Ауто за почетнике у вожњи до 6-6.500е ?

Razne informacije u vezi kupovine automobila
Odgovori
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Re: Ауто за почетнике у вожњи до 6-6.500е ?

Post od Bax »

shandu90 napisao: 22 Jan 2025, 11:10
JaNM napisao:
Heinz napisao: 22 Jan 2025, 09:53 Smart nije opcija?
Ne. Treba mi ipak nesto sto moze i da preveze druge ljude. Sestra treba da se porodi u maju pa bih volela da mogu i sediste za bebu da stavim.
U tim malim autima ces morati suvozacko sediste napred da gurnes. Tek u golfu i sl. velicini moze da stane bez problema. Imao mali auto, probao i sad imam veci.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Vozim decu stalno u Punticu, neretko i dvoje pozadi, nema problema sa decijim sedistima koje sam ja imao.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Ja mislim da moze da se polaze na automatiku ali onda stoji ogranicenje u dozvoli.

Otac od drugarice je jos pre 10ak godina poceo obuku na automatiku jer je imao tezak prelom leve noge pa je slabo pokretna
JaNM
Reactions:
Pridružio se: 21 Jan 2025, 12:36

Post od JaNM »

grujicd napisao: 22 Jan 2025, 11:26 Ja bi izneo drugi predlog. Da se odustane od automatskog menjača. Glavni razlog je zato što su u Evropi veoma retki u manjim automobilima. Ili nisu za preporuku. A još ređe su se kod nas uvozili. Pored toga, ako nekad zatreba da se sedne u neki drugi auto velika je šansa da ni taj neće biti automatik, bar kod nas.

Razumem da vožnja može da bude bauk, ali menjač je tu manji problem. S obzirom da nekad kod nas nije ni moglo da se polaže na automatiku (sad pretpostavljam da može), praktično svako ko je vozio je znao da barata ručnim menjačem. Tako da to dokazano nije neka svemirska veština samo za talentovane. Brzo to pređe u podsvest i ne razmišljaš više o tome.

Ovim ne negiram prednosti automatskog menjača. Razumljivo je zašto to želiš. Ali jednostavno u "narodskim" automobilima kod nas su baš retki i ako se odustane od tog kriterijuma biće mnogo veći izbor i na kraju krajeva kupiće se bolji auto za isti novac.
Razumem i tu opciju. Morala bih svakako bar 10 dodatnih casova da uzmem, ako ne i vise, da bih savladala strah od svih za mene kritocnih situacija.
pedalaš
Reactions:
Pridružio se: 02 Okt 2023, 14:01

Post od pedalaš »

Uzmi dodatne časove.
Lako ćeš praksom sve da savladaš. Veruj mi.
JaNM
Reactions:

Post od JaNM »

pedalaš napisao: 22 Jan 2025, 13:00 Uzmi dodatne časove.
Lako ćeš praksom sve da savladaš. Veruj mi.
Hvala na podrsci. Hvala na savetima svima. Poslusacu vas, izecu dodatne casove pa cu da vidim kako ce mi ici. Samo da uspem da savladam strah a znam da se to jedino postize konstantnom voznjom. Cak sam nasla ovog coveka, Dragana, koga svi non stop hvale pa razmisljam da kod njega pokusam.
A sto se tice izbora automobila, od Toyotice ne odustajem 😁 pa makar na kraju uzela ipak manuelni

EDIT by mod: link uklonjen, neovlašćena reklama
JaNM
Reactions:

Post od JaNM »

A ako mi ni ti casovi ne pomognu da se oslobodim i ako sam toliki duduk za manuelca, onda skupljam pare za neki bolji automatik 🤭
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Možeš da uzmeš i koji dodatni čas ako nisi dugo vozila. Ali za ručni menjač ti nisu neophodni. Dovoljan ti je parking na kom nije gužva npr. tržni centar na obodu grad ili manja ulica u kojoj nema saobraćaja. I drugar sa autom. Na tanane vežbaš kretanje iz mesta, što je obično najveći bauk, prebaciš posle u drugu, treću, to sve može i do 40 km/h, usporiš, vratiš u drugu. Staneš pa ponovo. Brzo će to da ide glatko. I saobraćaj isto tako postepeno, biraš prvo deo dana kad nije špic i ulice u kojima obično nije gužva, kad ti to legne ideš na malo složenije zadatke. Ćerka mi je položila pre nekih mesec dana i idemo tako postepeno, od jednostavnijih situacija prema težim, jednostavno treba vreme da neko iskustvo legne. Samo je bitno da za početak izbegavaš raskrsnice i delove grada gde znaš da zna da bude zeznuto, autoput i prestrojavanja, skretanja na levo, velike kružne tokove.... Dođe red i na to posle. Deluje da imaš želju da voziš a to je najvažnije.

Malo sam odlutao sa teme, ali i nije skroz nevezano.
Korisnikov avatar
motorista
Reactions:
Pridružio se: 09 Avg 2020, 18:11

Post od motorista »

Prvo, preporučio bih ti da daš priliku manuelnom ako imaš uslova, možda ti se dopadne.

https://www.polovniautomobili.com/auto- ... 0_pl1_plv0

Čisto razgovora radi, ove »Fieste« se mogu naći i sa klasičnim automatskim (stručno: mehaničkim planetarnim sa hidrodinamičkim pretvaračem) menjačem korektnog proizvođača (»Aisin«). Mislim kako su išli u paru samo sa benzincem 1,6, za razliku od u toj generaciji češćeg poluautomatskog menjača (automatizovanog manuelnog). Klasični automatski su u tom segmentu retkost, naročito nekog ozbiljnijeg proizvođača. A takvi ipak, an ženeral, nude najbolje iskustvo.

Ima li neko informacija?

...

»Folksvagenovi« automatizovani sa dvostrukom spojkom (DSG) su se pokazali prijatnim u upotrebi, ima CVT-a koji su za svoju klasu pogođeni, no kada neko želi automatski menjač, neki tipični kvalitetni klasični se najlakše dopadne takvom tipičnom vozaču.
Poslednja izmena od motorista u 22 Jan 2025, 13:37, izmenjeno 1 put ukupno.
JaNM
Reactions:

Post od JaNM »

grujicd napisao: 22 Jan 2025, 13:28 Možeš da uzmeš i koji dodatni čas ako nisi dugo vozila. Ali za ručni menjač ti nisu neophodni. Dovoljan ti je parking na kom nije gužva npr. tržni centar na obodu grad ili manja ulica u kojoj nema saobraćaja. I drugar sa autom. Na tanane vežbaš kretanje iz mesta, što je obično najveći bauk, prebaciš posle u drugu, treću, to sve može i do 40 km/h, usporiš, vratiš u drugu. Staneš pa ponovo. Brzo će to da ide glatko. I saobraćaj isto tako postepeno, biraš prvo deo dana kad nije špic i ulice u kojima obično nije gužva, kad ti to legne ideš na malo složenije zadatke. Ćerka mi je položila pre nekih mesec dana i idemo tako postepeno, od jednostavnijih situacija prema težim, jednostavno treba vreme da neko iskustvo legne. Samo je bitno da za početak izbegavaš raskrsnice i delove grada gde znaš da zna da bude zeznuto, autoput i prestrojavanja, skretanja na levo, velike kružne tokove.... Dođe red i na to posle. Deluje da imaš želju da voziš a to je najvažnije.

Malo sam odlutao sa teme, ali i nije skroz nevezano.
Tako sam bila i pocela sa drugom da vezbam prvo na parkingu pa malo po gradu pa sam isla do NS. Ok meni ide ali kad udjem u guzvu, kreni stani, ja kao da nikad nisam sela u auto. To cima, gasi se auto, nervoza na max. I druga stvar gde imam frku je na autoputu kad treba da udjem u 5. brzinu pa posle da se iskljucim sa istog. Tu isto pobrljavim skroz. U nekim situacijama mi se desava i da skrecem sa pritisnutim kvacilom. Haos 😂
A imam veliku zelju jer ne zelim vise ni od koga da zavisim. Pocela sam i na youtube da gledam jednog instruktora iz Hr pa mi i to dosta pomaze da uvidim gde sam gresila.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Ma samo vozis, i to po mogucstvu sama, i to ce da legne, prvo neke manje zahtrvne rute, pa ces sama osetiti da si sve sigurnija.
Racunaj par meseci.
Ja imam Toyotu Auris, ali bih pre uzeo Jazz, nego Yaris on je fenomenalan auto, mali a prostran.
Ali bitno je i za Yarisa i za Jazz odabrati dobar komad, kad sam pre nekoliko godina gledao Yarise, probao sam nekoliko komada, i svi su bili dobrano potroseni i raspali.
Pa sam uzeo Punta, od drugarice, za tvoje potrebe je najvaznije stanje auta, jer gledas bas stara vozila, najbolje je uzeti neki poznat auto od nekog prijatelja....
Poslednja izmena od Bax u 22 Jan 2025, 13:52, izmenjeno 2 puta ukupno.
JaNM
Reactions:

Post od JaNM »

motorista napisao: 22 Jan 2025, 13:32 Prvo, preporučio bih ti da daš priliku manuelnom ako imaš uslova, možda ti se dopadne.

https://www.polovniautomobili.com/auto- ... 0_pl1_plv0

Čisto razgovora radi, ove »Fieste« se mogu naći i sa klasičnim automatskim (stručno: mehaničkim planetarnim sa hidrodinamičkim pretvaračem) menjačem korektnog proizvođača (»Aisin«). Mislim kako su išli u paru samo sa benzincem 1,6, za razliku od u toj generaciji češćeg poluautomatskog menjača (automatizovanog manuelnog). Klasični automatski su u tom segmentu retkost, naročito nekog ozbiljnijeg proizvođača. A takvi ipak, an ženeral, nude najbolje iskustvo.

Ima li neko informacija?

...

»Folksvagenovi« automatizovani sa dvostrukom spojkom (DSG) su se pokazali prijatnim u upotrebi, ima CVT-a koji su za svoju klasu pogođeni, no kada neko želi automatski menjač, neki tipični kvalitetni klasični se najlakše dopadne takvom tipičnom vozaču.
Aha. Hocete da kazete da ovaj menjac na Fiesti nije taj robotizovani kao u Toyoti?
JaNM
Reactions:

Post od JaNM »

Bax napisao: 22 Jan 2025, 13:48 Ma samo vozis, i to po mogucstvu sama, i to ce da legne, prvo neke manje zahtrvne rute, pa ces sama osetiti da si sve sigurnija.
Racunaj par meseci.
Nije mi bitno vreme koje ce mi biti potrebno, bitno mi je da dodjem dotle da smem sama da sednem u auto i da vozim. To isto nisam smela. A znam da je to jedini nacin da stvarno naucim. Zato sam mislila prvo par casova da uzmem da se oslobodim i eventualno ispravim greske, naucim sta treba pa onda polako sama.
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Vozim 30+ godina pa i dalje zna da me uhvati nervoza u gužvi (a kako i ne bi), da auto cimne ili da se ugasi. Dešava se. To bar nije opasna situacija. Uključenje (i tuđa uključenja) na autoputu već nisu zezanje. Poželjno je da kad god ti se ukaže prilika (npr. prva na semaforu) vežbaš maksimalno ubrzanje. Pazi - ne kažem da voziš preko ograničenja, već samo da do tih 50-60 probaš da stigneš što je brže moguće iz mesta, kad postigneš dozvoljenu brzinu posle voziš normalno. To podrazumeva kod benzinaca i da "razvučeš motor" do viših obrtaja i da tek onda prebacuješ u višu brzinu, a ne kao što se radi u opuštenoj vožnji. Kad se uključuješ na autoput moraš da izvučeš maksimum od auto da što pre postigneš brzinu ovih koji su već na autoputu. Ovo pišem posle ćerkine prve vožnje autoputem gde joj nisam to objasnio (moja greška) pa smo se vozili pola kilometra zaustavnom trakom dok nije uspela da se uključi.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Probaj i i sa instruktorom, meni je isto ta voznja bila problem, i dok je god neko suflirao nije islo.
Onda sam uzeo neki auto, i krenuo sam da vezbam, i posle nekoliko nedelja to je bila druga prica.

Osnovna greska je sto pocetnici dugo drze nogu na kvacilu, i to polako vremenom korigujes....

Ima tu super kola, Grande Punto, Fiesta, Corsa, Clio, Jazz, Yaris, Fabia sve to sa malim 1.2-1.4 benzinskim motorom, samo ako nadjes neki koji je provereno dobar od poznate osobe, ostalo su nijanse.
.
Odgovori