Koliko troši?

Iskustva sa gorivima i uljima
Odgovori
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Re: Koliko troši?

Post od ljubitelj »

Sreten89 napisao: 11 Okt 2024, 07:46 . Ja sam očekivao da će biti potrošač, ali ovo je ludilo.
U kom smislu, očekivao si više pa se iznenadio da ne troši mnogo?
Taj Kajen je više kamionet, ogromna masa i loša aerodinamika, rekao bih ako bi poredio sa običnim vozilima (manje širine i naročito visine).

Benzinac veće kubikaže sa turbom (klasični, indirektno ubrizgavanje u usinu granu) ako se stiska pedala, čitati ubrzanje vozila, troši do 40tak litara, redje predje iznad do 50 litara.

Ako se lagano vozi, čitati ravnomernom brzinom, reda 100-110 može da padne i u jednocifreno područje, 7-8-9 litara.

Zavisno od stila vožnje u proseku bude tu negde izmedju, 15tak recimo...
Sreten89
Reactions:
Pridružio se: 12 Jul 2023, 15:33

Post od Sreten89 »

Ocekivao sam manju potrosnju jer imam iskustva sa nekim vecim kubikazama, doduse uglavnom dizel varijantama. U svakom slucaju ne zalim se, nego samo konstatujem koliko ove mrcine trose benzina. Svestan sam njegovih karakteristika, samo me je zanimalo iskustvo drugih, verujem da limuzine trose manje zbog bolje aerodinamike i manje mase. Mislim da bi moj kajen defitnitivno bio mnogo bolji auto da ima automatik sa 8 brzina i da bi trosio dosta manje sa dodatne dve brzine overdrive-a.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Sta znaci mnogo se greje i dodaje gorivo? Zar nema on fiksnu oznaku temperature pa je dok je zagrejan stalno zakucan na 90?

Drugar je imao land cruiser v8 benzin i trosio je 25 ko dobar dan u gradu.
Sreten89
Reactions:
Pridružio se: 12 Jul 2023, 15:33

Post od Sreten89 »

Da bi održao temperaturu u normalnim okvirima, kada si u gužvi, računar dodaje gorivo da bi držao temperaturu pod kontrolom u cilindrima i time sprečio pojavu detonacije. To je posebno izraženo ako se sipa 95 oktana, umesto 100 oktana. Tada je potrošnja još nekoliko litara veća. Neverovatno je koliko toplote oslobađa ovaj motor kada radi, tek sad vidim koliko su motori sa unutrašnjim sagorevanjem neefikasni.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

To je auto za pravog domacina.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
Gazu
Reactions:
Pridružio se: 08 Feb 2022, 00:31
Garaža: Opel Astra G 1.6i-16V

Post od Gazu »

Potrošnja s puta do Trebinja i nazad. Jedino nisam sipao gorivo pred sam polazak u Novom Sadu, pa to prvo točenje obuhvata i nešto vožnje po gradu. A i u povratku sam sipao gorivo tek sutradan nakon još nešto vožnje po gradu.

Za moj auto mi se ovo čini OK - bilo je vožnje na autoputu, a i magistrala je bila preko onih planina oko Tjentišta.Slika

Sent from my Motorola Edge 50 Fusion using Tapatalk

Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
Garaža: Audi A4
Kontakt:

Post od carov2 »

Istanbul(Avcilar) - Pirot

Jači tempo, ali ne preterano, do Plovdiva je bilo ravno 11l i baš sam pogledao i pomislio, da ipak nije malo mnogo. Slika
Ne znam koliko bi potrošio “normalan” 3.0 dizel, ovo izgleda troši kao čipovan. Slika

Audi S7 TDI 350 KS

Slika

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
zdushan
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2013, 13:02
Garaža: Škoda Superb 2.0 TDI 4x4

Post od zdushan »

Beč-BG, tj neka pumpa u mađarskoj, pogresno slikao "since refueling" umesto trip.. Slika
Tempo 140-150 sa 30 min na granici.
Superb 2.0 tdi dsg 4x4
20241111_183623.jpg
Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Poslednja izmena od zdushan u 11 Nov 2024, 20:00, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Milos
Reactions:
Pridružio se: 04 Feb 2012, 23:30
Garaža: tedeijevi geteijevi

Post od Milos »

Odlicna potrosnja za ovaj prosek .
Bob Akin : You can't make a racehorse out of a pig . But if you work hard enough at it you can make a mighty fast pig .
Korisnikov avatar
noob
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:24

Post od noob »

Ima li neko Nissan Qashqai noviji 2022 da kaže realnu potrošnju?
Bio je na testu u Garaži :
viewtopic.php?t=7182
Gde se navodi potrošnja od 10l u gradu, samo nisam razumeo da le je to čist benzin ili verzija sa onim njihovim fol blagim hibridom?
Vazno da je tvoj auto u top stanju, gram dima ne izbacuje, kocnice guzvaju asfalt, a signalizacija svetli kao svetla stadiona.
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Čist benzin 1.3 tce

Sent from my 2201116SG using Tapatalk

Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

@dragan može da kaže nešto preciznije.

Sent from my 2201116SG using Tapatalk

Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
noob
Reactions:

Post od noob »

Onda ima nade za ovaj njihov blagi hibrid. Samo da se javi za iskustvo.
Vazno da je tvoj auto u top stanju, gram dima ne izbacuje, kocnice guzvaju asfalt, a signalizacija svetli kao svetla stadiona.
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

Iz mog iskustva, cist benzin 1.3 160 u ptoslom modelu je po SM trosio 7-10l, zavisi od voznje, nekom normalnom izmedju 8 i 9. U BG sigurno vise, mada je najnezahvalnije pricati o potrosnji u gradu, zbog samog grada, saobracaja, stila voznje. Meni je ukupan prosek posle 105.000km bio nesto oko 7.3-7.4l, magistrala je mogla ici izmedju 5 i 6, autoput 7-.7.5 na 120-130kmh.
Sto se tice novog modela i MH sistema, ne verujem da moze da utice vise od 10%, opet zavisi od uslova, ali se ogradjujem jer nisam vozio novi Kaskai. U BMW MH smanjuje potrosnju po slobodnjohlj proceni 5-10%. Jedini pravi stedljivi hibridi za grad su hibridi sa elektro modom i rekuperacijom, i plug in, ko ima da puni.

Sent from my 2201123G using Tapatalk

Korisnikov avatar
noob
Reactions:

Post od noob »

Hvala za info.
Tojotini su dobro urađeni, imaju poentu hibrid - gorivo. E ako razvlačimo kablove to je sada upitno, Tesla možda prednjači jer su im besplatni punjači u Srb.
Odgovori