Univerzalne, ALL SEASON, M+S, gume kupovina da ili ne?

Sve vezano za gume i felne
Odgovori
Oslo11
Reactions:
Pridružio se: 24 Sep 2022, 18:45

Re: Univerzalne, ALL SEASON, M+S, gume kupovina da ili ne?

Post od Oslo11 »

Mene zanima kakva su iskustva koriscenja all season guma leti? Koliko sam gledao testove novije (premium) AS gume su zimi u rangu sa zimskim, ali leti se ipak značajno bolje ponašaju letnje gume. Razmisljam se da li da uzmem zimski set (felne+gume) za Octaviu IV, ili da stavim AS gume umesto letnjih koje su stigle uz auto.

Sent from my SM-S908B using Tapatalk

Korisnikov avatar
AchtungDichtung
Reactions:
Pridružio se: 02 Jun 2020, 13:11

Post od AchtungDichtung »

Ja da imam noviji auto i zivim u Srbiji verovatno bih isao na dva kompleta.
Mada opet i to zavisi kako i koliko vozis i imas li uslove za skladistenje guma
Oslo11
Reactions:

Post od Oslo11 »

Vozim max 10k godišnje, evo na satu je 1600km za 3 meseca :) U zgradi sam, ali imam parking mesto takvo da mogu tu da skladistim jedan set. Mislim se da li uzimati zimske, jer su zime kod nas poslate veoma blage, snega skoro i da nema, a i ne ide mi se kod vulkanizera 2x godisnje. Opet, ne bih da pravim kompromis na ustrb bezbednosti, ako su letnje gume leti dosta bolja opcija od AS guma onda bih ipak isao na 2 seta.

Korisnikov avatar
AchtungDichtung
Reactions:
Pridružio se: 02 Jun 2020, 13:11

Post od AchtungDichtung »

Ja opet mogu samo iz svog iskustva. Zivim u Berlinu gde leta nisu toliko vrela ali sam godisnje bar mesec dana u Srbiji.
Za ove 4 godine nijednom mi se nije desilo da su me AS gume izneverile bilo u gradu bilo na AP (a vozio sam i po 160-170, doduse sa vecim razmakom).

Mozda mozes da probas neke premium AS bar jedno leto, pa ako ti se ne bude dopalo ostavis ih za zimu a kupis nove letnje?
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Oslo11 napisao: 05 Nov 2024, 14:29 Vozim max 10k godišnje, evo na satu je 1600km za 3 meseca :) U zgradi sam, ali imam parking mesto takvo da mogu tu da skladistim jedan set. Mislim se da li uzimati zimske, jer su zime kod nas poslate veoma blage, snega skoro i da nema, a i ne ide mi se kod vulkanizera 2x godisnje. Opet, ne bih da pravim kompromis na ustrb bezbednosti, ako su letnje gume leti dosta bolja opcija od AS guma onda bih ipak isao na 2 seta.

Uzmi Dunlop AS, dobre za leto. Par drugara ih ima vec 3 godine, sve super.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

CC2, oseti se da je na +35 mekša od letnje, ništa dramatično. Tri godine na Jonskoj obali letovali najnormalnije. Sad će 4. zima, šare ima preko 5 mm, oko 33k km prešle, 10ak k godišnje.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Oslo11
Reactions:

Post od Oslo11 »

Razmisljam se o Pirelli Cinturato All Season SF3, vidim na tyrereviews.com da imaju dobre ocene u svim uslovima, ali moracu jos malo da se raspitam.
Korisnikov avatar
motorista
Reactions:
Pridružio se: 09 Avg 2020, 18:11

Post od motorista »

Oslo11 napisao: 05 Nov 2024, 13:02Razmisljam se da li da uzmem zimski set (felne+gume) za Octaviu IV, ili da stavim AS gume umesto letnjih koje su stigle uz auto.
Ako su te letnje dobre - kupi i set barem srednjih zimskih i felne za njih (isplati se brzo). Vidi uklapa li ti se to. Meni to tako izgleda logično.
Oslo11 napisao: 05 Nov 2024, 18:09Razmisljam se o Pirelli Cinturato All Season SF3, vidim na tyrereviews.com da imaju dobre ocene u svim uslovima, ali moracu jos malo da se raspitam.
Da, izgleda da su odlične, za univezalne. Možda se brže troše ali se univerzalne ionako uzimaju i dalje mahom za manje kilometraže.
Oslo11
Reactions:

Post od Oslo11 »

Letnje su nove, Goodyear efficientgrip 205/55/17, vozene 3.5 meseca (došle uz auto), dot 2023. Mislio sam se da uzmem AS i da prodam letnje. Opcija 2 je da sada uzmem felne i zimske gume (gledao sam Borbet felne 16" i Hankook zimske gume 205/60/16, oko 100k su), pa da imam ta dva seta i za jedno 5, 6 godina da vidim sta cu. Ne prelazim mnogo godišnje, max 10k km, a zime su postale toliko blage kod nas da realno mislim da nema potrebe za zimskim gumama (osim za one koji zive u planinskim krajevima ili cesto putuju na planinu). Možda bi idealna opcija za BG uslove bila AS guma tokom proleca, zime i jeseni i letnja tokom leta, ali tu se gubi smisao imanja AS guma.

Korisnikov avatar
YUgisa
Reactions:
Pridružio se: 29 Jan 2014, 18:52
Garaža: Yugo 1.3EFI Stroker i Yugo 1.3EFI
Kontakt:

Post od YUgisa »

Nije problem sneg, nego led, tu je AS primetno losija nego zimska iz mog iskustva. Ali zato po suvom i mokrom je bolja.
Being second is to be the first of the ones who loose...
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

AS guma ako auto ne izlazi iz grada uopste. Mozda zime vise nisu kao pre u Vojvodini ali kad uvece padne temperatura a ides iz sela u selo (a njive pored) nije svejedno.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Dzoni_m
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 12 Jul 2013, 12:38
Garaža: BMW 118i, CX-60

Post od Dzoni_m »

Zasto? Vozim AS gume vec 10 godina. Godisnje 20K km. Apsolutno nikada nikakav problem.

Sneg (koji sada postoji na razglednici ili 1 dan u fabruaru) uopste nije problem za AS gumu. Kada krene da pada i kada imas iznenada veliku kolicinu padavina, dzaba ti bilo sta jer neces preci 10km/h zbog guzve, kamiona koji ne mogu da krenu, haosa opsteg. Ako je pak prazan put, ides bez problema. Led, dzaba ti bilo kakva guma, razlika izmedju zimske i AS gume na poledici (ne racunam voznju na zaledjenom jezeru kako pojedini testiraju i zamisljaju) u realnom zivotu je nikakva. MIlis i nadas se da te neko na razvali jer se precenio.
Najveca prednost zimske/letnje gume su smese i temperature gde su najbolje. Ja licno imam problem da svake godine najvise km napravim bas kada je to najveci problem. Aprila sam krenuo za Dansku sa 14c i kise, tamo me je docekao nula ili 1c sa susnezicom uz put ali bez snega na kolovozu. Onda, suvo ali hladno ispod 6. Pa kada sam se vracao negde 300km pred kucu, sunce i 22 stepena, asfalt verovatno vise I koje gume ja tu da vozim? Slicno prosle god kada sam isao za Srb negde u krajem Oktobra, pocetak Novembra.

Licno mislim da ako bih ikada imao 2 seta ponovo, to bi bilo za neku zujalicu, pa AS za svaki dan a izrazeno sportsku smesu za taj dan, vikend i sl. To mi jedino ima smisla zasto imati 2 seta. Sa danasnjom tehnologijom AS guma.
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

Moje iskustvo je takvo, na kraju sam vozio drugi koji je imao zimulje.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

U životu ne bih na 2 seta opet osim ako se slučajno ne zaposlim u Tutinu.

Fabia sa Dunlop Sport AS izvukla preko zaveanog Karamana bez većih problema. Sa zatrpanih parkinga izlazio normalno.

Sad sam stavio Nexen AS Gen I na djip, i za sada prezadovoljan. Pre mesec dana na Zlatiboru temperature noću dobrano jednocifrene, dosta kiše i nešto što je ličilo na susnežicu, isto bez ikakvih problema i naznaka problema. Na jakoj kiši na autoputu isto suvereno ponašanje. Videćemo ako bude snega negde, ali ne bih se ustručavao da krenem bilo gde.
maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Post od maniaxxx »

Mene AS ne brinu zimi, brinu me leti na uzarenom asfaltu, tj ne brinu, ne svidja se mi ponasanje.

Doduse problem AS je recimo kad jesen docekaju na 4mm i nisu vise za zimu, a za leto bi jos bile pa jih bacis.
Odgovori