Peugeot 206 1.9 i 2.0 dizel
-
- Pridružio se: 31 Maj 2022, 23:21
Peugeot 206 1.9 i 2.0 dizel
Vrlo velika zapremina za vrlo mali auto, a opet motor 70-90 konja, nije prejak. Na papiru to bi trebalo da bude vrlo elastican i trajan auto sa niskom i umerenom potrosnjom, a kako je u praksi? Jel vozio neko ovo, kakva su iskustva, da li je specijalno bolji od drugih manjih automobila sa uobicajeno manjom zapreminom, toliko da vredi bas ganjati ovaj model?
Re: Peugeot 206 1.9 i 2.0 dizel
Pa nije to nikakva posebno velika zapremina motora za to doba, Fiat Punto je isto 1,9 dizel i toliko konja.
Koliko se sećam I Fordova Fiesta i VW Polo i drugi iz te kategorije i tog vremena.. Uobičajena kombinacija rekao bih za 90te da se ubacuju takvi atmo ondosno turbo dizeli manje snage.
Ti motori, posebno atmo dizeli nisu nešto elastični, imaju kratke prenosu u menjaču i dosta treba da se radi sa ručicom ...
206 ima konstrukcionu manu zadnjeg vešanja, ima problem sa "ležajevima" tj njihovim ležištem i to propada svima , 100% nastaje kvar.
A šta je pitanje, dilema ?
206 je kao i drugi, namenjen za grad od A do B, oprema skormna, kabina mala, ergonomija loša, bučni unutra pri bržoj vožnji, vibracije motora izražene, malo prostora zahtevaju za parking ali i pri tome dosta neokretni (prednji pogon i time hendikepirani na volanu, mali anjnšlag tzv.) pa treba dosta manevrisanja pri tome.
To važi za sve, ne izdvajam posebno 206.
Motori su teži pa imaju ta vozila i izraženije podupravljanje.
Vrlo kratko sam imao prilike 206 dizel u Rolan Garos opremi sa kožnim enterijerom, mislim da im je to bio top opremljena verzija modela i onako, lepo je na oko ali ostaje u svemu sa osobinama te neke mini klase B segmenta.
Zavisi za šta ti treba auto, pogotovu šta očekuješ od polovnog nakon 25-30 godina upotrebe.
Mislim da ako se opredeliš za neki auto B od pre 25+godina treba da računaš na intezivno vanredno održavanje.
Ako je cena nabavke i stanje primerka baš dobro onda možda i ima smisla dizel D 1,9 206.
Ja bih pre gledao benzince, TU motori kod PSA su sasvim ok po pitanju lakoće održavanja.
Koliko se sećam I Fordova Fiesta i VW Polo i drugi iz te kategorije i tog vremena.. Uobičajena kombinacija rekao bih za 90te da se ubacuju takvi atmo ondosno turbo dizeli manje snage.
Ti motori, posebno atmo dizeli nisu nešto elastični, imaju kratke prenosu u menjaču i dosta treba da se radi sa ručicom ...
206 ima konstrukcionu manu zadnjeg vešanja, ima problem sa "ležajevima" tj njihovim ležištem i to propada svima , 100% nastaje kvar.
A šta je pitanje, dilema ?
206 je kao i drugi, namenjen za grad od A do B, oprema skormna, kabina mala, ergonomija loša, bučni unutra pri bržoj vožnji, vibracije motora izražene, malo prostora zahtevaju za parking ali i pri tome dosta neokretni (prednji pogon i time hendikepirani na volanu, mali anjnšlag tzv.) pa treba dosta manevrisanja pri tome.
To važi za sve, ne izdvajam posebno 206.
Motori su teži pa imaju ta vozila i izraženije podupravljanje.
Vrlo kratko sam imao prilike 206 dizel u Rolan Garos opremi sa kožnim enterijerom, mislim da im je to bio top opremljena verzija modela i onako, lepo je na oko ali ostaje u svemu sa osobinama te neke mini klase B segmenta.
Zavisi za šta ti treba auto, pogotovu šta očekuješ od polovnog nakon 25-30 godina upotrebe.
Mislim da ako se opredeliš za neki auto B od pre 25+godina treba da računaš na intezivno vanredno održavanje.
Ako je cena nabavke i stanje primerka baš dobro onda možda i ima smisla dizel D 1,9 206.
Ja bih pre gledao benzince, TU motori kod PSA su sasvim ok po pitanju lakoće održavanja.
- AchtungDichtung
- Pridružio se: 02 Jun 2020, 13:11
Imao sam upravo P206 1.9, 2001. godište. od 2010 do 2014.
Iz mog ličnog iskustva, auto je za klasu udobniji od drugih automobila u b segmentu (Klio 2, Punto 2, Corsa C itd.). Ima veća i udobnija sedišta, a po mom subjektivnom mišljenju je i lepši
Što se tiče 1.9d motora, dobićeš potrošnju dizela po ceni održavanja benzinca. Međutim performanse nisu za pohvalu, sa svojih 60-ak konja je najbliži 1.1 benzincu.
Ali sada su to već dosta stari automobili, te poprilično nepredvidljivi.
Tako da moja preporuka bi bila 1.4 benzinac, koji nema skupih kvarova, lepo se vozi a potrošnja nije prevelika.
Što se tiče problema sa torzijom, postoje načini da se to reši zamenskim delovima a da ne bude preskupo.
Iz mog ličnog iskustva, auto je za klasu udobniji od drugih automobila u b segmentu (Klio 2, Punto 2, Corsa C itd.). Ima veća i udobnija sedišta, a po mom subjektivnom mišljenju je i lepši

Što se tiče 1.9d motora, dobićeš potrošnju dizela po ceni održavanja benzinca. Međutim performanse nisu za pohvalu, sa svojih 60-ak konja je najbliži 1.1 benzincu.
Ali sada su to već dosta stari automobili, te poprilično nepredvidljivi.
Tako da moja preporuka bi bila 1.4 benzinac, koji nema skupih kvarova, lepo se vozi a potrošnja nije prevelika.
Što se tiče problema sa torzijom, postoje načini da se to reši zamenskim delovima a da ne bude preskupo.
ja sam imao 206icu karavan sa 1.4 motorom u sx paketu znaci dublja sedista koja su bas lepo drzala ali taj je sve samo ne udoban, to je skakalo preko sahti, rupa, lezecih katastrofa, inace bio je u tip top stanju sve utegnuto max, paraleelno je otac imao 306 karavan kad sednem u njega kao u merc S klasu da sam seo koliko je bio udobniji.
- AchtungDichtung
- Pridružio se: 02 Jun 2020, 13:11
Ja sam ga poredio sa automobilima iste klase. Konkretno Klija sam vozio neko vreme, drasticno je neudobniji.
Ali ipak je to dosta kratak auto, 3.85m, od toga 2.44m medjuosovinski razmak. Dok je 306 za klasu veca, 18cm duzi i 14cm veci medjuosovinski razmak.
Ali ipak je to dosta kratak auto, 3.85m, od toga 2.44m medjuosovinski razmak. Dok je 306 za klasu veca, 18cm duzi i 14cm veci medjuosovinski razmak.
-
- Pridružio se: 31 Maj 2022, 23:21
206 i 307 su ista generacija ja mislim
vozio sam i ja clia 2005. godiste vise puta u isto vreme kad sam imao 206 i nije mi clio nikako bio neudobniji, naprotiv
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Clio II jedan od udobnijih auta s obzirom na malo medj. rastojanje i masu. Pricam konkretno na 14 inca felnama. A udobnost je subjektivna kategorija.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money