Servis - Razno
- Gazu
- Pridružio se: 08 Feb 2022, 00:31
- Garaža: Opel Astra G 1.6i-16V
Re: Servis - Razno
Baš sad to kad kažeš mi je palo na pamet još nešto. Možda je to bilo ulja po nečemu i od ranije, a koje još ima da sagori. Ili da sagori, ili da ga ja lociram i očistim. Jer i pre te zamene semeringa kvačila i svega što je išlo uz njega, to ulje valjda se osetilo i nakon gradske vožnje. Ali ovi usponi su najveće opterećenje za auto otkako je ovo rađeno. Bio sam i na autoputu, ali i tu je motor ipak hladniji.
Svakako ću proveriti, ali ovo mi uliva nadu.
Sent from my Motorola Edge 50 Fusion using Tapatalk
Svakako ću proveriti, ali ovo mi uliva nadu.
Astra g 1.6 103 ks, dize na 115 stepeni kad ide uzbrdo, to ulje dugo smrdi kao je negde oko izduvne grane....
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
- Gazu
Moguće da je baš to što kažeš. Onda "it's not a bug, it's a feature".

Zasto bi ispravan auto dizao temperaturu uzbrdo? Ili bilo sta smrdelo? Nikad mi se to nije desilo ni sa jednim autom. Ono, mozda se pomeri kazaljka termometra na tabli za tipa 1 milimetar i to je sve.
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Jesi menjao skoro antifriz?

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Na kazaljci stoji 93 stepena, u zbilji on ode na 115 stepeni, kad gledas preko kompa, i onda upali ventilatore. Tako radi motor, da bi bio efikasniji.cozmo napisao: 07 Mar 2025, 16:40 Zasto bi ispravan auto dizao temperaturu uzbrdo? Ili bilo sta smrdelo? Nikad mi se to nije desilo ni sa jednim autom. Ono, mozda se pomeri kazaljka termometra na tabli za tipa 1 milimetar i to je sve.
Kad se vozikas po ravnom, on ne moze ni da dobaci do 115 stepeni, jer se hladi preko strujanja vazduha. Tek kad stoji, ili se vozi uzbrdo.
A smrdi ako se prosipalo ulje, a prosipalo, se i onda to zasmrdi kad malo zagrejes ceo sklop, krene se pusi, kao kad sipas ulje u tiganj do neke temp ne smrdi, posle krene i da smrdii da se dimi....
- Gazu
Antifriz je menjan letos samo kad sam radio veliki servis.
I jeste, na uzbrdici je kazaljka milimetar desno od 90 stepeni. Zapravo, na magistrali i autoputu sve vreme bude po kazaljci i strogo manje od 90 stepeni.
Za sutra sam se s majstorom dogovorio da odem da vidimo kad se auto podigne, da li je negde nešto masno što ne bi smelo biti.
Ali da, tako deluje logično. Da bi ulje smrdelo, moralo bi da ga bude negde spolja, pa da se tako oseti. A ne bi smelo da se nalazi spolja. Osim eto, ako ga ima od ranije.
I jeste, na uzbrdici je kazaljka milimetar desno od 90 stepeni. Zapravo, na magistrali i autoputu sve vreme bude po kazaljci i strogo manje od 90 stepeni.
Za sutra sam se s majstorom dogovorio da odem da vidimo kad se auto podigne, da li je negde nešto masno što ne bi smelo biti.
Ali da, tako deluje logično. Da bi ulje smrdelo, moralo bi da ga bude negde spolja, pa da se tako oseti. A ne bi smelo da se nalazi spolja. Osim eto, ako ga ima od ranije.
- Gazu
Pogledali auto na dizalici, ispod nema ništa više ulja nego što je ranije bilo. Isto stanje kao pre mesec dana kada je ono sve sređivano. Skroz suvo.
Još jedna mogućnost: menjao sam srednji i zadnji lonac auspuha u februaru. Možda se zapravo osetilo nešto sa auspuha zapravo... Ako nov srednji i zadnji lonac budu nečim namazani možda, iz kojeg god razloga. (Mada je to već srednji i zadnji kraj auta, ne znam da li bi ga onda osetio tako.)
U svakom slučaju, nadam se da je to nešto što će još u po kojoj takvoj situaciji sagoreti do kraja, i da se više ne javlja. I treći dan kad sam se penjao se manje osetilo, samo nisam siguran iz kog razloga. Svakako ću voziti auto i po Fruškoj Gori još, pa ću videti kako se ponaša.
Još jedna mogućnost: menjao sam srednji i zadnji lonac auspuha u februaru. Možda se zapravo osetilo nešto sa auspuha zapravo... Ako nov srednji i zadnji lonac budu nečim namazani možda, iz kojeg god razloga. (Mada je to već srednji i zadnji kraj auta, ne znam da li bi ga onda osetio tako.)
U svakom slučaju, nadam se da je to nešto što će još u po kojoj takvoj situaciji sagoreti do kraja, i da se više ne javlja. I treći dan kad sam se penjao se manje osetilo, samo nisam siguran iz kog razloga. Svakako ću voziti auto i po Fruškoj Gori još, pa ću videti kako se ponaša.
- mitar1982
- Pridružio se: 11 Maj 2019, 14:45
- Garaža: Opel Insignia Sports Tourer SW 2.0 CDTI EDITION 110 hp
Другари, два/три питања за Мериву Б 1,4 B14XER бензинца без турба:
Који је интервал замене "ребрастог" каиша? Онај помоћни, мотор је са ланцем па нема стандардан зупчасти.
Какав филтер горива иде у ове Мериве (ако га има уопште)?
На колико мењате кочиону течност?
Који је интервал замене "ребрастог" каиша? Онај помоћни, мотор је са ланцем па нема стандардан зупчасти.
Какав филтер горива иде у ове Мериве (ако га има уопште)?
На колико мењате кочиону течност?
“I should be sorry if I only entertained them, I wish to make them better.” – G.F. Handel
Najverovatnije 10 godina ili 160k, mada on se menja kad ispuca. Kociona tecnost na 2 godine.
Verujte, kočionu tečnost sam zamenio sa bratom u dvorištu, dok su mi majstori koji su pregledali kola u fazonu, teraj još.
Послато са M2101K6G помоћу Тапатока
- Gaginh0
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
- Garaža: Nemam garažu :(
Znam auto na kom nikad nije promenjena kočiona tečnost za 18 godina i 310kkm. Znam i drugi na kojem takođe nije zamenjena 23 godine i 400kkm.
Ja zamenio na Passatu kad sam ga kupio pre 5 godina, posle nisam menjao.
Ja zamenio na Passatu kad sam ga kupio pre 5 godina, posle nisam menjao.
Radim na cnc mašini koja ima kombinaciju hidraulike i pneumatike. U razgovoru sa nemačkim serviserima, saznao sam da je dovoljno i mala količina kondenzata da ulje izgubi efikasnost. A viđao sam to na mašinama kad ulje od temperature, koja se stvara počinje da tamni. Kod mene kočiono ulje bilo, već tamno braon. Kaže mi brat da ga zamenimo, šta je 500 dinara za 1/2 litre ,a miran si kasnije. Kad smo ga zamenili, oštrina kočnice skočila barem 15%.
1.6hdi
Ovih dana cujem nesto cangrlja. Vidim da dolazi od pk kaisa. Kupim kais i spaner. Kada sam to sve skinuo, vidim da remenica radilice se raspala. Kreneđ odvrtati sraf sto drzi api ni makac i setim se da sam prosli put kada sam skidao (zbog zamene zupcastog) namazao sraf wurth lepkom za navoje. Probao pneumatski i najvecim milvoki ali slaba vajda. Na kraju uperim map brener na sref i grejao grejao i na kraju popustio i izvrnuo. Remenica svakako ide druga a i senzor radilice. Sad se bojim da tim grejanjem nisam ugrejao unutra i zupcasti kais. Skinuo sam poklopac i ocima onako naspanovan kais kao pregledao ali mi ne deluje da je negde otopljen. Dal menjati i zupcasti i spaner nanovo ili vratiti to sve? Koliku temperaturu izdrzava zupcasti? Kao je i povukao toplotu, ne verujem da je preko 100° presao
Ovih dana cujem nesto cangrlja. Vidim da dolazi od pk kaisa. Kupim kais i spaner. Kada sam to sve skinuo, vidim da remenica radilice se raspala. Kreneđ odvrtati sraf sto drzi api ni makac i setim se da sam prosli put kada sam skidao (zbog zamene zupcastog) namazao sraf wurth lepkom za navoje. Probao pneumatski i najvecim milvoki ali slaba vajda. Na kraju uperim map brener na sref i grejao grejao i na kraju popustio i izvrnuo. Remenica svakako ide druga a i senzor radilice. Sad se bojim da tim grejanjem nisam ugrejao unutra i zupcasti kais. Skinuo sam poklopac i ocima onako naspanovan kais kao pregledao ali mi ne deluje da je negde otopljen. Dal menjati i zupcasti i spaner nanovo ili vratiti to sve? Koliku temperaturu izdrzava zupcasti? Kao je i povukao toplotu, ne verujem da je preko 100° presao
- dag81
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
- Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
- Kontakt:
Gagi to nije bas pohvalno. Vrlo je bitna kociona tecnost, a i zamena je oko 40-50€, smesno u odnosu na ostalo.
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Sent from my SM-S918B using Tapatalk