Koliko troši?

Iskustva sa gorivima i uljima
Odgovori
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Re: Koliko troši?

Post od dragan »

Zimi svaki automobil trosi vise nego leti, sto bi rekli :)

Sent from my 2201123G using Tapatalk

pedalaš
Reactions:
Pridružio se: 02 Okt 2023, 14:01

Post od pedalaš »

Nije meni problem što hibrid zimi više troši kada je veoma hladno ( ako noćiva na ulici ), već mi je "problem" to što se u tim uslovima za vreme gradske vožnje smanjuje period vožnje u EV modu. Tada nema ništa od one reklamne floskule kako ćete sa hibridom provesti u gradskoj vožnji do 2/3 vremena u električnom režimu. Šanse nema, :)
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

Fantasticna potrosnja za bmw.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

Ne znam koliko je jasno za tumacenje, skoro 10% ove kilometraze je napravljeno u coastingu, znaci sa ugasenim motorom pri usporavanju, tu se vidi ucesce tog mild hibrid sistema u smislu smanjenja potrosnje. Nije veliki, ali je primetan u tim uslovima. Ipak, Sremska Mitrovica je manji grad, bez guzvi kao u Bg, pa je i potrosnja niza nego sto bi bila u beogradskim guzvama, ali kako god, dosta je niska s obzirom da se radi o automobilu od 1.8t sa 4x4 pogonom i velikim snaznim motorom.

Sent from my 2201123G using Tapatalk

g63amg
Reactions:
Pridružio se: 09 Nov 2024, 21:57

Post od g63amg »

v8 biturbo, 585 konja, po gradu 30 L, na otvotenom 16 L, kombinirano nakon prvih 6k km je 18 L / 100km
pedalaš
Reactions:

Post od pedalaš »

Trebalo je da sa V8 uzmeš XM, koji kao PHEV ima deklarisanih sinergijskih 653 ks :)
Kada sam ga probao, sećam se na bordu je imao zapis potrošnje ( mereno od dana proizvodnje ) od samo 14,4 na oko 2.300 km.
Što je čak vrlo blizu njegovim fabrlčkim deklaracijama za mešoviti režim.

WLTP:

Kombinovani režim 12,9 L/100km

Nizak režim 16,2 L/100km

Srednji režim 12,5 L/100km

Visok režim 11,0 L/100km

Izuzetno visok režim 13,5 L/100km
Prikačeni fajlovi
3-5-scaled.jpg
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Sto je potpuno nerelevantna informacija posto se vidi da se jako mnogo vozi na struju. Na potrosnji pise 8kWh / 100 km (Plug in hibrid) sto znaci da ga vozi bar 30% samo na struju. Pri 70% voznje ima benzisku potrosnju (sto pise kao benziska potrosnja), znaci oko 40% je veca (kada bi bio bez punjenja) benziska potrosnja, Ko ga ne puni na punjacu redovno (kuca - posao - kuca) imace drasticno drugaciju potrosnju.
pedalaš
Reactions:

Post od pedalaš »

Sve one WLTP deklaracije potrošnje benzina koje sam gore napisao u komentaru za XM, sam prepisao iz deklaracija iz same "konfiguracije" uvoznika za konkretno test vozilo.
A relano, taj PHEV je tokom svog "dotadašnjeg života" i trošio u proseku benzina upravo koliko je bord i zapisao - prosečno 14,4 litara. To nije bilo kakva fikcija. Već stvarno potrošen benzin.

Fikcija je kada za to vozilo pročitaš da mu je prosečna potrošnja benzina navodno samo 1,6-1,7 litara na 100 km/h.

Inače, puna/potpuna WLTP deklaracija za mešoviti ciklus za to vozilo glasi:

1,6-1,7 l/100 km
PLUS istovremeno / paralelno i
33,0 - 34,5 kWh/100 km.

Naravno, ako nemaš ostvarenu prosečnu potrošnju struje od 33,0 - 34,5 kWh/100 km ( jer ga ne dopunjavaš strujom maltene "non-stop", jer mu je kapacitet baterije 25.7 kWh ), nećeš imati ni onih 1,6-1,7 litara benzina.

Praktično, onih deklarisanih 1,6-1,7 litara polazi od (propisane/normirane) pretpostavke da će svaki PHEV od ukupnog broja predjenih životnih kilometara navodno da čak 70 -80% tih kilometara preći na struju. Da će maltene na svakih 60-70 km da ide na punjač po par sati ( za punjenje baterije do 100% mu treba 4,5 sata ). A što u praksi nije slučaj. I zbog čega u odnosu na PHEV vozila i slede izmene WLTP deklaracija, jer je to izvor najveće prevare ( emisione / poreske / podsticajne ), što se vidi iz ovog dela nekog teksta na tu temu (ispod):

"Istraživači su proučavali je uzorak od 600 hiljada automobila i otkrili su da su benzinski automobili obično za 24% neefikasniji i više zagađujući od onoga što njihovi zvanični podaci (WLTP) mogu da sugerišu, dok je kod dizela taj procenat na nivou od 18. Situacija još grđa kada se analiziraju dopunjivi hibridi. Sudeći po dobijenim informacijama, vozila iz segmenta PHEV uobičajeno emituju tri i po puta više CO2 u svakodnevnim uslovima korišćenja, u odnosu na cifre koje se dobijaju putem testova propisanih za javne deklaracije.

EU je u cilju suočavanja i borbe protiv ovog problema spremna da od 2025. godine implementira revidirane testove za dopunjive hibride. U tim testovima je prilagođen „obračun faktora korisnosti – očekivani udeo udaljenosti koja se prevali korišćenjem električne energije“. Jednostavnijim rečima, testovi će biti prilagođeni korišćenju podataka iz stvarnog sveta, sve kako bi se pružila preciznija predstava o tome kada automobil koristi električnu energiju i kada se benzinski motor na kraju uključuje u pogonsku priču..
."
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Isto tako lako moze da bude i 0l/100km cak i dugorocna :) plus max kWh/100km. Kao sto rekoh nema veze kakva je dugorocna jel ona zavisi od navika vozaca i to drasticno, a retko koji vozac koji je dao toliko pare ce se gnjaviti da ga puni na uticnicu…
g63amg
Reactions:

Post od g63amg »

Nisam već dugo provjeravao cijenu za XM, ali pretpostavljam da je negdje u rangu G63. Sumnjam da ljudi imaju vremena tijekom dana razmišljati o punjenju – noću dok spavaš, to je već druga priča. Generalno, hibridi su mi sasvim ok… Vozio sam još 2010. prvi X6 hibrid (za one koji se sjećaju – legendarna Bluewater Metallic boja) i u gradu je bio skroz pristojan, ali na dužim relacijama prava glavobolja – stresna vožnja uz vječno pitanje: “Gdje ću, zaboga, sljedeći put napuniti?”

Čitajući ovu temu, nisam baš stekao dojam da se ovdje pokušava nešto optimizirati – više mi djeluje kao info rubrika.
kami
Reactions:
Pridružio se: 28 Avg 2012, 16:25

Post od kami »

X5 45e troši 8l u lokalu. Retko se puni na struju. Xm može slično da troši, ako se vozi normalno

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

g63amg
Reactions:

Post od g63amg »

pedalaš napisao: 27 Feb 2025, 16:06 Sve one WLTP deklaracije potrošnje benzina koje sam gore napisao u komentaru za XM, sam prepisao iz deklaracija iz same "konfiguracije" uvoznika za konkretno test vozilo.
A relano, taj PHEV je tokom svog "dotadašnjeg života" i trošio u proseku benzina upravo koliko je bord i zapisao - prosečno 14,4 litara. To nije bilo kakva fikcija. Već stvarno potrošen benzin.

Fikcija je kada za to vozilo pročitaš da mu je prosečna potrošnja benzina navodno samo 1,6-1,7 litara na 100 km/h.

Inače, puna/potpuna WLTP deklaracija za mešoviti ciklus za to vozilo glasi:

1,6-1,7 l/100 km
PLUS istovremeno / paralelno i
33,0 - 34,5 kWh/100 km.

Naravno, ako nemaš ostvarenu prosečnu potrošnju struje od 33,0 - 34,5 kWh/100 km ( jer ga ne dopunjavaš strujom maltene "non-stop", jer mu je kapacitet baterije 25.7 kWh ), nećeš imati ni onih 1,6-1,7 litara benzina.

Praktično, onih deklarisanih 1,6-1,7 litara polazi od (propisane/normirane) pretpostavke da će svaki PHEV od ukupnog broja predjenih životnih kilometara navodno da čak 70 -80% tih kilometara preći na struju. Da će maltene na svakih 60-70 km da ide na punjač po par sati ( za punjenje baterije do 100% mu treba 4,5 sata ). A što u praksi nije slučaj. I zbog čega u odnosu na PHEV vozila i slede izmene WLTP deklaracija, jer je to izvor najveće prevare ( emisione / poreske / podsticajne ), što se vidi iz ovog dela nekog teksta na tu temu (ispod):

"Istraživači su proučavali je uzorak od 600 hiljada automobila i otkrili su da su benzinski automobili obično za 24% neefikasniji i više zagađujući od onoga što njihovi zvanični podaci (WLTP) mogu da sugerišu, dok je kod dizela taj procenat na nivou od 18. Situacija još grđa kada se analiziraju dopunjivi hibridi. Sudeći po dobijenim informacijama, vozila iz segmenta PHEV uobičajeno emituju tri i po puta više CO2 u svakodnevnim uslovima korišćenja, u odnosu na cifre koje se dobijaju putem testova propisanih za javne deklaracije.

EU je u cilju suočavanja i borbe protiv ovog problema spremna da od 2025. godine implementira revidirane testove za dopunjive hibride. U tim testovima je prilagođen „obračun faktora korisnosti – očekivani udeo udaljenosti koja se prevali korišćenjem električne energije“. Jednostavnijim rečima, testovi će biti prilagođeni korišćenju podataka iz stvarnog sveta, sve kako bi se pružila preciznija predstava o tome kada automobil koristi električnu energiju i kada se benzinski motor na kraju uključuje u pogonsku priču..
."
Dakle, ako dobro shvatam, da bi XM trošio onih deklarisanih 1,6-1,7 litara na 100 km, morao bih ga kačiti na punjač na svakih 60-70 km kao da je moj drugi posao električar u Edisonu? A realno, ako bih toliko često punio, imao bih vremena da napišem doktorat o čekanju na punionici.

Znači, priča ide ovako: WLTP deklaracija kaže da PHEV skoro nikad ne koristi benzin, a u stvarnom životu – benzinska pumpa i ja smo postali najbolji prijatelji. Što bi se reklo, lepo zamišljeno, ali u praksi više liči na bajku iz sveta automobilske fantastike.

A ovo za EU i revidirane testove – sjajno, taman da do 2025. nađemo neki novi način da se “iznenadimo” kako deklarisana i stvarna potrošnja opet nisu u skladu.
pedalaš
Reactions:

Post od pedalaš »

kami napisao: 01 Mar 2025, 15:32 X5 45e troši 8l u lokalu. Retko se puni na struju. Xm može slično da troši, ako se vozi normalno

Šanse nema, kad je njemu WLTP deklaracija za gradsku vožnju (u hibridnom režimu rada ):

"Nizak režim 16,2 L/100km". Manje može da troši (benzina) samo ako na punjaču iole redovno dopunjavaš bateriju, pa da povremeno u vožnji koristiš i EV režim rada.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Ili 8 na 50 km.

kami
Reactions:
Pridružio se: 28 Avg 2012, 16:25

Post od kami »

Tako mi reče čovek koji ga je uzeo od mene.

Odgovori