Mobilne telekomunikacije
Re: Mobilne telekomunikacije
Ako nemas aktiviran VoLTE, a recimo kod MTS si morao da posebno trazis, ne znam da li se kod nekih tarifa posebno naplacivao, dzabe pises, ti si jos uvek na ovom starom sistemu. To ti je laicki kao HD kablovska televizija, koja ti ide preko interneta, a ranije je isla preko koaksijalnog kabla. Cak mislim da na telfonu pise kad se spojis sa korisnikom koji isto koristi VoLTE - HD. Razlika izmedju obicnog poziva je primetna.
Jeste, ja sam konačno promenio telefon pre desetak dana. Stari nije imao VoLTE, a ovaj sad ima i drastično se bolje i jasnije čuje kada je HD poziv.
Iz ovoga ne znam šta si hteo da kažeš, politika cenovnika operatera nema veze sa time što sam pisao.Gazu napisao: 12 Dec 2024, 00:13 Možda je tehnologija unapređena, ali operateri za poziv svakako naplaćuju minute, a mimo toga - naplaćuje se internet saobaraćaj. Ima smisla da neko na nekoj kartici neće da troši ni kilobajt interneta. Ja recimo imam dual SIM, na postpaid kartici mi je net, a prepaid kartica ne ide na net nikako. Nije mu interesu ni da mi se naplate kilobajti, niti da na njoj održavam nekakve internet dodatke. S tek kartice mi je sav trošak kad doplatim parking.![]()
Prenos govora preko interneta /tačnije IP, internet protokolom/ je već 30tak godina aktuelna tehnologija a zadnjih 15tak godina nema šta da se unapredjuje osim što se sve više podataka pakuje u jedinicu vremena a time postaje sve jeftinije za operatere.
A i VoIP bežičnim prenosom je dostigao nivo kvaliteta "starog" GSMa pa nema smetnji da se i kroz mobilnu mrežu primenjuje masovno, nema žalbi korisnika tj ne primećuje se pad kvaliteta VoLTE.
Nije to nešto novo, ,koristi se duže vremena ta tehnologija prenosa.
No sve to nema veze sa tobom kao korisnikom koji ima svoj broj i SIM kartice, problem koji je opisan nije opšti kod operatera nego lokalni pa se treba fokusirati na sam telefon i njegova podešavanja na šta ukazuje situacija da se problem "preseljava" sa promenom mesta SIM karticama.
Ako sam dobro razumeo iz opisa šta se dešava.
edit: sada kapiram da se ti fokusiraš na plaćanja i cenovnike operatera. Gotovo sam siguran da problem prabacivanja sa SIM1 na SIM2 nije povezan sa time na kojoj kartici se koji servis operatera i po kojoj ceni naplaćuje.
- Gazu
- Pridružio se: 08 Feb 2022, 00:31
- Garaža: Opel Astra G 1.6i-16V
Nisam hteo da kažem da telefon namerno prelazi na jeftinije ili nešto tog tipa bazirano na cenu, već da neko može da isključi u potpunosti internet na telefonu, a ipak da ima dobar kvalitet poziva. Verujem da, kad isključiš internet za neku SIM karticu, ne narušavaš time kvalitet poziva preko te kartice. Ali to moje nagađanje zapravo sad nije relevantno, pa neću više o tome.
Nadam se da će Dare rešiti problem. Ako bi bilo to što ja nagađam da bi moglo biti, onda bi valjda pomoglo da se dobije od operatera nova SIM kartica. Zaista, i meni se dešavalo na telefonu da SIM kartica "gubi kontakt", pa da se to reši dobijanjem nove kartice. Samo što u mom slučaju, kad bi kartica "izgubila kontakt", telefon je ne bi sam od sebe ni vraćao, a Daretov telefon izgleda vrati SIM karticu čim je opet uoči. Što je daleko bolja opcija nego da budeš nesvestan da si zapravo nedostupan.
Nadam se da će Dare rešiti problem. Ako bi bilo to što ja nagađam da bi moglo biti, onda bi valjda pomoglo da se dobije od operatera nova SIM kartica. Zaista, i meni se dešavalo na telefonu da SIM kartica "gubi kontakt", pa da se to reši dobijanjem nove kartice. Samo što u mom slučaju, kad bi kartica "izgubila kontakt", telefon je ne bi sam od sebe ni vraćao, a Daretov telefon izgleda vrati SIM karticu čim je opet uoči. Što je daleko bolja opcija nego da budeš nesvestan da si zapravo nedostupan.
To je i dalje preko matične mreže. Nije GSM/2G već LTE/4G+, ali jeste infrastruktura provajdera i SIM kartica.ljubitelj napisao: 11 Dec 2024, 23:35 Pa pozivi idu preko neta kod iole novijih telefona (VoIP, na telefonu ti piše VoLTE). GSM se odavno više ne koristi kao primarni kanala prenosa govora.
Podrazumeva se da servise koristiš preko infrastrukture provajdera čiju pretplatu imaš.
Nije ništa jeftinije niti skuplje za tebe, ti kao korisnik plaćaš minute- pretplatu po cenovniku ili paketu usluga.Gazu napisao: 12 Dec 2024, 09:33 Nisam hteo da kažem da telefon namerno prelazi na jeftinije ili nešto tog tipa bazirano na cenu, već da neko može da isključi u potpunosti internet na telefonu, a ipak da ima dobar kvalitet poziva. Verujem da, kad isključiš internet za neku SIM karticu, ne narušavaš time kvalitet poziva preko te kartice. Ali to moje nagađanje zapravo sad nije relevantno, pa neću više o tome.
Jeftinije je za provajdera da pakuje više korisnika za isti resurs vremena.
Od više ljudi naplati više "minuta" za isti trošak.
Naravno da možeš da uključuješ ili isključuješ različite servise na telefonu prema potrebama. SIM kartica je nebitna, ne učestvuje uopšte u prenosu "signala" bilo da je glas , slika ili tekst.
SIM ti je nešto kao lična karta sa čipom , sredstvo za identifikaciju korisnika u kojoj su upisana dodeljena prava upotrebe tzv klase servisa..
Ti i dalje možeš da koristiš telefone sa samo 2G, uopšte ne moraš da prelaziđ na VoIP, ali tada imaš ograničen prenos podataka (što ti zoveš net) na GPRS protokol koji je daleko ,manje brzine prenosa.
2G iliti GSM je ograničena na 8 jednovremenih poziva po radio duplex kanalu, a u 4G se pakuju stotine/ hiljade jednovremenih poziva za isti vremenski interval prenosa.
Evo vam malo da čitate, A1 će ugasiti 3G mrežu, a ima još novosti.
https://forum.benchmark.rs/threads/ga%C ... st-7327544
https://forum.benchmark.rs/threads/ga%C ... st-7327544
- TheWickerMan
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
- Garaža: AR Stelvio Estrema, AR Giluietta TCT
3G mreža odavno ne postoji u DE, samo 2G/4G/5G.
Mobilne telekomunikacije
A bmwovi F generacije koristili 3G za connected drive i automatski ih sve sasekli i naterali da kupe nova kola
Mada to se vec jednom desilo ukidanjem 1G mreze kad su svi telefoni u kolima iz tog doba postali neupotrebljivi. Al skoro sam gledao da je neki lik uspeo nekako da zbudzi da mu radi stari telefon.

- Gazu
- Pridružio se: 08 Feb 2022, 00:31
- Garaža: Opel Astra G 1.6i-16V
To je nekako očekivan problem sa potrošačkom tehnologijom u automobilima, čiji životni vek daleko nadmašuje životni vek naših telefona i kojekakvih drangulija.
Zato, jako mi je skrnavo kad vidim novi Citroen C3 sa držačem za telefon umesto sa kakvom takvom multimedijom, ali sa ovog aspekta - skoro i da to ima smisla.
@ljubitelj Mislim da i dalje ne uspevamo da se razumemo, ali nema veze. Ipak je to predaleko od onoga šta sam imao na umu zbog Daretovog problema.
Sent from my Motorola Edge 50 Fusion using Tapatalk
Zato, jako mi je skrnavo kad vidim novi Citroen C3 sa držačem za telefon umesto sa kakvom takvom multimedijom, ali sa ovog aspekta - skoro i da to ima smisla.

@ljubitelj Mislim da i dalje ne uspevamo da se razumemo, ali nema veze. Ipak je to predaleko od onoga šta sam imao na umu zbog Daretovog problema.
Sent from my Motorola Edge 50 Fusion using Tapatalk
Kaže LTE na F31 drugar, ima u aplikaciji prikaz. Moguće neki stariji.ftj napisao: 12 Dec 2024, 12:09 A bmwovi F generacije koristili 3G za connected drive i automatski ih sve sasekli i naterali da kupe nova kolaMada to se vec jednom desilo ukidanjem 1G mreze kad su svi telefoni u kolima iz tog doba postali neupotrebljivi. Al skoro sam gledao da je neki lik uspeo nekako da zbudzi da mu radi stari telefon.
2017. su napustili 3g, bilo je jos F serija tada kao i jos par godina posle koji su uvatili 4g.
Polako se uvodi 6G (mada negde se naziva i 5.5G)a u narednih 5 godina trebalo bi da potpuno zameni 5G.
Mobilne telekomunikacije
5.5g je poboljsani 5g i vec se maltene uvodi.
otprilike kao sto je bio 3g i hspa(3.5g) i 4g i lte advanced.
6g je daleko i trebalo bi da bude teoretski mnogo bolji.
otprilike kao sto je bio 3g i hspa(3.5g) i 4g i lte advanced.
6g je daleko i trebalo bi da bude teoretski mnogo bolji.