Da li gledate preko ramena dok vozite

Primena propisa, crna hronika
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Re: Da li gledate preko ramena dok vozite

Post od trojanac »

Bogami gledam preko ramena, plus retrovizori naravno. Navikao tako.
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
srdjanyo
Reactions:
Pridružio se: 12 Okt 2014, 11:44
Garaža: Škoda Fabia Combi 1.9 TDI
Kontakt:

Post od srdjanyo »

U kamionu i kombiju nema gledanja preko ramena, tako da nikada ni nisam. Polagao za C direktno na Zastavici. Sve preko retrovizora.

Послато са SM-S926B помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Gleda suvozač. :D
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Dzoni_m
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 12 Jul 2013, 12:38
Garaža: BMW 118i, CX-60

Post od Dzoni_m »

Ne. Ne gledam preko ramena. Retrovizori za to sluze.
Po meni moze vise problema nego koristi da napravi. Skoro sam pricao sa koleginicom koja je dosla u Nemacku iz Indije i njima se dozvola ne priznaje vec moraju ponovo. Polagala i na glavu joj se popeo instruktor sto ne gleda “preko ramena” kada se prestrojava i nekako je navikla na to. Zbog toga ovde obaraju odmah. Obavezno je.
NIje proslo mesec dana od kako je polozila dolazi sva besna i kaze zamalo nije lupila nekog ispred jer je upravo uradila ono sto su pokusali na silu da joj utuve u glavu, pogled preko ramena, pa retrovizor, pre prestorjavanja, majstor napred nabo koznicu iz nekog razloga, nije bila kolona. Sreca pa je cimnula i omasila ga jedva. Desilo se dok je okrenula glavu.

Po meni taj “brzi pogled” nece izleciti “mrtav ugao”, jer sansa da vi bolje vidite tako, nego na retrovizoru je mala a opasnije je da ne vidite sta se desava napred.
Drushkan
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2017, 23:02

Post od Drushkan »

Preko desnog retrovizora ne mozete ispratiti dal imate vozilo kod zadnjih vrata jer vam vozilo ulazi u mrtav ugao, pa je potrebno prebaciti glavu preko ramena. To se uči u školi, a i u praksi je korisno, barem meni. Za levu stranu nema potrebe, jer se sve vidi na retrovizoru, a ukoliko vam vozilo dođe u mrtav ugao, perifernim vidom ćete uočiti vozilo. Prilikom prestrojavanja uvek treba biti oprezan, i u uslovima u Bg je najbolje nogu prebaciti na kočnicu, pa kad se uverite da je bezbedno pritisnuti gas i prestrojiti se.
Ko ima sensore mrtvog ugla, mnogo olakšava stvar, pa i nije potrebno gledati, ali opet, ja volim da se uverim da je bezbedno. Isto kao kad mi suvozač kaze, desna strana je cista, vozi. Dok ne proverim i ja, ne krećem
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Kakav ti je to desni retrovizor da imaš mrtav ugao kod vrata... prvi put čujem da postoji.

Spoljni retrovizor, kvalitetno konstruisan, "vidi" u stranu 2 trake pored auta dok unutrašnji vidi celu svoju traku gde voziš i još pola susedne desne trake.

Takav je asfšrični sa 2 različita del optike, normalni ugao gledanja bliže stubu i široko ugaoni ka ivici stakla.

Sa sva 3 retrovizora istovremeno se vidi stanje u 4 trake puta... ako je sve kako treba napravljeno.

Nema nikakvog mrtvog ugla praktično kombinacijom gledanja u njih.
Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
Garaža: Audi A4
Kontakt:

Post od carov2 »

Zapravo mrtav ugao ne postoji.

Sent from my iPhone using Tapatalk
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

To su izmislili trgovci da narodu uzmu pare.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Neke treba vratiti u auto školu. Nije kod svih kola isto, ali ne može da se izbegne. Ili da pogledaš, ili da postoji senzor sa indikatorom u retrovizoru. Iskustvo kompenzuje nedostatak.

https://learndriving.tips/learning-to-d ... ar-mirror/

Treba pogledati kada uslovi dozvoljavaju, a posebno se treba plašiti motocikala ili bicikala, vrlo lako su nevidljivi u saobraćaju, naročito ako su situacije kompleksne.
Drushkan
Reactions:

Post od Drushkan »

O ovome ja pričam, ali izgleda neki popili svu pamet sveta, ali no.
Sferna ogledala u krajevima retrovizora pomažu da se taj ugao ukloni, ali retko koji auto i ima takva ogledala, i obično su na levoj strani.
Korisnikov avatar
YUgisa
Reactions:
Pridružio se: 29 Jan 2014, 18:52
Garaža: Yugo 1.1EFI
Kontakt:

Post od YUgisa »

Gledanje preko ramena ne znaci glavu vrteti preko ramena :kezo:
Being second is to be the first of the ones who loose...
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Ne bre, ono u auto školi je pogrešno. Skicirano je na linku gde je mrtav ugao, dovoljno je potražiti haubu desno od sebe, tu auto ceo nestane iz svih retrovizora. I iz sfernih, Škoda ima dva veoma velika, širokougaona retrovizora i ima mrtav ugao.

Kad nemaš vremena od dešavanja ispred - ne skrećeš pogled, prosto.

I izbegavaš da se nađeš drugima u mrtvom uglu, što brže se pomeriti ispred ili iza. Mimoilaženje što kraće uvek.
Drushkan
Reactions:

Post od Drushkan »

Pa to je sto sam napisao u prvom postu, kod zadnjih desnih vrata kad se pojavi auto, u mrtvom je uglu i ne vidi se u retrovizoru, i glavu moraš okrenuti na stranu do ramena, da bi ga uočio, to je faktički gledanje preko ramena.
Ali no, neka svako vozi kako misli da je najbolje, ali pre svega neka dobit obrati pažnju na okruženje i bezbednost ostalih učesnika.
maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Post od maniaxxx »

Ne gledam, nema potrebe ako redovno pratis dogadjanje oko sebe u retrovizorima i imas iste pravilno namestene.
Korisnikov avatar
zdushan
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2013, 13:02
Garaža: Škoda Superb 2.0 TDI 4x4

Post od zdushan »

Iako sada imam asistencije, blind spot itd.. u nekim situacijama gledam. Zavisi i od trenutnog nivoa stresa čini mi se..

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Odgovori