Servis - Razno

Iskustva sa servisima, cene održavanja, pranje i poliranje
Odgovori
Korisnikov avatar
AleksandarAca
Reactions:
Pridružio se: 21 Jul 2021, 14:54
Garaža: VW Tiguan 2.0TDI R-Line 4Motion, VW ID.3 Pro Performance

Re: Servis - Razno

Post od AleksandarAca »

Kod mene na 2 Tiguana menjani komplet svi diskovi i plocice na oko 50k km. Na jednom sam ja promenio sve odmah po kupovini, a na drugom zamenjeno u ovlascenom u DE pre prodaje. Bili su solidno potroseni, ali i zardjali, sto je boljka kod svih novijih Vagena kada se ne voze mesec-dva.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

lami
Reactions:
Pridružio se: 19 Feb 2017, 15:34

Post od lami »

Na insigniji automatik sluzbenoj, koju je vozila koleginica, diskovi su bili zamenjeni na nekoj bas velikoj kilometrazi, preko 100k, mozda cak blize 200, mislim da su bili zadnji. Na C3 sam relativno brzo promenio, cini mi se zadnje, na nekih 45k, pojavili se risevi, ali i plocice nisu bile na vreme zamenjene, pa je i to imalo uticaja.
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

Kod mene su prednji diskovi menjani pre 65k km (prema servisnoj iz CH) sad su vec na donjoj meri i spremni za zamenu sto ce biti na prolece ako ne promenim auto, ferodo su i plocice i diskovi, nisu izrisovani niti tresu, samo su se otanjili... zadnje diskove sam letos zamenio i oni su izgurali 120k, takodje bili ferodo, mogli bi vrv jos da potraju jer se nisu otanjili u globalu nego su zezala klesta pa plocica nije lepo gazila celu povrsinu diska tako da je jedan deo diska vise potrosen plus je bilo i riseva, mozda je obrada mogla da resi stvar ali sam resio da kompletne zandje kocnice promenim. Drugaru takodje na grande puntu isto izgurali oko 70k prednji i morali da se menjaju, ne znam koji je proizvodjac bio.
Korisnikov avatar
milosg
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2014, 01:20
Garaža: XC90 D5

Post od milosg »

Pa, dobro, to je ok i više od km za koju sam ja rekao da je premala... premda meni to dosta duže traje na prednjim diskovima. Mislim, vozim već 20 i kusur godina i imam solidnu km iza sebe, neće me niko ubediti da je normalno da diskovi stradaju za 45000 ako je sve ispravno, ako je kvalitetan deo i ako se vozi običan auto (ne računam tu neke sportske verzije kao što je Miloš pomenuo Golf R, jača auta, bržu vožnju i slično).

Da ljudi naleću na loše delove, čak i kad uzmu neki poznat brend i lepo ga plate, to mi je jasno i realno čest slučaj... Ali mimo toga i i u nekoj normalnoj vožnji (bez jahanja kočnice niz celu nizbrdicu, bez besmislenih ubrzavanja pa naglih kočenja po gradu itd), 45.000 je malo.

Doduše, ja vozim kao penzioner :mrgreen:
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

Ja vozim auto sto bi rekli dinamicno i to vrlo cesto sto po gradu sto van grada gde god uslovi to dozvole znaci kocnicu koristim bas cesto i imam jaca kocenja, volim i da izadjem na neki put sa krivinama gde mogu da cepam kao na stazi, doduse kako sam stariji sve redje ali opet volim povremeno i to tako da nisam stediša kocnica nikako.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

OMP napisao: 04 Jan 2025, 21:50 I sad na osnovu ljubiteljovih 4 primera mi treba da uzmemo zdravo za gotovo da se diskovi menjaju na preko 150k km a sto i ja imam neke primere gde su menjani i na manje od 100k km to je nebitno?
Ionako su njegova kola, kao i od jos jednog clana foruma, savrsena i kod njih traje sve nerealno puno a i uopste se ne kvare.
I naravno kao po obicaju ogradio se OEM delovima, a koliko ljudi realno ugradi OEM delove kod nas kad su u pitanju kocnice, delovi velikog servisa i sl., verujem da nisu u pitanju procenti nego promili
Jel čitaš sve postove ili selektivno?
Jesi li pročitao @ dragvorl iskustvo.

Nisu napisao ništa o primerima koje imaš sa manje od 100k.
Bitno ili nebitno je podjednako... ali svakako nisi ti vrhovni sudija da odredjuješ šta jeste, ili nije, nerealno puno pa da tvoj kriterijum bude opšti.
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

OMP napisao: 05 Jan 2025, 11:37 Ja vozim auto sto bi rekli dinamicno i to vrlo cesto sto po gradu sto van grada gde god uslovi to dozvole znaci kocnicu koristim bas cesto i imam jaca kocenja, volim i da izadjem na neki put sa krivinama gde mogu da cepam kao na stazi, doduse kako sam stariji sve redje ali opet volim povremeno i to tako da nisam stediša kocnica nikako.
Nisi nikako štediša kočnica sa takvim stilom.

Baš pogledao, normalna mešovita grad otvoreno vožnja, prednje pločice prešle 56.000km potrošene oko pola. ovako na izgled.
Uz isti tempo trošenja očekujem 100k km da traje set prednjih pločica.

Pug 307, pločice ugradjene u nemačkom servisu neposredno pre prodaje tako da su kod mene i dalje te iste koje su došle sa autom.
Još nisam imao intervencije za sve ove godine na prednjim kočnicama.
Na tehničkim pregledima odlična merenja.

Ne znam koji brend su.
Ali ja ne vozim tvojom stilom pa i traju duže.
Korisnikov avatar
paliic
Reactions:
Pridružio se: 20 Okt 2016, 09:33

Servis - Razno

Post od paliic »

Puno je falša na našem tržištu, tako da smatram da je to presudno ako govorimo o kvalitetu i trajnosti kočionih diskova.
Ja sam letos pazario Ferodo set diskova i pločica za Swifta u jednoj maloj radnji gde relativno često kupujem potrošne delove za automobile po konkurentnim cenama.
Pakovanje diskova mi je u startu bilo sumnjivo. Međutim imalo je nalepnicu jednog velikog uvoznika (Inter cars) pa nisam u radnji ni obratio neku posebnu pažnju. Zapravo na ambalaži postojala ie InterCars nalepnica gde se vidi trag da je deo došao iz njihovog magacina u Bugarskoj. Kasnije sam ustanovio da na ambalaži ne postoji nalepnica sa QR kodom, koja je jedna od mera kojom fabrika pokušava da spreči pirateriju. Posle konsultacije sa majstorom, ustanovili smo da je disk lakši 900g nego što stoji u specifikaciji na sajtu Feroda.
Kako ne bih razmišljao previše spakovali smo robu i dobio sam pare nazad u radnji. Nisu se bunili da vrate pare, iskreno sam im rekao zašto vraćam delove - mislim da su kopija.
Pločice nisam vratio jer imaju sve regularne deklaracije.
Na kraju sam uzeo u Bimidi set diskova i pločica “KAVO parts” za osetno manji kovac nego što su koštali samo diskovi Ferodo. Namontirano i evo već sam zgazio dosta km ponajviše gradske vožnje (oko 6000km) i nema za sada greške (lepo koči, ne cvili, nema riseva i sl)

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Post od dag81 »

Malo je to danas od strane majstora preterano,plocice na pola menjaj, diskovi mali ris opet menjaj.
Iz mog licnog iskustva fabricke diskove treba sto duze voziti ili originalne ako su vec menjani preko. Kad kazem sto duze mislim do blizu minimalne debljine. Ali ko se ne razume, majstori bi menjali to cim se ris pojavi, jer ke lak posao zamene, plus zarada na delovima, eto 120 140€ zarade za 1h posla, milina.
Aftermarket diskovi su druga prica, cesto se desi da stvaraju vibracije posle par hiljada km. Licno nisam imao problem, sam zamenim i uzmem kvaliternije. Ali zbog prirode posla, vulkanizer, jako cesto se ljudi zale na vibracije pa ih mehanicari posalju kod nas. A do balansa bude jako retko problem, kad trese na kocenju, osim ako je felna bas jako kriva parenese.

Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

Na staroj astri g sam 2x menjao plocice (prodata sa 220k km), na corsi d samo jednom (prodata sa 130k km) i trebalo bi u toku godine i na astri j da zamenim (trenutno na satu 130k km). Samo mi je treslo na staroj astri, ostale sam menjao kad osetim da kasnije hvata i slabije koci. A i pitam majstora uvek na servisu ima’l sta dodatno za zamenu.

Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

paliic napisao: 05 Jan 2025, 19:06 Puno je falša na našem tržištu, tako da smatram da je to presudno ako govorimo o kvalitetu i trajnosti kočionih diskova.
Ja sam letos pazario Ferodo set diskova i pločica za Swifta u jednoj maloj radnji gde relativno često kupujem potrošne delove za automobile po konkurentnim cenama.
Pakovanje diskova mi je u startu bilo sumnjivo. Međutim imalo je nalepnicu jednog velikog uvoznika (Inter cars) pa nisam u radnji ni obratio neku posebnu pažnju. Zapravo na ambalaži postojala ie InterCars nalepnica gde se vidi trag da je deo došao iz njihovog magacina u Bugarskoj. Kasnije sam ustanovio da na ambalaži ne postoji nalepnica sa QR kodom, koja je jedna od mera kojom fabrika pokušava da spreči pirateriju. Posle konsultacije sa majstorom, ustanovili smo da je disk lakši 900g nego što stoji u specifikaciji na sajtu Feroda.
Kako ne bih razmišljao previše spakovali smo robu i dobio sam pare nazad u radnji. Nisu se bunili da vrate pare, iskreno sam im rekao zašto vraćam delove - mislim da su kopija.
Pločice nisam vratio jer imaju sve regularne deklaracije.
Na kraju sam uzeo u Bimidi set diskova i pločica “KAVO parts” za osetno manji kovac nego što su koštali samo diskovi Ferodo. Namontirano i evo već sam zgazio dosta km ponajviše gradske vožnje (oko 6000km) i nema za sada greške (lepo koči, ne cvili, nema riseva i sl)

Mislim da je ovo kljucno.. fus kvalitet
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

C 200 cdi 2008. 270k km, kod mene od 30k km, 6x menjani diskovi, od toga 4x original, 2x Ate, nema neke butne razlike u trajanju.
E 200bt 2015. menjao na 95k km prve diskove.
2011. E350 cdi karavan, na 170k km zamenjeni 2. po redu.
Cooper S 2009. na oko 115k km drugi set diskova bio za zamenu, zamenjeni na 122k km.
C43 Amg karavan na 110k km zamenjeni diskovi, vecinom otvoreno vozen.

Sent from my SM-S928B using Tapatalk

Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

dag81 napisao: 05 Jan 2025, 19:18 Malo je to danas od strane majstora preterano,plocice na pola menjaj, diskovi mali ris opet menjaj.
Iz mog licnog iskustva fabricke diskove treba sto duze voziti ili originalne ako su vec menjani preko. Kad kazem sto duze mislim do blizu minimalne debljine. Ali ko se ne razume, majstori bi menjali to cim se ris pojavi, jer ke lak posao zamene, plus zarada na delovima, eto 120 140€ zarade za 1h posla, milina.
Aftermarket diskovi su druga prica, cesto se desi da stvaraju vibracije posle par hiljada km. Licno nisam imao problem, sam zamenim i uzmem kvaliternije. Ali zbog prirode posla, vulkanizer, jako cesto se ljudi zale na vibracije pa ih mehanicari posalju kod nas. A do balansa bude jako retko problem, kad trese na kocenju, osim ako je felna bas jako kriva parenese.

Saglasan. Minimalna debljina i postoji da bude zadata mera do kada se disko koristi pre zamene.
Na nekim diskovima je i ukucana ta vrednost pa samo treba izmeriti pri nekoj zameni guma npr stanje istrošenosti.

A da mnogi menjaju (razne) delove pa i kočnice napamet, bez merenja, nije retkost.
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

I na kraju iz ovog pisanija smo dosli do zakljucka da su vecina da ne kazem svi menjali diskove na manje od 100k ili nesto malo preko toga, znaci varijante 150+ a tek 200+ hiljada su retke kao beli aligator.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Na mojoj staroj Astri G dizelki, su i dalje fabrciki diskovi napred, poslednja meni zanan kilometraza je oko 180k.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Odgovori