Arhitektura & Gradjevina & Renoviranja
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Re: Arhitektura & Gradjevina & Renoviranja
Probaj KP.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Tačno znam šta ti treba, to je za tzv. roletnu sa unutrašnjom kutijom.
Toga odavno nema koliko znam kao rezervnog dela, barem ne ta veličina za starije roletne na drvenom štapu.
Ali, to je tako prost oblik da jednostavno napravi sam. Kupiš tablu lima, makazam izrežeš na veličinu saviješ ušice (tu gde šrafiš) i oblikuješ okrugli deo u koji se stavlja štap. Ako je 1 komad npr.
I ima levi i desni nosač, razlikuju se pa pazi ako i ima negde u ponudi da odabereš taj koji ti treba.
A ako nadješ javi gde ima, ako nije preskupo taman jedno 20tak komada mi treba
Toga odavno nema koliko znam kao rezervnog dela, barem ne ta veličina za starije roletne na drvenom štapu.
Ali, to je tako prost oblik da jednostavno napravi sam. Kupiš tablu lima, makazam izrežeš na veličinu saviješ ušice (tu gde šrafiš) i oblikuješ okrugli deo u koji se stavlja štap. Ako je 1 komad npr.
I ima levi i desni nosač, razlikuju se pa pazi ako i ima negde u ponudi da odabereš taj koji ti treba.
A ako nadješ javi gde ima, ako nije preskupo taman jedno 20tak komada mi treba

- Gazu
- Pridružio se: 08 Feb 2022, 00:31
- Garaža: Opel Astra G 1.6i-16V
Da, to je baš to što kažeš Ljubitelju.
Probao Kupujemprodajem, nisam se usrećio.
Slažem se da je to jedstavan oblik, i meni je padalo na pamet da probam nešto tako da skarabudžim.
Probao Kupujemprodajem, nisam se usrećio.
Slažem se da je to jedstavan oblik, i meni je padalo na pamet da probam nešto tako da skarabudžim.
- Grujic
- Moderator
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
- Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe
Ako treba veca kolicina, tj ima vas vise kojima treba, jel moze 3d stampanje po uzorku? Ili mora jaci materijal?
Ili, na strugu od metala po uzorku da se napravi
Ili, na strugu od metala po uzorku da se napravi
- Gazu
Pretpostavljam da bi 3D štampa bila preslaba. Jer roletni ume da se desi i da "padne" dole. Barem kod ovog starijeg tipa - moguće je samo da je otpustiš, i da ona odleti dole, i tad sigurno trgne i taj gore nosač ako je slabiji. U ovom slučaju kod mene je bio plastičan. Sa druge strane, bolje i to nego ništa. Kad je i do sad tu bio plastični, što ne bi bio i dalje od 3D štampe...
Još jedna varijanta je i da se napravi to tako od neke dasčice. OK, drvo ima veće trenje nego metal ili plastika, al verovatno bi radilo posao. Mada, i još jedna stvar, ovde bi verovatno funkcionisala i dasčica sa jednim uzubljenjem od 45 stepeni.
Mada eto, meni treba samo jedan. Ali ako bi Ljubitelju trebalo 20, a meni samo jedan, pa da se 21 napravi i da se ja tako ogrebem za taj svoj jedan - ne bi se bunio.
Još jedna varijanta je i da se napravi to tako od neke dasčice. OK, drvo ima veće trenje nego metal ili plastika, al verovatno bi radilo posao. Mada, i još jedna stvar, ovde bi verovatno funkcionisala i dasčica sa jednim uzubljenjem od 45 stepeni.
Mada eto, meni treba samo jedan. Ali ako bi Ljubitelju trebalo 20, a meni samo jedan, pa da se 21 napravi i da se ja tako ogrebem za taj svoj jedan - ne bi se bunio.
- Gazu
Ja sam priznao poraz - zvao roletara, pa jbg. Za dve i po hiljade da imam ko čovek odmah ispravan prozor, a ne da razmišljam o 3D printovanju tog nosača, savijanju lima, ili zezanjem sa drvetom...
Izeš ga, platio to što ne znam gde ima da se kupi takav držač.
Al ima i nešto dobro u svemu tome - dok sam ovo tražio juče po gradu, našao sam i graničnike za roletnu (da ne može roletna previše da se podigne), a koji su mi svakako trebali. Do sad su stajali neki moji budževi sa šrafovima. I u svemu tome da primenim bušilicu koju sam taman u decembru i kupio!
Znam, sitne stvari, al ja sam tek sad u toj fazi da kupujem sam svoj alat.
Izeš ga, platio to što ne znam gde ima da se kupi takav držač.
Al ima i nešto dobro u svemu tome - dok sam ovo tražio juče po gradu, našao sam i graničnike za roletnu (da ne može roletna previše da se podigne), a koji su mi svakako trebali. Do sad su stajali neki moji budževi sa šrafovima. I u svemu tome da primenim bušilicu koju sam taman u decembru i kupio!
Kakva je praksa oko zastite gelendera i male dece, nisam nasao na internetu neka konkretna niti prakticna resenja? Mali napreduje, postaje neuhvatljiv pa je doslo na red i ovaj deo u kuci da se obezbedi. Na stepeniste su postavljena ona metalna sigurnosna vratanca i rade posao, ali moram sada i gelender pokriti jer su razmaci izmedju "lutki" toliki da se malo dete moze provuci.
Obzirom da ce pregrada biti privremeno resenje (koje ce verujem stajati tu koju godinu), ne bih mnogo da narusavam samu ogradu u smislu busenja dodatnih rupa koliko je moguce (ako mora da se busi onda ce se busiti...). Da li stavljati nekakav pleksiglas i lepiti duz gornje i donje letve (rukohvata i postolja) nekim jakim trakama (mislim da bi silikon napravio stetu prilikom skidanja pa bi morale da idu na obradu)? Razmisljao sam mozda da se i neko jako platno razvuce oko tih lutki (beli vertikalni elementi) kako bi se medjuprostor pokrio i na kraju ga zategao nekim cibzarom ili cicak trakom...
Treba mi nesto jako i stabilno sto ce zaustaviti dete da se provuce i da budem "miran" ako dodje do stepenista a nisam uz njega, a s druge strane da ne stetim"mnogo" ogradu.
Sta ljudi po kucama stavljaju u ovom slucaju? Nemojte predlagati bodljikave zice i struju

Obzirom da ce pregrada biti privremeno resenje (koje ce verujem stajati tu koju godinu), ne bih mnogo da narusavam samu ogradu u smislu busenja dodatnih rupa koliko je moguce (ako mora da se busi onda ce se busiti...). Da li stavljati nekakav pleksiglas i lepiti duz gornje i donje letve (rukohvata i postolja) nekim jakim trakama (mislim da bi silikon napravio stetu prilikom skidanja pa bi morale da idu na obradu)? Razmisljao sam mozda da se i neko jako platno razvuce oko tih lutki (beli vertikalni elementi) kako bi se medjuprostor pokrio i na kraju ga zategao nekim cibzarom ili cicak trakom...

Treba mi nesto jako i stabilno sto ce zaustaviti dete da se provuce i da budem "miran" ako dodje do stepenista a nisam uz njega, a s druge strane da ne stetim"mnogo" ogradu.
Sta ljudi po kucama stavljaju u ovom slucaju? Nemojte predlagati bodljikave zice i struju

Probaj ovako nesto, vidjao sam po kućama. Može i ona prosta mreža kao za gol, što je po igraonicama, ali meni ovo deluje sigurnije. Ima sigurno i na Temu
https://www.amazon.com/Ewaves-Stairway- ... =8-24&th=1
https://www.amazon.com/Durable-Banister ... =8-23&th=1
https://www.amazon.com/Cumbor-Retractab ... r=8-7&th=1
https://www.amazon.com/Ewaves-Stairway- ... =8-24&th=1
https://www.amazon.com/Durable-Banister ... =8-23&th=1
https://www.amazon.com/Cumbor-Retractab ... r=8-7&th=1
Standard za ogradu je maksimalno 10 ili 12,5 cm između vertikalnih elemenata, i bez horizontalnih delova; minimalna visina ograde zavisi od namene i spratnosti objekta (prevashodno važi za ograde terase) od minimalno 90 do minimuma od 130 cm; ograda je psihološka barijera ali mora da zadovolji nosivost - vodoravnu normalnu silu od 1 kN/m.
U praksi ima svačega.
Moji su za mene napravili od one šestougaone metalne žice od poda do plafona.
U praksi ima svačega.
Moji su za mene napravili od one šestougaone metalne žice od poda do plafona.

U BM Ritam kupi lexan, kod Kineza kupi 20komada belih vezica, probuši lexan i vezicama stegni oko svake lutkice gore i dole.
Hvala na predlozima, nesto od ovih opcija cu verovatno izabrati, da li lexan ili mreza...
Lakiranje postavljene dekorativne gipsane imitacije tesanog kamena u enterijeru — ima li nsko iskustva?
Pominje mi to majstor kao zaštitu od prljanja. Međutim, hoće li to potamneti “kamen” (skoro čisto beli) i učiniti ga sjajnim? Ja sam izabrao nijansu i mat efekat koji mi baš odgovaraju, ne bih želeo da se isuviše promene.
Pominje mi to majstor kao zaštitu od prljanja. Međutim, hoće li to potamneti “kamen” (skoro čisto beli) i učiniti ga sjajnim? Ja sam izabrao nijansu i mat efekat koji mi baš odgovaraju, ne bih želeo da se isuviše promene.
Planiramo da za deo rasvete u stanu postavimo tzv sinsku magnetnu rasvetu.
Da li je neko se bavio problematikom? Jel postoji standard pa se mogu kombinovati npr sina jednog proizvodjaca sa elementima rasvete drugog ili mora sve od istog?
Ako mora od istog sta uzeti, ko je dugo na trzistu kako bih u buducnosti imao rezervne delove?
Da li je neko se bavio problematikom? Jel postoji standard pa se mogu kombinovati npr sina jednog proizvodjaca sa elementima rasvete drugog ili mora sve od istog?
Ako mora od istog sta uzeti, ko je dugo na trzistu kako bih u buducnosti imao rezervne delove?
- AleksandarAca
- Pridružio se: 21 Jul 2021, 14:54
- Garaža: VW Tiguan 2.0TDI R-Line 4Motion, VW ID.3 Pro Performance
Sve zavisi koji ti je predvidjeni budzet. Nesto pristojno i pristupacno ima da se nadje u BB linku - monofazne sine i reflektori sa GU10 sijalicom. Mislim da je oko 1500 din reflektor. Mislim da je to najjeftinija varijanta.
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Pogledaj u struja.rs