[POMOC - HITNO] Kako do dizela na planini?

Iskustva sa gorivima i uljima
Korisnikov avatar
Romanticni_Piroman
Reactions:
Pridružio se: 09 Maj 2019, 22:49
Garaža: Mazda 3 2.0 Skyactiv-X

Post od Romanticni_Piroman »

Dosao sam do Stare planine na skijanje, ali zaboravio da mislim na gorivo. Upalila mi se zuta bukvalno kad sam se parkirao ovde, auto pokazuje da ima 49km do pumpe ali je teren sve bio uzbrdo do parkinga. Dizel je u pitanju, DS7.

Ovde koliko ja znam pumpe nema, a ja se u nedelju vracam nazad. Da li mozda zna nekog ko ima dizel ovde? Da li da rizikujem do prve pumpe u Svrljigu? :pop:
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Re: [POMOC - HITNO] Kako do dizela na planini?

Post od Heinz »

Samo ga spusti nizbrdo.
Prikačeni fajlovi
I know my car.jpg
Korisnikov avatar
Markoni
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:47

Post od Markoni »

Ako ti pokazuje Range 49km, a išao si uzbrdo, stižeš do Svrljiga sigurno sa tim gorivom ako iole znaš ekonomično voziti. Manuelni mod, nizbrdo kočenje motorom, ravno i uzbrdo gde budeš imao vozi na oko 2000-2200 o/min., na blagim nizdrdicama i manje, osluškuj motor.

Sent from my 2306EPN60G using Tapatalk

Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

Markoni je u pravu, ukoliko ti je koliko-toliko tačna ta procena preostalog goriva.

Mislim da je Knjaževac malo bliži od Svrljiga.

Ako ne želiš taj stres: Mislim da hotelski kombi dolazi svakodnevno iz Knjaževca, tako je bar pre bilo. Pored radnika i nekih potrepština za hotel, hoće da poteraju ako nekome nešto treba. Ne znam da li su u hotelu, ili ne, ali možda da ih zamoliš i lepo platiš (a svaka škola se plaća) da ti sa NISa ili MOLa kupe i ponesu kanister sa gorivom.

Isto možeš videti i sa lokalcima, možda u nekom drugom smeštaju i sl. Nije da niko nikada ne silazi dole.

Možeš pozvati i neki taxi iz Knjaževca i pitati da ti kupe kanister goriva. Bar će ti kanister ostati za ubuduće :D

Naredna opcija je pomoć na putu, ako imaš uplaćeno i ako vrše tu uslugu.. I šlep službe (van pomoći na putu) hoće da donesu, sigurno ih ima u Knjaževcu, ali računam da su oni najskuplja opcija.

P.S. Šta su ti posledice života u civilizaciji, pa očekuješ pumpe svuda :D
Dosta ti je svog problema, da ne počinjemo sa "pa, zar se tako kreće na put?"

Tapa

Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Tako sam ja svojevremeno otišao na Zlatibor i sutradan krenuo u obilazak Tare, ne razmišljajući koliko km ima i da treba da sipam gorivo. Rezerva svetli, a pumpe nigde. Obišao Taru okolo naokolo. Dok sam razmišljao u kom pravcu krenuti sa nadom da ću naći pumpu, naleteh negde u podnožju na neku malu privatnu. Sunce me ogrejalo.

Sreća u nesreći da sam vozio Prius. On kilometar troši pa pola kilometra ne troši. I tako stigosmo.

Sent from my 2201116SG using Tapatalk

Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:

Post od pedja »

Kad je tuđi auto, sipa se i na sumnjivim mestima :D

Tapa

Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
Garaža: Audi A4
Kontakt:

Post od carov2 »

Markoni napisao:Ako ti pokazuje Range 49km, a išao si uzbrdo, stižeš do Svrljiga sigurno sa tim gorivom ako iole znaš ekonomično voziti. Manuelni mod, nizbrdo kočenje motorom, ravno i uzbrdo gde budeš imao vozi na oko 2000-2200 o/min., na blagim nizdrdicama i manje, osluškuj motor.

Sent from my 2306EPN60G using Tapatalk
+1

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Tebi je dovoljno 5l da ti neko donese u flasi za vodu,ne treba ti kanister.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:

Post od pedja »

Trebaće, za ubuduće :D

Tapa

Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

@Romanticni_Piroman

Ne sekiraj se, imao sam identično iskustvo, na istoj lokaciji. Kad kreneš na dole bitno će se povećati "range" a potrošnja može da se izvuče da bude ispod 2 litre jer je veći deo puta nizbrdo. I to sam postigao sa 2.0 atmo benzincem. Normalno sam stigao do pumpe u Svrljigu. E sad, krenuo sam sve da pišem za ručni menjač, ako je tvoj automatik onda ne znam da li važe ista pravila i da li možeš da mu ručno menjaš brzine.

Pravila:
- ne voziš u leru, već stalno kočiš motorom. Kad se koči motorom potrošnja je 0.
- pošto je skoro sve nizbrdo, prebacuj ranije u više stepena prenosa, kad "kočiš" motorom u petoj i šestoj auto će i dalje da ubrzava a potrošnja 0.
- praktično menjačem se igraš tako imaš korektno ubrzanje (koristiti gravitaciju kao pomoć) a da što manje gaziš pedalu gasa.
- probaj da ne kočiš previše pred krivinu. Naravno, uz bezbednost pre svega, uzimajući u obzir klizavost, saobraćaj, vidiljivost iza krivine... Ako iz krivine izađeš sa 40kmh umesto sa 30kmh, manje ćeš potrošiti energije na ubrzavanje do sledeće krivine.
Korisnikov avatar
TheWickerMan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
Garaža: AR Stelvio Estrema, AR Giluietta TCT

Post od TheWickerMan »

Isti problem sam imao pre 3 godine, tek kupio auto i popeo se na planinu, širok put i pun gas, čak sam i kočnice spalio i odjednom vidim da sam na deeebeloj rezervi. Nađem na googleu da ima pumpa u nekom selu od 10 kuća 20 km daleko. Tih 20 km sam vozio sa kazaljkom zakucanom u nulu i uspeo sam da stignem.

Poslušaj grujica i Markonija i biće sve u redu

Slika
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Ako ti se tek upalila lampica rezerve realno imaš još oko 100 km da pređeš pre nego što potpuno nestane goriva. Ako se ne budeš vozao tu u lokalu - nemaš brige (a pogotovo što je nazad još i nizbrdo). Pola života sam se vozao na rezervi i oko nje (i sada se vozam tako, da se ne lažemo ) tako da imam iskustva oko toga.
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:

Post od pedja »

Znači da nije usamljen slučaj.

Kako?!?!
Da li je moguće da ljudi negde kreću bez dovoljno goriva. Posebno tokom zime, i u "nedođijama", kada možeš ostati negde na putu zavejan i sl?

OK, dugo sam imao dva rezervoara (benzin + TNG), pa mi je alarm bio kada plin zapišti. Svakako je benzin bio uvek pun.

Sada je to dizel sa pedesetak litara. Neprijatno mi je čim siđe ispod pola. Još od kada imam dete, rezervu sam video kada sam kupio auto i drugi put kada sam nešto testirao, ali to su "kontrolisani uslovi".

Tapa

kami
Reactions:
Pridružio se: 28 Avg 2012, 16:25

Post od kami »

Kupi električni auto i napuni ga na prvi šteker

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Lako tebi na rezervi kad imaš pun rezervoar plina.

Sent from my 2201116SG using Tapatalk

Posetite www.garaza.rs !
Odgovori