Vožnja na gas - vaša iskustva
Re: Vožnja na gas - vaša iskustva
To.
Ali i proveri sam prekidač koji prebacuje plin-neutral-benzin u kabini.
Neki su mehanički i habaju se vremenom kontakti a neki su elektronski koji pogone releje pa su trajni.
Nisi naveo koji sistem je u pitanju, koji prekidač?
Moguće je da sam prekidač zeza, gubi struju kontakt za plin.
Ali ne može napamet, mora de uradi dijagnostika instalacije elektro, pogledaj i sve spojeve/ konektore koji su naknadno pravljeni pri ugradnji plina.
Ali i proveri sam prekidač koji prebacuje plin-neutral-benzin u kabini.
Neki su mehanički i habaju se vremenom kontakti a neki su elektronski koji pogone releje pa su trajni.
Nisi naveo koji sistem je u pitanju, koji prekidač?
Moguće je da sam prekidač zeza, gubi struju kontakt za plin.
Ali ne može napamet, mora de uradi dijagnostika instalacije elektro, pogledaj i sve spojeve/ konektore koji su naknadno pravljeni pri ugradnji plina.
-
- Pridružio se: 31 Maj 2022, 23:21
Aha, nisam znao za to. U srednjem polozaju radi, kad se prebaci na plin momentalno se ugasi kao da nema struje vise. A i ne pali na plin. Sve sam buksne ocistio, cuje se skljoc ventila plina kad dam kontakt. Ne znam onda sta je. Bocu sam pregledao, nema kod nje sta da se kvari od struje, deluje ok. Na benzinu pali i radi savrseno. Zadnjih nedelju dve poceo da se gasi na plinu u voznji, a sad skroz ne radi. Dobro kad me nije ostavio na putu. Prenocio na hladnom i pokvario se. Bila je jaka kisa sinoc, ne znam.Dare4x4 napisao: 21 Dec 2024, 15:38 Ne bi onda smeo da se ugasi.
Zapravo, treba prvo da prebaciš prekidač u srednji položaj, kada je isključen i benzin i plin. U tom položaju mora da radi dok ne potroši benzin iz lončeta karburatora. Kad krene da se guši i da se gasi, tad prebacuješ na plin.
Ako odmah prebaciš sa benzina na plin, a ne sačekaš da isprazni karburator, onda će se odmah ugasiti jer u tom trenutku dobije i benzin i plin u usisnoj grani.
Kad ga prebacuješ sa benzina, stavi ga u srednji položaj i sačekaj da se sam ugasi, pa onda prebaci na plin. Ako ne sačekaš, naravno da će odmah da se ugasi jer još nije potrošio benzin, a ti mu već pustiš plin.
Proveri i ventil za plin, da li škljocne kad prebaciš na plin. On tada treba da dobije plus sa prekidača da bi se otvorio. Takođe, u njemu postoji i filter tečne faze plina. Ja sam ga samo jednom menjao za 140000km, a nije bio ni prljav nešto tako da izgleda da je plin čist i da taj filter retko može da zeza, al valja proveriti.
Imaš na isparivaču u centru elektromagnet ali može i ručno da se pritisne i pusti plin. Kad prebaciš na plin, stisni to dugme na pola sekunde i slušaj da li šušti plin tada da bi znao da li stiže plin do motora.
I još nešto, imaš vakuum crevce koje ide sa usisne grane na isparivač. Hoće da se desi da spadne sa šrafa i onda vuče falš vazduh, a i ne daje komandu isparivaču koliko da pušta plin i onda naravno neće da radi na plin.
Proveri i ventil za plin, da li škljocne kad prebaciš na plin. On tada treba da dobije plus sa prekidača da bi se otvorio. Takođe, u njemu postoji i filter tečne faze plina. Ja sam ga samo jednom menjao za 140000km, a nije bio ni prljav nešto tako da izgleda da je plin čist i da taj filter retko može da zeza, al valja proveriti.
Imaš na isparivaču u centru elektromagnet ali može i ručno da se pritisne i pusti plin. Kad prebaciš na plin, stisni to dugme na pola sekunde i slušaj da li šušti plin tada da bi znao da li stiže plin do motora.
I još nešto, imaš vakuum crevce koje ide sa usisne grane na isparivač. Hoće da se desi da spadne sa šrafa i onda vuče falš vazduh, a i ne daje komandu isparivaču koliko da pušta plin i onda naravno neće da radi na plin.
-
Filter je zamenjen skoro, nije to. Cuje se sustanje plina. Pogledacu to crevo sa usisne grane. Bas me je cudilo za sta su zice na isparivacu, znaci i isparivac ima ventil
Žice na isparivaču su za elektromagnet koji se aktivira kada stisneš crveno dugme na prekidaču za plin. Služi da pusti dodatni plin prilikom paljenja. Treba da se čuje kako škljocne kada stisneš to crveno dugme (crveno je kod Lovato prekodača, na nekim drugim možda i nije). Taj elektromagnet uradi isto što i ti ako prstom pritisneš to dugme u sredini isparivača.
Na plin pališ hladan motor tako što špricneš malo plina na pomenutom dugmetu (pola sekunde), spustiš sauh skroz, daš gas i verglaš.
Na plin pališ hladan motor tako što špricneš malo plina na pomenutom dugmetu (pola sekunde), spustiš sauh skroz, daš gas i verglaš.
-
Ostavio sam na srednji polozaj da istrosi benzin iz lonceta i sad pali i radi ok na plin. Sve vreme ja nisam znao kako se to koristi. Mada ima neki problem sa plinom jer u zadnjih mesec dana se gasi u voznji, to ce majstor morati da pogleda.
Gasi se na leru ili u nekoj drugoj situaciji?
Kako si do sada vozio a nisi znao kako se koristi??
Pošto se gasi zadnjih mesec dana a venturi je, verovatno treba podesiti smešu.
Pošto se gasi zadnjih mesec dana a venturi je, verovatno treba podesiti smešu.
-
Vozio sam na plinu i nisam cackao nista, vrlo pouzdan auto je bio. Gasi se obicno kada ides malo jaci gas 3. ili 4. i onda sklonis nogu sa gasa skroz, duze vreme. Danas se nije gasio, radio je savrseno, juce sam ocistio sve buksne na plinu smirglom, videcemo da li ce pomoci nesto. Promenicu i filter za vazduh.
Gasi ti se zato što od kretanja auta vetar bije u usis filtera za vazduh i remeti smešu na leru. Okreni poklopac filtera tako da usis s prednje strane bude zatvoren, tj postavi ga u zimski položaj. Kad dođe leto, ne vraćaj ga u letnji nego samo izvadi rebrasto papirno crevo koje spaja kućište filtera i izduvnu granu, kako bi vukao hladan vazduh ali sa zadnje strane.
To obavezno, valjda je uradjeno sve nabrojano pri ugradnji plina.
Kada budeš promenio filter za vazduh moraš prepodesiti slavinu, tj smesu jer je sada drugačiji potpritisak u venturiju.
Pretpostavljam da nemaš elektronsku regulaciju slavine nego je mehanička.
I nisi naveo da li je karburator jednogrli ili dvogrli jer se različito ponaša plinski sistem i drugačije nešto podešava.
Ali, ako sada sve radi i nisi 100+1% siguran da znaš da podesiš sistem nemoj ništa dirati samostalno već gledaj kod majstora sledeći puta kako podešava.
Nije komplikovano ali jeste teško objasniti osećaj koji je potreban.
Kada budeš promenio filter za vazduh moraš prepodesiti slavinu, tj smesu jer je sada drugačiji potpritisak u venturiju.
Pretpostavljam da nemaš elektronsku regulaciju slavine nego je mehanička.
I nisi naveo da li je karburator jednogrli ili dvogrli jer se različito ponaša plinski sistem i drugačije nešto podešava.
Ali, ako sada sve radi i nisi 100+1% siguran da znaš da podesiš sistem nemoj ništa dirati samostalno već gledaj kod majstora sledeći puta kako podešava.
Nije komplikovano ali jeste teško objasniti osećaj koji je potreban.
- DukeNS
- Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
- Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07
Ovih dana ubijam s pitanjima, pa da nastavim...
Nešto mi je u glavi da sam pre nekih 10-ak godina putovao po Evropi u kolima sa gasom i da je na pojedinim pumpama bio neophodan adapter. Pištolji nisu svugde univerzalni? Ako je to slučaj, kakvi adapteri su potrebni i gde ih mogu nabaviti?

Nešto mi je u glavi da sam pre nekih 10-ak godina putovao po Evropi u kolima sa gasom i da je na pojedinim pumpama bio neophodan adapter. Pištolji nisu svugde univerzalni? Ako je to slučaj, kakvi adapteri su potrebni i gde ih mogu nabaviti?
- Saša
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
- Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C
Priključak koji mi imamo je isti u dobrom delu Evrope tako da tu nema puno brige (gde nije isto - imaš uvek opciju vožnje i na benzin). Često i u zemljama gde je drugačiji priključak na samim pumpama imaju adaptere. No ako želiš da budeš potpuno siguran oko toga i da se obezbediš - najbolje je da na osnovu svoje rute proveriš šta ti treba za koju zemlju pa da eventualno nabaviš.
Ovde imaš spisak koji se konektor koristi u kojim zemljama:
https://www.mylpg.eu/adapters/
Gde nabaviti te adaptere - kod nas sigurno da ćeš teško naći tako nešto, trebaće verovatno poručiti preko Net-a izvana (Aliexpress, eBay i slično).
Ovde imaš spisak koji se konektor koristi u kojim zemljama:
https://www.mylpg.eu/adapters/
Gde nabaviti te adaptere - kod nas sigurno da ćeš teško naći tako nešto, trebaće verovatno poručiti preko Net-a izvana (Aliexpress, eBay i slično).
- aboki
- Pridružio se: 18 Sep 2017, 22:23
- Garaža: Renault Zoe R135, Renault Scenic 2 2.0T
Imas na pumpama adaptere. Nemci traze depozit, pare ili pasos, dok su holandjani bili u fazonu doci ces da platis. To je bilo pre 9 godina kad sam isao za Amterdam. Ne znam dokle planiras, mislim da jos u Belgiji treba adapter.
Sent from my motorola edge 20 pro using Tapatalk
Sent from my motorola edge 20 pro using Tapatalk