadnu Evropu i sve je nižeg kvaliteta u odnosu na njih. Od toga da gradovi puštaju vodu iz kanalizacije u reke, da su deponije na sve strane, zimi abnormalno zagađenje, kvalitet hrane i vode...

Послато са MI 9 помоћу Тапатока

ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

nidza napisao: 11 Okt 2024, 15:43
ljubitelj napisao: 11 Okt 2024, 09:24 Da, perfomanse odavno ne zavise od goriva. Sa uvodjenjem lambda sistema i ubrizgavanja, još od 70tih i 80tih godina.
Zavise kod nekih automobila. Dobio sam tabelu očekivanih performansi sa kojom sam poredio merenja uz pomoć sertifikovanog uređaja. :)
Jednom za svagda - gorivo ovde nema nikakav negativan uticaj na performanse, već je neki drugi faktor u pitanju ako nekom automobil trokira.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Cuj, pa NIS zatvori pumpu kada im ne donosi novac, isto tako verovatno da neko proceni gde vredi a gde ne vredi obnavljati/popravljati.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

fifth gear je još pre 15 godina radio dyno testiranja automobila sa gorivom sa nižim i višim oktanskim vrednostima i razlika je postojala tj. bila je izmeriva kod turbo motora sa direktnim uzbrizgavanjem. Oni su tada bili ređi ali danas su većina.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

RON95-RON99 razlika 20KS i 54Nm.

Ne znam za 70te i kakve kompjutere, senzore i turbo punjače su tad imali automobili, verovatno nikakve, već pričam kako je danas. :)

Razliku u potrošnji nemam načina da izmerim precizno, premale su razlike. Subjektivno _manje_ troši sa 95 nego sa G100, ali sto faktora tu može biti, zato to ne može da se uzme za ozbiljno.

Maksimalne performanse postoje metode i uređaji za poprilično tačno merenje.
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

A170T napisao: 11 Okt 2024, 15:57 Ja bih pre rekao da je u inostranstvu (zapadu) možda veći nivo kontrole rada benzinskih pumpi i kvaliteta goriva. Kvalitetnija i savremenija oprema na benzinskim stanicama, bolji sistemi za čišćenje goriva pre nego što dođe do krajnjeg korisnika. Manji nivo korupcije i krađe od strane individualaca, zdravije društvo. Evo u mom mestu na Nis pumpi automat za benzin bruji kao da je pred raspadom. Zašto se to ne sredi? Novac skrene desno kod Albukerkija i uleti u nečiji džep. Da li se u Nemačkoj dešava da gorivo ima vodu nakon obilnih kiša kao što je to kod nas? Ne verujem da isključivo mi imamo katastrofa gorivo u odnosu na region... Prosto smo nazadnije/zaostalo društvo u odnosu na zapadnu Evropu i sve je nižeg kvaliteta u odnosu na njih. Od toga da gradovi puštaju vodu iz kanalizacije u reke, da su deponije na sve strane, zimi abnormalno zagađenje, kvalitet hrane i vode...

Послато са MI 9 помоћу Тапатока
Uopšteno, i uglavnom idealizovano :)
1) Korpucija je izmišljena na zapadu. I usavršena maksimalno.
2) Pariz je ispuštao kanalizaciju u reku Senu sve do ovogodišnjih OI.
Isto je bilo i u Sidneju, i tamo je kanalizacija išla direktno sve do OI 2,000 godine kada je rešavano.
3) Mi koristimo istu tu zapadnu opremu koja je kako kažeš "savremenija i kvalitetnija"
4) Dešava se u Nemačkoj kao i svuda da ima vode u gorivu, to je prirodan proces i ne zavisi od kiša. Zato se dodaje alkohol u mešavinu.
5) Mi nemamo nikakvo katastrofa gorivo, isto je kao i svuda u Evropi po istim EN standardima proizvodnje, bilo domaćeg porekla bilo uvozno. AKo ima razlike one su minimalne i u okviru dozvoljene tolerancije prema standardu.
6) Ako sumnjaš u aparat u tvom mestu, promeni mesto točenja. Barem pumpi ima na svakom ćošku.

7) Godine je 2024., treba se prešaltovati iz 1994. (npr ondašnje i sadašnje pumpe).

I tako....može se unedogled iako nema poente jer se gorivo i kod nas proverava redovno sa dostupnim rezultatima pa je jasno da problem goriva ne postoji objektivno.
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

nidza napisao: 11 Okt 2024, 16:05 RON95-RON99 razlika 20KS i 54Nm.

Ne znam za 70te i kakve kompjutere, senzore i turbo punjače su tad imali automobili, verovatno nikakve, već pričam kako je danas. :)

RON 95=RON99 razlika kWh za 1 kg goriva je O (nula).
Oktanski broj nema uticaja na toplotnu moć goriva.

Iste, nikakve razlike se nisu dogodile, i dalje je 14,7 :1 maseni odnos definisan za sagorevanje benzina.

edit: Možda misliš na situaciju kada su RON95 kao pogrešno gorivo sipali u auto koji MORA da koristi RON99 pa dobili prigušenje motora i aktivaciju zaštite usled nekontrolisane samodetonacije.
Da, upravo tako i treba da radi regulacija još od 80tih kada se sipa neadekvatno gorivo, elektronika vrši prilagodavanje motora na ono što je uliveno a to je u ovom slučaju naravno i manja snaga i manji moment. Inače bi se raspao motor ubrzo od detonacija :)
Poslednja izmena od ljubitelj u 11 Okt 2024, 16:29, izmenjeno 1 put ukupno.
zarekg
Reactions:
Pridružio se: 07 Okt 2024, 22:02

Post od zarekg »

Razlika u oktansko broju nema veze sa snagom goriva. Može taj sa više oktana da bude jači zato što ima veću "snagu" a ne zato što ima više oktana.

Te priče da u inostranstvu kola idu bolje i manje troše jer je asfalt savršen i divan bi pile vodu kada bi se vi odavde teleportovali na Nemačku pumpu, sipali gorivo i krenuli da vozite. Ovako do te Nemačke pumpe stignete sa našim gorivom pa kada auto napunite Nemačkim gorivom on odjednom ide bolje i manje troši. Verovatno je od te pumpe potpuno nov asfalt i vetar duva samo u leđa :D :D .
Odgovori