Biciklizam

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Gazu
Reactions:
Pridružio se: 08 Feb 2022, 00:31
Garaža: Opel Astra G 1.6i-16V

Re: Biciklizam

Post od Gazu »

Hvala svima na predlozima i pomoći. Jutros sam u trku uslikao bajs, nisam stigao da uslikam detalje. Ovaj sivi je u pitanju. Uveče ću moći još koju sliku, a i da probam nešto od toga što ste rekli.Slika

Ali nije V brake, tu je ona stara klasična kočnica.
Slika

Sent from my Motorola Edge 50 Fusion using Tapatalk

Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

:doubleup:

Imam i ja da ti poklonim, delova, samo da vidim sta ima :)

I mnogo bolje slike trebaju, slikaj ga sa pogonske strane, na ovoj se skoro nista ne vidi, sem da je klasican Rogov celicni bicikl.

Oni su povozni i dosta brzi, samo su im kocnice, bile kriticne, tj najlosija tacka bajsa.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
srdjanyo
Reactions:
Pridružio se: 12 Okt 2014, 11:44
Garaža: Škoda Fabia Combi 1.9 TDI
Kontakt:

Post od srdjanyo »

@Gazu Imam da ti preporučim odličan servis bicikala "Bike team" u Hadži Ruvimovoj. Dečko je odličan majstor, pedantan i realan, što je najbitnije. Ovaj tvoj ROG ima potencijala, uz potrebna ulaganja bio bi odličan.
Mada imaš i aktuelnu akciju u Maximus servisu preko puta Higijenskog zavoda za 3800 dinara redovan zimski servis. Možda bi mogao za 50 € da se sa njima dogovoriš da ti ga osposobe za vožnju.

Послато са SM-A528B помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
Gazu
Reactions:

Post od Gazu »

Evo još malo slika. Nadam se da će se lepo prikazivati.

Da, i sic mu je nov.

@srdjanyo hvala, možda bude da mi je i to bolja opcija. Mada opet, na njemu bi za sad gledao da rešim kočnice, a nadam se da ću s WD-om lako rešiti onu rđu sutra. Pa bi za kočnice gledao za koje pare može to da mi se reši. Za sad, super zvuči taj momak sa Detelinare, najvažnije da je pošten. Ovi prethodni su ispali skroz bezveze: ko normalan ugrađuje pakne koje klize kad su mokre, i ručke koje se polome od prvog pada bicikla na pod. Tako nešto možda nije baš prevara, ali svakako je zamlaćivanje ljudi. Ugradiš nešto maksimalno jeftino i nekvalitetno da bi u tom trenutku mogao da uzmeš više za ruke... Izgubio sam s njima vreme, oni su sad nešto kao zaradili, ja sam platio, nisu imali od mene negativnu reakciju, ali nikad im više neću ući u radnju.

Ali nisam siguran da li bi da dajem dodatnih 50 evra za bajs koji će i dalje biti mator... Čini mi se da je to previše. Bolje da kažem "jbg, šta sam do sad dao, z*jbo sam se, ne moram još više".

Sent from my Motorola Edge 50 Fusion using Tapatalk

SlikaSlikaSlikaSlikaSlikaSlika
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Da to je klasocan Rog bajs 5 brzina sto se nekad prodavao, kraj 80tih.

Stim sto su tebi zamenili volan za ravan i rickice kocnica koje se bas i ne vide na slikama.

U ovo se ne isplati ulagati pare, ali mozes to sve jeftino da odrzavas.
To je povozan bajs i lagano se odrzava brzina.

Sta se uocava, pogon je na kajle, sto se tesko sredjuje i odrzava. Ne pipaj ga dok radi.

Obruci su celicni, nema pakni koje ce da koce po kisi na celicnom obrucu.

Zadnja kljesta kocnica nisu iz kompleta, a prednja su fabricka,.
Inace kriminalne kocnice, mozda bih sa sadasnjim iskustvom i znao da ih nastelujem.

Stavili su ti nove MTB paknice, sto ne menja puno, ali nisu drumske.

Ram mi deluje malo kriv na gornjoj cevi kao da je bajs imao jak udarac u voznji.

Rdju ces skines ocas posla sa mrezom za sudje na tom bajsu.

Ostalo nemoj da placas nista, samo slikaj delove koji su slomljeni da vidimo sta mozemo da iskopamo.
Korisnikov avatar
srdjanyo
Reactions:
Pridružio se: 12 Okt 2014, 11:44
Garaža: Škoda Fabia Combi 1.9 TDI
Kontakt:

Post od srdjanyo »

@Gazu
Corpus delicti iliti evo ti Miloša na delu. Sa njim je i Relja (Bike Gremlin) jedan od retkih ljudi koji nesebično delo znanje o biciklima i ostalim stvarima na našem jeziku, na YouTube. I za njega velika pohvala. Prvi link je kompletna restauracija bicikla, duža verzija.

Drugi link je skraćena verzija ove restauracija.
Na tebi je da odlučiš, svratiš, pitaš... Rećiće ti da li se isplati ili ne da li ga sređivati za potrebe za koje bi ga koristio.

Послато са SM-A528B помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Moze da radi to, da napisem neko poredjenje, to je kao da u Juga oz 91 ulozis 5000e i stavis 1.6 motor, pa te stalno zajebava, cepa sasiju i slicno.... A sa druge strane neko moze da nabavi Audi A6 1.8T za 2000e, koji trazi ulaganje 200e.

Sad kostace taj A6 vise kroz vreme, ali na njemu je da odluci.

Slika

Ovo sam video za 200e pre neki dan.
Italijanski trkacki bajs, ali pravi trkacki bajs, lagan, tanjeni celik, radjen u italiji, Campagnolo premium oprema, samaraljke. Firma Kastle je pod brend italijanske Atale. Svaki delic je vredniji vise nego da uradi komplet restauraciju Roga. Svaka zica na tocku ima zig kvaliteta. A o voznji ta dva bicikla ne treba trositi reci, Kastle ce biti svet za sebe, 3 kile laksi, i nasledice ga njegovi unuci.

No nije sve tako bajno i sjajno, recimo pogon italijan je otisao, lezajevi, mora zamena, mora spec alat za zamenu. Gumice samaraljki su popucale, to je samo estetski, ali je zamena toga skupa. I tako.... Sve ima svoje....
Korisnikov avatar
Gazu
Reactions:

Post od Gazu »

Tako je, i moje je razmišljanje bliže Baxovom. Zamenio bi ja ovom ručice, video bi možda i sajlu prednje kočnice samo, i apsolutno ništa više. I da ručice nisu ovako neki teški bofl. Biće to i tako dovoljno dobar bajs za zajebanciju. Čišćenje rđe me isto ništa ne košta, javljam rezultate čim se toga dohvatim, to ću danas-sutra.😎

A potom, da nađem neki drugi bajs koji bi me bolje služio. Ovaj mi je najbolje da sredim da ne stoji sa slomljenom ručicom kočnice makar, pa da je u barem kakvom takvom voznom stanju. A i drugi bajs kad nađem, i dalje se ovog ne bi rešavao, neka mi ga tu.

S tim da bi za noviji bajs izbegavao i te kojima bi mi bilo skuplje održavanje da nešto zataji. Neka to bude neki Fiat Punto među biciklovima.😁 Solidan i lak za održavanje. Za moje potrebe je to i bolje.

I ovaj preporučeni servis mi je super stvar, to će mi trebati, al samo ne bi ipak išao do njih da bi previše picanio ovog Roga. Trebaće mi za običnije stvari.

Da li su @Kuzmanoviceve ručice odgovarajuće za ovaj moj bajs? Uslikaću ja još i sadašnje ručice, možda tako bude sigurniji. Ili znamo da ne bi išle jer nije v brake?
Korisnikov avatar
Kuzmanovic
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31

Post od Kuzmanovic »

Ja stvarno ne bi znao da ti kazem.

Sent from my SM-S901B using Tapatalk

Korisnikov avatar
Gazu
Reactions:

Post od Gazu »

Rekao bi da da, al možemo sačekati neko još da nam kaže. Mislim da je ručica kočnice dobra za bajs nezavisno od toga da li je v brake ili ovaj stari tip kočnice.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Ne nije bas, bitno je kolko zice vuce, kada je privuces, kao i duzine same rucke(poluga), to ti donosi takozvanu mehanicku prednost.
Obično iznosi oko 3,5. Ručice za V-brake, obično oko 2.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Gazu, polovnjaka ima kolko hoces:

https://www.kupujemprodajem.com/bicikli ... 4204607402

Ovako nesto ,ucenkas se za 120e. i uzivas, kolko si visok?

Ili ovo ako si visi:

https://www.kupujemprodajem.com/bicikli ... 4050280829

Nesto vise kao treking, za grad, i modernije:

https://www.kupujemprodajem.com/bicikli ... bigGallery
Korisnikov avatar
Gazu
Reactions:

Post od Gazu »

Aha, onda nisu ručice odgovarajuće ipak. Hvala Kuzma u svakom slučaju!😎

Visok sam 180cm. Kapiram, to je neki prosek, trebalo bi da mi skoro svaki bajs za odrasle lepo paše, mada bi ovaj Tirga za mene mogao biti nepotrebno visok.🙂

To su lepi predlozi što si poslao!
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

56cm, za klasican ram ti je visina.
Korisnikov avatar
Gazu
Reactions:

Post od Gazu »

Hvala za savete!
Odgovori