Akumulatori
- Saša
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
- Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C
Re: Akumulatori
Nisam video u uputstvu da to piše (imam oba Lidlova, 5A i 10A) i koristio sam ih bez skidanja klema. Nije bilo nikakvih problema.
Možda jedino nije loše (za svaki slučaj - bilo koji punjač da je u pitanju) da se - kod novijih automobila - sačeka neko vreme da auto pogasi sve unutra (instrument tablu, multimediju, unutrašnje osvetljenje...), odnosno da ode sam u tzv. "sleep" mod, tada sigurno neće biti nikakvih problema.
Inače, ovaj Lidlov punjač od 10A je sposoban da nastavi punjenje gde je stao i posle nestanka struje (slabiji se samo vrati u voltmetar mod i stoji tako, odnosno moraš ga pritiskom na dugme opet dovesti u neki od programa za rad da bi nastavio punjenje).
Možda jedino nije loše (za svaki slučaj - bilo koji punjač da je u pitanju) da se - kod novijih automobila - sačeka neko vreme da auto pogasi sve unutra (instrument tablu, multimediju, unutrašnje osvetljenje...), odnosno da ode sam u tzv. "sleep" mod, tada sigurno neće biti nikakvih problema.
Inače, ovaj Lidlov punjač od 10A je sposoban da nastavi punjenje gde je stao i posle nestanka struje (slabiji se samo vrati u voltmetar mod i stoji tako, odnosno moraš ga pritiskom na dugme opet dovesti u neki od programa za rad da bi nastavio punjenje).
- pedja
- član 001
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
- Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi
https://www.lidl.rs/c/pripremi-auto-za- ... /a10058698
Od sutra, punjači (koji se ovde često spominju) i druge stvari u Lidlu.
TT
Od sutra, punjači (koji se ovde često spominju) i druge stvari u Lidlu.
TT
Poslednja izmena od pedja u 10 Nov 2024, 10:50, izmenjeno 1 put ukupno.
- Saša
- Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C
Za male pare ovaj od 5A je odličan (za redovna dopunjavanja i održavanje akumulatora) no onaj od 10A je puno ozbiljniji, radi desulfatizaciju i nastavlja gde je stao posle nestanka struje (što slabiji ne može).
- zdushan
- Pridružio se: 12 Jan 2013, 13:02
- Garaža: Škoda Superb 2.0 TDI 4x4
Da ovaj jaci mozda ne radi i posle nestanka struje?

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Ovaj jači od 17Ampera ima loš(ij)u regulaciju, teško ili nikako ne napuni aku na više od 65-70%...prosto prerano isključi punjenje i pre nego što je full napunjen.
Ali, je veoma zgodan za brzo pomoćno punjenje.
I dosta se greje iznutra, treba paziti da ne bude izložen Suncu direktno- iskustveno sa 3 komada u različito vreme kupljena.
Ali, je veoma zgodan za brzo pomoćno punjenje.
I dosta se greje iznutra, treba paziti da ne bude izložen Suncu direktno- iskustveno sa 3 komada u različito vreme kupljena.
- pedja
- član 001
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
- Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi
Pre dve godine sam u Zukija stavio Exide Premium, kao akumulator koji je navodno dobar za kratke vožnje, česte startove i sl
Od avgusta se slabo vozi. Stajao je i po nekoliko dana, dok se malo ne provoza. Pre dve-tri nedelje sam ga poslednji put preparkirao i nisam ga pomerao. Pale su i temperature.
Pre neki dan, sišao sam da ga upalim, možda malo da ga provozam. Očekivao sam bar malo da zakuka. Ništa, upalio kao metak.
Svaka čast za Exide.
TT
Od avgusta se slabo vozi. Stajao je i po nekoliko dana, dok se malo ne provoza. Pre dve-tri nedelje sam ga poslednji put preparkirao i nisam ga pomerao. Pale su i temperature.
Pre neki dan, sišao sam da ga upalim, možda malo da ga provozam. Očekivao sam bar malo da zakuka. Ništa, upalio kao metak.
Svaka čast za Exide.
TT
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Drugaru Corsa dizel stajala 3 meseca, ja spremio kablove, kad ono upalila sama bez problema iz prve.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
- trojanac
- Editor in Chief
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
- Garaža: KIA Ceed JD 1.4
- Kontakt:
Ispravan auto, nema brige.
Sent from my 2201116SG using Tapatalk
Posetite www.garaza.rs !
- Saša
3 meseca nije ništa za ispravan akumulator. Pa i više od toga. Problem jedino može napraviti neispravna instalacija u autu, odnosno neki neispravno instaliran radio ili tako nešto, što lagano vuče struju i tako isprazni akumulator. Za 3 meseca se sam ne može toliko samoisprazniti da auto neće da zavergla i upali.
- pankoz
- Pridružio se: 09 Avg 2014, 21:05
- Garaža: Citroen C4 Grande Picasso 1.,6 hdi , Citroen C3 1,4 hdi
Kupio malopre Exide-ov AGM EK720 i montiraću ga sutra ili prekosutra u velikog Picassa.
Stari je odradio punih 6 godina isti proizvođač ali model od 70Ah,i sigurno ne bi pregurao zimu jer tačno se oseti kako startuje motor sa malom zadrškom ujutro.
Ovo pišem najviše zato što do kraja meseca uvoznik ima baš dobru cenu na taj model (15290 din),pa ako neko treba da menja eto uštede.
Послато са Poco X4 GT помоћу Тапатока
Stari je odradio punih 6 godina isti proizvođač ali model od 70Ah,i sigurno ne bi pregurao zimu jer tačno se oseti kako startuje motor sa malom zadrškom ujutro.
Ovo pišem najviše zato što do kraja meseca uvoznik ima baš dobru cenu na taj model (15290 din),pa ako neko treba da menja eto uštede.
- Eskimko
- Pridružio se: 14 Jan 2018, 22:15
- Garaža: Citroën C5 X7 Exclusive 2.0 HDI
Burazerov Pezo 508 2.0hdi tacno pre 5 godina stavljen varta 74ah aku i jos uvek radi. Udarna snaga izmereno 540A od 680.
Kod mene na c5 je bio isti aku samo ne znam koliko je star jedino sto mogu da vidim godina uvoza 2018 i polako je poceo da posustaje i da sporo vergla ujutru.
Zamenih ga preventivno juce sa exide premium 77ah.
Cena 11020 u beocar.
Kod mene na c5 je bio isti aku samo ne znam koliko je star jedino sto mogu da vidim godina uvoza 2018 i polako je poceo da posustaje i da sporo vergla ujutru.
Zamenih ga preventivno juce sa exide premium 77ah.
Cena 11020 u beocar.
- Sinisa G.
- Pridružio se: 11 Feb 2014, 11:25
- Garaža: GTS, EVO500, GSI
Sinisa G. napisao: 15 Sep 2021, 14:11 Uzet danas 9200din minus 850 za stari.
Koga zanima kako se cita datum proizvodnje.
suntrust open
![]()
Kaput, dva puta u zadnjih 15 dama, taman 4 mjeseca po isteku harancije

- Grujic
- Moderator
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
- Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe
Identicno i meni Exide na Cliu... avgusta istekla garancija, 7 dana pre Ng umro bez najave
Moraju akumulatori redovono da se provjeravaju i dopunjuju po potrebi. Jedino tako će gurati 4-5 godina ili više. Jer npr alternator ne radi kako treba, a ti imaš doata km i misliš super sigurno je pun akumulator, a on stalno ispod potrebnog napona ili jačine struje.
Sent from my SM-S928B using Tapatalk
Sent from my SM-S928B using Tapatalk
- trojanac
- Editor in Chief
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
- Garaža: KIA Ceed JD 1.4
- Kontakt:
Bogami mora. U ceed stavljen nov Black Horse, aprila 2023. U ovlašćenom.
Juče primećeno čudno ponašanje auta. Ne radi obrtomer, ne očitava potrošnju i gori ikonica za ESP. Čak sam i odustao od kraćeg puta, sumnjajući na nešto ozbiljnije pa da ne rizikujem.
Danas izmereni naponi, ispod minimuma. A i neki priručni tester kaže da je stanje napunjenosti medium. Za alternator kaže da puni dobro. Sutra će na punjač pa nek posluži još neko vreme. Ali ne očekujem da izdrži još dugo.
Juče primećeno čudno ponašanje auta. Ne radi obrtomer, ne očitava potrošnju i gori ikonica za ESP. Čak sam i odustao od kraćeg puta, sumnjajući na nešto ozbiljnije pa da ne rizikujem.
Danas izmereni naponi, ispod minimuma. A i neki priručni tester kaže da je stanje napunjenosti medium. Za alternator kaže da puni dobro. Sutra će na punjač pa nek posluži još neko vreme. Ali ne očekujem da izdrži još dugo.
Posetite www.garaza.rs !