Univerzalne, ALL SEASON, M+S, gume kupovina da ili ne?
Re: Univerzalne, ALL SEASON, M+S, gume kupovina da ili ne?
Uz puno postovanje prema razlicitom misljenju, ipak ja ne bih previse verovao tim testovima jer sam gotovo siguran da su skoro svi placeni i da se rade za pare.
Naime, po testovima hankook all seasson 2 H750 ispada guma do skora bila u samom vrhu tih testova kada se tice manjih dimenzija ( recimo kod mene je to 175/65R14) , a ja sam vrlo nezadovolljan jer te gume slabije drze cak i na mokrom asfaltu, o suvom da i ne pricam.Naravno, nalaze se na zadnjoj osovini bas zato sto su kao dobre za kisu i vlazan kolovoz i ono sto mogu da kazem jeste da se cak i zimska hankook i-cept rs 2 bolje pokazala tokom cele godine i po velikim vrucinama, nego ova celosezonska.
Za raliku od nje tj. od h750, recimo da je vredestein quatrac 5 po meni daleko bolja guma i samo za nijansu losija od hankook-a h750 na mokorom kolovozu, ali je zato quarac 5 po suvom kao po sinama cak i ovog leta po onim paklenim vrucinama.Qutrac 5 drzi po suvom skoro kao odlicna letnja guma, abs je prilicno miran i kod vrlo ostrih zaustavljanja po vrelom domacem asfaltu i ono najvaznije, nema podupravljanja cak i kada se malo pretera sa brzinom u krivinama, a to znaci siguran prolaz krivinom uz odredjeno preupravljanje zahvaljujuci pomenutom H750 na zadnjem trapu.Ako je to kao vrhunska guma po testvoima, onda treba i vrhunski da drzi vozilo bilo da je na prednjem ili na zadnjem trapu jer po testovima je navodno bolja i sugurnija po kisi nego po suvom putu, a u stvari nije tako.Po snegu je nisam vozio jer nije bilo snega od kako su montirane.
Zato mislim da nije uputno oslanjati se na sve te strane testove vec je meni puno znacajnije to neko licno iskustvo odnosno, iskustva korisnika odredjenih pneumatika koja se uglavnom poprilicno razlikuju od rezultata dobijenih na testovima.
Na odredjenim sajtovima za neku odredjenu vrstu pneumatika, postoje i recenzije vlasnika tih nekih guma pa je vaznije procitatnji recenzije korisnika a ne uzeti zdravo za gotovo preporuku tih novinarskih tzv. strucnjaka.
Naime, po testovima hankook all seasson 2 H750 ispada guma do skora bila u samom vrhu tih testova kada se tice manjih dimenzija ( recimo kod mene je to 175/65R14) , a ja sam vrlo nezadovolljan jer te gume slabije drze cak i na mokrom asfaltu, o suvom da i ne pricam.Naravno, nalaze se na zadnjoj osovini bas zato sto su kao dobre za kisu i vlazan kolovoz i ono sto mogu da kazem jeste da se cak i zimska hankook i-cept rs 2 bolje pokazala tokom cele godine i po velikim vrucinama, nego ova celosezonska.
Za raliku od nje tj. od h750, recimo da je vredestein quatrac 5 po meni daleko bolja guma i samo za nijansu losija od hankook-a h750 na mokorom kolovozu, ali je zato quarac 5 po suvom kao po sinama cak i ovog leta po onim paklenim vrucinama.Qutrac 5 drzi po suvom skoro kao odlicna letnja guma, abs je prilicno miran i kod vrlo ostrih zaustavljanja po vrelom domacem asfaltu i ono najvaznije, nema podupravljanja cak i kada se malo pretera sa brzinom u krivinama, a to znaci siguran prolaz krivinom uz odredjeno preupravljanje zahvaljujuci pomenutom H750 na zadnjem trapu.Ako je to kao vrhunska guma po testvoima, onda treba i vrhunski da drzi vozilo bilo da je na prednjem ili na zadnjem trapu jer po testovima je navodno bolja i sugurnija po kisi nego po suvom putu, a u stvari nije tako.Po snegu je nisam vozio jer nije bilo snega od kako su montirane.
Zato mislim da nije uputno oslanjati se na sve te strane testove vec je meni puno znacajnije to neko licno iskustvo odnosno, iskustva korisnika odredjenih pneumatika koja se uglavnom poprilicno razlikuju od rezultata dobijenih na testovima.
Na odredjenim sajtovima za neku odredjenu vrstu pneumatika, postoje i recenzije vlasnika tih nekih guma pa je vaznije procitatnji recenzije korisnika a ne uzeti zdravo za gotovo preporuku tih novinarskih tzv. strucnjaka.
Citao sam i recenzije za Bridgestone na svim mogućim sajtovima i YT, uglavnom su utisci veoma pozitivni 
Sent from my SM-S908B using Tapatalk

Sent from my SM-S908B using Tapatalk
- zdushan
- Pridružio se: 12 Jan 2013, 13:02
- Garaža: Škoda Superb 2.0 TDI 4x4
Montirao sam danas na očev Yaris 4 nove Matador allseason.
Nemam predstave kakve su na testovima ili u praksi, cena je bila veoma povoljna.
Auto ne napušta grad, a predje godišnje jedva 2 hiljade km...
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Nemam predstave kakve su na testovima ili u praksi, cena je bila veoma povoljna.
- AleksandarAca
- Pridružio se: 21 Jul 2021, 14:54
- Garaža: VW Tiguan 2.0TDI R-Line 4Motion, VW ID.3 Pro Performance
Matador su meni bile odlicne, imao sam ih na Polu prosle godine.
Matador super, ni jednom me nisu izdale evo vec dve godine. Letnje su jos bolje. Dobar brend i to i Viking. Letnje teram vec 5,6 godina. Prvih 1000km su malo vrljave, posle super.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
- stejer
- Pridružio se: 11 Mar 2018, 03:04
- Garaža: Corsa C 1.8 GSI, Audi A3 1.9 TDI, VW Scirocco 2.0 TSI DSG, BMW F10 525d xDrive, Leon Cupra 280 DSG
Univerzalne, ALL SEASON, M+S, gume kupovina da ili ne?
Sta mislite o ideji stavljanja jedne od navedenih guma kao zimski set na prednju vucu sa skoro 400ks na auto koji zimi provodi 70-80% vremena u Beogradu i okolini, a mozda vidi par iskoka negde, ali uglavnom bude ili ocisceno ili utaban sneg?
• Michelin CrossClimate 2
• Continental AllSeasonContact 2
Dimenzije su 225/40 R18
Racunajuci na nase zime, uglavnom je samo hladno i mokro, nesto se mislim da je to pametnije od neke zimske Barum, Kleber, Nexen, Toyo, Uniroyal, za recimo iste pare oko 12 do 14 hiljada din po komadu, npr. na Ananasu.
• Michelin CrossClimate 2
• Continental AllSeasonContact 2
Dimenzije su 225/40 R18
Racunajuci na nase zime, uglavnom je samo hladno i mokro, nesto se mislim da je to pametnije od neke zimske Barum, Kleber, Nexen, Toyo, Uniroyal, za recimo iste pare oko 12 do 14 hiljada din po komadu, npr. na Ananasu.
Pa nema auto odmah i uvek 400KS nego DO 400KS a ti doziraš i verovatno retko ako ikada dostigneš više od 80-90KS iz tog motora ako voziš tu gde si opisao.
Mogu i te navedene i bilo koje gume, razlike u normalnoj vožnji teško da ćeš ikada primetiti izmedju tih modela. Normalna vožnja= po propisima 70-80% provedeno u gradu).
Na takvom samo prednjem pogonu (ako se recimo često koristi raspoloživa snaga) prema iskustvu vlasnika koga dobro poznajem zimske ne izdrže duže od par hiljada km koje god da su jer uglavnom stalno šlajfuje i po suvoj podlozi pri brzinama ispod 100-150km/h čim se doda gas malo jače. Auto Saab 9000 sa nekih max 430KS, sličan verovatno tom od max 400KS.
A sad pitanje je koji auto je u pitanju i šta si do sada koristio od guma i kakvo je bilo iskustvo sa njima pri tvom stilu vožnje.
Mogu i te navedene i bilo koje gume, razlike u normalnoj vožnji teško da ćeš ikada primetiti izmedju tih modela. Normalna vožnja= po propisima 70-80% provedeno u gradu).
Na takvom samo prednjem pogonu (ako se recimo često koristi raspoloživa snaga) prema iskustvu vlasnika koga dobro poznajem zimske ne izdrže duže od par hiljada km koje god da su jer uglavnom stalno šlajfuje i po suvoj podlozi pri brzinama ispod 100-150km/h čim se doda gas malo jače. Auto Saab 9000 sa nekih max 430KS, sličan verovatno tom od max 400KS.
A sad pitanje je koji auto je u pitanju i šta si do sada koristio od guma i kakvo je bilo iskustvo sa njima pri tvom stilu vožnje.
- stejer
- Garaža: Corsa C 1.8 GSI, Audi A3 1.9 TDI, VW Scirocco 2.0 TSI DSG, BMW F10 525d xDrive, Leon Cupra 280 DSG
Prethodni auto 2015. 525xd je imao duplo manje snage i 4x4 pa se i po dobrom snegu snalazio sa 225/55 R17 Michelin Alpin 6. Dalje unazad su to uglavnom bili Riken, Sava, Matador, Tigar.
Sto se trenutnog prevoza tice, svakako se dozira i vozi iole normalno shodno uslovima, mada padne po neki gas na autoputu. Auto je 2015. Seat Leon Cupra 280 Stage 2 DSG.
Trenutno ako se potopi gas sa ispod 50 km/h zavrti i ove letnje Goodyear Eagle F1 Asymmetric 6, posle par stiskanja krenu i da se osecaju. Srecom ima multi-mape, pa na prvoj (95 okt 330ks) moze da se vozi normalno kao daily bez mnogo kalkulacija.
Glavno pitanje mi je da li ce se bolje ponasati i duze trajati, ove premium all-season od navedenih zimskih? Shodno kakve su nam zime u Beogradu i okolini.
Sto se trenutnog prevoza tice, svakako se dozira i vozi iole normalno shodno uslovima, mada padne po neki gas na autoputu. Auto je 2015. Seat Leon Cupra 280 Stage 2 DSG.
Trenutno ako se potopi gas sa ispod 50 km/h zavrti i ove letnje Goodyear Eagle F1 Asymmetric 6, posle par stiskanja krenu i da se osecaju. Srecom ima multi-mape, pa na prvoj (95 okt 330ks) moze da se vozi normalno kao daily bez mnogo kalkulacija.
Glavno pitanje mi je da li ce se bolje ponasati i duze trajati, ove premium all-season od navedenih zimskih? Shodno kakve su nam zime u Beogradu i okolini.
Na glavno pitanje verovatno ima više podjednako mogućih odgovora ali ja bih s obzirom na iznetu upotrebu pre išao na AS na bazi letnje osnove nego na zimske.
Od onih koje si naveo mislim da Michelin CC2 odgovaraju takvom izboru.
Dobre zimske su obično meke a to obično znači i da se više uvijaju bokovi uz brže trošenje gazećeg sloja.
Od onih koje si naveo mislim da Michelin CC2 odgovaraju takvom izboru.
Dobre zimske su obično meke a to obično znači i da se više uvijaju bokovi uz brže trošenje gazećeg sloja.
- stejer
Iskreno bas njih i porucih, ali mi brzo posle toga ovi iz Ananasa javise da je porudzbina otkazana jer dobavljac nije azurirao stanje komada na sajtu. Sledeci pik je bio Conti al reko ajde da sacekam do petka mozda se restock-uje Michelin za black friday ili bude neka akcija, i taman do tad da pitam ovde.
- grujicd
- Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
- Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012
Koliko se sećam i te Continental su izvedene od letnjih, i tu su negde sa Michelin CC po testovima.
Zanimljivo razmišljanje. Pregledaj malo testove i videe na https://www.tyrereviews.com/ . Upravo oni su radili nekoliko testiranja sa rezultatima ali i komentarima tih kombinacija univerzalnih guma i snažnijeg auta sa prednjim pogonom — doduše opet sa ~100 KS manje, no i to je neki podatak.
Ili da ideš na alpske orijentisane na kišu i suvo, mada te se rade češće u manjim dimenzijama, ostaju »LM005«, »TS860«, »TS870«...
Ili da ideš na alpske orijentisane na kišu i suvo, mada te se rade češće u manjim dimenzijama, ostaju »LM005«, »TS860«, »TS870«...
-
- Pridružio se: 04 Maj 2012, 10:59
- Garaža: kia ceed 1.4, pezo 206 1.4 hdi
Matador odlicne,u nivou budzet guma Tigra i klonova( Taurus,Orion..).zdushan napisao: 19 Nov 2024, 18:47 Montirao sam danas na očev Yaris 4 nove Matador allseason.
Dobro je sto ne napusta grad sa autom.Neka tako i ostane
- Prikačeni fajlovi
-
- Screenshot_2024-11-20-18-29-50-559_com.facebook.katana.jpg (56.55 KiB) Pogledano 2975 puta
Pokušava da opravda ime.
»Matador MP93 Nordika«.
(Ne “severnjakinja”.)
»Matador MP93 Nordika«.
(Ne “severnjakinja”.)
- Saša
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
- Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C
Hmmm... Ja ih imam na Kadjaru već dve zime i dobro su se pokazale. Sem malo već buke (od letnjih) nemam drugih zamerki.