Servis - Razno
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Re: Servis - Razno
U USA rade sa pumpom.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Ok mozda se radi i sa pumpama, ne bi me cudilo jer je i majstorima tako lakse ne skidaju suspleh ne dizu auto, al ako moras i filter da menjas a sa donje strane se skida onda ti nije tesko ni sraf da odvrnes i ispustis ulje.
Ne znam nekako mi sigurnija varijanta onako kako bog zapoveda, na sraf, da li uopste kod svakog auta i mozes pumpom 100% da izvuces svo ulje, da li crevce moze kroz svaki merac da dodje do dna?
Ne znam nekako mi sigurnija varijanta onako kako bog zapoveda, na sraf, da li uopste kod svakog auta i mozes pumpom 100% da izvuces svo ulje, da li crevce moze kroz svaki merac da dodje do dna?
Poslednja izmena od OMP u 26 Feb 2025, 09:14, izmenjeno 1 put ukupno.
Pumpu ali profi (kači se na kompresor vazduha koji služi kao pogon da se pravi vakuum) koriste profi servisi, to je mnogo bolje rešenje jer usisa i sav talog.OMP napisao: 26 Feb 2025, 08:22 Ispustanje ulja na karteru je jedino pravo resene sve ostalo su alternative, da je pumpa bolja svi servisi bi tako radili al ja to ne videh ni kod jednog majstora jedino tako u slucajevima gde neko hoce sam da zameni ulje a nema prave uslove.
Relativno je skupa pumpa, glomazna, i komplikovana da se prvi put sklopi i podesi.
Ja sam jednu takvu pumpu instalirao (od početka, vadjenja iz kutije, povezivanja na kompresor i puštanja u ra) i isprobao jednom.
Ima nekoliko "sondi" za usis ulja sa različitim prečnicima tako da da svaki motor se nadje adekvatna.
Da se vidi da radi.
Jako dobra stvar. Nisam do tada ni znao da ima kod nase da se kupi u prodavnici, a ni koristio ikada pre toga.
Inače kineske proizvodnje, komplet sa sve cilindrima, ventilima, fleksibilnom cevi, rezervoarima za listo i ispušteno ulje...mislim da je koštala oko 2.000 evra.
Pravi uslovi su da se koristi takva ili slična pumpa sa integrisanim rezerovarom. Sve čisto, ne prljaš ruke a brzo se radi.
Ova Lidlova je igračka u poredjenju, u skladu sa cenom igračke ali i takva može da posluži.
Poslednja izmena od ljubitelj u 26 Feb 2025, 09:16, izmenjeno 1 put ukupno.
Ok za profi pumpe, one rade po principu vakuma, podpritiska sta vec, video sam to, u profi servisima i znam da su skupe, koliko takvih pumpi ima kod nasih majstora??? pricamo za ovu lidl i slicne akumulatorske pumpe koliko su dobre i dal ih koriste u servisima
Da. Lidlova je pomoćno sredstvo.
I ne može na svakom autu da pokupi ulje kako treba, do kraja.
I ne može na svakom autu da pokupi ulje kako treba, do kraja.
I hoću dihtung masu. Dihtung da čekam da nabave, ne mogu.
Послато са M2101K6G помоћу Тапатока
- Gazu
- Pridružio se: 08 Feb 2022, 00:31
- Garaža: Opel Astra G 1.6i-16V
Da, tako nešto deluje logično. Ako bi ulje bilo savršeno homogeno sve vreme dok malog servisa, pa da se baš nikakav talog me stvara, onda bi bilo svejedno, ali i to pod uslovom da ova pumpa može da izvuče baš sve. Pored toga, ako je proizvođač predvideo da se ulje ispušta na karter, taj deo kartera do kojeg se dopire kroz otvor za merenje nivoa ulja ni ne mora da bude u pravcu najdublje tačke kartera. Zvuči kao da bi na taj način zamenio ulje, ali ne svo, već ono - otprilike.
Al opet, pišem laički.
Sent from my Motorola Edge 50 Fusion using Tapatalk
Al opet, pišem laički.
Gledajući klipove na youtube, gde god je u pitanju zamena ulja, odvija se čep i ispušta se ulje.
Pa mnogo je lakse, i brze tako, ako imas uslove.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Ja inače to radim u dvorištu, podignem na ručno pravljenu rampu i naravno prethodno zagrejem motor.
- Gazu
Društvo, pitanje jedino, a sad, bi ćete reći u vezi s čim je - da li je servis, ili normalna stvar kod veće vožnje uzbrdo, ili možda u vezi s načinom kako je bolje voziti uzbrdo na planinu.
Sad sam na Staroj Planini, u Crnom Vrhu, pa se odatle ima vožnja solidno uzbrdo. U nekom trenutku na usponu počne nešto da se oseti. Sad, nisam siguran, kapiram da to nije lamela, ona se jače oseti. Možda bi me najviše podsećalo na miris kao što bi motorno ulje smrdelo.
E sad, novija istorija u vezi s autom je što sam krajem januara - početkom februara menjao semering kvačila, kvačilo je sad novo... Jedino je dole, nakon rada majstora, bilo ulja od kvačila, što je tu bilo još zbog luftiranja. Sad dole i kad se zavlačim, ne vidim da negde ima ulja. Malo sam se podvačio da vidim, ali bez dizalice, to sve izgleda ovde kako sam mogao ovde na planini... Ali sam ja odmah i paranoik da ovo nije nešto u vezi s tim. A možda i nije paranoja.
Imate li vi neke ideje? Šta nas usponima može biti problematično, ako je na autu slabija karika, pa da se radi oseti, i može li biti nešto od toga? Znam da je ovo sad malo nagađanje možda, ali barem na šta biste sumnjali, i da li možda paziti da se drugačije vozi? Sa obrtaja možda, pa makar sve vreme cepao u drugoj i trećoj?
A svakako mogu da vidim na dizalici kad se vratim za Novi Sad, barem da budem siguran kako se ponaša, i da je sve ipak kao treba. Ako jeste kako treba.
Sad sam na Staroj Planini, u Crnom Vrhu, pa se odatle ima vožnja solidno uzbrdo. U nekom trenutku na usponu počne nešto da se oseti. Sad, nisam siguran, kapiram da to nije lamela, ona se jače oseti. Možda bi me najviše podsećalo na miris kao što bi motorno ulje smrdelo.
E sad, novija istorija u vezi s autom je što sam krajem januara - početkom februara menjao semering kvačila, kvačilo je sad novo... Jedino je dole, nakon rada majstora, bilo ulja od kvačila, što je tu bilo još zbog luftiranja. Sad dole i kad se zavlačim, ne vidim da negde ima ulja. Malo sam se podvačio da vidim, ali bez dizalice, to sve izgleda ovde kako sam mogao ovde na planini... Ali sam ja odmah i paranoik da ovo nije nešto u vezi s tim. A možda i nije paranoja.
Imate li vi neke ideje? Šta nas usponima može biti problematično, ako je na autu slabija karika, pa da se radi oseti, i može li biti nešto od toga? Znam da je ovo sad malo nagađanje možda, ali barem na šta biste sumnjali, i da li možda paziti da se drugačije vozi? Sa obrtaja možda, pa makar sve vreme cepao u drugoj i trećoj?
A svakako mogu da vidim na dizalici kad se vratim za Novi Sad, barem da budem siguran kako se ponaša, i da je sve ipak kao treba. Ako jeste kako treba.

Poslednja izmena od Gazu u 04 Mar 2025, 11:10, izmenjeno 1 put ukupno.
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Ima li fleka od ulja ispod?

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
- Gazu
Nema fleke od ulja. Parking kod smeštaja je od rizle, ali mislim da bi se to i na rizli videlo. A obraćao sam pažnjun ovde na parkingu kod skijališta. Mislim i tu da bi primetio da ima.
- Gazu
Još jedna dopuna. Nijednom nakon niti tokom spuštanja s planine se nije ništa osetilo. Samo na usponu.

- zdushan
- Pridružio se: 12 Jan 2013, 13:02
- Garaža: Škoda Superb 2.0 TDI 4x4
Nizbrdo je motor hladan, logično.
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Sent from my SM-S918B using Tapatalk