Auto sijalice

Iskustva sa servisima, cene održavanja, pranje i poliranje
Odgovori
Korisnikov avatar
motorista
Reactions:
Pridružio se: 09 Avg 2020, 18:11

Re: Auto sijalice

Post od motorista »

Užarene niti se konstantno troše (mada zanemarivo, najstarija ispravna sijalica radi skoro konstantno od 1901.) a odvojene čestice nemaju kuda da odu već se talože na površini stakla. Pojava je intenzivnija kada u sijalicu ipak prodire nešto vazduha, i to joj skraćuje životni vek.

Toliko znam. :)

Probaj da promeniš marku sijalica.
A170T
Reactions:
Pridružio se: 30 Jun 2013, 13:47

Post od A170T »

Ono što sam našao kod mene je Lucas i Novolux. Kod Lucasa je nit bila toliko dobra da se prekinula dok sam utaknuo sijalicu bez da sam je i upalio. Novolux deluje kvalitetnije ali mi se prva metalizirala za 2 nedelje, sad sam ubacio još jednu koju sam imao pa da vidimo. Sijalice su 20 din što je zanemarljivo, ali su prilično nepristupačne za zamenu.

Послато са MI 9 помоћу Тапатока

zarekg
Reactions:
Pridružio se: 07 Okt 2024, 22:02

Post od zarekg »

Osram, Narva i neke Češke, ne sećam se marke ali ih više ne nalazim. Nikad tavih a ni bilo kakvih drugih problema.
Korisnikov avatar
Djole
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 16:50

Post od Djole »

Pozdrav svima!
Želim da podelim svoje utiske o Bosch Gigalight Plus 200 12V H7 55W sijalicama.

Iako su predstavljene kao "pojačane," moj utisak je da ne opravdavaju taj naziv – očekivao sam znatno bolje performanse.
Nažalost, jedna sijalica je već pregorela nakon svega šest meseci upotrebe, što smatram poprilično kratkim rokom trajanja.

Na osnovu ovog iskustva, ne bih ih preporučio niti bih razmatrao njihovu kupovinu u budućnosti.
I don't have a short temper, I just have a quick reaction to bullshit !
Korisnikov avatar
motorista
Reactions:

Post od motorista »

Imam već drugi komplet takvih. Možda sam komentarisao. Da, poboljšanje, subjektivno, je do 15% i ne traju predugo (što je karakteristika svih pojačanih) ali prema testovima ipak 20% duže od uporedivih »Osramovih« — mislim kako je očekivani radni vek ~350 naspram ~300 radnih sati. Svetlost je blago plava što mi je bezveze. Ipak, i ubuduće planiram da koristim pojačane a te »Bošove« su meni za sada korektan kompromis.

Ukoliko hoćeš normalni životni vek i blago pojačanu svetlost, možda da probaš »Filips +30«. I, ako je moguće, menjanje u rukavicama, podešavanje snopa, i pre svega pregled fara.
Korisnikov avatar
Djole
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 16:50

Post od Djole »

Farovi su pregledani, očišćeni i ispolirani, a snop je podešen u ravni prema fabričkim standardima. Međutim, nakon što sam za sijalice platio skoro 2.000 RSD, nisam zadovoljan njihovim kvalitetom. Za isti iznos ranije sam kupovao OSRAM Cool Blue Intense Next Gen, koje su neuporedivo bolje i imaju znatno duži radni vek. Dakle, smatram da Bosh sijalice ne mogu biti u istom rangu sa Osramom i Philipom.
I don't have a short temper, I just have a quick reaction to bullshit !
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Nikad necu zaboraviti kad sam na starom e36, pre stavljanja xenona i projektora jer mi u tom momentu bilo skupo, kupio Osram Night breaker za oborena, Silver Star za duga, i ubodne pozicije isto kao neke obojene da daju malo belje svetlo...

Crklo djubre u oborenom jako brzo, 2 meseca drzalo nije. Posle sam Silver star prebacio u oborena i one su bile solidnije sa trajanjem
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Pa ako si koristio kao dnevna nije ni čudo.

Sent from my 2201116SG using Tapatalk

Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
motorista
Reactions:

Post od motorista »

Ja oborena uključujem kada je vidljivost manja od idealne, inače koristim poziciona — pozadi je sve isto, a napred rade samo 5w5, i ponekad se pitam jesam li dovoljno uočljiv drugima...

Šteta što zakon ne dopušta zamenske ledice za poziciona, ali razumem da bi to bilo teško urediti u praksi.
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:

Post od Grujic »

trojanac napisao: 24 Jan 2025, 10:23 Pa ako si koristio kao dnevna nije ni čudo.

Sent from my 2201116SG using Tapatalk

Jesam, al kakve veze ima, u to doba sam mogao max 1000km da predjem za taj period.

A i to je mnogo, posle nekoliko nedelja je crkla, nije ni cela 2 meseca.

Da VG forum jos postoji lako bi se dalo tacno videti jer sam tamo pisao, al jbg :)
Korisnikov avatar
motorista
Reactions:

Post od motorista »

Pojačane se deklarišu na mali broj radnih sati — 300 pa naviše, ali ne puno. Te blu, ksenon-luk, i slične nisu pojačane, iako možda zbog boje deluju tako; obično emituju čak manje svetla od običnih. »Silver«, linija »Osrama«, su negde između: svetle jače i bliže plavom spektru od običnih, a traju duže od pojačanih.

Naravno, ima uticaj, najveći, i konkretni primerak, stanje elektroinstalacija, možda neki splet okolnosti (nagle promene temperatura tokom promena napona, npr). Možda zavisi u nekoj maloj meri i od modela fara, mada ne bi smelo.
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:

Post od Grujic »

NB su tada bile lose po trajanju, to je bila masovna zalba, pa su posle izbacili drugu generaciju, da li je cak mozda dodata oznaka plus ne secam se.

SS su mi pristojni dugo trajale na mestu oborenih
Korisnikov avatar
YUgisa
Reactions:
Pridružio se: 29 Jan 2014, 18:52
Garaža: Yugo 1.1EFI
Kontakt:

Post od YUgisa »

Meni je u zivotu samo jedna NB crkla i to cak i nije bila na autu :kezo: Ja sam ih menjao uvek posle par godina kad oslabi sijalica vec, a crknuta je jedna od tih oslabljenih koje sam skinuo za rezervu.

Ne secam se da li sam pisao tu, ali mozda nekome bude znacilo, razlika izmedju Osram NB i Philips Xtreme H4 sijalica, NB je jako dobra kao kratko, ali nema toliko veliku daljinu za duga svetla, dok Philips je suprotno, kratko svetlo je bas kratko (pomalo problem na otvorenom kad se treba mimoilaziti), ali duga svetla po vedroj noci kao da nemaju kraja.
Being second is to be the first of the ones who loose...
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Osram NB probao, ništa bitno (lako vidljivo ) bolje ne svetle od dobre H4 a crkle brzo. Jedva godinu i nešto izdržale. Jedna i druga u par nedelja razlike pocrkale same od sebe.
Navukao sa ne reklamu, tako loše- kratkotrajne nisam ni pre ni posle imao.

Stavio H4 uzete na pumpi (dakle obične, standardne) i evo ima bar 5 godina bez problema.

Razmišljam da u nekoj budućnosti stavim LED H4 (Osram) pošto je moj auto na spisku za primenu njihovih.
Sačekaću da vidim da li nešto valjaju ili je opet reklama jača od funkcije kao što je bilo sa NB iskustvo.
Korisnikov avatar
YUgisa
Reactions:
Pridružio se: 29 Jan 2014, 18:52
Garaža: Yugo 1.1EFI
Kontakt:

Post od YUgisa »

Ja sam ih uporedjivao naspram Silverstar i naspram Narve i nekih manje poznatih proizvodjaca, nisam pamtio i uvek je bilo primetno bolje sa NB.
Being second is to be the first of the ones who loose...
Odgovori