Zimske gume - da ili ne?
Re: Zimske gume - da ili ne?
Meni na C5 pali upozorenje kad pritisak u bilo kojoj padne na 1.8, na vratima stoji da se duvaju na 2.4.
Sent from my M2007J3SG using Tapatalk
Sent from my M2007J3SG using Tapatalk
- carov2
- Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
- Garaža: Audi A4
- Kontakt:
Ne maltretirati se, naduvati inicijalno kako treba, može i za 0.1bar više u odnosu na "tablicu".Saša napisao:Treba li se maltretirati stalnim doduvavanjem guma zbog pada pritiska usled razlike u temperaturama napolju?
Sada kada imam kontrolu pritiska na svim točkovima vidim da to zna bogami da šeta 0.1-0.2 bara (i u plus i u minus) u odnosu na jutro - dan -veče/noć. Baš sam zato danas malo doduvao gume. Šta vi radite?
Inače, još nisam stavio zimske a mislim da i neću dok ne prođu ove redovne prvonovembarske gužve kod vulkanizera…
Variranje zavisi od veličine točka (količine vazduha), spoljne temperature, kao i stila vožnje, tako da će verovatno i više da ti varira, tj. da padne pritisak ukoliko bude ekstremno hladno napolju.
Takođe ne pokazuje isto (ujutru) ukoliko je auto napolju ili u podzemnoj garaži.
Ja sam sada u Grčkoj, ovde je Sunce nešto jače i primeti se u nekim situacijama sa jedne strane za 0.2bar veći pritisak u odnosu na drugu stranu koja nije bila osunčana, sve ovo je normalno i u vožnji se stvar izjednači.
Za par meseci opet dopumpati jer će verovatno pasti i to je to..
Sent from my iPhone using Tapatalk
- Romanticni_Piroman
- Pridružio se: 09 Maj 2019, 22:49
- Garaža: Mazda 3 2.0 Skyactiv-X
Koji haos ovih dana, nemas gde gume da zamenis 

- Saša
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
- Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C
Gde žurite, neka prođu prvonovembarske gužve. Kakve su nam zime realno nam zimske i ne trebaju. 

- pedja
- član 001
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
- Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi
Ja uopšte nisam stekao taj utisak, kada prođem pored vulkanizera, u odnosu na ranije.Romanticni_Piroman napisao:Koji haos ovih dana, nemas gde gume da zamenis
TT
- Milan Milic
- Pridružio se: 02 Apr 2023, 10:40
Pa pogledaj malo testove gumapedja napisao: 08 Nov 2024, 20:19Jesi li vozio sve?Milan Milic napisao:
HANKOOK WINTER I*CEPT RS3 W462 ti je za klasu bolja od ostale tri. Kod mene su odradile 50-60.000 i zaista se radi o odličnim pneumaticima. Sa njima nećeš pogresiti.
Kako se procenjuje "klasa iznad"?
Ne isključujem mogućnost da su i najbolje gume koje postoje, samo me zanima na osnovu čega se izbacuju ovakve izjave?
Послато са SM-G980F помоћу Тапатока
ADAC, Auto Bild, Tyre Reviews …
Ovde možeš naći dosta testova za sve četiri koje je čovek naveo
https://www.tyrereviews.com/Tyre/Fulda/ ... tero-3.htm
https://www.tyrereviews.com/Tyre/Hankoo ... pt-RS3.htm
https://www.tyrereviews.com/Tyre/Fulda/ ... ol-HP2.htm
https://www.tyrereviews.com/Tyre/Sava/E ... 3-Plus.htm
- pedja
- član 001
Vidiš, ja sam preuzeo auto pred zimu 2017/2018 sa Fuldom KristallC. Do tada, auto je bio u Zlatiborskom kraju, nije da zime i minusa video nije. Sledeće godine sam je zamenio istom, koju sam ove godine bacio. Dakle, bila je na kraju svog života, te prve godine i obrnuo sam još jednu turu drugim setom.
Na tim gumama sam imao nula problema. Nikada problem, a snega su videle dosta. Živeo sam u ulici pod nagibom i dešavalo se da samo ja iz garaže odem na posao, snežnim danima. Izlazio sam i uz ulicu (pored firme) u kojoj je zabranjen saobraćaj pod snegom, bez ikakvog problema. Masu puta sam obilazio deuge, koji ostanu na uzbrdici, a ja na trotoar i hop... Ne znam koliko puta sam bio po planinama, vozio po mokrim putevima i sl. Posle sezone na toj gumi, i to poslednjoj za nju, odlučio sam da kupim iste. Razlog može biti da se pokazala kao dobra, ili da sam lud, ali sigurno nije presedela zimu u garaži.
Čak mi se, pisao sam nekada, po toplom vremenu, na istom mestu, istom vožnjom, sa istim autom, ponašala bolje od letnjeg Hankooka, koji je proklizavao. Znam, znam, u Hankook se ne dira, pogotovo od kada se masi dala prilika da voze "premijum" (pod navodnicima, jer to nije), za neke između pare (što jeste),ali je ja više uzeo ne bih. Moje lično iskustvo, moj stav, posle 5-6 sezona.
Ok, Hankook je dobra guma, posebno kada dođe do akvaplaninga i sl, ali ima taj bag, očigledno mu ne odgovara taj momenat (dodavanje gasa u raskrsnici, prilikom skretanja i kretanja uzbrdo, pri iole većoj brzini).
Da li je Fulda najbolja guma? Sigurno ne. Daleko je i od "nule po snegu", kako je okarakterisana od strane našeg "neostrašćenog" prijatelja Manijaksiksiks-a, doduše drugi model.
E sad, kada se da izjava kako je nešto klasu bolje, a nije voženo i jedno i drugo, postavi se pitanje: otkuda to?
Ja na svom automobilu nisam vozio neku od premijum zimskih guma. Verujem da su bolje od Fulde. Ali ne tvrdim ništa.
Da neko pita da li da kupi Fuldu ili Conti, rekao bih Conti. Da li bih klasirao i garantovao? Ne.
Ništa tu nije precizna nauka, zavisi i od automobila, vozača, pa i puteva. Kada su ulice masne i neoprane, sve se drastično promeni.
TT
Na tim gumama sam imao nula problema. Nikada problem, a snega su videle dosta. Živeo sam u ulici pod nagibom i dešavalo se da samo ja iz garaže odem na posao, snežnim danima. Izlazio sam i uz ulicu (pored firme) u kojoj je zabranjen saobraćaj pod snegom, bez ikakvog problema. Masu puta sam obilazio deuge, koji ostanu na uzbrdici, a ja na trotoar i hop... Ne znam koliko puta sam bio po planinama, vozio po mokrim putevima i sl. Posle sezone na toj gumi, i to poslednjoj za nju, odlučio sam da kupim iste. Razlog može biti da se pokazala kao dobra, ili da sam lud, ali sigurno nije presedela zimu u garaži.
Čak mi se, pisao sam nekada, po toplom vremenu, na istom mestu, istom vožnjom, sa istim autom, ponašala bolje od letnjeg Hankooka, koji je proklizavao. Znam, znam, u Hankook se ne dira, pogotovo od kada se masi dala prilika da voze "premijum" (pod navodnicima, jer to nije), za neke između pare (što jeste),ali je ja više uzeo ne bih. Moje lično iskustvo, moj stav, posle 5-6 sezona.
Ok, Hankook je dobra guma, posebno kada dođe do akvaplaninga i sl, ali ima taj bag, očigledno mu ne odgovara taj momenat (dodavanje gasa u raskrsnici, prilikom skretanja i kretanja uzbrdo, pri iole većoj brzini).
Da li je Fulda najbolja guma? Sigurno ne. Daleko je i od "nule po snegu", kako je okarakterisana od strane našeg "neostrašćenog" prijatelja Manijaksiksiks-a, doduše drugi model.
E sad, kada se da izjava kako je nešto klasu bolje, a nije voženo i jedno i drugo, postavi se pitanje: otkuda to?
Ja na svom automobilu nisam vozio neku od premijum zimskih guma. Verujem da su bolje od Fulde. Ali ne tvrdim ništa.
Da neko pita da li da kupi Fuldu ili Conti, rekao bih Conti. Da li bih klasirao i garantovao? Ne.
Ništa tu nije precizna nauka, zavisi i od automobila, vozača, pa i puteva. Kada su ulice masne i neoprane, sve se drastično promeni.
TT
- Milan Milic
- Pridružio se: 02 Apr 2023, 10:40
Nisam rekao da je Fulda losa guma, već da ako neko bira izmedju Hankooka i Fulde, svakako treba izabrati Hankook. I sigurno je klasa iznad Fulde.
Ja sam od zimskih svasta vozio, od Contiji, Michelina, GY, Bridgestonea, Save, Klebera, Tigra, Hankooka, a ove godine sam okušao sreću sa Dunlop WS5. Ako bih ja pravio neku rang listu guma koje sam vozio, to bi bilo GY, Conti, pa odmah iza njih pomenuti Hankook. Videcemo kako će se ove zime Dunlop pokazati.
Ok, ti si zadovoljan sa Fuldom, i ne treba da menjas, poštujem to.
Ps
Ova tvoja priča me podseti na jednu urbanu legendu koja se dan danas prepričava po Pirotu. Zima, sneg, Francuzi iz Michelina u Pirotu, obisli Tigar fabriku, zadovoljni i ozbiljno resili da udju u pregovore o kupovini. Pirocanci ih kao dobri domaćini vode u svoj restoran ka Staroj planini. Ovi iz Tigra sa Winterama rutinski dodju do restorana, a Francuzi sa michelinkama jedva izasli. Onda se u toku večere neko iz Tigra našali na tu temu, a Francuzi se navodno naljute i umalo odustanu od kupovine. E sad da li su iz Tigra vozili Nive, a ovi iz Michelina BMW ove ili mečke sa zadnjom vucom, to niko ne pominje
Ja sam od zimskih svasta vozio, od Contiji, Michelina, GY, Bridgestonea, Save, Klebera, Tigra, Hankooka, a ove godine sam okušao sreću sa Dunlop WS5. Ako bih ja pravio neku rang listu guma koje sam vozio, to bi bilo GY, Conti, pa odmah iza njih pomenuti Hankook. Videcemo kako će se ove zime Dunlop pokazati.
Ok, ti si zadovoljan sa Fuldom, i ne treba da menjas, poštujem to.
Ps
Ova tvoja priča me podseti na jednu urbanu legendu koja se dan danas prepričava po Pirotu. Zima, sneg, Francuzi iz Michelina u Pirotu, obisli Tigar fabriku, zadovoljni i ozbiljno resili da udju u pregovore o kupovini. Pirocanci ih kao dobri domaćini vode u svoj restoran ka Staroj planini. Ovi iz Tigra sa Winterama rutinski dodju do restorana, a Francuzi sa michelinkama jedva izasli. Onda se u toku večere neko iz Tigra našali na tu temu, a Francuzi se navodno naljute i umalo odustanu od kupovine. E sad da li su iz Tigra vozili Nive, a ovi iz Michelina BMW ove ili mečke sa zadnjom vucom, to niko ne pominje
- trojanac
- Editor in Chief
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
- Garaža: KIA Ceed JD 1.4
- Kontakt:
Lako je Peđi kad je godinama vozio ultimativni SUV model. Doduše nije 4x4 nego SX4 ali dovoljno je slično da izlazi gde hoćeš. Gume su tu manje bitne.
Inače jedan od modela u koji sam dugo bio zaljubljen. Ali kad sam imao priliku da ga kupim, ipak sam odustao. Prelazak iz Honde Civic u SX4 mi je bio nezamisliv po pitanju prostora. Inače smatram da je zaista sjajan model što je, uostalom, pokazala i prodaja istog na našem tržištu.
Sent from my 2201116SG using Tapatalk
Inače jedan od modela u koji sam dugo bio zaljubljen. Ali kad sam imao priliku da ga kupim, ipak sam odustao. Prelazak iz Honde Civic u SX4 mi je bio nezamisliv po pitanju prostora. Inače smatram da je zaista sjajan model što je, uostalom, pokazala i prodaja istog na našem tržištu.
Posetite www.garaza.rs !
- pedja
- član 001
Rđo jedna. Sediš na vlasti pa širiš dezinformacije i blatiš.
Jeste 4x4. Nije da sam ga koristio, osim po nekom ofroudu po Tari, da testiram, kao i po izlazu iz Gezinog voćnjaka, ali nije da nije.
Po snegu nema nekog (dobrog) efekta, osim ukoliko nisi zaglavio.
TT
Jeste 4x4. Nije da sam ga koristio, osim po nekom ofroudu po Tari, da testiram, kao i po izlazu iz Gezinog voćnjaka, ali nije da nije.
Po snegu nema nekog (dobrog) efekta, osim ukoliko nisi zaglavio.
TT
- trojanac
- Editor in Chief
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
- Garaža: KIA Ceed JD 1.4
- Kontakt:
Zaboravio sam da je full off road verzija. Kuda ga je @BAJKER proterao za sve ove godine, a njegov je sa pogonom samo na prednjoj osovini, rekao bi čovek da mu dodatni pogon nije ni potreban.
Sve u svemu odličan auto.
Sve u svemu odličan auto.
Posetite www.garaza.rs !
uzeo 195/65/r15 conti 870.
Posle 500km. Za sada prezadovoljan. Tiha je, tisa od primacy letnje
Posle 500km. Za sada prezadovoljan. Tiha je, tisa od primacy letnje
-
- Pridružio se: 12 Sep 2017, 14:29
I ja isto:

Ja sam prošle sedmice stavio zimski GY UG9+ set.
Sent from my motorola edge 30 ultra using Tapatalk
Sent from my motorola edge 30 ultra using Tapatalk
Gde si našao ug9?