ljubitelj napisao: 22 Okt 2024, 12:17
Razlika je drastična, ove bobine sa kablovima su 50+godina (minimum, moje iskustvo) a ove na svećicama max do 20 godina a često i dosta ranije popucaju već na ispod 15 godina rada.
Na nekim vozilima su katastrofa i crkavaju svako malo, svakih 5-10 godina...Opeli npr poznati po tome.
Pogotovu ako su CDI sistem su osetljivije a većina novijih jeste da bi imali visoko energetsku varnicu.
Punto ima bobine van svećica, pored na bloku pa onda kablovima, pri tome su obične nisko energetske.
Iznenadio bih se da su za samo 13 godina rada pravile neki problem.
50 godina trajanje bobina s kablovima...
Možda u nekom paralelnom univerzumu.
Pitao sam za radni vek bobina i kako se ispituju ne zbog toga sto auto radi na 3 cilindra vec zbog preventivne tj. pravovremene zamene, a ne da se ceka da auto ne moze da sastavi ujutru. Hvala svima.
Iskreno nisam cuo da neko preventivno menja bobine, obicno se menjaju tek kad prave problem, sto bi ih dirao preventivno jer to ne mozes da znas kad su pri kraju, one bukvalno crkavaju u trenutku retko nagoveste
Poslednja izmena od OMP u 22 Okt 2024, 15:34, izmenjeno 1 put ukupno.
To je nesto drugo, za takve delove se zna radni vek i kais moze da napravi mnogo vise stete nego jedna bobina bez koje mozes da se dovuces do prve radnje ili servisa, a bobina koliko znam nema nikakav propisan vek trajanja jer to zavisi od vise faktora. Nece ti nikad crci sve 4 bobine od jednom a kad ti crkne ta jedna onda mozes da zamenis sve 4 jer bi to mogao da bude pokazatelj da im je kraj pod uslovom da su sve iste tj da nije nekad neka menjana.
Eto mom ujaku su iz tog razloga vrv i zamenili sve 4 bobine a auto je inace star 14 godina i ima samo 80k km, znaci nisu mnogo potrajale a sto nije uopste pravilo.
Ne diraj Kuzmo ništa, ako auto lepo pali i mirno radi.
Što kaže OMP, osetićeš kad rikne jedna, tada ih zameniš sve i miran si opet, možda i narednih 50 godina...
ljubitelj napisao: 22 Okt 2024, 12:17
Razlika je drastična, ove bobine sa kablovima su 50+godina (minimum, moje iskustvo) a ove na svećicama max do 20 godina a često i dosta ranije popucaju već na ispod 15 godina rada.
Na nekim vozilima su katastrofa i crkavaju svako malo, svakih 5-10 godina...Opeli npr poznati po tome.
Pogotovu ako su CDI sistem su osetljivije a većina novijih jeste da bi imali visoko energetsku varnicu.
Punto ima bobine van svećica, pored na bloku pa onda kablovima, pri tome su obične nisko energetske.
Iznenadio bih se da su za samo 13 godina rada pravile neki problem.
50 godina trajanje bobina s kablovima...
Možda u nekom paralelnom univerzumu.
Možda neko iz tog univerzuma tako bubne komentar.
Da, oldtimeri nisu sa planete Zemlje pa se ne možeš obavestiti.
15-20 godina da kažem i da si u pravu, kod mene na autu starom 16 godina su originalne bobine.
Ali 50 godina mi je van svake pameti.
Možda ima slučajeva ali su ta kola garažirana u dobrim uslovima i vožena jednom godišnje ili neki sličan oldtimer scenario.
To je neki izuzetak a ne pravilo kako mi deluje da si predstavio.
Pa ne bih rekao da su bas trajne i na "oldtimerima". Meni je na Corolli za nekih 15 godina aktivne voznje crkla i bobina i komutator, doduse ne istovremeno. Bukvalno se samo auto ugasi i ne znas sta je dok ne proveris da li je komutator ili bobina (isto se desi).
Otisli su i originalni kablovi za svecice nakon 20 godina recimo.
Prodao sam je sa 28 godina starosti (od toga sam je ja vozio aktivno mozda max 15 god). Zamenski komutator i bobina nisu crkli za to vreme.
A tek VW Buba 1200 J, pa tu su kablovi isli kao dobar dan, platine, bobina isto... na 1303 nije toliko, ali na ovom bukvalno dobar dan.
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
Ma tu nema pravila uopste zavisi od vise faktora u nekim idealnim uslovima mogu da potraju sigurno dugo ali ovako uz svakodnevno koriscenje auta plus kvalitet delova nekad i sad, hm.
Golfovi 1 i 2, koja su godišta?
Da li ste ikada čuli da je iko menjao bobinu. Ne, naravno.
Zastava 101, Fiai 125, 131, 132, Lade-Žiguli.
Renoi 4,5, 8,10, 12, 18, Fuego,Trafik, Espas.
Citroeni BX, CX, isto razni Pežoi 204,205,304,305,306,,309,504,505,604 ...
Sve su to auta sa dovoljno decenija, pre korodira karoserija i sve ostalo se raspadne a bobina ostaje fabrička...
Svakodnevno korišćenje u uslovima koji su sasvim obični, ništa nema specijalno.
Nema šta da crkne u tim klasičnim bobinama, jedino da se mehanički razbije pa da iscuri ulje i namotaji ostanu suvi pa se istope. A bobine su zalivene inače u metalno debelo kućište koje je baš teško razbiti, polomiti, šta već.
A još stariji auti koji su na 6V imaju takodje pouzdane bobine, retko da crkne.
Moja 2 zadnja auta sa bobinama, prvi 1987. godina proizvodnje, dakle godina 37 originalna fabrička bobina (i to francuske proizvodnje, dakle nije na glasu).
Drugi 1995. godište, dakle 29 godina i dalje originalna fabrička bobina.
Renoi 9,11, 19,21 koji imaju integrisanu bobinu sa kompjuterom paljenja i komutatorom (jedan komad je sve) isto gotovo nikada nemaju problem. Iako francuzi ne slove kao nešto pouzdane elektronike.
Slično BMWi 3,5 serije iz 80tih, bobina je fabrička gotovo uvek, retko da se menja.
Mercedesi isto, i 123 i 124 i 126, bobina fabrička traje duže nego što izdrži limarija.
To je ono što konrektno znam za ove modele kroz godine što rada što iskustva mojih poznanika.
Ove novije plastične bobine, sa kućištem od plastike kao što sam napisao kraće traju, 15-20 godina i to je to. Popuca plastika, udje vlaga /voda i tu je kraj.
Tako je otprilike i za kabove, na 20godina je vreme da se menjaju kvalitetniji a nekada i manje.
Dobijem danas na Viber poruku da prodajadelova daje 15% popusta na sve, poručio sam Filtere za vazduh i Gorivo. Neka moja ideja je da filter za vazduh zamenim sam, a filter za gorivo ostavim majstorima. Pošto nisam znao baš kako se izvlači filter za vazduh, rekoh da vežbam sa starim i nađem foru za izvlačenje pre nego što mi stigne novi (u pitanju je A klasa, komplikacija je neminovna). Uspeo sam da malo pocepam stari, ali sam našao foru za izvlačenje. Usput sam usisivačem izvukao višedecenijski talog đubreta i insekata iz kućišta za filter i obrisao sve iznutra krpom. Pošto sam oštetio stari, prizemljen sam do Srede dok mi ne stigne novi Filter je bio čist vizuelno, bilo je prašine i insekata. Prešao oko 15.000 image ru