Dobro veče
Re: Dobro veče
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...

Mislim da sam poliranje i polimerizaciju radio ovde:Gaginh0 napisao: 05 Dec 2024, 05:21Planiram da u januaru odradim polimerizaciju pa da vidim hoće li biti razlike odnosno hoće li trajati.
https://www.facebook.com/poliranjefarov ... cale=sr_RS
Nakon nekih 15 meseci ponovo izgledaju loše. Izgleda da se grebu pogledom, a mrvicu su već počeli da dobijaju i boju. Stvarno je sve bilo odlično nakon intervencije, a i sada je danju korektno, međutim noću se vidi kako to nije u najboljem stanju.
Konkretni majstor je u Kruševcu, naselje Vlado Jurić I, cena je bila 1200 (po faru), sada mislim da je 1500.
Inače, tog majstora priličan broj ljudi hvali, dok neki bolji limari smatraju kako farove treba samo ispolirati - bez lakiranja, bez polimerizacije.
- Saša
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
- Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C
Ja sam u martu uradio na Puntu kod ovog momka iz Rumenke:
https://www.facebook.com/profile.php?id=100075942793838
Uradio je i odlično i super izgleda i dalje, no realno je malo vremena prošlo od tada.
https://www.facebook.com/profile.php?id=100075942793838
Uradio je i odlično i super izgleda i dalje, no realno je malo vremena prošlo od tada.
Poslednja izmena od Saša u 05 Dec 2024, 08:49, izmenjeno 1 put ukupno.
Uh, uh, uh...
Na pauzi kolega igra partiju sa nekim ženskim društvom, uskače sa kartom na potez prenašminkane i prekvarcovane koleginice i kaže "e, ne dam ti, Gari", na šta ona "pa... nisam ja Ciganka..." On zbunjen, a neka četvrta koleginica za stolom, koja jeste Romkinja, crveni...
Ovde je izraz "gari" i njegovo poreklo u novosadskom smislu nepoznat... Gari je skraćeno od Garagan, Rom, Ciganin.
...
Kao što kecanje znači jedno u Kruševcu a sasvim drugo drugde.

"Uh, kako me boli noga od basketa sinoć, počeću da kecam..."
Jasno, to je šatrovački ali prihvaćeni lokalizam za poskakivanje na jednoj nozi, ili hramanje u kom se ne oslanjaš na jednu nogu uopšte, cupkaš na drugoj, ili se jednom samo ovlaš služiš.
Drugar pa satrovacki gardru pa skraceno gari.
Slicno kao kafana prekoputa Dunavskog parka u kojoj je neko umro pa su je zvali kod mrtvaca pa posle skraceno mrca.
Slicno kao kafana prekoputa Dunavskog parka u kojoj je neko umro pa su je zvali kod mrtvaca pa posle skraceno mrca.
Ja to radim sam i probao sam razne opcije i premaze posle poliranja, zadnji put kupio set za polimerizaciju i tako odradio, videcemo ali ne deluej mi da je nesto dugotrajnije od poliranja. Lakiranje sam jednom uradio ali je auto prodat pa ne znam koliko je drugotajan efekat.motorista napisao: 05 Dec 2024, 08:32
Nakon nekih 15 meseci ponovo izgledaju loše. Izgleda da se grebu pogledom, a mrvicu su već počeli da dobijaju i boju. Stvarno je sve bilo odlično nakon intervencije, a i sada je danju korektno, međutim noću se vidi kako to nije u najboljem stanju.
Konkretni majstor je u Kruševcu, naselje Vlado Jurić I, cena je bila 1200 (po faru), sada mislim da je 1500.
Inače, tog majstora priličan broj ljudi hvali, dok neki bolji limari smatraju kako farove treba samo ispolirati - bez lakiranja, bez polimerizacije.
Skoro sam komsiji odradio na toyoti poliranje, progledao, kaze da je pre 2 god radio kod nekog ali eto nije potrajalo dugo, pozuteli bas. Znam jos neke kojima je drzalo tako do 2 godine pa morali opet, jbg nista nije tako dugotrajno i vecno, fabricki je najbolje i najdugotrajnije.
Poslednja izmena od OMP u 05 Dec 2024, 09:17, izmenjeno 1 put ukupno.
Kolko vidim ditejleri koji rade poliranje posle toga nalepe foliju. Opet i folija ce propasti posle nekog vremena.
Pa ima i tih varijanti ali to se od skoro radi, ppf folija je odlicna i dugotrajna kako kazu, obicne folije nema svrhe lepiti.
Naravno, ne znam ni kakva je to obicna providna folija a da nije ppf. Kazu da moze bar 5 godina da potraje.
Dobio sam preporuku za folije, ali ih u KŠ više niko ne radi, za sada. Postoji li opcija folija i kod farova složenijeg oblika?
motorista napisao:Uh, uh, uh...
Na pauzi kolega igra partiju sa nekim ženskim društvom, uskače sa kartom na potez prenašminkane i prekvarcovane koleginice i kaže "e, ne dam ti, Gari", na šta ona "pa... nisam ja Ciganka..." On zbunjen, a neka četvrta koleginica za stolom, koja jeste Romkinja, crveni...
Ovde je izraz "gari" i njegovo poreklo u novosadskom smislu nepoznat... Gari je skraćeno od Garagan, Rom, Ciganin.
...
Kao što kecanje znači jedno u Kruševcu a sasvim drugo drugde.
"Uh, kako me boli noga od basketa sinoć, počeću da kecam..."
Jasno, to je šatrovački ali prihvaćeni lokalizam za poskakivanje na jednoj nozi, ili hramanje u kom se ne oslanjaš na jednu nogu uopšte, cupkaš na drugoj, ili se jednom samo ovlaš služiš.
Nisam odmah skontao sta covek objasnjava
Gesendet von meinem Blauwei mit Tapatalk
Očekivano da se desi mada je obično nešto duže održivo.motorista napisao: 05 Dec 2024, 08:32
I poliranje (što je šmirglanje) i tzv polimerizacija (što je topljenje) je privremena mera jer skida tanak gornji sloj a ne otklanja uzrok problema a to je starenje/ zamor materijala.
"Umorna" plastika je ostala ista, i sve kraće i kraće će trajatu providnost nakon svakog sledećeg poliranja-polimerizacije i stanjivanja.
Zato kada me neko pita da li mogu da "osvežim" senzore koji rade na principu optike (enkoder ugla volana recio) objasnim da ne postoji trajnije i pouzdano rešenje matirane plastike osim zamene dela novim. To ne radim jer je kritičan deo za bezbednost u pitanju.
I neki kažu da se to radi, da može i da ima garancija tipa 6 meseci i slično. Ima i reklama po Evropi ali uvek uz odricanje odgovornosti sitnim slovcima.
Slično-isto- važi i za optičke glave tipa CD ili DVD lasera. Plastika je ta koja uglavnom pravi problem sa prelamanjem svetla. Privremeno se pojača izvor svetla laser i kao proradi...neko vreme i onda se vrati na isto prethodno stanje.
Moje iskustva sa plastikama i optikom je da nema leka, samo za bacanje odnosno zamena je jedino trajnije rešenje.
- Saša
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
- Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C
Moj Puntić je star preko 13 godina i tek sada u martu sam mu osvežavao plastike farova (istina, trebalo je to i ranije da se uradi). Verujem da će to moći bar još jednom da se napravi tako da će farovi verovatno potrajati i svih 15,možda i 20 godina - tu se onda postavlja pitanje koliko bi mi želeli to da nam traje? Večno? 

Jel se bavi neko 3D štampom?
Sent from my motorola edge 30 ultra using Tapatalk
Sent from my motorola edge 30 ultra using Tapatalk
postoji obicna pvc providna folija kao ove od kojih se rade reklame npr., postoje i providne u bojama itd. isto moze da se lepo zalepi i oblikuje samo sto je kratkog veka u odnosu na ppfftj napisao: 05 Dec 2024, 09:23 Naravno, ne znam ni kakva je to obicna providna folija a da nije ppf. Kazu da moze bar 5 godina da potraje.
imam komsiju koji radi lepljenje vozila vrv i na farove stavlja ne znam. ppf folija moze da se zalepi na svaki far i deo karoserije, gledajuci neke video klipove lepe ih i oblikuju svuda.motorista napisao: 05 Dec 2024, 09:25 Dobio sam preporuku za folije, ali ih u KŠ više niko ne radi, za sada. Postoji li opcija folija i kod farova složenijeg oblika?
imam da ti dam kontakt nekog lika sto je meni radio korektan skroz i sa cenom i sa radom.