Zakon o bezbednosti saobraćaja (ZOBS)
Re: Zakon o bezbednosti saobraćaja (ZOBS)
Kada sam rekao jedna slika (i koja tačno slika), mislio sam na jednu takvu sliku (kao deo niza), dok ostale ne moraju nužno da budu na teret i dušu vozaču. Ima jedna „dobra“ (dobro pogrešna) floskula koja se nekada tu u dilemi primeni (mada to ne bi smelo), nešto kao „sud je cenio odbranu okrivljenog, pa je našao da se istoj ne može pokloniti vera jer je ona po oceni suda očito usmerena samo na izbegavanje prekršajne odgovornosti“. Jer, kada god je sud u dilemi, trebalo bi da se odluči u korist „grešnika“. Ali, ako je u nekom trenutku primarni interes punjenje budžeta, može i onako. Naopako.
Itekako može. Ja sam krajem 90tih, ili početak 2000tih, dobio presudu za neki svoj prekršaj, nekoliko meseci nakon što je zastarela. Doneo kurir lično, nije poslata poštom, a mi je primili, kapirao sam ne može to biti to, već nešto drugo. Sreća moja da je retroaktivno isfalsifikovan datum takođe bio u zastari. U sudu mi je neka žena na hodniku ljutito otela iz ruku papir i nestala, i na tome se završilo.
Uh, nije ista priča, ali, više kao anegdota, da se sve menja. Sećam se, moj kolega mi 100 puta pričao godinama kako je oduvek izbegavao prijem pošiljki. Pa mu kaže svaki prekršaj zastareo. Menjali se propisi, a on i dalje radio isto. A onda je pre neku godinu krenuo na more i bio priveden na našoj granici. Ostade porodica sama u kolima, a on „ode“ da sve to „rešava“. Jer, odavno se izmenio način dostavljanja u formalnom smislu, pa i na koji način sve može da se desi da se dostava smatra urednom. Pa je bilo doneto i prekršajno rešenje, koje mu je takodje zakonito uručeno (a da je on faktički odbio da ga preuzme, tj, pošiljku nije podigao), pa je rešenje tako i postalo pravosnažno, pa kako nije platio, doneto je i rešenje kojim se novčana kazna menja kaznom zatvora, koje mu je isto „uručeno“ na sličan način, a ni na njega se nije žalio jer za rešenje nije ni znao. Pa kada je i to postalo pravosnažno, išao je dalji nalog, za koji je saznao tek na granici.
Boga mi, od tada, čim zatekne u sandučetu obaveštenje poštara da ga nije zatekao i da pošljku može da preuzme u pošti, a on odmah trči u poštu kao sprinter. Jer nikada ne znaš ko ti je poslao pismo. Deda Mraz ili neko drugi.

Boga mi, od tada, čim zatekne u sandučetu obaveštenje poštara da ga nije zatekao i da pošljku može da preuzme u pošti, a on odmah trči u poštu kao sprinter. Jer nikada ne znaš ko ti je poslao pismo. Deda Mraz ili neko drugi.

- carov2
- Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
- Garaža: Audi A4
- Kontakt:
Kazna bila u markama...nidza napisao:Itekako može. Ja sam krajem 90tih, ili početak 2000tih, dobio presudu za neki svoj prekršaj, nekoliko meseci nakon što je zastarela. Doneo kurir lično, nije poslata poštom, a mi je primili, kapirao sam ne može to biti to, već nešto drugo. Sreća moja da je retroaktivno isfalsifikovan datum takođe bio u zastari. U sudu mi je neka žena na hodniku ljutito otela iz ruku papir i nestala, i na tome se završilo.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Mislim da je od 1945-te ponovo dinar.
-
- Pridružio se: 17 Okt 2020, 10:04
Zdravo svima,
Potreban mi je savet ako je se neko susretao sa slicnom situacijom. Naime, zaustavila me je policija zbog preticanja preko pune trake iako sam 100% siguran kao i moja supruga koja je bila u vozilu da smo preticanje zapoceli u momentu kada je bila isprekidana i da smo se bezbedno vratili u nasu traku dok je trajala isprekidana. E sad kada sam im trazio foto dokumentaciju ili video zapis nacinjenog prekrsaja kao dokaz, policajci su rekli da su oni svedoci jedan drugom da sam to uradio preko pune linije. Odbio sam da primim zapisnik i uplatnice. Naravno zbog mog stava odbijanja preuzimanja zapisnika, krenule su razne provere, alkotestiranje koje je bilo 0.00, pa dalje su zagledali i videli da nisam zalepio registracionu nalepnicu (registrovao dan ranije i kreten zaboravim da to zalepim).. Ali ajde, to svakako cu da platim.
Da li imate neki savet za ovo preticanje, ne gubi mi se vozacka nikako, a ne vidim kako oni mogu da dokazu.. Da li je vredno preko suda da se ganja, jer koliko vidim svodi se da je njihova rec protiv moje. Takodje mozda nije relevantno, ali jedan saobracajac nije imao indentifikacioni broj iako bi po zakonu morali uvek da to imaju...
Svaki savet je dobrodosao. Hvala
Potreban mi je savet ako je se neko susretao sa slicnom situacijom. Naime, zaustavila me je policija zbog preticanja preko pune trake iako sam 100% siguran kao i moja supruga koja je bila u vozilu da smo preticanje zapoceli u momentu kada je bila isprekidana i da smo se bezbedno vratili u nasu traku dok je trajala isprekidana. E sad kada sam im trazio foto dokumentaciju ili video zapis nacinjenog prekrsaja kao dokaz, policajci su rekli da su oni svedoci jedan drugom da sam to uradio preko pune linije. Odbio sam da primim zapisnik i uplatnice. Naravno zbog mog stava odbijanja preuzimanja zapisnika, krenule su razne provere, alkotestiranje koje je bilo 0.00, pa dalje su zagledali i videli da nisam zalepio registracionu nalepnicu (registrovao dan ranije i kreten zaboravim da to zalepim).. Ali ajde, to svakako cu da platim.
Da li imate neki savet za ovo preticanje, ne gubi mi se vozacka nikako, a ne vidim kako oni mogu da dokazu.. Da li je vredno preko suda da se ganja, jer koliko vidim svodi se da je njihova rec protiv moje. Takodje mozda nije relevantno, ali jedan saobracajac nije imao indentifikacioni broj iako bi po zakonu morali uvek da to imaju...
Svaki savet je dobrodosao. Hvala
Ako se upustas u to, obavezno angazuj advokata, neces moci sam to izgurati..
-
- Pridružio se: 17 Okt 2020, 10:04
Hvala na savetu. Ali na kraju angazovanje advokata, pa u slucaju da izgubim spor placanje sudskih troskova + same kazne. Na kraju moze da me izadje skuplja pita nego tepsija. Da li je stvarno iskustvo sa sistemom takvo da je bolje da prihvatis i snosis posledice bez obzira na krivicu?Momčilo napisao: 20 Okt 2024, 20:20 Ako se upustas u to, obavezno angazuj advokata, neces moci sam to izgurati..
- pedja
- član 001
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
- Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi
Koleginica je imala istu situaciju, sa svedokom suvozačem. Sa druge strane dva policajca koji tvrde drugačije.
Konsultovala se sa advokatom. Na kraju je otišla da prizna, tj na nagodbu.
TapaT
Konsultovala se sa advokatom. Na kraju je otišla da prizna, tj na nagodbu.
TapaT
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Sto kaze pravda je spora.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Imas advokata koji rade slucajeve tako sto ti ne naplate nista i samo uzmu sudske troskove ako se povoljno zavrsi slucaj tako da bih ja isao na tu varijantu.
- Gazu
- Pridružio se: 08 Feb 2022, 00:31
- Garaža: Opel Astra G 1.6i-16V
A što se tiče nagodbi, obično nude za ovu stvar 30.000 dinara kaznu bez zabrane upravljanja vozilom. Druge opcije je 20.000 dinara uz mesec dana zabrane vožnje, ili opcija 15.000 uz 3 meseca zabrane.
Ja sam tako odabrao ovo prvo.
A 6 kaznenih poena se svakako dobija.
Ne govorim o rešenju koje je moguće uz advokata, ovo što sam napisao je ako pristaješ da se nagodiš sa sudom.
Ja sam tako odabrao ovo prvo.
A 6 kaznenih poena se svakako dobija.
Ne govorim o rešenju koje je moguće uz advokata, ovo što sam napisao je ako pristaješ da se nagodiš sa sudom.
- Grujic
- Moderator
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
- Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe
Ovo bih i ja radio.ftj napisao: 20 Okt 2024, 21:50 Imas advokata koji rade slucajeve tako sto ti ne naplate nista i samo uzmu sudske troskove ako se povoljno zavrsi slucaj tako da bih ja isao na tu varijantu.
A ako kažeš odakle si, tj gde se prekršaj desio, zavisno od toga možda imamo i forumaša za preporuku.
- Kuzmanovic
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31
Da li bi u ovom slucaju kamera u kolima pomogla kod sudije tj. da li bi uvazili snimak kao dokazni materijal? To bi svakako znacilo da saobracajci ne zele ni da pogledaju snimak na licu mesta i da su bez obzira na sve resili da pisu kaznu.
- pedja
- član 001
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
- Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi
Gđa sudija u SATu je rekla da snimak može biti uvažen.
TapaT
TapaT