Zimske gume - da ili ne?

Sve vezano za gume i felne
Odgovori
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Re: Zimske gume - da ili ne?

Post od nidza »

Da. :D
Korisnikov avatar
motorista
Reactions:
Pridružio se: 09 Avg 2020, 18:11

Post od motorista »

nidza napisao: 04 Dec 2024, 11:25Da. :D
E, uhvati me u menjanju poruke pa sada izgleda čudno. :D
Korisnikov avatar
BlackAndWhite
Reactions:
Pridružio se: 09 Okt 2020, 19:52
Garaža: Porsche Macan ,VW Touareg 7L 2007 3.0 TDI, Audi A2

Post od BlackAndWhite »

Stavio sam pre par dana 4 zimske MOMO gume,165/65/r15 na Audi A2, nisam ni znao da oni prave gume pa ne znam kakav je kvalitet, ali pošto se autić vozi po gradu i mislim da nije video brzine preko 100km/h za 6000 dinara po gumi da će da služi i ako bude koji dan snega.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Ni ne pravi, daje brend. Guma je kineska, Sailun.
Korisnikov avatar
BlackAndWhite
Reactions:

Post od BlackAndWhite »

Da sad sam pitao Googla-a , jer razmišljam da uzmem i set za Touareg 235 ili 255/60/r18 ni sa njime ne jurcam, povoljne su pa razmišljam da uzmem set sa novim felnama.

Where are Momo tires made? Momo tires are engineered and tested in Europe, and manufactured in China. Znači sve se radi u Kini :)
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

Kao i kod svake robne marke, proizvođač je promenljiva kategorija.

TT

Korisnikov avatar
BlackAndWhite
Reactions:

Post od BlackAndWhite »

A više ni Kina ne znači lošiji kvalitet nego npr. Evropa..... Kada je uglavnom sve Kina.
Korisnikov avatar
motorista
Reactions:

Post od motorista »

U slučaju »Sailuna« znači. Mada vidim da su uspešno prikrili bruku sa TUV-om: platili su da dobiju njihov sertifikat za jedan model (što je ispitivanje nekog svojstva u laboratoriji, kao kod AMSS-a, a ne generalna ocena), ishvalili se time ali implicitno pokušali da navedu kako to važi za sve modele, da bi im nakon nekoliko meseci TUV saopštio da povlači sertifikat jer su ispitali naknadno primerke iz javne prodaje i rezultati nisu uporedivi sa primercima iz prvog ispitivanja.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Ne znači uvek, ali u ovom konkretnom slučaju znači.

Možda je svrsishodnije odabrati model kola za koja može da se priušti guma odgovarajućeg kvaliteta?
Korisnikov avatar
motorista
Reactions:

Post od motorista »

Nisu baš svuda obrisali -
https://ua.motofocus.eu/news/26992,tuv- ... 0%B0%D0%BD
ТУВ СУД је укинуо сертификат квалитета издат зимским гумама Саилун

Током изложбе Тхе Тире Цологне, кинеска компанија Саилун је уз велику помпу представила свој нови модел Саилун Ице Блазер Алпине, који је рекламиран као прве зимске гуме из Кине које су прошле сертификацију независне организације ТУВ СУД и добиле ознаку квалитета - осмоугаоник. користи се у рекламним материјалима . Истовремено, касније су почеле да се појављују информације да су им немачки стручњаци поништили сертификат, а сада је она добила потврду.

Индустријски медији примећују да је ово веома лоша вест како за кинеског произвођача тако и за његове партнере из редова европских дистрибутера који су већ почели да користе ознаку ТУВ СУД, што се сматра важним аргументом у корист куповине гума. Посебно ће то бити непријатно за трговачке компаније које раде у земљама немачког говорног подручја.

Јанис Амолинс, менаџер продаје европске филијале Саилуна, рекао је да је сертификат повучен након додатних тестирања, чији су се резултати донекле разликовали од података добијених на сертификационим тестовима. Истовремено, он је нагласио да гуме не представљају безбедносну претњу, а сада компанија улаже све напоре да поврати свој сертификат.
Dobili su sertifikat u junu 2018, obznanjeno je kako je povučen januara 2019.
Korisnikov avatar
BlackAndWhite
Reactions:

Post od BlackAndWhite »

nidza napisao: 17 Dec 2024, 09:59 Ne znači uvek, ali u ovom konkretnom slučaju znači.

Možda je svrsishodnije odabrati model kola za koja može da se priušti guma odgovarajućeg kvaliteta?

Za šta mi treba bolja guma za A2?? Za Touareg sam razmišljao možda je ok, zato sam i pisao o toj opciji, da čujem mišljenje, preporuke, jer i to je matora drtina i ima svoju svrhu, ali nije auto za privatne potrebe/ porodicu/ putovanja itd...
Korisnikov avatar
BlackAndWhite
Reactions:

Post od BlackAndWhite »

Stigle su mi danas Nexen Winguard Sport 2 SUV 245/60 R18, naručio sam ih online, za Touareg opet napamet bez konsultacija pa ćemo da vidimo kako će se pokazati na snegu. Inače MOMO Kina je uradila super posao na A2 ovih dana snega po Fruskoj Gori .
pedalaš
Reactions:
Pridružio se: 02 Okt 2023, 14:01

Post od pedalaš »

Šta mislite, koliko dimenzija zimskih guma može da utiče na prohodnost vozila u snegu ?

Ako jedno vozilo može da dodje sa gumama ( recimo) širine 225, 245, ali i 285 mm ( a neko drugo vozilo sa npr. 275 ili 315 mm), da li se to i kako te širina reflektuje na prohodnost vozila u snegu ?

I, slično pitanje za "visinu" guma ( da li je profil 30, 35 ... 50 ... ).
Korisnikov avatar
motorista
Reactions:

Post od motorista »

Mnogo je faktora da bi se tek tako dao jednoznačan odgovor. Pre svega, ona stara, Eskimi razlikuju 60 vrsta snega — a tu su i kombinacije sa podlogom, prljavštinom, ledom...

Tajerrivjus je radio uporedni test nekoliko dimenzija guma na istom autu, možda si pogledao; ako ne, izguglaj, interesantno je.

Lično bih za ove naše blage zime birao šire gume, jer se najbolje ponašaju u najčešćim uslovima: niske temperature, pretežno suvo.

Visinu teško možemo birati, vezana je za konkretnu dimenziju. Na snegu i ledu je u pravilu bolja mekša guma i viši profil (veća brojka : nazivna širina×serija/100).
pedalaš
Reactions:
Pridružio se: 02 Okt 2023, 14:01

Post od pedalaš »

Slažem se da ne postoji jednoznačan odgovor na moje pitanje, jer mnogo faktora može da utiče.
Ali, moj je utisak da po čistom (neutabanom) snegu lošiju prohodnost ima šira i niža guma (a ta je obično i na nešto višem pritisku).
Odgovori