Mobile uploads
Re: Mobile uploads
preschool bih pre rekao da je predskolsko mada ne mora da znaci, svakako je interesantno da su kindergarten tako iskopirali u engleski, ne pada mi na pamet sad neka druga rec tako, mozda dopelgenger 

- Gaginh0
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
- Garaža: Nemam garažu :(
Reč "vrtić" mi nije imala smisla dok nisam povezao sa Kindergarten. Garten = bašta, vrt, a deminutiv je "vrtić".
Zanimljivo mi je bilo kad sam skontao da smo reč/alat - "bonsek", izvukli iz Nemačke reči za trakastu testeru - "Bandsäge" ( band - zege).
Zanimljivo mi je bilo kad sam skontao da smo reč/alat - "bonsek", izvukli iz Nemačke reči za trakastu testeru - "Bandsäge" ( band - zege).
Kod nas postoji razlika izmedju bAnsek i bOnsek, bAnsek je elektrcna masina za secenje drveta sa trakastom testerom a bOnsek je rucni alat uglavnom za secenje metala mada moze da se stavi i testerica za drvo ali redje.
- Gaginh0
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
- Garaža: Nemam garažu :(
Vidiš to nisam znao, znači bliže je onda električnoj testeri, mada ne sumnjam da je i za ovu drugo ime izvedeno iz iste reči.
- DukeNS
- Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
- Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07
Kad sam bio mali, u Novom Sadu se isključivo koristila reč "zabavište". Uopšte ne znam kad se to izgubilo i kad je na scenu stupio "vrtić"...?
Pa da bansek kod nas je isto sto i bandsäge tj ista masina a vrv je i bonsek proizasao iz iste reci kao i mnogi drugi germanizmi koji su ustaljeni kod nas.
Takodje i u moje vreme i u mom kraju se koristila rec zabaviste vise nego vrtic.
Takodje i u moje vreme i u mom kraju se koristila rec zabaviste vise nego vrtic.
Tek turcizama šta ima. 
Vrtić je i za Bgd novijeg datuma, koristila se reč obdanište kad sam ja bio dete.

Vrtić je i za Bgd novijeg datuma, koristila se reč obdanište kad sam ja bio dete.
Kod nas u Sidu je devedesetih bio vrtic kad sam ja isao. 
Sent from my iPhone using Tapatalk

Sent from my iPhone using Tapatalk
Tako je obdaniste i zabaviste su bile reci za vrtic i predskolsko u danasnje vreme.
Turcizama je vrv najvise uopsteno gledano a germanizmi cini mi se da se najvise koriste vezani za masine, alate ili neke delove tipa anlaser, roler, spaner, gleterica, spak(h)la, cvikcangle, gedore, bonsek, vinkla, cvingla, itd. mnoge su i bukvalno iskoriscene ili sadrze osnovu nemackih reci.
Turcizama je vrv najvise uopsteno gledano a germanizmi cini mi se da se najvise koriste vezani za masine, alate ili neke delove tipa anlaser, roler, spaner, gleterica, spak(h)la, cvikcangle, gedore, bonsek, vinkla, cvingla, itd. mnoge su i bukvalno iskoriscene ili sadrze osnovu nemackih reci.
Poslednja izmena od OMP u 15 Okt 2024, 11:00, izmenjeno 3 puta ukupno.

Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...

Obdaniste i zabavisteDukeNS napisao:Kad sam bio mali, u Novom Sadu se isključivo koristila reč "zabavište". Uopšte ne znam kad se to izgubilo i kad je na scenu stupio "vrtić"...?

Gesendet von meinem Blauwei mit Tapatalk
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
A tek mileram sto smo preuzeli.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
- Kornjaca Rade
- Pridružio se: 15 Feb 2014, 08:57
- Garaža: Lancia Delta 1.8 Di T-Jet
U Kraljevu se kad sam ja odrastao koristilo jaslice za najmladji uzrast, pa obdaniste za sledeci, pa predskolsko za sledeci 

- DukeNS
- Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
- Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07
blaugrana napisao: 15 Okt 2024, 10:53Obdaniste i zabavisteDukeNS napisao:Kad sam bio mali, u Novom Sadu se isključivo koristila reč "zabavište". Uopšte ne znam kad se to izgubilo i kad je na scenu stupio "vrtić"...?![]()
Da, i obdanište je bilo u opticaju. Izgleda da je svugde bilo slično, pa me tek sad zanima kako, kad i odakle je vrtić preuzeo primat?
Ti si bese u Sonju isao?