Koji tip karoserije je najprakticniji za svakodnevnu upotrebu?

Razne teme, pitanja, iskustva
matematicar
Reactions:
Pridružio se: 31 Maj 2022, 23:21

Koji tip karoserije je najprakticniji za svakodnevnu upotrebu?

Post od matematicar »

Da li su zaista sedani i kupei najgora opcija za obicne ljude, niti imas gde da se trkas, niti da vozis 3 direktora svaki dan? Reklo bi se da obicnom coveku treba ili prostran auto za porodicu i hobije - karavan ili dzip, ili suprotno mali i stedljiv auto za svakodnevni prevoz do posla i skole - hecbek i mala auta. Koliko se ljudi uopste vode realnom potrebom za sta auto ce da sluzi, a koliko emocijama, dizajnom i nekim drugim stvarima koje ih bacaju u nepotrebne troskove?
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Re: Koji tip karoserije je najprakticniji za svakodnevnu upotrebu?

Post od Ji 4Tze »

Vozio sam mali MPV, sedan, SUV i sad vozim karavan. Svaki mi je jednako praktičan, tj. kad nešto naumim da prevezem autom, naći ću način. Nisam imao nikakve nepotrebne troškove.
Profesionalna ili svakodnevna upotreba je nešto drugo. Krovni kofer, recimo, ili kuka dosta pomažu u prilagođavanju vozila trenutnim potrebama :kezo:
Boringly average, but also perfect for school run mums
pedalaš
Reactions:
Pridružio se: 02 Okt 2023, 14:01

Post od pedalaš »

Ako postoji odeća ili obuća koja na podjednako efikasan način može da pokrije sve potrebe čoveka tokom 365 dana, valjda postoji i vozilo koje jednako dobro pokriva sve moguće namene?
Ili možda ipak ne postoji ... :)
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Hoćeš da pokriješ sve, dobiješ Octavia limuzinu format ili sličan auto. Hoćeš nešto drugo, pojačavaš jedno gde gubiš nešto drugo u ekvivalentu, a to već prelazi u individualne potrebe - i to treba podvući, ne uvek stvarne, nego zamišljene, tj. instruirane spolja od proizvođača. Manija nekih vrsta kola se pali i gasi kroz istoriju. Poslednji trend, MPV nestao, pretače se u manje funkcionalne krosover, forma ispred funkcije.
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

Da, Octavia je prilično racionalan izbor, ima pregršt prostora, pouzdana motorizacija i sklop, Škoda Smart i sve po redu, verovatna laka postprodaja jer je popularan auto na našim prostorima.
Ali i dalje mislim da ako ti se sviđa kupe i treba da ga ga kupiš a za prevoz specifične potrebe da se snađeš na neki način.
pedalaš napisao: 18 Nov 2024, 15:04 Ako postoji odeća ili obuća koja na podjednako efikasan način može da pokrije sve potrebe čoveka tokom 365 dana, valjda postoji i vozilo koje jednako dobro pokriva sve moguće namene?
Ili možda ipak ne postoji ... :)
Pa nisam nešto siguran jer da je tako, ispalio bi ime modela iz prve obzirom da si probao svašta od vozila, kako si pisao...
Boringly average, but also perfect for school run mums
maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Post od maniaxxx »

Najprakticniji su bili mpv ali su izumrli u EU. Ako si zelis barem malo vozackog iskustva onda ti ostsje danas jos samo karavan koliko jih jos ima. Ostalo su preveliki kompromisi oko prostora ili su katastrofa za voznju ( SUV).
Korisnikov avatar
milosg
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2014, 01:20
Garaža: XC90 D5

Post od milosg »

Da, na listi racionalnih su uvek bili i Touran, Scenic i slični. Ali, nije to što je racionalno uvek i ono što se prodaje...
pedalaš
Reactions:
Pridružio se: 02 Okt 2023, 14:01

Post od pedalaš »

Svaka forma vozila je po nečem dobra, a po nečem falična i promašena. Sve je uvek samo stvar nekih kompromisa, ma kako eventualno sebe ili druge eventualno ubedjivali u pravilnost izvršenog ličnog izbora.
Idealna forma ne postoji. Ni brend, model, pogonska varijanta ...
Da sam u mogućnosti, verovatno bih uzeo 10 vozila raznih vrsta :) Pa i neki kupe, koji je kao forma i pomenut u prvom postu :)
I zavisno od dnevnih potreba i trenutnog raspoloženja, birao šta ću taj put "da upalim".
Ovako - šipak :)
Korisnikov avatar
mix024
Reactions:
Pridružio se: 25 Apr 2012, 22:12
Garaža: VW Caddy 2.0 TDI 150 KS

Post od mix024 »

Vozim svakodnevno više tipova vozila i, po meni, ubedljivo najupotrebljiviji je MPV oblik karoserije.

Evo imam na raspolaganju više automobila i na kraju uvek završim sa mojim Caddy-jem.

Čak smo nas četvoro išli na poslovno - turistički put do Amsterdama i od svih dostupnih automobila išli sa Caddy-jem. Nakon tog puta smo opet svi išli za Solun i opet sa Caddy-jem.

Dok smo popakovali četiri kofera, plus zimske jakne, plus šoping usput, to ne bi stalo ni u jedan drugi automobil. I u Caddy-ju je gepek bio pun do roletne. Doduše u gepeku je woofer i kutija u kojoj držim neke stvari koje stalno nosim.

Naravno sve zavisi i od obaveza i načina života. Ja non stop nešto teglim (za moj posao raznorazni materijal za montaže sistema, za ženin posao razvoženje velikih i malih torti, nabavke, isporuke...) i najlakše mi je to spakovati u Caddy-ja.

Evo kao sledeći automobil opet gledam najverovatnije novi Caddy.

Međutim, isto tako sam funkcionisao i sa Fiat Pandom. Uvek sam sve rešio.

Pitanje je samo nekog komfora u velikom prostoru u automobilu, a na to se lako navikne.
maniaxxx
Reactions:

Post od maniaxxx »

pedalaš napisao: 18 Nov 2024, 18:46 Svaka forma vozila je po nečem dobra, a po nečem falična i promašena. Sve je uvek samo stvar nekih kompromisa, ma kako eventualno sebe ili druge eventualno ubedjivali u pravilnost izvršenog ličnog izbora.
Idealna forma ne postoji. Ni brend, model, pogonska varijanta ...
Da sam u mogućnosti, verovatno bih uzeo 10 vozila raznih vrsta :) Pa i neki kupe, koji je kao forma i pomenut u prvom postu :)
I zavisno od dnevnih potreba i trenutnog raspoloženja, birao šta ću taj put "da upalim".
Ovako - šipak :)

E vidis, meni bi bila dovoljna samo jedna forma, civic type r karavan da postoji, ili nesto slicno. Sve sto ce mi ikad trebati od auta :oops:
Korisnikov avatar
motorista
Reactions:
Pridružio se: 09 Avg 2020, 18:11

Post od motorista »

Je l' karavanska izvedba »Imprece« dovoljno blizu? :)

Najpraktičnije je ono što je čoveku trenutno najdraže. Recimo, pomenuti »Kedi« je prostran i srazmerno udoban, ali verovatno nije za živahniju vožnju (koju je prijatnije provesti na nižim sedištima), plus, ja trenutno nemam ni potrebu a ni želju da nosim puno prtljaga, pa mi je i 280 L previše. Ko vozi pretežno u gradu verovatno želi nešto iz B, pa i A segmenta. Ako se preferira udobnost — velika kabina, veliko međuosno rastojanje i trag točkova i bez trećih/petih/gepek vrata.

Kao što ne postoji generalizovano idealna kuća ili stan, tako i kod auta imamo različite želje i potrebe, i modele što ih ispunjavaju.

A kompromis bi stvarno mogla biti i »Impreca«. :)
maniaxxx
Reactions:

Post od maniaxxx »

Jeste, ali ne postoji. A dodatno ne postoji sa rucnim menjacem, pricam o novijim vozilima. Ako uzmemo u obzir i starija, onda se svasta jos nadje. :opustanje:
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Civic Type R ima formu liftbek i tu karavan ima minimalnu prednost, za ono parčence koliko je staklo zakošeno, a ne ravno. Osnova gepeka je ista, a i ~2/3 visine. Sa njim si u rangu bmw 3 (500) i merc c klase (490) karavan, a verovatno i mase premium krosovera.

Evo gledam spec, X3 ima 550l, a CTR 490l.

Q5 ima 520l.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Kada se priča o gepeku i litraži na papiru u praksi je puno važnije kako je oblikovan taj gepek i praktičan za utovar, istovar, slaganje stvari.
Naročito širina izmedju točkova u prostoru gepeka bitno odredjuje praktičnost.

Inače, važi oduvek kvadratno, praktično, dobro...što se tiče upotrebljivosti tih navedenih nekih litara zapremine.

Liftback nije nešto zaživeo još od Saaba 900, Toyota raznih, Renoa 25, Forda, Škode... ima puno na papiru a kada treba nešto što nije savitljivo a u komadu da se preveze onda 0 bodova.

Karavan, MPV ja vidim kao istu stvar po pitanju prostora, MPV je više pogodan za potrebe prevoza 5+ putnika.

Do sada najbolje iskorišćen prostor koji sam video je Fiat Multipla.
Onako mali auto spolja (4 metra samo) sa onoliko prostora unutra je magija funkcionalnosti.
I čak 6 sedišta kome treba.
Korisnikov avatar
motorista
Reactions:
Pridružio se: 09 Avg 2020, 18:11

Post od motorista »

Ne znam gde sam ja pročitao da pominješ VII generaciju, @maniaxxx ....

OK, katanac na temu, naručujemo Sivike.
Odgovori