Računari
Re: Računari
Čak je i kutija bio na Fruškoj gori na poslednjem skupu.
Tamo sam svašta video da rade sa smart home, ja sam običan korisnik.
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
- pedja
- član 001
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
- Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi
Kolega naručuje malo po malo, delove za smart home, sa Alija i sl.
Iako je fan Ikee, kaže da je preskupo. Nešto malo je uzeo tamo, ali je digao ruke.
Pokazivao mi je u nekoj aplikaciji, svašta je povezao. Čak mu se i ambijetalno osvetljenje menja kada pusti Netflix.
Tapa
Iako je fan Ikee, kaže da je preskupo. Nešto malo je uzeo tamo, ali je digao ruke.
Pokazivao mi je u nekoj aplikaciji, svašta je povezao. Čak mu se i ambijetalno osvetljenje menja kada pusti Netflix.
Tapa
Tuya je dobra.
Ja koristim EWE, radi sa svime što postoji, odlična i kao free koja funkcioniše besprekorno a kamoli sa pretplatom (kome treba i desktop i još svašta nešto).
Ja koristim EWE, radi sa svime što postoji, odlična i kao free koja funkcioniše besprekorno a kamoli sa pretplatom (kome treba i desktop i još svašta nešto).
Tuya je dobra samo kad se flesuje Tuya local, ja sam pre za Zigbee sa Home Assistant. Sve lokalno, ne zavisis od tuđih servera.
Sent from my M2007J3SG using Tapatalk
Sent from my M2007J3SG using Tapatalk
Istu dilemu sam imao i na kraju se odlicio za Zigbee.
Protokol koriste mnogi proizvodjaci tako da nema zakljucavanja za konkretnog proizvodjaca.
Za sada eWeLink koristim za kontrolu, a plan je da u narednom periodu pokrenem sve lokalno.
Protokol koriste mnogi proizvodjaci tako da nema zakljucavanja za konkretnog proizvodjaca.
Za sada eWeLink koristim za kontrolu, a plan je da u narednom periodu pokrenem sve lokalno.
Dali ste mi materijal za guglanje. Ako negde zapnem pišem ovde, kakav crni Benč forum 

-
- Site Admin
- Pridružio se: 12 Jul 2013, 12:38
- Garaža: BMW 118i, CX-60
Ja licno mislim (sada bi to trebao sve da prekonfigurisem al’ me iskreno mrzi) da treba uzeti mali SFF PC, HomeAssistant na njemu on je “baza” sve ostalo vezes na njega preko integracija ili otvorenih protokola. Zigbee adapter za comm na non-wifi bezicnim uredjajima, oni koji koriste svoj sistem (tipa Ikea) samu bazu integrisati u HomeAssistant i sve automatizacije kroz HomeAssistant. Onda je dodati nesto ili povezati opremu X proizvodjaca sa Y trivijalno jer ih sve kontrolise jedan “master”.
SFF pc je jeftin, HomeAssistance je kompletno spakovan za install, jednostavan web interfejs za konfiguraciju, jedino sta je malo “sport” je ostaviti otvrene portove na ruteru da mozes da mu pridjes spolja (van wifi), staticki IP ili koristiti neki od dunamic DNS servisa i sl. Naravno ko zeli smart funkcije van wifi mreze (razumem i za i protiv argumente).
SFF pc je jeftin, HomeAssistance je kompletno spakovan za install, jednostavan web interfejs za konfiguraciju, jedino sta je malo “sport” je ostaviti otvrene portove na ruteru da mozes da mu pridjes spolja (van wifi), staticki IP ili koristiti neki od dunamic DNS servisa i sl. Naravno ko zeli smart funkcije van wifi mreze (razumem i za i protiv argumente).
A koje konkretno funkcije integrisete u pametnu kucu?
-
- Site Admin
- Pridružio se: 12 Jul 2013, 12:38
- Garaža: BMW 118i, CX-60
Proste stvari, roletne, svetla, grejanje.....makar kod mene. Jer me mrzi vise da se zezam.
Nebo je granica ko zeli da se igra. Moj kolega ide do kraja. On ima svaki ventil kontrolisan, svaka vrata su motorizovana, svaka brava je smart, svaki prozor je motorizovan, video sistem, navodnjanje travnjaka u odnosu na vremenske uslove zajeno sa kontrolom "pametne" kosacice, da ne pominjemo solarne panele i kompletnu itegraciju kada se koristi struja iz panela, mreze i baterije.......sve je sam radio. Doduse ima kucu i mesta da stavi rek opreme koja sve to radi. To vec ne mozes da kupis samo, vec moras sam da smislis u neku logicku celinu. Zanimljivo je, a najbitnije je da nije toliko skupo ako znas sam.
Nebo je granica ko zeli da se igra. Moj kolega ide do kraja. On ima svaki ventil kontrolisan, svaka vrata su motorizovana, svaka brava je smart, svaki prozor je motorizovan, video sistem, navodnjanje travnjaka u odnosu na vremenske uslove zajeno sa kontrolom "pametne" kosacice, da ne pominjemo solarne panele i kompletnu itegraciju kada se koristi struja iz panela, mreze i baterije.......sve je sam radio. Doduse ima kucu i mesta da stavi rek opreme koja sve to radi. To vec ne mozes da kupis samo, vec moras sam da smislis u neku logicku celinu. Zanimljivo je, a najbitnije je da nije toliko skupo ako znas sam.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...

- grujicd
- Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
- Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012
Da li te stvari koriste kućni wifi ili razgovaraju na neki drugi način? Iako imam dobar access point, ali on radi samo kao AP za wifi, rutiranje i mrežne konenkcije idu preko SBB-ovog ruta i prema tome cela kućna mreža je na staklenim nogama. Kad sin krene da cepa onlajn igre brzo se jave problemi, protok je dovoljan ali verovatno zajebava DNS ili tako nešto. Inače SBB ne da da promeniš DNS na ruteru, odmah vrati na njihov.
Sve u svemu, uopšte ne bi voleo da mi palenje svetla ili nešto drugo još kritičnije zavisi od mreže.
Sve u svemu, uopšte ne bi voleo da mi palenje svetla ili nešto drugo još kritičnije zavisi od mreže.
Očekivao bih da sve radi manuelno nevezano od toga da li funkcioniše na mreži ili ne. a dns ili radi ili ne radi, ako se problemi javljaju pri gejmingu nešto drugo je uzrok.
Postoje protokoli koji nisu wifi, niskoenergetski, niže frekvencije i dobar domet kroz ceo stan. Većina se zaigra pa pretera sa pametnom kućom i onda petljaju oko toga više nego da ustanu i stisnu dugme.
Za početak možeš da nabaviš Tuya pametan šteker, koji je WiFi, jeftin, pouzdan. Integriše se direktno u Google home, ili Apple homekit, zavisi koji uređaj koristiš, pa možeš da se poigraš. Što bi rekli, neinvanzivno, a korisno. Napraviš pravilo da se upali sobna lampa kada zađe sunce.
Pritom ne treba da si vezan za wifi ruter provajdera, ima mnogo boljih rutera za kuću i mesh sistema ako je stan velik i razuđen.
Za početak možeš da nabaviš Tuya pametan šteker, koji je WiFi, jeftin, pouzdan. Integriše se direktno u Google home, ili Apple homekit, zavisi koji uređaj koristiš, pa možeš da se poigraš. Što bi rekli, neinvanzivno, a korisno. Napraviš pravilo da se upali sobna lampa kada zađe sunce.
Pritom ne treba da si vezan za wifi ruter provajdera, ima mnogo boljih rutera za kuću i mesh sistema ako je stan velik i razuđen.