Akumulatori

Iskustva sa servisima, cene održavanja, pranje i poliranje
Odgovori
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Re: Akumulatori

Post od shandu90 »

Ali za polaganje i uzimanje love nema prepreke.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Na nekim vodama je čak i čamac zabranjen (iako praktično nema uslova za ribolov sa obale i nisu nikakve akumulacije za vodosnabdevanje), šta da vam kažem. Takvo je recimo jezero Zobnatica (Bačka Topola). Ljudi tamo pecaju sa platformi/molova koji su svi zaključani (imaju vrata sa katancem ili pokretne mostove koji su podignuti i zaključani da ne možeš da priđeš čak i kada nema nikoga na njima) i ti kada dođeš tamo možeš samo da gledaš vodu iz daljine (ili pecaj na ono malo plaže sa kupačima). A čamac zabranjen. Sa tim platformama (iako su sve ilegalne) se čak i trguje i nasleđuju se, kao vredna nekretnina. Zemlja apsurda.
Korisnikov avatar
Gazu
Reactions:
Pridružio se: 08 Feb 2022, 00:31
Garaža: Opel Astra G 1.6i-16V

Post od Gazu »

Jbt, koje gluposti. Siguran sam da nijedno jezero ili bara nije zagađena od čamaca, već od raznih drugih stvari.

Sent from my Motorola Edge 50 Fusion using Tapatalk

Ajeto
Reactions:
Pridružio se: 10 Okt 2022, 06:39
Garaža: Opel Astra J sedan 1.4 turbo

Post od Ajeto »

Meni stala Opel Astra J 1.4. turbo benzinac, neće da vergla, izgleda akumulator. Koji da kupim, ima li neki servis na terenu da radi prodaju i zamenu i da radi nedeljom? :)
A170T
Reactions:
Pridružio se: 30 Jun 2013, 13:47

Post od A170T »

Ne možeš sam da menjaš? Ima nekih komplikacija ili kako?
Ajeto
Reactions:

Post od Ajeto »

A170T napisao:Ne možeš sam da menjaš? Ima nekih komplikacija ili kako?
Ne znam i nemam alat Slika
A170T
Reactions:

Post od A170T »

Pa ono, nema tu ništa komplikovano. Pod uslovom da nemaš nikakvu specijalnu elektroniku u autu, sve se svodi na 2 šrafa.
Prilikom skindanja ti treba najobičniji ključ, odviješ minus i skidaš klemu, pa onda plus klemu. Prilikom montaže novog akumulatora ide obratno, zategneš razumno.
Pogledaš da li ti akumulator desno ili levo + i kupuješ isti takav. Pogledaš AH starog akumulatora i kupuješ isti ili približan broj.
Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
Garaža: Audi A4
Kontakt:

Post od carov2 »

Vrlo je lako, ako znaš kako, isto kao i skoro sve stvari u životu.

Sent from my CPH2581 using Tapatalk

A170T
Reactions:

Post od A170T »

Najbitnija stavka je da li ima neku posebnu elektroniku ili neke sisteme u kolima koji ce zabagovati zamenom akumulatora. Ako ne, onda je dovoljan i YT tutorijal, pod uslovom da ima volje da nauci.
Korisnikov avatar
Dare4x4
Reactions:
Pridružio se: 22 Avg 2014, 17:00

Post od Dare4x4 »

I obavezno prvo skinuti minus klemu, onda plus. Prilikom vraćanja, prvo staviti plus, pa minus. Baratanje oko plus kleme bilo kakvim ključem treba raditi samo dok je minus skinuta, jer je u suprotnom svaki okolni metalni deo povezan na minus i bilo bi neprijatno ako se slučajno dodirne ključem.
Ajeto
Reactions:

Post od Ajeto »

A170T napisao: 26 Apr 2025, 23:00 Pa ono, nema tu ništa komplikovano. Pod uslovom da nemaš nikakvu specijalnu elektroniku u autu, sve se svodi na 2 šrafa.
Prilikom skindanja ti treba najobičniji ključ, odviješ minus i skidaš klemu, pa onda plus klemu. Prilikom montaže novog akumulatora ide obratno, zategneš razumno.
Pogledaš da li ti akumulator desno ili levo + i kupuješ isti takav. Pogledaš AH starog akumulatora i kupuješ isti ili približan broj.
Ispostavilo se da je zarđala minusna klema, a vidi se na njoj oksidacioni prah plave boje. Nakon malog čišćenja auto je zaverglao i upalio. E sad, da li ipak menjati akumulator ili samo podmazati dobro kleme, ako alternator dobro puni? ili ga ipak zameniti s obzirom da je počeo već 6-tu godinu?

Inače, ne mogu lepo da se vide oznake na njemu, ali vidi se Opelov znak i Varta, 50Ah i 375A, desno je+
Jel smem ja da stavim recimo malo jači?

EXIDE Premium Carbon 12 V 53 Ah +D 540A
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Nece tu bas svaki da legne, bez nekog budzenja, brat ima isti auto, 53, 60ah, je za njega OK
Ima neku precagu koja zulja aku ako je drugih domenzija, mi smo snesto nabudzili, uzeli smo Energiser. Exide je isto dobar izbor, premium model.

PS. Ako dobro radi ocisti ga i teraj dalje.

Ja sam za Punta uzeo novu Proatomic, koji su mi preporucili kao dobar brend, ali to je GG, tj vec kao nov je los,vozio 2 godine i vratio u kola fabricki Exide Mopar heavy duty star 8 godina, koji krese ko lud, spram ovog zamenskog.... Zamesnski stoji u rezervi, kvalitet 0. Ni garancije ne priznaju, to je Vartin brend.
Poslednja izmena od Bax u 27 Apr 2025, 10:58, izmenjeno 1 put ukupno.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Ajeto
Reactions:

Post od Ajeto »

Bax napisao: 27 Apr 2025, 10:51 Nece tu bas svaki da legne, bez nekog budzenja, brat ima isti auto, 53, 60ah, je za njega OK
Ima neku precagu koja zulja aku ako je drugih domenzija, mi smo snesto nabudzili, uzeli smo Energiser. Exide je isto dobar izbor, premium model.
U pravu si, ima tu neku prečagu koja ga drži...
A170T
Reactions:

Post od A170T »

Ajeto napisao:
A170T napisao: 26 Apr 2025, 23:00 Pa ono, nema tu ništa komplikovano. Pod uslovom da nemaš nikakvu specijalnu elektroniku u autu, sve se svodi na 2 šrafa.
Ispostavilo se da je zarđala minusna klema, a vidi se na njoj oksidacioni prah plave boje. Nakon malog čišćenja auto je zaverglao i upalio. E sad, da li ipak menjati akumulator ili samo podmazati dobro kleme, ako alternator dobro puni? ili ga ipak zameniti s obzirom da je počeo već 6-tu godinu?

Inače, ne mogu lepo da se vide oznake na njemu, ali vidi se Opelov znak i Varta, 50Ah i 375A, desno je+
Jel smem ja da stavim recimo malo jači?

EXIDE Premium Carbon 12 V 53 Ah +D 540A
Ako ti nije pravio problema do sada sa otežanim verglanjem, onda nema potrebe da ga menjaš. Pogotovo što ide letnja sezona.
Korisnikov avatar
zdushan
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2013, 13:02
Garaža: Škoda Superb 2.0 TDI 4x4

Post od zdushan »

Vrućina je jednako loša po acu kao i zima

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Odgovori