Nekretnine, kupovina, saveti, iskustva

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Puzo81
Reactions:
Pridružio se: 11 Mar 2012, 23:42
Garaža: Ford S-Max 2.0 Tdci Titanium

Re: Nekretnine, kupovina, saveti, iskustva

Post od Puzo81 »

Puzo81 napisao: 14 Okt 2024, 22:52
member napisao: 14 Okt 2024, 14:14 Puzo, drugar je oglasio babin stan tu kod Apoteke Janković, na uglu sa Hadži R., ima parking u dvorištu, stavio je 2.600e/m2 , zovu ljudi, razgledaju, prodaće se to po približnoj ceni. Znam za jednu realizovanu prodaju na uglu tvoje ulice, takodje je bilo oko 2.500e/m². Komšija prodao stan od 85m² za 200k na Naselju, doduše, potpuno namešten. Jedan drugar kupio krš stan za potpuno renoviranje, u centru, plaćao ga je 2800e/m2. Tako da jbg. Cene su takve kakve jesu.
Nemojte da vas zavarava sajt cenenekretnina, tamo su cene niže od realnosti. Puno je trgovine u kešu, i tu onda na KP ugovoru mnogi pišu niže cene.
Žao mi je što se toliko novca lupa u zidove, diže se cena nepotrebno. Obični ljudi koji rade za platu i trebaju krov nad glavom, sada su u velikom problemu.
Oglasio po 2500 i među najnižim cenama je u oglasima a da se tiče Nove Detelinare. Ubiše me agencije, dolaze parovi gledaju, uglavnom bi na kredit. Za sada dva zainteresovana para baš baš.

Meni treba novogradnja četvorosoban 75-85kv sa dva wc-a tako da preko 1800 sa pdv sve otpada.
Našao sam na početku Veternika pa odoh gore ako se realizuje ovaj.

Mislili praviti kuću na placu na Artiljevu desno od Popovice ili u tazbinu u Begeč al ne bih sada da se jeb sa tim.

Prodao po 2450. Poslednjih 10 dana trojica kupaca se poubijala. Agencije me urnisale sa dovođenjem potencijalnih kupaca. Većina kupaca su bili full keš.

Realno moglo je i po 2600 što je meni nezamislivo ali sam žurio zbog kaparisanja novog stana.
Korisnikov avatar
Puzo81
Reactions:

Post od Puzo81 »

Darko napisao: 14 Okt 2024, 14:54 Mislim da je drug u square gardenu platio 2050 ili 2100 u izgradnji.
Nepunih 1000 stanova ima u kompleksu. Negde sam cuo da ce graditi jos jedan slican prema sajlovu.
Brateee
Screenshot_20241230_070634.jpg
Screenshot_20241230_070634.jpg (69.23 KiB) Pogledano 856 puta
Korisnikov avatar
Dare4x4
Reactions:
Pridružio se: 22 Avg 2014, 17:00

Post od Dare4x4 »

Momci, koliko je pametno kupiti stan u novogradnji, koji se nalazi na poslednjem spratu zgrade sa ravnim krovom? Da li je tu pitanje trenutka kada će početi da prokišnjava ? Možda glupo pitanje ali mene to zabrinjava.

Dajte neki hint šta gledati kako bi se procenio kvalitet gradnje i stana uopšte. Ono što ja vidim i što mi se ne sviđa, jeste da se prvo pravi kostur od betona, pa se zazidava posle, pri čemu se na vrhu zida zazor popunjava pur penom. Pregradni zidovi možda imaju 5cm najviše (ona tanka cev od kanalizacije seče zid potpuno -vidi se sa obe strane zida), veći deo zgrade stoji na stubovima itd. Ovo nabrojano sam video na mnogo gradilišta.
Korisnikov avatar
rade74
Reactions:
Pridružio se: 31 Mar 2013, 17:29

Post od rade74 »

Ja ne bih to uzeo nikad.

Sent from my 2211133G using Tapatalk

Korisnikov avatar
Rolla
Reactions:
Pridružio se: 06 Feb 2018, 15:00

Post od Rolla »

To bas jeste zestoka stednja, i ako se ide do te mere da se stedi na pregradnom zidu onda ce gledati kako da ustede na svemu, iskreno ja bih to zaobisao.

Svi sada rade betonski kostur i zazidjuju.

Mi smo se pre par meseci uselili u stan u novogradnji na poslednjem spratu sa ravnim krovom.
Nama su spoljni zidovi 25 plus izolacija plus fasada.
Pregradni su 12, krov je uradjen iz vise slojeva i prilikom testiranja hidroizolacije pravili su bazen na krovu i vodu su drzali 15ak dana.
Grejanje je centralno sa kalorimertima, radijatori na 4.5 od 6 i temperatura je oko 24 stepena.

Naravno postoji i termo izolacija na krovu. Mislio sam da ce biti hladno i da cemo morati da dogrevamo.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Dare4x4 napisao: 28 Jan 2025, 20:22 Momci, koliko je pametno kupiti stan u novogradnji, koji se nalazi na poslednjem spratu zgrade sa ravnim krovom? Da li je tu pitanje trenutka kada će početi da prokišnjava ? Možda glupo pitanje ali mene to zabrinjava.

Dajte neki hint šta gledati kako bi se procenio kvalitet gradnje i stana uopšte. Ono što ja vidim i što mi se ne sviđa, jeste da se prvo pravi kostur od betona, pa se zazidava posle, pri čemu se na vrhu zida zazor popunjava pur penom. Pregradni zidovi možda imaju 5cm najviše (ona tanka cev od kanalizacije seče zid potpuno -vidi se sa obe strane zida), veći deo zgrade stoji na stubovima itd. Ovo nabrojano sam video na mnogo gradilišta.
Po mom iskustvu beži od ravnog krova (u kontinentalnoj klimi), opravdano si zabrinut.
A još dalje beži od takve gradnje koju si opisao, ako je tako zidano opekom i purpenom vezivana.
Ako misliš na zidanje gasbetonskim elementima onda se tako i radi ispuna , zazor se popunjava purpenom.

5cm je samo 50mm.
Nije ni za štalu a kamoli stanovanje ljudi, 5cm nije zid.

To što si naveo je verovatno šuplja "ciglica" od opeke 7cm (sa 3 kanala) ali zidati zid od nje...hm radije ne.
Pravili su se šahtovi ukopani u zemlju i tako neke stvari sa tom opekom.

Zidovi moraju da imaju i termičku i akustičku masu- osnovnu izolaciju od okoline. Taako tanak pregradni zid i eto problema sa bukom.

ps. pregradni zidovi se zidaju opekom 25xx19x19 / giter blokom/ složenom tako da je pregradni zid debljine 19cm.
Sa istom (ili 29x19x19) se zidaju spoljni zidovi ali tako da je složena da je debljina 25 (odnosno 29cm).
To je neki minimum.
Ako vidiš da je opeka spoljnog zida složena ne po dubini kako bi trebalo (znači 25 odnosno 29cm) nego po širini znači 19cm spoljni zid već ti to govori da je zgrada gradjena sa kompromisima (čitati uštedama tamo gde ne treba).
A onda je upitno i sve ostalo kako je gradjeno...poput zvučne i termo izolacije medjuspratne košuljice. ( i tu treba 5cm izolacije minimum a ako se stavi manje jer se ne vidi ukazuje na smanjeni kvalitet konstrukcije zgrade).

To što je nešto novogradnja ne podrazumeva automatski da je kvalitetno izgradjeno. I ja sam svašta video, pa i tanke spoljne zidove na kao "premium" po reklamama i ceni kvadrata zgradama. I tanke strujne kablove takodje u istim tim reklamnim "premium" stanovima, van normi i standarda.
Korisnikov avatar
Dare4x4
Reactions:

Post od Dare4x4 »

Već duže vreme posmatram u prolazu, a pre neki dan sam i svratio na par gradilišta da vidim ima li šta slobodno. Ono što sam video u smislu kvaliteta gradnje, meni ne uliva poverenje.
To sa pur penom je svuda. Napravili su kostur od betona i sad zidaju. Između poslednjeg reda cigli i grede ostane i do 10cm prazno, a nedovoljno da uđe još jedan red cigala. Oni to samo zapune penom...
Niko se nije osvrnuo na zgrade koje su velikim delom na stubovima. Da li ih izbegavati? Na jednom mestu sam čak video da nije lepo zalegao beton do oplate stuba, pa se vidi armatura. Zgrada je već ozidana na takvom stubu.

Ono što me možda i najviše nervira je što cela zgrada bude rasprodata, a još ni temelj nije napravljen. Pričam za Niš, gde se zida nenormalno ali sve je prodato i to tako traje i traje.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Nekretnine, kupovina, saveti, iskustva

Post od ftj »

Mislim da su sve zgrade gradjene posle drugog svetskog rata sa stubovima. Mozda neke bas male zgrade koje nisu puno vece od porodicnih kuca.
Korisnikov avatar
Dare4x4
Reactions:

Post od Dare4x4 »

Ne znam da li si me razumeo. Veći deo zgrade stoji samo na stubovima umesto prizemlja. Tu su obično mesta za parkiranje.

Slika

Na ovom principu, ovu sliku sam našao brzinski. Samo što oni naprave 4-5 spratova, a dole su samo stubovi i jedan manji ozidani deo gde je ulaz i lift.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Nisam to vidjao u bg osim u plavnim podrucjima kad vikendice tako podignu. Sto se tice statike to je isto kao da je ozidano, al opet glupo ako su tako uradili da bi ustedeli.
Masinac
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2019, 15:59

Post od Masinac »

Koliko je čvrst taj zid ako se ostavi tih 10 cm i popuni pur penom? Često vidjam da tako rade i uvek sam se pitao to pitanje.

Sent from my M2007J3SG using Tapatalk

Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

Za ravan krov ti je kritično za prizemne i spratne objekte jer je mesec-dva godišnje česta magla na maloj visini i onda se ta vlaga "zavuče" i nema gde da okapa, zaledi i ošteti hidorizolacioni sloj, to zovu u ravnicama i rečnim dolinama - u Banatu ga zovu kurvinski mraz :) i zato se tamo ne rade ravni krovovi, a na višim objektima (zgradama) ne bi trebalo da bude tih problema jer ne mrzne toliko na većoj visini. Tu se veći problem pokaže godinama na kišnim vertikalama koje su na samom krovu. Ali krov može da bude spolja vidljivo kao da je ravan a da ima adekvatan bar minimalni pad, samo je nadzidak malo viši od poslednje ploče.
Za pregradne zidove imaš i opekarske proizvode tipa klimablok ili akustik blok širine 9-20cm, trebalo bi da su kvalitetniji od giter bloka, mogu da se lepe onim lepkom iz boca kao purpena i naležu relativno ravno, manje su grbavi od giter bloka. Čak i neki tanji blok i gips preko s nekom akustičnom vunom bi trebalo da ima odličnu zvučnu izolaciju, što možeš u toku gradnje da odradiš na štetu dodate debljine zidne obloge radi bolje zvučne izolacije.
Boringly average, but also perfect for school run mums
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

Dare4x4 napisao: Samo što oni naprave 4-5 spratova, a dole su samo stubovi i jedan manji ozidani deo gde je ulaz i lift.
Evo primera u BGu:
Slika
I dalje mi nije jasno zašto... Ove žaluzine su fiksne, ne zatvaraju se.
Možda su drugačiji PP standardi/zahtevi kada je poluotvoreno?! Ne znam ni da li se to vodi kao garaža.

Tapa

Korisnikov avatar
Puzo81
Reactions:

Post od Puzo81 »

Mi smo uzeli drugi sprat u zgradici sa ravnim krovom (PR+2) na Veterniku. Gore je betonska ploča 20cm+staklena vuna 20cm + košuljica, termoizolacija itd, ne znam baš kojim redom ide. Postoji pad i po 3 oluka sa obe strane pošto zdradica ima 6 stanova po 85kv tj. po 3 levi i desni ulaz.

Hteli smo na prvom spratu ali su se brzo prodali. Nikada se nisam susreo sa ravnim krovom al odlučili pa videćemo. Za godinu i po kako je sagrađena nije bilo curenja. Useljenje je 1 maj.
Korisnikov avatar
123456
Reactions:
Pridružio se: 30 Nov 2012, 05:14
Garaža: Nissan X-trail e-power Tekna

Post od 123456 »

Ja isto živim u stanu sa ravnim krovom (ima blagi pad ali od spolja izgleda kao potpuno ravan). Više godina smo tražili isključivo takav duplex, koji je postavljen na vrhu zgrade. Bila nam je bitna tišina, da nas niko ne uznemirava i skače na glavu i intima, da nas niko ne vidi. Plus ogromno svetlosti jer je otkriven sa svih strana.
Ne znam kakav je materijal korišćen ali nikakvih problema za ovih 5 godina. Oluci su inače skriveni u konstrukciji, ne vide se od spolja. Čak i ako nekada bude problema, takve urgentne stvari se rešavaju iz zajedničkog fonda zgrade bez ikakve saglasnosti stanara. Trenutno je na računu zgrade 130.000 EUR. Ali čak i da je račun prazan, troškovi bi se razdelili po automatizmu na sve stanare, jer za takve stvari koje narusavaju kvalitet boravka se stanari i ne pitaju.
Ne bih mogao da se zamislim u nekom stanu u sredini opkoljen sa svih strana.

Poslano z mojega RMX3241 z uporabo Tapatalk

Odgovori