Zimske gume - da ili ne?

Sve vezano za gume i felne
Odgovori
Kabal
Reactions:
Pridružio se: 05 Avg 2015, 10:01
Garaža: Volvo XC60 D5 AWD

Re: Zimske gume - da ili ne?

Post od Kabal »

Mogao bi da predstavis taj svoj bmw

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
Garaža: Audi A4
Kontakt:

Post od carov2 »

Makar na silu

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Ako se nešto nije promenilo Pedalaš je Hondaš, samo ima često priliku da vozi druga kola. Inače prošli vikend na Kopu, CR-V i Michelin CC - sasvim korektno ponašanje. Jedino gde je bilo povuci potegni je bilo parkiranje, pošto je trebalo preći malo utabano "brdašce" a izlaziš iz šina i skrećeš na desno. I još je moralo da se manevriše da se uglavi između dva auta. Moj CR-V prebacuje pogon pozadi samo kad se prednji točkovi zavrte u prazno, a to nije pomagalo ovde gde se ide 10cm napred pa 10cm nazad. Možda bi pomoglo da može da se zaključa 4x4 ili da su baš zimske gume, a možda i ne bi. Ono što je pomoglo je da se malo gurne :)
pedalaš
Reactions:
Pridružio se: 02 Okt 2023, 14:01

Post od pedalaš »

Kabal napisao: 01 Jan 2025, 20:15 Mogao bi da predstavis taj svoj bmw Slika

Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Ma, jok, nije moj. Samo sam ga malo isprobao, pa i po snegu. Onako kako to uradim i sa svakim svojim kolima.
pedalaš
Reactions:

Post od pedalaš »

grujicd napisao: 02 Jan 2025, 08:49 Ako se nešto nije promenilo Pedalaš je Hondaš, samo ima često priliku da vozi druga kola. Inače prošli vikend na Kopu, CR-V i Michelin CC - sasvim korektno ponašanje. Jedino gde je bilo povuci potegni je bilo parkiranje, pošto je trebalo preći malo utabano "brdašce" a izlaziš iz šina i skrećeš na desno. I još je moralo da se manevriše da se uglavi između dva auta. Moj CR-V prebacuje pogon pozadi samo kad se prednji točkovi zavrte u prazno, a to nije pomagalo ovde gde se ide 10cm napred pa 10cm nazad. Možda bi pomoglo da može da se zaključa 4x4 ili da su baš zimske gume, a možda i ne bi. Ono što je pomoglo je da se malo gurne :)
Potencijalno je opasno to sa guranjem kola. Mene sa Vitarom jednom gurali u snegu na Durmitoru i iskrivili mi lim rukama. A nisu me ni pomerili. Debljina lima je bila u stilu "gledaj me, ne diraj me" :)
Kad sam se prošli vikend uglavio sa CRV-om na Fruškoj gori, a nigde oko mene žive duše, razmišljah, izmedju ostalog, da li bi bilo bolje da neko naidje (pa da zamolim da me pogura) ili nije. I ako bi naišao, koji deo karoserije bi bio bezbedan da se tu pogura, a da se ne napravi šteta :)
Srećom, niko nije naišao :)
Korisnikov avatar
mironiko
Reactions:
Pridružio se: 05 Jan 2017, 10:46
Garaža: Subaru Forester e-Boxer Basic 2024. + Škoda Fabia 1.2 HTP 2004.
Kontakt:

Post od mironiko »

Ti baš voliš da čačkaš mečku po snegu... :D

Sent from my Pixel 8 using Tapatalk

Astra >> Lambo
pedalaš
Reactions:

Post od pedalaš »

Uh, a tek što volim bajs da teram po snegu. Mislim da mi je to možda lepše i od skijanja :)
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

mironiko napisao:Ti baš voliš da čačkaš mečku po snegu... :D

Sve osim Mečke.

TT

maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Post od maniaxxx »

mironiko napisao: 02 Jan 2025, 10:03 Ti baš voliš da čačkaš mečku po snegu... :D

Nije jedini, ja jedva cekam sneg da odem u brdo ili slicno..
Korisnikov avatar
Sinisa G.
Reactions:
Pridružio se: 11 Feb 2014, 11:25
Garaža: GTS, EVO500, GSI

Post od Sinisa G. »

motorista napisao: 31 Dec 2024, 16:19 Zavisi i od ogibljenja, težišta, elipse inercije...

Za tvoje potrebe »Bridžston Blizak LM005« (dokazana i imam iskustva, odlična), trebalo bi da je blizu i novi »6« ali je taj model razvijan sa ekologijom u fokusu, ili »Kontinental Vinterkontakt TS860« (koji je takođe jedna alpska sa odličnim ponašanjem na suvom i po kiši), a izgleda kako je »TS870« nastavio tim putem. »Gudjer Ultragrip Performans 3« se mislim i dalje ne pravi u 195/50 R15.
Uzete dve bridz(nisu imali vise na stanju).
Mada sada nesto konam da uzmem i dve
conti, pa da mogu da ih isporedjujem :D

Slika

Slika

Slika
Korisnikov avatar
Sinisa G.
Reactions:
Pridružio se: 11 Feb 2014, 11:25
Garaža: GTS, EVO500, GSI

Post od Sinisa G. »

uporedjujem
kvaka22
Reactions:
Pridružio se: 21 Apr 2024, 11:25

Post od kvaka22 »

Evo moje iskustvo sa novim Dunlop.zimskim gumama Dunlop Winter Response 2 195 65 15 DOT 24
Vec skoro dva i po meseca su na kolima i prosle su prilicno sarenolike vremenske uslove
Voze se na Kia proceed
Zivim na periferiji BG i nemam bas uvek ociscene puteve a pogotovo put do glavne ulice gde kao u u vecini Srbije niko nista ne pipa dok se sneg sam ne otopi,cast izuzecima
Imam nagib oko 30 stepeni dok ne izadjem na ravno nekih 30-40 metara uzbrdo ,vecito zavejan taj deo cistina tu
Sneg me bas uhvatio ovoga puta nespremnog ,niko nije ocekivao da ce toliko napadati
Vec spremio lance, ocistio sam taj deo koliko sam mogao bacio so i pomolio se bogu
Reko da probam bez lanca pa sta bude
Prvi put za osam godina koliko tu zivim sam se popeo bez ijednog jedinog proklizavanja ili pomoci mojih
Jos neki ludak komsija vidi da idem uz brdo i zna da ne smem da stanem i mrtav ladan ,bukvalno 5cm od kola
Znaci svu rodbinu sam spomenuo
Izadjoh na ravno snega boze sacuvaj tek onda Dunlop.odradi posao
Samo jednom je bukvalno jako jako malo zaneo
Iako ima tu jedna nezgodna krivina uzvisenje nekih 20 stepeni jedno 10 metara ,gde su mnogi poljubili komsijinu ogradu a bogami i ostavili kola isred nje,Dunlop prodje ,ni zaneo
A vidim tragove proklizavanja tu
Rano idem na posao i uvek leda ima i na glavnoj ,obicno prvi dan slabo ociscenja ima i snega
Ali niti jedno proklizavanje cak ni pri polasku
Eto koristim Dunlop.gume godinama ali letnje
Kako ce se pokazati u daljem koriscenju ne znam,ali za sada je dosta pokazala
Letnje su mi uvek bile fantasticne nadam se da ce od sada i zimske
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

30 stepeni nagib i može auto sa prednjom pogonom da savlada?

Sad nešto ne znam ni koji uopšte auto sa pogonom na 2 točka savladava takav nagib čak i po suvom.
Guseničari se primenjuju za tako nešto obično.

30 stepeni je 58 % što je baš baš strmo.
20 stepeni je 36% a i to je vrlo zahtevno da se savlada.
Korisnikov avatar
DjukaBg
Reactions:
Pridružio se: 08 Sep 2016, 08:29
Garaža: Renault Koleos 2.0 dci 190KS 4x4 X-tronic Initiale Paris

Post od DjukaBg »

Slažem se sa prethodnim, s obzirom da je Koleos-u koji je kao neki SUV, sa klirensom od 210mm i 190KS / 380NM sa 4x4 pogonom deklarisano da moze da savlada nagib 30–35% (16–19 stepeni), dok je za Kia ProCeed deklarisano da može savladati nagibe u okviru 20-25% (11-14 stepeni) u normalnim uslovima vožnje i to na asfaltiranoj površini.
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Ok, pogreši čovek. Nije mu uzeti za zlo.

Dunlop je meni ostao u sećanju kao odlična guma za sneg, Doduše ja sam vozio WS 3D, pre desetak godina. I služile su me odlično punih 6 meseci.

@kvaka22 presstavi auto, baš me zanimaju tvoja iskustva.
Posetite www.garaza.rs !
Odgovori