Koji internet koristite?
Re: Koji internet koristite?
Kad pomenu A1 išli su prošle godine promoteri po mom kraju i prikupljali potpise za njihovu optiku, navodno radiće novu infrastrukturu.
Sent from my motorola edge 30 ultra using Tapatalk
- zdushan
- Pridružio se: 12 Jan 2013, 13:02
- Garaža: Škoda Superb 2.0 TDI 4x4
Već rade (radim) uveliko. Al velik je posao.
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Da ima neko pametan u drzavi kao sto nema.
Jedna firma bi bila zaduzena za infrastrukturu i provukla kablove a operateri bi zakupljivali tu infrastrukturu.
Ovako svaki operater dok udje sa svojim kablovima, pa onda ih razvuku vidno po hodniku, pa ako nema rupa izmedju spratova buse spratne ploce i to na kraju bude katastrofa.
Meni zbog posla je neophodan internet kuci tako da sam osudjen na ovo sto imam.
Yettel sam birao samo da pobegnem od telekoma.
I na kraju yettel ispadne veoma korektan, zvali me u 20om mesecu i ponudili obnovu ugovora na jos dve god sa 12 meseci free, plus mi skratili trenutnu UO tako da poslednja 3 meseca ne postoje, tacnije ne placam ih.
Slicna situacija kod telekoma je nemoguca.
Jedna firma bi bila zaduzena za infrastrukturu i provukla kablove a operateri bi zakupljivali tu infrastrukturu.
Ovako svaki operater dok udje sa svojim kablovima, pa onda ih razvuku vidno po hodniku, pa ako nema rupa izmedju spratova buse spratne ploce i to na kraju bude katastrofa.
I na kraju yettel ispadne veoma korektan, zvali me u 20om mesecu i ponudili obnovu ugovora na jos dve god sa 12 meseci free, plus mi skratili trenutnu UO tako da poslednja 3 meseca ne postoje, tacnije ne placam ih.
- trojanac
- Editor in Chief
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
- Garaža: KIA Ceed JD 1.4
- Kontakt:
Ja i nemam neku alternativu, ako ne računamo mobilni internet. SBB koristim 10+ godina, ali kad je isticao ugovor ove godine nisam lako pristao na produžetak. Terao sam do isteka.
Na kraju sam iskamčio 12 meseci po dinar (uvek nađu i dodaju nešto preko), samo smo radili ugovor na drugo ime. Jedino sam popizdeo što sam morao da platim dodatni mesec kao otkazni rok, a vraćena oprema i teče novi ugovor. To je onako malo pederski ali na sve žalbe odgovorili su slanjem agenciji za naplatu.
Isto mi treba net zbog posla i koristim najveći paket. Uglavnom je stabilan što mi je bitno.
Na kraju sam iskamčio 12 meseci po dinar (uvek nađu i dodaju nešto preko), samo smo radili ugovor na drugo ime. Jedino sam popizdeo što sam morao da platim dodatni mesec kao otkazni rok, a vraćena oprema i teče novi ugovor. To je onako malo pederski ali na sve žalbe odgovorili su slanjem agenciji za naplatu.
Isto mi treba net zbog posla i koristim najveći paket. Uglavnom je stabilan što mi je bitno.
Posetite www.garaza.rs !
U okolini Genexa?Skipper napisao: 08 Jan 2025, 20:49 Kad pomenu A1 išli su prošle godine promoteri po mom kraju i prikupljali potpise za njihovu optiku, navodno radiće novu infrastrukturu.
Koliko sam čuo preuzeli su ostatke nekadašnjeg SLO Targo telekoma kao osnovu mreže.
Ne, Mirijevo.
A Targo telekom je trebao da bude posao decenije moje bivše firme ali to puklo jako brzo.
A Targo telekom je trebao da bude posao decenije moje bivše firme ali to puklo jako brzo.
Koji internet koristite?
Vidi taj deo mreže koji pominješ u zgradi se tiče infrastrukture zgrade i svaka zgrada može samostalno da je izgradi i da joj operateri ne ruže svojim radovima i opremom izgled hodnika. Ovo što govorim je legitimna priča.Rolla napisao:Da ima neko pametan u drzavi kao sto nema.
E sada to bi jednu stambenu zajednicu koštala jedna svota novca. Ovako operateri izgrade instalaciju u objektu gratis. Kanalice nekim stanarima “bodu oči” nekima ne, ali šta je tu je.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Kod mene u zgradi SBB je provukao instalacije kroz zidove tokom izgradnje i na zidnim utičnicama je njihov signal dok je Telekom optika priča sa naknadnim uvođenjem i kanalicama po zidovima.
- shandu90
- Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
- Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo
U starim zgradama je MTS uglavnom fuserski provukao optiku. Kod mene je to lepo izvedeno ali sta cu kad mi ne odgovara njihov program, i ne mogu samo net da uzmem. SBB je prilicno uprostio interfejs, sve ostalo sto sam probao nije mi leglo. Volim kad me odere SBB 

Skipper napisao: 09 Jan 2025, 00:34 Kod mene u zgradi SBB je provukao instalacije kroz zidove tokom izgradnje i na zidnim utičnicama je njihov signal dok je Telekom optika priča sa naknadnim uvođenjem i kanalicama po zidovima.
Kod mene u zgradi je MTS postavio optičke kablove do stanova tokom izgradnje, a SBB se "na kvarno" spojio na coax instalaciju koja je takođe postavljena tokom izgradnje.
Ne konstatujem ni jedne ni druge, već koristim Beotel wireless.

Ђенерал Јанковић
Ističe ugovor kod Beotela, da li valja wireless na oko 10 km?
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...

Gruba procena: za udaljenost manje od 5 km od bazne stanice, ima tehničkih mogućnosti, a za više od 5 km nema. Naravno, može se napraviti namenski (point-to-point) radio link samo za tebe i preko više desetina km, ali to onda nije jeftino (ovo rešenje se koristi za firme, koje plaćaju više).
Da si u Bukovcu ili Karlovcima... tamo Beotel ima izgrađenu optiku, pa bi mogao dobiti 10 puta veću brzinu po istoj ceni u odnosu na xDSL ili wireless.
Ja lično bih, da sam u Maradiku a ne odgovara mi ADSL/VDSL, potražio wireless ponudu kod nekog od provajdera koji u toj oblasti imaju bolju pokrivenost - npr. Orion, ili eWireless Inđija.
Da si u Bukovcu ili Karlovcima... tamo Beotel ima izgrađenu optiku, pa bi mogao dobiti 10 puta veću brzinu po istoj ceni u odnosu na xDSL ili wireless.
Ja lično bih, da sam u Maradiku a ne odgovara mi ADSL/VDSL, potražio wireless ponudu kod nekog od provajdera koji u toj oblasti imaju bolju pokrivenost - npr. Orion, ili eWireless Inđija.
Ђенерал Јанковић
Ok mi je Beotel VDSL za sada, samo izgleda da naša centrala usko grlo uveče kad svi pohitaju na net.
eWireless sam koristio dok su brzine bile 64/32.
Nešto sada nisu cenovno konkurentni.
eWireless sam koristio dok su brzine bile 64/32.

Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...

- grujicd
- Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
- Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012
Koliko je wireless osetljiv na vremenske prilike?
Ovaj na 5 GHz nije uopšte, osim ako npr. sneg fizički zaveje antenu (na nekim lokacijama se dešava i to, doduše retko).
Ali za razne vrste radio-relejnih linkova koriste se i mnogo više frekvencije. Tipično, što je frekv. viša, to je osetljivost na kišu i sneg veća. Kad su oni najjači pljuskovi, već 18 GHz i 23 GHz linkovi umeju da "štucnu" (zavisi naravno i od udaljenosti, snage uređaja i korišćenih antena), dok je 60 GHz opseg naročito loš (zašto je tako, možete naći na internetu - ima veze sa apsorpcijom radio talasa te konkretne frekvencije u molekulima kiseonika).
Zbog toga što je 60 GHz slabije upotrebljiv za profesionalne komunikacije, slobodan je za upotrebu bez dozvole, pa u ovom opsegu postoji dosta jeftinih "consumer" uređaja (razni Mikrotik / Ubiquiti i sl). S obzirom na tako visoku frekvenciju nosioca, i širine radio kanala su velike, pa ovi linkovi lako "proteraju" npr. 1 Gb/s full duplex saobraćaja.
Ali za razne vrste radio-relejnih linkova koriste se i mnogo više frekvencije. Tipično, što je frekv. viša, to je osetljivost na kišu i sneg veća. Kad su oni najjači pljuskovi, već 18 GHz i 23 GHz linkovi umeju da "štucnu" (zavisi naravno i od udaljenosti, snage uređaja i korišćenih antena), dok je 60 GHz opseg naročito loš (zašto je tako, možete naći na internetu - ima veze sa apsorpcijom radio talasa te konkretne frekvencije u molekulima kiseonika).
Zbog toga što je 60 GHz slabije upotrebljiv za profesionalne komunikacije, slobodan je za upotrebu bez dozvole, pa u ovom opsegu postoji dosta jeftinih "consumer" uređaja (razni Mikrotik / Ubiquiti i sl). S obzirom na tako visoku frekvenciju nosioca, i širine radio kanala su velike, pa ovi linkovi lako "proteraju" npr. 1 Gb/s full duplex saobraćaja.
Ђенерал Јанковић