Naši snimci saobraćajnih situacija

Primena propisa, crna hronika
Odgovori
Korisnikov avatar
Woodoo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:12

Re: Naši snimci saobraćajnih situacija

Post od Woodoo »

Nije omanuo sistem. Kod Volvoa XC60 je za vozila koja se sporo krecu ili su parkirana sistem efikasan do brzine od 70 km/h. Ocigledno je da je vozio daleko vecom brzinom.
Masinac
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2019, 15:59

Post od Masinac »

Ako je auto stajao onda je zaista impresivno koliko je mala (manja) šteta na Volvou u odnosu na Škodu.
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

Heinz napisao:Mislim da je policajac teško povređen.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Kako sam čuo (od kolege), policajac je bio van auta, koji je naleteo na njega i slomio mu nogu.

Tapa

Korisnikov avatar
Dare4x4
Reactions:
Pridružio se: 22 Avg 2014, 17:00

Post od Dare4x4 »

Masinac napisao: 06 Mar 2025, 00:25 Ako je auto stajao onda je zaista impresivno koliko je mala (manja) šteta na Volvou u odnosu na Škodu.
Ja mislim da je Škoda ovoliko uništena jer je Volvo udario krajem gde je motor, a Škodi je motor na drugom kraju. Tako da se šasija našla između dva predmeta velike inercije.
Da su se sudarili prednjim krajevima ne bi baš bio ovaj odnos oštećenja.
Korisnikov avatar
Markoni
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:47

Post od Markoni »

Grujic napisao:A ništa pištanje i to?
Pa pištao je on pre udara, i kočio je sigurno, ali prekasno da bi izbegao udarac. Kapiram da je udario sa 70-80 km/h.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

grujicd napisao: 05 Mar 2025, 22:59 Baš sam mislio da mi takvi sistemi najviše fale na mojim zastarelim kolima, ali više nisam pametan.
Sigurno spašava živote i smanjuje materijalnu štetu u daleko većem broju situacija. Mene je automatsko kočenje unazad spasilo da ne puknem banderu sa w206. Crvena prodavnica, crvena bandera u liniji ugla prodavnice, nevidljiva skroz. Auto zakucao kao da sam je pogodio, gledam iz kola wtf, ne vidi se ništa u retrovizoru, a na kameri bandera - pa helou bandero. Stao auto na 1cm, ukopao se.

O4 imala takođe sve te sisteme, bilo jedno dva kočenja, ali nijedno kao grom iz vedra neba, već neko prestrojavanje, ubacivanje. Sistem vidi šta je ispred, a tvoj mozak par koraka unapred i tu se desi razmimoilaženje algoritama. Uz retka kočenja, stotine pištanja, ali opet kad se vozi malo ofanzivnije.
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

Dare4x4 napisao:
Masinac napisao: 06 Mar 2025, 00:25 Ako je auto stajao onda je zaista impresivno koliko je mala (manja) šteta na Volvou u odnosu na Škodu.
Ja mislim da je Škoda ovoliko uništena jer je Volvo udario krajem gde je motor, a Škodi je motor na drugom kraju. Tako da se šasija našla između dva predmeta velike inercije.
Da su se sudarili prednjim krajevima ne bi baš bio ovaj odnos oštećenja.
Ja sam negde procitao da su zadnji delovi vozila jaci nego prednji. Kako god, volvo je stvarno bio i ostao tenk na tockovima, zguzvao je skodu kao papir.

Sent from my iPhone using Tapatalk
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Markoni napisao: 06 Mar 2025, 05:18
Grujic napisao:A ništa pištanje i to?
Pa pištao je on pre udara, i kočio je sigurno, ali prekasno da bi izbegao udarac. Kapiram da je udario sa 70-80 km/h.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk
Meni deluje da je ovoliko oštećenje Škode gde je čak i kabina sabijena brzina minimum 100km/h ako ne i više.

Na 70-80km/h ne bi trebalo da je uopšte došlo do oštećenja prostora za putnike, da se samo nazad sabije gepek.
Ili je Škoda toliko loša po pitanju čvrstine putničke kabine.
Koja je to tačno Škoda da pogledam neki kreš test kako je prošla pri udaru odpozadi sa 56km/h.

Imao sam naletanje odpozadi (dok sam stajao) na Ibarskoj, ne znam tačno brzinu ali po priči bila je oko 50-60 km/h i kabina nije taknuta, odradile zone zaštite kako treba posao. Auto sam odvezao nakon toga direktno kući, bio je potpuno u voznom stanju tako da mi deluje da je ovde bila dosta veća brzina pri udaru.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Naši snimci saobraćajnih situacija

Post od ftj »

Jako mi je cudno kako volvo nije odbacio skodu, kao da su prednji tockovi bili zakovani za asfalt.

Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

Da je nije odbacio, ne bi bila toliko blizu kamiona, a i kažu da je Škoda udarila policajca i polomila mu nogu.

Tapa

ftj
Reactions:

Post od ftj »

Al nije je odbacio od sebe tj. volvo je i dalje u skodi, ocekivao bih da su na kraju razdvojeni.
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Vide se tragovi udara i 50 metara pre finalne pozicije. Moguće da se prilikom inicijalng udara Škoda od velike sile fizički "povezala" sa Volvom pa da su do zaustavljanja nastavili kao jedan objekat.

I Škoda i Volvo bi trebali da imaju automatsko kočenje posle sudara, možda je i to objašnjenje zašto su ostali tako spojeni.

.
ftj
Reactions:

Post od ftj »

Da, bice da je volvo previse penetrirao :)
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

I meni to logicno, bilo bi mi cudnije da su se razdvojili posle ovakvog uoakivanja
Korisnikov avatar
elMaestro
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:07
Garaža: C2

Post od elMaestro »

Meni je još čudnije kako je Škoda apsorbovala udarac zadnjim delom, a on došao do pola auta. Prednja vrata bi se reklo da nisu pošla uopšte napred, maltene, da nije stub oštećen, kontam da bi se mogla otvoriti i zatvoriti normalno.
Имам једно потпитање...
Odgovori