Mazda 3 1.6 dizel nece da upali posle zamene filtera goriva
Mazda 3 1.6 dizel nece da upali posle zamene filtera goriva
Prvi put radim zamenu, filter goriva je hengst, nasuo sam do vrha dizela, saltao kljuc 20 puta i istrosio akumulator verglajuci ali
gospodin odbija da upali
Pre ovoga je palio na pola kljuca
Skinuo sam creva na vrhu dizni i primetio sam da ima mehurica ali pojma nemam kako da uklonim vazduh
Evo i slicica
filter goriva
https://ibb.co/g70vB1d
i slika dizni sta sam skidao
https://ibb.co/y0QV4wH
gospodin odbija da upali
Pre ovoga je palio na pola kljuca
Skinuo sam creva na vrhu dizni i primetio sam da ima mehurica ali pojma nemam kako da uklonim vazduh
Evo i slicica
filter goriva
https://ibb.co/g70vB1d
i slika dizni sta sam skidao
https://ibb.co/y0QV4wH
Re: Mazda 3 1.6 dizel nece da upali posle zamene filtera goriva
Moras uvek izdrukati na drukalicu kad menjas filter goriva, posto nema pumpu u rezervoaru
Dvadesetak sekundi je obicno dovoljno, ali nekad mora i malo duze (cim se pumpica "stvrdne") to je to
Pali odmah 

"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
To je pisalo na instrukcijama od hengst filtera medjutim ja, koliko vidim, nema drukalice gore, ovaj motor je zapravo 1.6 tdcicozmo napisao: 08 Dec 2024, 15:19 Moras uvek izdrukati na drukalicu kad menjas filter goriva, posto nema pumpu u rezervoaruDvadesetak sekundi je obicno dovoljno, ali nekad mora i malo duze (cim se pumpica "stvrdne") to je to
Pali odmah
Prosli put kada sam bio na zameni filtera goriva kod majstora, on je saltao kljuc i verglao i posle 10 min je upalio a sada radim isto i nista
Fora koja rešava problem kod traktora (pokušavaš na sopstveni rizik)
Olabaviš holendere na cevima od dizni, na jednoj ili dve. Verglaš dok ne krene da kaplje gorivo bez mehurića. Zategneš i pališ.
Ovo omogućava da gorivo i vazduh prođu kroz pumpu bez pritiska i zato se to desi jako brzo.
Olabaviš holendere na cevima od dizni, na jednoj ili dve. Verglaš dok ne krene da kaplje gorivo bez mehurića. Zategneš i pališ.
Ovo omogućava da gorivo i vazduh prođu kroz pumpu bez pritiska i zato se to desi jako brzo.
Šaltanjem ključa upali posle 2 pokušaja, vergla jedno 10tak sekundi dok ne sastavi.
2,0HDI/TDCI imaju pumpu i dovuku gorivo u filter.
Vakum ručnom pumpicom treba 30tak sekundi da se usisa vazduh i povuče gorivo iz rezervoara do filtera. To se radi ručno, šaltanje ključa nije predvidjeno tj nema efekta jer nema ni šta da šalta, nema pumpe niskog pritiska.
1.6HDI/TDCI
Filter goriva si pre montaže naravno napunio dizelom do vrha, da preliva.
Ne sećam se da sam sreo drugačije kod te familije motora.
ps. drukalica je možda negde na drugom mestu u odnosu na klip sa Citroenovom pozicijom iste.
Nisi smeo da diraš vodove dizni , oni su predvijdeni samo za jednokratnu upotrebu ali naravno kod nas se ne poštuje taj navod proizvodjača. Može da počne da pušta tamo gde nije ranije. (tu bude i 1500+ bara pritiska)
Svejedno to neće mnogo pomoći da se gorivo povuče od rezervoara do filtera, tu je problem a ne nakon filtera / u zajedničkom vodu iz razloga što pumpa visokog pritiska nije pravljena da povuče gas (vazduh) već samo tečnost (dizel).
To što je majstor celih 10 minuta verglao ukazuje da nema pumpu u rezervoaru već je upravo usisavanje goriva način dobave goriva.
Vakum ručnom pumpicom treba 30tak sekundi da se usisa vazduh i povuče gorivo iz rezervoara do filtera. To se radi ručno, šaltanje ključa nije predvidjeno tj nema efekta jer nema ni šta da šalta, nema pumpe niskog pritiska.
1.6HDI/TDCI
ps. drukalica je možda negde na drugom mestu u odnosu na klip sa Citroenovom pozicijom iste.
Nisi smeo da diraš vodove dizni , oni su predvijdeni samo za jednokratnu upotrebu ali naravno kod nas se ne poštuje taj navod proizvodjača. Može da počne da pušta tamo gde nije ranije. (tu bude i 1500+ bara pritiska)
Svejedno to neće mnogo pomoći da se gorivo povuče od rezervoara do filtera, tu je problem a ne nakon filtera / u zajedničkom vodu iz razloga što pumpa visokog pritiska nije pravljena da povuče gas (vazduh) već samo tečnost (dizel).
To što je majstor celih 10 minuta verglao ukazuje da nema pumpu u rezervoaru već je upravo usisavanje goriva način dobave goriva.
Gde trebam da pumpam, koje crevo da izvadim? Prvi put radim sa ovim, pojma nemam koje crevo je za sta....ljubitelj napisao: 08 Dec 2024, 16:39 Šaltanjem ključa upali posle 2 pokušaja, vergla jedno 10tak sekundi dok ne sastavi.
1.6HDI/TDCI
Evo jos jedna slika, ima 2 creva ovde
https://ibb.co/dM2ZbVf
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
To nije taj motor. U Mazdi je 1.6 HDI sa 16 ventila.
Ali deluje da isto kao sa tog snimka mora rucnom nekom pumpicom koja se nakaci.
Ali deluje da isto kao sa tog snimka mora rucnom nekom pumpicom koja se nakaci.
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
Ja sam skoro menjao filter dizela i imali smo problema pri zameni. Prvo smo pokušali da ručnom pumpicom dovedemo dizel iz dovodnog creva u filter goriva, ali to nije išlo. Na kraju je majstor vratio dovodna creva na filter i kroz središnju rupu gde se kači crevo koje vodi filtrirano gorivo u motor prikačio 12v električnu pumpu koja je na silu dovukla gorivo iz rezervoara, napunila filter, i kroz nekoliko ciklusa verglanja motor je upalio. Problem je bio vazduh, i jedino je električna pumpa mogla da dovuče gorivo.
Послато са MI 9 помоћу Тапатока
Послато са MI 9 помоћу Тапатока
Da, gorivo se na taj način vrlo lako "napumpa" ( ako je takav sistem, sa pumpom za gorivo u motornom prostoru ). Dosta put sam to radio na svom ranijem 308 1,6 HDI.cozmo napisao: 08 Dec 2024, 15:19 Moras uvek izdrukati na drukalicu kad menjas filter goriva, posto nema pumpu u rezervoaruDvadesetak sekundi je obicno dovoljno, ali nekad mora i malo duze (cim se pumpica "stvrdne") to je to
Pali odmah
Dok je kod 307 2,0 HDI bilo potpuno drugačije. Bar je moj raniji 2,0 HDI imao ( mislim Siemens ) sistem sa pumpom za gorivo u rezervoaru i posle zamene filtera za gorivo je bilo dovoljno samo da daš kontakt i zavrglaš ( i gorivo bi došlo gde treba ).
Svaki snimak koji sam pogledao ima neki drugi brend filtera, moj filter je Hengst
https://autodjelovi.me/rezervni-dio/hen ... k-38038029
Primetio sam da ima 2 srafa, 1 gore i 1 sa strane, jel su od neke vaznosti?
(kada sam dolivao dizel u njega primetio sam da curi sa donjeg srafa kada se prepuni)
https://autodjelovi.me/rezervni-dio/hen ... k-38038029
Primetio sam da ima 2 srafa, 1 gore i 1 sa strane, jel su od neke vaznosti?
(kada sam dolivao dizel u njega primetio sam da curi sa donjeg srafa kada se prepuni)
Tvoj filter je kao za PSA 307.
Gospodo/Gospodje,
Nabavio sam vakum rucnu pumpicu i krenuo sam da pumpam, posle par sekundi pumpanja krenuo je dizel niz crevo, ja sam nastavio jos da pumpam nekih 5 minuta i stavio sam na mesto sve medjutim opet nece da upali.
Pre pumpanja ispraznio sam filter skroz ali primetio sam da se ne puni dizelom iako izlazi dizel kroz crevo.
Ne znam sta vise da mu radim, mislim da je najbolje da zovem mehanicara da ga sredi, pogledao sam vase snimke i probao sve ali nista.
Hvala svima na odgovorima i javljam sta je bilo!
Nabavio sam vakum rucnu pumpicu i krenuo sam da pumpam, posle par sekundi pumpanja krenuo je dizel niz crevo, ja sam nastavio jos da pumpam nekih 5 minuta i stavio sam na mesto sve medjutim opet nece da upali.
Pre pumpanja ispraznio sam filter skroz ali primetio sam da se ne puni dizelom iako izlazi dizel kroz crevo.
Ne znam sta vise da mu radim, mislim da je najbolje da zovem mehanicara da ga sredi, pogledao sam vase snimke i probao sve ali nista.
Hvala svima na odgovorima i javljam sta je bilo!
Pre pumpanja ispraznio sam filter skroz
Naopako skroz, MORAŠ NAPUNITI filter dizelom (kao što je pisano već).
A pumpicu stavljaš na IZLAZ iz filtera, umesto creva koje ide na VP pumpu,
Uradi korak po korak kao na video klipu i mora da upali.
Nije pomenuto do sada, prethodno si sa filtera skinuo sve čepove, proveri i to.
- dag81
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
- Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
- Kontakt:
Probaj i start sprej, posle protokomera, ali blago i iz daleka.
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Sent from my SM-S918B using Tapatalk